Fångtråd del 5

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Fångtråd del 5

Nej, jag menade ju inte att värdigt hästliv = vräka i sig gräs så länge det finns. Utan menade mer att om man måste ha dem HELT av gräs (vilket artikeln tog upp, att visa hästar måste hållas helt av gräs ditt och datt perioder) under i princip hela grässongen, så innebär det för 99.9% av hästarna/hästägarna en liten grushage. Och då är det inte värdigt.

Jag tror inte äta gräs just är en nödvändighet alls, men att ha hyfsade ytor att röra sig på, och att kunna ha ett födosöksbeteende. Sen om de söker godaste stråna, eller de förlupna pelletsarna/lucernhackstråna/morotsbitarna/etc det tror jag är sak samma.

Och födosöket är hyfsat lätt att fixa (även om det i sand/grushage alltid är en balansgång med sandkolik etc). Men det där med hyfsade ytor är svårt om de ska vara gräsfria. Dels pga ekonomin - grusa stora ytor så de blir gräsfria blir brutalt dyrt, kolla bara vad en paddock kostar, dels pga att gräs är helt hopplöst bra på att växa upp även om man låter hagarna betas hårt (vilket ju inte heller är bra, men vi låtsas man har ett gäng andra djur som 'förklipper' hårt).

Så då står de där i sin lilla hage, och där går min gräns.

Hmm, spraya en hel hage med roundup kanske tills allt dör... Det skulle jag vilja kunna göra, att 'döda' en hage, göra jorden helt infertil, men att den fortfarande är ofarlig.

Sen tror jag med att de flesta kan gå på någon form av begränsat gräs, men just om inte, då är min gräns nådd - men inte pga 'inte få äta gräs'
 
Sv: Fångtråd del 5

En långsökt tanke.. Kanske har hästar svårt att utvinna sockret ur halm?

Om jag inte minns fel, så finns det ju protein i halm med, om än pyttelite. Men hästen 'kommer inte åt' det så därför får man räkna med protein 0 på halm när man fodrar med det.

Halm är ju väldigt mkt 'vedämne' jämfört med även grovt gräs/hö.

Tistlar stod det väl hade rätt högt med socker i det där arbetet, men jag har aldrig ens hört om en häst som fått fång av tistlar, och mina (fångisar och andra) äter periodvis en hel del tistlar? Och borde vara lite samma sak - svårt utvinna så mkt ur dem?

Det måste finnas säkert finnas en hel del proteiner i halm men de är inbäddade i fibrerna så hästen kommer inte åt dem. Man kan ju behandla halmen på ngt sätt så att den blir mer smältbar för hästen. Om jag har fattat det rätt.

Det kan kanske vara samma med sockret, vet inte riktigt. Men - nu är jag ute på hal is - det är ju bara de gröna delarna av växten där det sker fotosyntes. Jag kan tycka att allt sockret som har bildats borde ha omvandlats till cellulosa eller stärkelse till axen? Är inte säd gul när man skördar den? Dum fråga jag vet.
 
Sv: Fångtråd del 5

Det är ju också en fråga - vad för halm har de kollat? Halm kan ju se ut nästan hur som helst. Från homogent gul, tills gul med lite gröna strån, till 50 - 50 gul och gröna strån osv. Den kan vara 'ren', eller ha varierande inslag av ogräs som t ex tistlar. Ha mycket ax eller inga ax kvar etc etc. Påverkar säkerligen rejält mycket.

Man tröskar ju säden när huvuddelen av fältet är moget. Med moderna sorter så mognar de mycket homogenare än 'förr i tiden' (det är pga den ojämna mognaden vid skörd förr i tiden som rek att låta årshavre vila innan utfodring btw), men frågan är om det någonsin blir 100% lika. Och hur mkt omogen säd det är spelar säkert också in. (Samt det gamla vanliga - om del av fältet fått mer vatten, mindre vatten, mer sol, mindre sol..)
 
Sv: Fångtråd del 5

Håller med dig svårt att veta.

Jag har annars börjat tro att det "gamla" sättet att fodra en akut sjuk fånghäst med bara halm var effektivt just för att man minskade ner (eller tog bort) sockret ur foderstaten. Det borde ha underlättat för de fånghästar som var insulinresistenta även om de inte fick så mkt proteiner.
 
Sv: Fångtråd del 5

Eftersom jag vet att du är väldigt intresserad och insatt i foder så kan jag tipsa dig om att det går utmärkt att tillgodose hästens näringsbehov med fibrer,vitaminer, mineraler och spårämnen genom att fodra med St Hippolyts produkter. T ex Equigard, Glucogard och Pre Alpin Aspero ger ett fullgott, så gott som sockerfritt, intag av hästens behov. Tillsammans med halm och en LITEN mängd hö/hösilage. Fång och socker torde vara en usel kombination och det mesta av vårt basfoder innehåller socker.

Sockerfri lucern går också bra, men urvattnad betfor bör man undvika enl den expert som jag pratade med idag. Hon är vet och foderspecialist.
 
Senast ändrad:
Sv: Fångtråd del 5

KL

Mina stora hagar har plogats och harvats dels för att få bort gräset denna säsong, dels för att bättre ska växa upp nästa år (bara ogräs eg detta år). MEN längs med kanterna finns en liten mängd kvar här och där. Jag går och trimmar bort det gröna, men hur är det med det gula? sånt gult och långt? har tagit bort det mesta iaf. Tanken är att vänja in hästarna så att de får gå dit så småningom. Nu står de i den lilla hagen utan ett strå.

Det jag står i valet och kvalet över är: Helst vill jag vänta så att hagen fryser på eftersom det blir lerigt annars - och sen buckligt när det fryser på. (även om dom fick sulor i tisdags). MEN då är det lilla gräset i hagen fruset:crazy:

Tänkte att om jag vänjer in dom nu hinner dom äta upp det lilla som finns innan det blir fruset, men blir kanske lerigt på en del ställen. Dock stor hage..

När jag vänjer in hästarna i stora hagen är det klokt att dra bort en liten del av silaget? då att det inte blir sockeröverskott? de kommer ju garanterat att tugga i sig vaaarje litet strå dom hittar.

Sätter jag munkorg på dom (vilket jag helst undviker) kan dom då äta hösilaget jag serverar?? nu just gräver hästarna i marken och äter rötter blandat med lera, inte så nyttigt heller....,:grin:

Annars var jag överlycklig då fjodisen blev skodd och inte visade mer än pytteliite värme i fram. Förra gången pulsade han i ett dygn efteråt! :)
 
Sv: Fångtråd del 5

Är ju eg omöjligt svara på tyvärr. Min går ju på gräs, dock är det längre sen hans anfall. Men jag förstår helt ditt dilemma, jag har/hade ju samma.

Jag smygökade hagen en liiiten bit i taget först, så inte släppta av/på gräs, utan gräs hela tiden, men liten mängd som jag sakta smygökade.

Sen kom jag till läget när jag rakt av var tvungen släppa på mer gräs. Med mycket ångest, det gick bra, men det är ju ingen garanti.

Just nu försöker jag vänja av munkorgen, men mina nerver är väl klena för det måste jag erkänna, jag ser spöken mitt på ljusa dan varenda gång jag tar av dem.

Men, spontant så kan du öka hagen bit för bit eller sätter leran stopp för det? Annars så jag TROR att ditt sätt är hyfsat säkert, dvs lagom intervallökning. Samtidigt så är det ju svårt att bedömma kort gräs. Du har inget lite längre mer vissnat?

Ponnyn fick ju under hagsmygökningen gå i en hage som nu vilat, och satan vad KNALLGRÖNT det späda gräset som kommer upp där är. Medan det i hagar som stått mer oanvända är betydligt gulare, och i de som stått oanvända är mörkgrönt och visset. Jag skulle inte våga släppa tillbaka honom i hagen med det kortkorta gräset. (Min tanke var fbl skulle beta av den nu inför frosten, så kan han gå där - ponnyn - när det blir frost. Men det sket sig ju..)

Tack för svaret! Bra att höra hur andra gjort!

Det är lera runt hela sjukhagen, hade först tänkt förstora den och gör som du, utöka vartefter men det funkar inte... Nu är planen sån, att hon får börja gå i "gräshagen" (sambon påstår att gräset är för kort för att hon ska få tag på nåt gräs, men jag tror annat :devil:) en halvtimme först dagarna, sen får hon gå där medan jag mockar i några dagar, sen ett par timmar några dagar och sen halvdagar nån vecka, och sen hela dagar. Gissar att jag får forstora den lite däremellan... Sen borde det vara skoningsdax och då provar vi med stora hagen (som inte är så stor och där varmblodet gått i tre månader och knaprat) och sen börjar vi promenera. Längtar dit kan jag lova! :bump:
 
Sv: Fångtråd del 5

Det viktigaste är att du har bantat den- om den nu var överviktig.

Då är oddsen mkt bättre för att det ska gå bra.
.

Bantningen är i full gång, hon går ner i vikt nu efter att jag

a) minskade höet till 4 kg (från 5)
b) minskade halmen till 1 kg (från fri tillgång)
c) ger lucernhack och linfrökaka så hon får i sej mer protein

Hon minskade enl viktmåttbandet 8 kg första veckan efter ändrad foderstat, ska mäta ikväll igen.

Man känner revbenen men hon har en stor buk och depåer på rygg och rumpa. Även nacken men den har minskat rejält sen fånganfallet. Liite svårt att se/känna då hon har sån björnpäls nu...

Men fortfarande inga fångränder på hovarna...
 
Sv: Fångtråd del 5

Får man fråga varför man enligt henne ska undvika urvattnad betfor? för att lite sockermängd blir kvar ändå eller fanns det någon annan anledning?
 
Sv: Fångtråd del 5

Hon tyckte att min häst fick för lite av den sortens fibrer som han skall ha. Att han har fri halm och får rejält avspolad betfor var fel sorts fibrer enl henne, han blir aldrig mätt. Vad mig anbelangar så behöver han inte vara mätt utan smal! Men men... Nu fick han en foderstat som skall förbränna fett, det låter lite som viktväktarprogrammet, full tallrik men man blir smal ändå. Han skulle ha kunnat äta det höet som jag har köpt till honom, men han vägrar att äta det, han vill ha det hösilaget som dom andra får. Tyvärr så skall han inte äta hösilage egentligen p g a sockermängden, så han kan bara få 3 1/2 kg av det + sockerfritt lucern. Därför skall han dessutom ha 2 kg/dag av Pre Alpin Aspero och inget betfor. Han får också 1 kg Equigard/dag och 100 gram Glucogard per dag tills han har blivit smal. Då skall Glucogarden bort. Hon vet att hästen är tjock och står på boxvila p g a fångbehandling. Men enl henne så kommer denna nya foderstat att göra honom smalare, det skall bli intressant att se om hon har rätt. Jag hoppas det. Hästar spjälkar ju om sitt matsmältningssystem vid magra tider så det kan absolut vara så att han blir smal nu med denna specialkost.
 
Sv: Fångtråd del 5

Har du sockeranalyserat hösilaget? Eftersom du vet att det är mer socker i det än höet? *nyfiken, jag är ju alltid nyfiken på vad folk fått för värden på sockret*
 
Sv: Fångtråd del 5

Nej det har jag inte. Däremot så behandlas hästen för EMS (insulinresistans) och medicineras för Cushing. Det innebär att han inte skall äta hösilage eftersom det är mer socker i det än i hö. Då måste jag lägga det i blöt i minst en timma och spola ur det ordentligt. Vi har inte dom möjligheterna på vintern eftersom vi inte har någon spolplats inomhus. Vattenslangen ute har tagits in och snart så fryser vattenröret som är utomhus och då kan jag inte spola något hö i alla fall.
Jag köpte ett specialhö till honom som var sent skördat och tagits på en 20 år gammal vall som aldrig har varit gödslad. Det luktar jättegott! Tror du att han äter det? Blä! Aldrig i livet! Då står han o bankar med framhovarna i boxdörren... Eftersom han fick en förbaskat allvarlig hovspricka sist han slog en hov i väggen (när han rullade sig i boxen), så vill jag inte att han gör så. Veterinären som kan foder ville inte heller att han skulle få mer av hösilaget. Så det blir till att köpa sig fri och betala skjortan för det här dietfodret. Det är gjort för hästar som min. Och sådana hästar kommer vi nog att få se fler av i framtiden, speciellt på importerade lite udda raser som inte är vana vid vårt näringsrika foder. Och om dom dessutom har ett sådant klantarsel som jag till matte så gör det ju inte saken bättre.
 
Sv: Fångtråd del 5

Gör ett litet tillägg om någon undrar, när man ensilerar hö så bildas det mer socker, det är det som gör att hösilaget blir konserverat. Därför kan man ibland se vita små sjok i balen. Det är socker och inte mögel. Ett olämpligt foder m a o för en häst som min, om man inte lakar ur det = lägger det i blöt och sköljer det ordentligt.
 
Sv: Fångtråd del 5

I mitt fall var det dubbelt mer socker i höt än i ensilaget. Så kan man egentligen säga då mer säkerhet att det finns mer i ensilaget utan analys? eller råkade jag bara få tag på ett väldigt sockerhaltigt hö? i ensilaget har jag nu 13 g socker, i höet var det 26g.. tycker 13 är onödigt högt, men det är ända jag fått tag på! Min tjock fjord äter 8 kg av det och har inte fått återfall av det! men de kilon han gick ner av att endast stå på halm kom tyvärr nästan tillbaka efter att han började käka ensilaget. :cool:
 
Sv: Fångtråd del 5

Ok, då kanske det vore en idé att skicka in en tuss hösilage på sockeranalys ändå. Fast är inte det konstigt att din analys blev så? Var det per kg ts?
 
Sv: Fångtråd del 5

Har oxå hört att sileringprocessen förbrukar socker= mindre socker, men ändå verkar hästarna tåla hö bättre än silage.
Det kan ju bero på att varje silagebal kan räknas som foderbyte.

Min hästs frosseri hängde nog ihop med fetman. När den blev smal blev ämnesomsättningen en annan o han åt då normalt. Tror att iom att blodsockernivån är låg pga överproduktion av insulin, så känner de sig..sugna.
Du vet..sockersuget.:angel:

Jag ger urlakad betfor för att Kwikbeet inte var ätbart:eek:
 
Senast ändrad:
Sv: Fångtråd del 5

Gör ett litet tillägg om någon undrar, när man ensilerar hö så bildas det mer socker, det är det som gör att hösilaget blir konserverat.

Vid ensileringsprocessen omvandlas socker till mjölksyra och andra syror.. Anledningen till att ensliage kan innehålla mer socker än hö är oftast att det är skördat tidigare när gräset innehåller mer socker.
 
Sv: Fångtråd del 5

Konstigt? höet bestod i mitt fall mest av ogräs. Ensilaget är ordentligt lagat - om man säger så. Lagat enkom för häst. Höet är slaget ungefär av vad som växt upp..
 
Sv: Fångtråd del 5

*kl*
Ber att få återkomma i detta ämne när jag har pratar med stallägaren som kan detta på sina fem fingrar. I sömnen. F A, det låter ju logiskt. Axel, det låter också logiskt med att det är negativt med foderbyten och att varje bal skiljer sig, även om det är ifrån samma fält. Lindon, vadå? Innehåller ogräs mer socker än gräs? Är det självklart att analysen alltid är per kg ts? Annars så kan det ju bli väldigt missvisande.
 
Sv: Fångtråd del 5

Så, en fråga. Jag har ett halvblodssto som fick akut fång i april med föl i magen. I juli födde hon. Allt har gått bra efter detta. Hon är kontrollröntgad för 2 veckor sedan och allt ser jättemycket bättre ut och hon skall enligt vet. tåla full belastning i januari. Hon får torrhö över 10kg per dag och bara spillers fångfoder 1 krafftskopa om dagen. Hon har hållt sig i fint hull hela tiden, men börjar nu falla ur. Fölet växer och är starkt och friskt. Hur mycket vågar man öka maten på en fånghäst, egentligen? Jag har börjat att öka på höet, men vet inte om man vågar riskera att öka krafftfodret? Vad tror ni?Hur fodrar ni era?
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Hästvård Funderar med detta kring svartsjuka om hästar kan känna sådant och i så fall hur. Anledningen att jag frågar är att min häst blivit som...
2
Svar
24
· Visningar
1 236
Senast: skiesabove
·
Hästvård Står just nu i ett jäkla mysterium. Tankarna går som en studsboll. Tänker jag berättar händelseförloppet så får vi se vad ni har o säga...
2 3 4
Svar
74
· Visningar
4 359
Hästvård Jag är lite fundersam gällande en av våra hästar, ett 18-årigt islandssto. Hon har under en ganska lång period (sedan sommaren 2022)...
2 3 4
Svar
76
· Visningar
8 225
Senast: Roheryn
·
Hästmänniskan Hej! Vill nog egentligen mest skriva av mig, det känns tungt och jobbigt och vet inte hur jag ska tänka. Jag har haft egen häst...
Svar
15
· Visningar
1 195
Senast: Bison
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp