Fångtråd del 3

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Fångtråd del 3

Jag har ingen häst längre = mer tid ;)

Men jag började läsa redan någon gång på mellanstadiet och så har det fortsätt, läser på bussen på väg till stallet, läser på helger, halva nätter osv. När jag hade fångponny var jag dessutom arbetslös (och INTE i form att söka nytt jobb, mådde rätt dåligt) så då hade jag massor av tid att läsa, inte för att det hjälpte just då. Och så har jag stått i stall där andra hästägare har haft pengar att ta ut alla olika alternativare och veterinärer som finns. Så jag har kunnat åka snålskjuts på andras mer eller mindre lyckade försök och spenderade pengar :D Och, jag har jobbat åt den nog underligaste hästmänniskan som finns. Som inte lyssnade på vad andra sade. Det var spännande i perioder... Och mindre roligt i andra perioder :(

Anyhow, det tar ju tid. Massor av tid. Och så får man revidera vad man trodde att man hade ett hum om, hela tiden.

Första rådet per telefon jag fick när jag ringde och jagade veterinär ang fångponnyn var att bara ge henne halm tills det gått över. Jättebra när man har ett högdräktigt sto. Som dessutom antagligen inte hade just foderutlöst fång. (Och den var inte solklar heller från början).

Och för att inte tala om vad man får höra här och vad en del insinuerar men inte skriver ut, det kan göra mig tossig :crazy:
 
Sv: Fångtråd del 3

Jag vill inte tjata på ditt lucern och protein, men undrar bara hur mycket protein du anser är lagom för herrn och varför? Jag menar hur har du kommit fram till det när han inte är någon 'tabellhäst'?

Proteinbehovet har jag räknat utefter kroppsvikt. Dvs rent underhållsbehov (för vuxen häst) och för 400 kg vikt, dvs målvikt. Jag går INTE under det. I rena siffror så är underhållsbehovet för vuxen 55 - 60 gram SRP/100 kg. För 400 kg normalvikt så 60*4 = 240 gr.

Och sen detta med magen.... Nu spånar jag hejvilt, men men har lite funderingar...

Ang halm, så tidigare, innan fånget, så han har gnagt i boxen, varit helt besatt av varje strå han kunnat komma åt. Normalt är han så väluppfostrad att jag kan ställa honom på gräsmatta och tycka 'inte äta' (när jag är där givetvis). När jag innan fånget provat dra ner silaget, han haft fritt halm, så har han inte gått att leda tvärs genom stallgången för han har varit helt manisk att få tag i ev strån. Han kastade sig även över en hög RUTTET silage som låg på stallplanen :crazy:

Dvs han var vrålhungrig, besatt av att få mat, oavsett om det var ruttet silage eller ett silagestrå på stallgången. Han gnage trä i boxen och på staketstolparna som en bäver, och var rent generellt sur som ättika och stressad, eller mer fixerad på mat.

Så nej, han var inte mätt då i alla fall. Då fodrades han 'som vanligt' dvs sin giva, utan nät etc.

Jag var ju HELT säker första gången på att han äter halmen när han blir tillräckligt hungrig. Jag hade fel. Den första gången är enda gången jag låtit det gå så lång, och då slogs ju magen ut rejält med, sprutdiarre när jag avbröt. Gångerna efter det har jag avbrutit tidigare, vid 'komockebajset'

Jag har provat blanda hö och halm supernoga - han sorterar. Jag har provat havrehalm, vetehalm, kornhalm. Jag har provat halm med ax (han äter axen inte resten), halm utan ax, halm med gräs (inte gräsfrö, utan ogräs i) - han sorterade ut stråna.

Jag har provat ge enbart halm ute, han åt inte, jag har en kort period (dagar) provat att ge BARA halm, inget annat. Han åt inte.

Jag begriper inte varför halm tydligen är det äckligaste som finns i hans ögon, han är INTE speciellt kräsen annars - tyvärr äter han även mögligt hö om man råkar ge honom det t ex. Det är obegripligt och ologiskt, men det är så det är. Och då han vägrar börja äta den, fungerar det ju inte ge halm.

Dock få förutom nu under fången kommer det ju inte vara problem. Silaget har samma eller sämre energivärde än halm.

Ang terapi leta strån tror jag precis som dig kring det. Och lätt att missa i den här tråden, men skrivit det innan, att han får 'strössel' med hö i boxen, får 'städa' i fbl box (jag väger det fbl lämnat och räknar in i givan till ponnyn) medan jag mockar hans box osv. Just för att få födosöka och ha lite 'betesbeteende'

Grenar har jag inte vågat ge honom nu under fånget, men i övrigt är det uppskattat, ffa lönn.

Det kanske är bra för hans mage att han får komma ut liiiite lite nu. Hela hästkroppen mår ju bäst av att röra på sig.

Han får ju gå några minuter på stallgången nu, första gången igår. Mycket uppskattat, han välte allt han kom åt, slängde ner alla grimmor och träns från hängarna och letade ev höstrån (taskiga jag hade sopat dock), och sken som en sol =)
 
Sv: Fångtråd del 3

Om du är så orolig så tycker jag att du skall ta hjälp av någon som kan mer än du

det finns en anledning till att kirurger inte opererar sina egna barn. Läkare inte behandlar anhöriga för man tappar perspektivet när det blri för "nära"

Jag är skit tacksam att jag hittat en som jag kan delegera min hästs hovproblem till ( inte fång)

det finns folk som kan mer än en själv

det finns folk som kan få ett bättre perspektiv - för de har distans

Det har jag. Enda 'problemet' är att vissa förståsigpåare i tråden inte är överens med dem ;) Dvs de anser att det tre av varandra oberoende veterinärer samt två av varandra oberoende hovslagare tycker är fel.
 
Sv: Fångtråd del 3

Appropå att läsa in :angel:

Jag har aldrig talat om att slanga :eek:

Jag hörde om sörpa på wången - när wängen var hingstdepå för nordsvenskar. Då jobbade där just "hästkarlar" som lärare i olika körkurser, främst timemrkörning

Jag gick en sådan kurs just för att jag ville åt hästkarlarnas kunskap i främst hästhantering

Då kom talet om Sörpa upp, jag frågade då - om de dricker - jajamensan sa de.

och därför så flikade jag också in att hästar äter varandras bajs frivilligt om de inte känner sig bra

men jag råder till att låna wrangel på biblioteket - det står säkert om det där, vill den ha så vill den ha - vill den inte så inte skulle jag tvinga i den

så slanga står inte för mig
 
Senast ändrad:
Sv: Fångtråd del 3

*KL*

Bajsvatten användes tidigare inom veterinärmedicin med, det slangades dock då. Kruxet är dock som ngn skrev (lil-sis?) att veta att det verkligen är FRISK tarmflora.

Nu används inte bajsvatten då det finns enklare och säkrare metoder. Personligen gillar jag pro equo som har bakterier isolerade från frisk hästtarm. Dock är frågan om PE är så bra för en fånghäst, basen är ensilerad havre (det ser ut som och smakar som filmjölk för övrigt, säljs i bag in box).

Zoolac har jag inte provat på häst (men det finns på häst) men är utmärkt på hund. Både för akuta störningar (typ diarre), och även när man med antibiotika t ex slagit ut tarmfloran (för att det var tvunget för att slå ut de elaka bakterierna)
 
Sv: Fångtråd del 3

forts till Iser och Christobal

Hej Helena!
Baron Gruffsjukan är en allvarlig tarmstörning som fick sitt namn efter att en mycket duktig travare som hette Baron Gruff hastigt avled i våldsam diarré. Jag vill minnas att hästen hade Solvalla som hemmabana varför även benämningen Solvallasjukan ibland används. Sjukdomen som hör till matsmältningsapparatens sjukdomar drabbar tarmarna och då framför allt grovtarmen. Den medicinska benämningen kan vara "Intestinal Clostridios" under förutsättning att Clostridier påträffas i hästens avföring.

Kännetecknande för sjukdomen är dess hastiga förlopp som kan vara perakut-akut. (Man delar in sjukdomsförlopp i: perakut-som är mycket snabbt; akut-som är snabbt och kroniskt-som är ett långsamt förlopp).
Vanliga tarmstörningar på häst försöker man åtgärda med filmjölk, sörpa gjord på friska hästars avföring samt antibiotika och antiinflammatoriska mediciner. När det gäller Baron Gruffsjukan måste hästen under intensivvård omedelbart med insättande av intravenös behandling med vätska och antibiotika. En till synes frisk häst kan plötsligt insjukna i sprutande diarré som kan leda till kraftig uttorkning och dödsfall. Ett sätt att skilja denna sjukdom från andra koliksymtom som förstoppning och tarmvred är att notera den kraftiga och illaluktande diarrén hos hästar med Baron Gruffsjukan. Det hastiga förloppet beror på en störning i tarmfloran som ger bakterien Clostridium Perfringens utrymme för en explosionsartad tillväxt i tarmen. Bakterien är toxinbildare d.v.s. den producerar ett gift som bidrar till det snabba förloppet.
Rent allmänt anses att stress i kombination med höga kraftfodergivor ökar risken för inflammatoriska tillstånd i tarmarna och därmed också risken för Baron Gruffsjukan. Sjukdomen är inte vanlig men ha den i åtanke om en tävlingshäst plötsligt får sprutande och illaluktande diarré.
Hälsningar Bosse

från rhr's sida fråga veterinären
 
Sv: Fångtråd del 3

Problemet är löst - det är itne tillåtet :angel:

från stallmagasinet

Hej!
Har en undran till Lars-Erik J. Min 18årige valack äter sin egen avföring, varför gör han så?
Hoppas på tips och råd
Kricko.

Hej
Att hästar ibland äter sin egen avföring eller kanske ännu hellre andras är ett välkänt fenomen. Den vanligaste (och troligaste) förklaringsmodellen är att det rör sig om att hästen har obalans i tarmfloran.
Förr var det inte ovanligt att veterinären slangade avföring (sk sörpa) i hästar med tarmstörningar. Avföringen togs från en häst. Detta är inte tillåtet i Sverige, sedan ett antal år tillbaka.
Det man kan använda idag är probiotika, levande, "vänskapligt sinnade", mikroorganismer. Det finns ingen sådan produkt idag som är godkända för djurslaget häst, men det går utmärkt att använda sig av tex. filmjölk eller någon frystorkad mjölksyrabildande bakterier variant från en seriös tillverkare. En annan möjlighet är att man ger hästen ifråga ett fodertillskott innehållande prebiotika, fibrer som fungerar som " mat åt de vänligt sinnade mikroorganismerna", t ex. jästfibrer, inulin eller oligofructos. På marknaden finns också produkter som är en kombination av Pro- och Prebiotika. Mitt förslag är att du rådgör med din veterinär.
Med vänliga hälsningar
Lars



Sedan så det senaste jag har hört från veterinärhåll är att detta med laktos inte alls är bra för en hästmage :crazy:

så allt är en djungel
 
Sv: Fångtråd del 3

Han får ju gå några minuter på stallgången nu, första gången igår. Mycket uppskattat, han välte allt han kom åt, slängde ner alla grimmor och träns från hängarna och letade ev höstrån (taskiga jag hade sopat dock), och sken som en sol =)

Precis så var min med när han i början fick gå lite i stallgången:D
Även att få "städa" andras boxar var uppskattat

Låter ju knepigt det där med halmen:crazy: Men som du säger är ju inte det något problem nu när han får silage.
 
Sv: Fångtråd del 3

Mm, jag har slitit mitt hår ett antal ggr över halmen. 'Normalt' så är ju problemet med de lättfödda, hungriga ATT de äter halmen. Även om de får sitt TS tillgodosett.

Jag velade ju ang vänja över på silage, men efter att ha fått kasta ännu fler höbalar, och våndats en halv natt över för och nackdelar med båda har jag påbörjat invänjningen på silage. Och uppäckt det UNDERBARA att det att det var 'gott!' var nog nyhetens behag för de där 10 stråna han fick. Han tycker INTE silaget är gott. Han äter, men höet först, och sen inte silaget förrän han blir HUNGRIG. Jag har flera gånger knallat ner i stallet, sett honom stå och sova 'i bredd' med fullblodet, med sitt halvkilo silage kvar. Och utan att ha grävt. Dvs silaget är inte gott men ätligt i hans ögon, och han är tillfreds med att ha mat, men äter bara utefter hungern. (Visst tigger han sig blå när jag kommer, och kastar sig över höet, men det är spel för gallerierna) Perfekt (om det håller i sig, och om han kan tänka sig äta så mkt magen behöver såklart). Lär bli omöjligt få i fbl det dock, han kommer vägra äta, men det är ett annat problem.

OM han inte 'får smak' för silaget utan fortsätter tycka 'ätligt' men inte mer, kommer 9 kilo i nät (SVÅRT få ut det ur nätet) motsvara tillgång dygnet runt/'fri' tillgång så länge han står på box. Rena drömmen. Håller bara magen är det så nära idealet man ens kunnat drömma om. Men vi får se, kommer ju ta ett tag vänja över och mkt kan hända.
 
Sv: Fångtråd del 3

Står det så?

Eller du kanske använder någon form av fantasi och läser att det är precis det jag skrev?

Och jag tror bestämt att jag kan hänvisa till samma svar även efter att du ändrat på ditt inlägg där det stod att man inte kan lita blint på sin veterinär.
 
Senast ändrad:
Sv: Fångtråd del 3

Nä, men tydligen ska man tro på "specialister" som rekommenderar att ge bajsvatten utan att rådfråga ngn veterinär. :angel:
 
Sv: Fångtråd del 3

Men vad får ni allt ifrån :confused:

Jag rekomenderade Iser att söka vidare då min kunskap inte räckte i frågan

hur läser ni egentligen?
 
Sv: Fångtråd del 3

Tycker inte alls du skall ta det med vet

Har du någon gammal hästfarbror i närheten - en gammal hästkarl?

Om inte så låna Wrangel på biblioteket

hästar äter ju bajs själva om de behöver också, så jag tror det är mindre farligt än butta....

Nog var det väl så du skrev?

Eller har jag tolkat det fel? Så att du egentligen, dolt, menar att det visst är lämpligt att prata med veterinären?
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Relationer Jag vet inte vart tråden hör hemma, den spretar mot flera ämnen. Moderator kan flytta den om det blivit helt galet. Jag måste...
2
Svar
28
· Visningar
9 336
Senast: lundsbo
·
Tjatter På allmän begäran kommer här årets upplaga av Secret Easterbunny Ni som varit med i Secret Santa eller Secret Easterbunny tidigare vet...
26 27 28
Svar
555
· Visningar
25 617
Senast: zassoo
·
Bukefalos Med tanke på den senaste tidens turbulens på Buke känns det ganska nödvändigt med en uppdatering av FAQ och regler. Vill mod/Gunnar...
Svar
19
· Visningar
2 822
Senast: SiZo
·
Relationer Gammal användare med nytt nick på grund av känsligt ämne och jag MÅSTE få ventilera och höra utomståendes perspektiv. Jag insåg tidigt...
2 3 4
Svar
75
· Visningar
19 667
Senast: TinyWiny
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • DIY hästvård
  • Atletix
  • Födda 2024

Omröstningar

Tillbaka
Upp