Kapitalism handlar om rättvisa? Omg. Rättvisa för vem?
QUOTE]
Rättvisa är ett så intressant ord.
Vänstern tycker att rättvisa=alla får lika mycket eller lika lite (draget till sin extrem, för allt i världen).
Det går också att tycka att rättvisa=det är ansträngningen som räknas. Exempel från skolvärlden (inte ett äkta exempel men för att belysa resonemang): om jag pluggat tio timmar utanför skoltid och fått femma i betyg, så borde alla som lagt tio timmar utanför skoltid också få femma i betyg. De som anstränger sig mest får en belöning.
Eller så kan man tycka att resultatet kan vara det som räknas. Om jag - utan att plugga alls - skriver fullt på ett prov, så får jag femma i betyg. Om någon annan anstränger sig aldrig så mycket, skriver dåligt på samma prov så får vederbörande ett lägre betyg.
Alla tre varianter kan ses som rättvisa.
Eller orättvisa, beroende på egentligen hur man själv tolkar innebörden i "rättvisa".
Jag hör till dem som tycker att resultat bör styra utfall.
Och kan därför tycka att det är fullt rättvist att en person som jobbar (lite oavsett med vad) får större ekonomiskt utrymme än en person som inte jobbar (lite oavsett orsak).
Och jag ser det också som rättvist att en individ som byggt upp ett företag också får njuta frukterna av företaget. Det är för mig ganska rättvist att en visionär företagsledare får större ersättning jämfört med var och en av de anställda.
Och det är en tolkning av "rättvist".