Djursjukhus/Hästkliniker

Å

Åsa1970

Är det någon mer än jag som känner sig lurad av veterinärerna på våra kliniker som gärna vill behandla mina hästar mer än nödvändigt? När man sedan då ifrågasätter detta så lägger de upp samtalet så att jag skall ha dåligt samvete för att jag är restriktiv och t ex inte kanske vill att min häst skall stå på kliniken över natten för något som inte alls är allvarligt. I slutändan är det ju vi hästägare som får betala högre premier på försäkringarna...
 
Sv: Djursjukhus/Hästkliniker

Tråkigt att det är så! Mina hästar har hållit sig exemplariskt friska i alla år, men att hamna på klinik på dem är en mardröm. Fruktansvärt om du dessutom blir lurad av veterinärerna. :S
 
Sv: Djursjukhus/Hästkliniker

Nej jag tycker inte att jag känner mig lurad, varför skulle en veterinär vilja ha hästen över natten i onödan? En klinikveterinär gör inte förtjänst på det, så jag förstår inte varför de skulle ordinera något sådant om det inte var nödvändigt?
 
Sv: Djursjukhus/Hästkliniker

Lurad vet jag inte. Däremot finns det ett test som man vill göra i utredning av cushing. Då vill de behålla hästen.
Testet ingår o de borde verkligen upplysa om den innan besöket.
Testet ska dessutom "bara" ge en ev. förändring i blodbilden, men inga garantier lämnas för att det då inte kan utlösa fång.

Dessutom blir det mkt info att ta in när det rabblas en massa termer på engelska o även hemgångsrådet är på samma språk:crazy:
Man vill ju veta redan inplanerade åtgärder, så att man kan planera en extra sem. dag o det kan bli besvärligt om man måste hyra släp.

Har läst om flera som har "drabbats" av det här.

Är det akut är det givetvis skillnad.
 
Sv: Djursjukhus/Hästkliniker

Verkligen inte, jag har världens bästa vet.! :love:
Han vill inte alls behandla i onödan, han är för att verkligen gå till botten med problemen, diskuterar mycket och förklara varför och hur det ska gå till. Han tror på en när man berättar hur man upplever det. Jag har använt honom sen 2003 så vi har lärt känna varandra ganska bra och min tränare, stallägare, m.fl. bekanta använder honom och det finns ju en anledning. Det känns skönt att ha lärt känna varandra såpass bra att vi kan skämta om lite hemska saker, han har sett mig rida massor av gånger och ja näe det känns bara väldigt bra. Jag skulle aldrig låta någon annan peta ens på mina hästar.
 
Sv: Djursjukhus/Hästkliniker

Jag kan hålla med faktiskt.Naturligtvis är det viktigt att hästen får rätt och bra vård men min kompis åkte in med sin nykastrerade valack igår eftermiddag för att han har fått en liten vätskesamling i "pungen" sen kastreringen och det behövde öppnas.Veterinären på kliniken vågade inte öppna det för hon var gravid (fine,helt okay) Därför fick han stanna över natten så skulle dom öppna det imorgon.Eftersom såret läkt igen såpass mycket gick det inte att sticka ett litet hål med kanyl utan skulle behöva öppnas med kniv (litet snitt.)För detta ville dom söva hästen och göra det liggande:eek: Vilket jag tycker verkar rejält överdrivet! Det är alltid en stor risk med att söva en häst och detta tycker jag inte var befogat..Personligen vet jag inte ens om jag hade gått med på det.

När jag hade min häst på annan klinik i våras pga ögonproblem fick hon stå kvar i 14 dagar.Efter 9 dagar hittade dom ett frö innanför ögonlocket.Där jobbar en av sveriges bästa ögonspecialister.Det kostade 38.000.För ett frö.. Sen tycker jag att råden efter tex kastrering är väldigt anorlunda från vissa kliniker. Gå i liten,ren rasthage i två veckor med två 15 minuters promenader om dagen?? Jag har då alltid fått lära mig att ju mer rörelse desto bättre efter kastrering.. Känns som att det överdrivs en del?
 
Sv: Djursjukhus/Hästkliniker

Jag har flera gånger känt att vissa kliniker experimenterar för mycket. Inte sällan är detta stora kliniker som -vilket kunnat konstateras i efterhand - det året haft anslag för att bedriva forskning inom det aktuella området.

Numera går jag till en klinik som jag har fullt förtroende för, men jag hör rätt ofta rena skräckhistorier om kliniker som t ex stallat upp hästar och behandlat lindriga fall av korsförlamning, en dyr historia som sedan gör att när hästen verkligen blir dålig är det inget kvar på veterinärvårdsförsäkringen. Försvarbart?

Dåliga behandlingar, slumpmässiga behandlingar, vägran att behandla, utredningar som helt i onödan drar ut på tiden - listan är lång.
 
Sv: Djursjukhus/Hästkliniker

Jag jobbar som veterinär, inte på klinik utan ambulerande.

Tyvärr är inte alltid arbetsklimatet som hästveterinär det bästa.
Vissa hästägare är j*vligt snabba på att anmäla till ansvarsnämnden eller att ringa och klaga på div. saker, bestrida fakturor osv. Saker som det inte finns fog att klaga på och som inte kunde gjorts på annat sätt.
Den stora orsaken till detta tror jag är okunskap.
De vet inte riktigt vad de ska tro och så skriver de ett inlägg på ett forum på nätet och alla vrålar anmäl och vädrar blod! Istället för att ta upp frågan med veterinären som behandlade! Ett kort samtal kan ge svar på många frågor.

En kropp är en komplex skapelse, och varje kropp är unik. Det går inte säga till 100% att något kommer att fungera si eller så, den individuella variationen (som jag hatar!) gör allt mycket svårare. Det är svårt för djurägarna att inse att allt inte är svart eller vitt.

Det händer ofta att hästar remitteras in till klinik för att man ute i fält inte vågar att "chansa" på att behandla hästen. Många saker hade egentligen gått att lösa hemma men det är skönt att ha "ryggen fri" om något skulle hända.

Jag kan tänka mig att det är samma sak på en kilnik.
Säg att hästen visar hälta på 2 ben. Den ena hältan är troligen en följd av den andra. Det kanske räcker att behandla en av lederna och att den andra läker ut under vilan och rehabiliteringen.
MEN, skulle inte den andra hältan försvinna och man bestämmer sig för att behandla vid återbesöket så blir många ägare sura. Snacket går och slutsatsen som djurägaren drar är att de inte kan något om hältor. Trots att veterinären kanske noga har tänkt igenom detta och försökt att bespara hästen (och ägarens plånbok) en behandling.
Detta tror jag gör att man på många ställen gärna behandlar "mer" än vad som kanske behövs.

Blev visst lite längre än vad jag tänkt mig...
Hoppas att ni förstår vad jag menar!
 
Sv: Djursjukhus/Hästkliniker

Det är detta jag precis menar...
På vår klinik (som är bra) har dom haft hästar uppstallade i två veckor för mugg. Man kan ju då undra om det är för att de behöver fylla ut boxarna i sitt stora nya stall... eller att ägaren är helt oförmögen att ta hand om sin häst hemma.
Det känns som de senaste 20 åren har det blivit överdrivet mycket behandlande. Eller så är det jag som har blivit gammal och tycker att det va mer rejäla tag förr och inte så pluttinuttitt
 
Sv: Djursjukhus/Hästkliniker

Ja men precis,jag har fullt förtroende för min "hemma vet" men ofta går hans och klinikernas råd isär rejält.Jag tycker helt enkelt att det är lite väl fånigt och överdrivet från klinikernas sida ibland.Jag fick inte hämta hem min häst efter fröet var ute ur ögat,hon blev kvar i fem dagar till.Varav sista dygnen endast på observation.Bara uppstallningen 14 dagar kostade 15000 kr:eek:
Tur att man har försäkring,men å andra sidan så är det bäst att hon inte blir sjuk igen och behöver läggas in dom närmaste 150 dygnen..för då vet jag inte vad jag gör:crazy:
 
Sv: Djursjukhus/Hästkliniker

Det händer säkert att weterinärer, i likhet med andra yrkesgrupper, fattar fel beslut och wäljer att ta det säkra före det osäkra. Leta lite på forumet så hittar ni mängder med motsatta trådar - weterinären ignorerar, will inte behandla, wägrar göra fler utredningar. Hur man än wänder sig har man ändan bak, och jag håller helt med Trollsan om att hästägare är förbannat snabba att döma. De tror sig dessutom i många fall weta bättre än behandlande weterinär, något som lyser igenom här.

Är det bättre att öwerlåta komplicerad efterwård till djurägare? Ja, kanske. Men om ögat efter en gruskorn eller liknande riskerar att få ett smältande ulcus med påföljande hornhinneperforation (öwersättning: bakteriell infektion med enzymer som smälter ner ögats hornhinna med hål i hornhinnan och förlorat öga) - war det då inte bättre att hästen befann sig hos de som kunde se de snabba warningstecknen? Hade man skickat hem hästen och detta hade hänt kan man ju se rubrikerna; lat inkompetent weterinär skickade hem häst med allwarlig ögonskada - hästen förlorade ögat!!!

Hemgångsråd och information på engelska kan jag hålla med om, weterinärer ska kunna förklara på swenska eller få sin förklaring öwersatt. Det är ju ofta samma på wårdcentralerna - här är många läkare danskar och jag fattar inte ett skit... Men de är säkert kompetenta och kan sitt jobb fö.
 
Sv: Djursjukhus/Hästkliniker

Det är detta jag precis menar...
På vår klinik (som är bra) har dom haft hästar uppstallade i två veckor för mugg. Man kan ju då undra om det är för att de behöver fylla ut boxarna i sitt stora nya stall... eller att ägaren är helt oförmögen att ta hand om sin häst hemma.
Det känns som de senaste 20 åren har det blivit överdrivet mycket behandlande. Eller så är det jag som har blivit gammal och tycker att det va mer rejäla tag förr och inte så pluttinuttitt

Och vad hade sagts om veterinären hade låtit ägaren behandla en aggressiv mugg hemma och det hade blivit värre och hästen blivit riktigt, riktig dålig. Då hade veterinären varit dålig och lat som inte hade skrivit in hästen och behandlat den på klinik. Att en "vanlig" mugg skulle behandlas 14 dgr på klinik kan du aldrig få mig att tro på.

Det är inte lätt att vara veterinär. Det går ju som djurägare faktiskt att öppna munnen och fråga på ett trevligt och vänligt sätt, hur det resoneras, att man vill gå budget osv osv.

Man läser lika ofta här på Buke om just lata och overksamma veterinärer som inte gör det som borde göras enligt hästägaren, som att veterinärer överbehandlar. Det är som sagt inte lätt att vara veterinär idag.
 
Sv: Djursjukhus/Hästkliniker

Jag är jätteglad att min häst är bra och tar självklart det säkra före det osäkra,men jag ifrågasätter fortfarande att ingen kollade ögat närmare innan 9 dygn hade gått utan svar på medicinen.Ingen noggrannare undersökning eller operation gjordes förrän på 9:e dygnet.Hade hästen haft en vanlig ögoninfektion så kan man väl anta att hästen hade blivit bättre av chloromycetin och Fenylbutazon på en klinik? (insydd doserare).Dessutom sa jag till dom när jag lämnade in henne att det kanske kunde sitta något i ögat eftersom inga mediciner hjälpte.(hade hållt på veckovis med olika sorter.)
Sen är det ju det här med eftervården vid tex kastrering.Rekommenderar du som veterinär LITEN ren rasthage samt lugna promenader 30 min per dag?(uppdelat på två) OCH boxvila med promenader första fyra dygnen? Kan tillägga att det var en helt vanlig kastrering utan stygn på en halvblodshingst.Jag har inte hittat ngn annan veterinär som håller med om dessa anvisningar.
 
Sv: Djursjukhus/Hästkliniker

Jag har upplevt det du beskriver flera gånger på en och samma klinik. Det var en privatklinik och senare har jag fått berättat för mig av en anställd att pengar är en väldigt avgörande faktor på den kliniken. Jag är av den inställningen att hästarna ska få den absolut bästa vården som finns och alla undersökningar som är av värde ska göras, men flera gånger har jag ändå reagerat på den kliniken.

Nu mera åker jag till en (icke vinstdrivande) klinik länge bort. Där har jag upplevt något sådant utan allting diskuteras, stöt och blöts tills vi kommit fram till den bästa lösningen för hästen och mig.
 
Sv: Djursjukhus/Hästkliniker

Det här med veterinärer är inte enkelt. Själv har jag inte så mycket erfarenhet av kliniker/sjukhus, men av "hemmavet". Och här lär mig ju sig snabbt vem man vill anlita. Man vet vem som är "koveterinär" och vem som själv är hästägare och engagerad.

Sen på sjukhus är det ju ett himla tempo. Det är det ju för gårdsveterinärer också - men de har iaf bara en kund åt gången, eller kanske några hästar i samma stall, innan de åker vidare. På klinik kan ju veterinären ha flera patienter samtidigt som ska ha olika undersökningar. Medan en röntgas tar veterinären nästa häst för undersökning osv.

Jag tror på att man ska kräva en förklaring. Vet. själv vet ju hur denne tänker, och kanske ibland inte tänker på att hästägaren inte förstår. Förstår man inte får man fråga! Ifrågasätt varför hästen ska stå kvar, kräv att få skriftligt vad som behandlas med vad etc. Jag skulle aldrig betala för något i blindo eller lämna hästen där utan att egentligen veta varför. När jag tar ut hemmavet. för något lindring som kräver behandling frågar jag alltid noga om ev biverkningar, om detta är vanligt/ovanligt, vilka tecken jag ska leta efter om det blir sämre osv. Ibland verkar vet. tycka man ställer onödigt många frågor om något så vanligt som t.ex. mugg, men det hjälper ju i längden :) Då kan jag också nästa gång ifrågasätta behandlingen mer, eftersom det är väldigt komplext kanske jag på något vis kan belysa problemet på ett sätt som veterinären missat. De är ju också bara människor.
 
Sv: Djursjukhus/Hästkliniker

KL

I USA kan man bli stämd/anmäld för vad som helst. Svenskarna har nu även slagit in på den väg som leder till att man som veterinär/läkare måste gardera sig för alla eventualiteter.

Anmäl, Anmäl skriker alla!

Detta har fått till följd en s k överbehandling, överundersökning, fördyrade kostnader med anledning av att Ansvarsnämnden sällan fäller en för vad man gjort även om man gjort "fel" vilket anses mänskligt (om inte felet är helt GALET), – men fäller en för vad man INTE gjort!

Man kan ju faktiskt ha missat en osannolik diagnos (ex Afrikansk hästpest?! i Sverige) genom att inte ha gjort den här speciella, dyra och omständliga undersökningen.

Läste någonstans (hittar ej källan) att läkare avsätter 20% av sin tid/verksamhet för att gardera sig mot anmälningar. En kvalificerad gissning kan kanske vara att veterinärerna gör likaledes.
 
Sv: Djursjukhus/Hästkliniker

Jag jobbar som veterinär, inte på klinik utan ambulerande.

Tyvärr är inte alltid arbetsklimatet som hästveterinär det bästa.
Vissa hästägare är j*vligt snabba på att anmäla till ansvarsnämnden eller att ringa och klaga på div. saker, bestrida fakturor osv. Saker som det inte finns fog att klaga på och som inte kunde gjorts på annat sätt.
Den stora orsaken till detta tror jag är okunskap.
De vet inte riktigt vad de ska tro och så skriver de ett inlägg på ett forum på nätet och alla vrålar anmäl och vädrar blod! Istället för att ta upp frågan med veterinären som behandlade! Ett kort samtal kan ge svar på många frågor.

En kropp är en komplex skapelse, och varje kropp är unik. Det går inte säga till 100% att något kommer att fungera si eller så, den individuella variationen (som jag hatar!) gör allt mycket svårare. Det är svårt för djurägarna att inse att allt inte är svart eller vitt.

Det händer ofta att hästar remitteras in till klinik för att man ute i fält inte vågar att "chansa" på att behandla hästen. Många saker hade egentligen gått att lösa hemma men det är skönt att ha "ryggen fri" om något skulle hända.

Jag kan tänka mig att det är samma sak på en kilnik.
Säg att hästen visar hälta på 2 ben. Den ena hältan är troligen en följd av den andra. Det kanske räcker att behandla en av lederna och att den andra läker ut under vilan och rehabiliteringen.
MEN, skulle inte den andra hältan försvinna och man bestämmer sig för att behandla vid återbesöket så blir många ägare sura. Snacket går och slutsatsen som djurägaren drar är att de inte kan något om hältor. Trots att veterinären kanske noga har tänkt igenom detta och försökt att bespara hästen (och ägarens plånbok) en behandling.
Detta tror jag gör att man på många ställen gärna behandlar "mer" än vad som kanske behövs.

Blev visst lite längre än vad jag tänkt mig...
Hoppas att ni förstår vad jag menar!
Jag tror även att veterinärerna många gånger "överbehandlar" (eller känner sig tvingade till) hästar för att få hästägaren nöjd. T ex spruta leder även om vila skulle ge en bättre och hållbarare tillfriskning (jag är inte veterinär så det här är bara ett exempel som jag kan tänka mig förekommer). Många gånger tycker jag att det verkar som om hästägaren (och hundägaren mm.) inte anser att djuret har fått en diagnos om inte veterinären har röntgat 718 plåtar, böjt och bedövat varenda led hästen har, ultraljudat som lite extra krydda. Hur många gånger jag har hört att veterinären till slut lyckats skönja en halv grads hälta eventuellt när hästägaren för tredje gången åker till kliniken för att hästägaren tycker att hästen inte går som den ska. Konstigt att försäkringspremierna är så fasligt höga för de flesta hästraser!!:cool:
 
Sv: Djursjukhus/Hästkliniker

KL

Viktigt är att komamihåg att det är människor bakom yrket. Dv veterinärer är olika, efetrsom vi människro är olika. Jag har haft många diksussioner med en vet som invigt mig i mycket tänkande bakom kulisserna.

Som hästägare har jag någonstans tagit för givet att man blir veterinär för att man älskar djur, men med tanke på en hel del av den "bedside manner" jaghar träffat på så är jag skeptiskt.
Likosm denne veterinär menade; Varför gör vi denna opsation - är det för djuret eller för att vi tycker att det är spännande att operera....

Det är ju bara en tanka av många...

Sedan tycker jag axel sätter fingret på något viktigt- När man får dett trist besked på ett djursjukhus så är man i chock. Man är inte i stånd att ta till sig oinformation alls. "Hemgångsråden är då ovärdeliga" och att man kan ringa...

Själv var jag då hänvisad att prata med denne engelskspråkiga person medan han stressad sprang mellan husen på sjukhuset. Inskrivande veterinär svarade inte på mail eller ringde upp Yippie


Jaghar nu en fd klinivetterinär ute på fältet, och det är nog nyttigt för denne att se att verkligheten inte riktigt är sådan som hemgångsåden vil ha den

det har min distrikta fattat för länge sedan

Kan tillägga också att denna fd klinikveterinär är så d*a rädd att bli anmäld - så det blir helfel bara därför

Ang pengar...
Jag har nyligen haft en häst feldiagnosticerad för fång och där är "ett himla röntgande" populärt på vissa kliniker. Vissa fångexperter menar att det är att mjölka hästägaren på pengar - för det syns ju på hoven vad som händer

Jag har också häst som yrke och det riktigt svåra är faktiskt att hantera djurägare, men på något sätt så kanska man som veterinär behöver vara lite mer intresserad av psykologi ockå...

På humansidan så har man insett att man kanske skall kolla de som vill bli psykologer - om de har empatistk förmåga. Kanske något för blivande veterinärer också

För flera har iskallt sagt till mig att mitt djur kan dö, precis som om de itne talade om ett nu levande väsen

De lär ju fatta helt andra beslut angende vård etc, än någon som hyser en stor kärlek till djur
 
Sv: Djursjukhus/Hästkliniker

jag förstår ditt inlägg och håller med

men veterinärer - eftersom de jobbar med människor - kansse också måste bli mer lyhörda för att även människor är olika

Jag, (igen jag har häst som yrke) har förståelse för att man tycker att hästägare är "hopplösa" men om man inte ser nyanser där - är man kanske lika hopplös själv.... :grin:
 
Sv: Djursjukhus/Hästkliniker

Jag har bara besökt en klinik med mina hästar under de år jag haft häst. Och jag litar helt på denna kliniks veterinärer och deras omdöme. Förvisso är det ju ganska stor omsättning på personal där, så jag känner inte till de som jobbar där nu, men chefsveterinären litar jag på.

Däremot har jag tagit hem några distriktare och de har inte alltid varit lika bra som klinikveterinärerna. Någon enstaka har till och med varit rädd för hästar :crazy:
 

Liknande trådar

Ridning börjar känna att det är kört att hitta en bra medryttare. Har en häst som jag tävlar och tränat i dressyr. Då jag har både jobb och...
9 10 11
Svar
203
· Visningar
12 467
Senast: Emine
·
Hästvård Hej! Var inne på klinik med min häst, som varit svullen i ett bakben (insidan nedanför has till kota) i ett par dagar, idag. På...
Svar
7
· Visningar
2 244
Senast: Sirap
·
Hästvård Jag skulle gärna vilja höra lite förslag och gisssningar på vad som kan vara fel på min häst. Har bokat kliniktid, men först om en...
Svar
5
· Visningar
2 611
Senast: bellala
·
Ekonomi & Juridik Har ju sett här att många är rädda för att köpa häst utan försäkring. Uppfödare är rädda för att sälja häst utan dolda fel försäkring...
3 4 5
Svar
98
· Visningar
10 144
Senast: nullo-modo
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp