Alltså, jag pratar inte om individuella ryttare utom om grupperna. På en genomsnittlig ridskola måste en stor majoritet av hästarna kunna gå i princip alla typ av grupper man har. Annars kommer den genomsnittliga ridskolan inte att gå runt. Det är nog få ridskolor som kan ha flera uppsättningar hästar (nybörjare barn, duktiga barn, tävlande barn, nybörjare vuxna, duktiga vuxna och tävlande vuxna). Få ridskolor har ekonomin att ha hästar som hålls exklusivt för en av dessa grupper.
Den jag red på hade några enstaka som inte kunde gå med både nybörjare och duktiga. Och då var det såna som inte riktigt passade in. Ofta var det storhästar som var för svåra för ryttare som inte lärt sig rida en häst i form än. De storhästarna blev oftast inte långvariga eftersom de inte drog in tillräckligt för att tjäna in sitt uppehälle.
Men det handlar inte om att ha separata uppsättningar hästar, utan att varje häst klarar en del av jobben på ridskolan. Dvs, en häst kanske klarar nybörjare, kan tävla i dressyr, men är inte viktbärande. En annan hoppar bra och kan dra ett lass på hopptävlingar, är viktbärande, men inte ridas av nybörjare. En tredje är snäll, men lite het och framåt och kan inte gå med nybörjare eller folk som är lite okänsliga, men klarar ut åtminstone 70% av ryttarna i varje grupp. En fjärde klarar både vikt och nybörjare, men är inte poppis bland mer avancerade elever. Och så vidare
Varje häst har sin profil. Ingen häst kan ta exakt varenda ryttare, men alla hästar klarar tillräckligt många för att man ska kunna hitta två-tre ryttare till den bland de 40 som rider varje kväll. För det är ju så det är - hästen behöver inte klara alla 40, för den hinner ändå inte bära på mer än max 3 stycken. Om tio av de 40 kan rida hästen så räcker det, då har den att göra tre timmar per dag hela terminen (inklusive lite hästbyten för eleverna), och fler lektioner än så kan den ändå inte gå per dag.
Det handlar alltså inte om att man har tio nybörjarhästar och tio avancerade hästar, utan en blandning av hästar som alla kan göra något. Det finns ju fler kategorier än bara "nybörjare" och "duktiga" på en ridskola. Det finns lätta och tunga ryttare, mjuka och stadiga ryttare, modiga och ängsliga ryttare, ryttare med bra balans och ryttare med dålig balans, ryttare som älskar att hoppa och ryttare som inte alls gillar att hoppa, och så vidare.
Om ridskolan inte har nybörjargrupper, eller kanske bara en nybörjargrupp i veckan, så är det inte hela världen om inte alla 20 storhästarna kan gå den lektionen. De skulle ändå inte få plats alla 20 i ridhuset, och det finns bara 13 nybörjare i veckan att ha i sadeln. Det behövs kanske inte ens 13 hästar till de 13 nybörjarna, för några av dem kan rida en stor ponny.
Jag vet inte hur mycket lektioner du menar att en häst måste gå för att dra in sitt uppehälle? 25 lektioner i veckan? De ridskolor jag känner till går runt på att hästarna går kanske 12 lektioner i veckan. De behöver alltså max 12 ryttare i veckan - av kanske 450 uppsittningar som ridskolan har. Kort sagt - den enskilda hästen behöver inte bära på majoriteten av eleverna, för den kan ändå inte ha mer än en ryttare i sadeln samtidigt.
Av hållbarhetsskäl brukar man ju inte heller kasta in en ny häst så att den en vecka efter ankomst går tre lektioner om dagen. De behöver tid för att långsamt vänjas in i det nya arbetet och den nya miljön. Kastar man in dem hals över huvud i full verksamhet, så slutar det ofta med att de går sönder. På samma sätt så är det ju alltid några halta och några konvalescenter, så antalet hästar är inte dimensionerat efter att alla hästar går tre lektioner varje dag. Alla hästar kan bli skadade eller sjuka ibland, och då måste det finnas lite luft i systemet så att det fungerar. På samma sätt behöver det finnas utrymme för nya hästar att skolas in i verksamheten i lugn och ro.