Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Inte bygglov, men har handlagt en avloppsansöksn inom natura2000, så kanske kan lite om du inte hittar nån bättreÄr det någon här som har erfarenhet av bygglovsansökan inom Natura2000-område?
Inte bygglov, men har handlagt en avloppsansöksn inom natura2000, så kanske kan lite om du inte hittar nån bättre
Ett avlopp är ju en mycket mindre åtgärd, så jag som handläggare skickade ansökan på remiss till länsstyrelsen. De fick göra bedömningen på ifall det krävdes Natura2000-tillstånd, och i så fall ta över ärendet. I detta fallet tyckte länsstyrelsen inte att det behövdes, men jag tänker att de definitivt lär vara inblandade även i en bygglovsprocess i så fall.Du får gärna berätta! Det är ju åtminstone ett ”ingrepp” så att säga
Ett avlopp är ju en mycket mindre åtgärd, så jag som handläggare skickade ansökan på remiss till länsstyrelsen. De fick göra bedömningen på ifall det krävdes Natura2000-tillstånd, och i så fall ta över ärendet. I detta fallet tyckte länsstyrelsen inte att det behövdes, men jag tänker att de definitivt lär vara inblandade även i en bygglovsprocess i så fall.
Har lite dålig koll på om det kan bli så att natura2000-tillstånd krävs även i bygg-ärenden, men är det så så kommer det krävas en rätt utförlig utredning från sökandes del med miljökonsekvensbeskrivning och liknande.
Vad är det som ska byggas? Har du haft någon kontakt med bygglov? Hade rekommenderat att börja prata med länsstyrelsen annars, då de kan vara enklare att få tag i och sannolikt äger frågan
Låter som det skulle vara ett läge för att söka förhandsbesked innan du gör en full bygglovsansökan. Då får du frågan om en bostad på platsen kommer tillåtas prövad först, utan att ha alla detaljer om exakt vilket hus det ska vara behöver vara färdiga.Ja, jag tror att det är som du säger, att det kommer behöva göras lite utredningar innan man ev får bygglov tack för infon i alla fall!
Det är en gammal tomt sedan innan, som numera är i utkanten av ett Natura2000-område. Läget är magiskt, och jag vill bygga mitt hus där
Har inte haft någon kontakt med bygglov ännu, har precis bara börjat rota i frågan. Smart att börja med länsstyrelsen, det ska jag nog göra!
Om det inte finns kommunalt avlopp att dra fram till tomten, så prata med lst om möjligheten att lösa avlopp medJa, jag tror att det är som du säger, att det kommer behöva göras lite utredningar innan man ev får bygglov tack för infon i alla fall!
Det är en gammal tomt sedan innan, som numera är i utkanten av ett Natura2000-område. Läget är magiskt, och jag vill bygga mitt hus där
Har inte haft någon kontakt med bygglov ännu, har precis bara börjat rota i frågan. Smart att börja med länsstyrelsen, det ska jag nog göra!
Om det inte finns kommunalt avlopp att dra fram till tomten, så prata med lst om möjligheten att lösa avlopp med
Låter som det skulle vara ett läge för att söka förhandsbesked innan du gör en full bygglovsansökan. Då får du frågan om en bostad på platsen kommer tillåtas prövad först, utan att ha alla detaljer om exakt vilket hus det ska vara behöver vara färdiga.
Men om det är en gammal tomt ( och då antar jag att det säger att det en gång i tiden stått ett hus där) då är väl det kanske inte så svårt att få bygglov? om del av huset finns kvar så kan de inte neka.
Om det är en gammal tomt och att det ligger i utkanten av Natura 2000 så känns det som att det iallafall är lite positivt. Behövs det stora ingrepp för att kunna bygga? Spränga, avverka skog, schakta bort/dit massor etc.?
Ingrepp i Natura 2000-området kräver ofta tillstånd om de riskerar att ha betydande påverkan. Jag lägger till att Natura 2000-områden kan inrättas av olika anledningar. Kolla upp vad syftet med området är och vilka arter/naturtyper det syftar till att bevara. I bevarandeplanen ska det även finnas angivet vilka ingrepp eller åtgärder som utgör hot mot bevarandevärdena.
"Du behöver tillstånd från Länsstyrelsen för verksamhet eller åtgärder som kan påverka naturmiljön i ett Natura 2000-område på ett betydande sätt. Du kan även behöva tillstånd om du planerar att göra en åtgärd nära ett Natura 2000-område, om det kan påverka miljön inne i området. Det kan till exempel handla om grumlande åtgärder uppströms i ett vattendrag eller anläggning av ett nytt dike som kan påverka våtmarker inom området.
Utgå från områdets bevarandeplan för att bedöma om det finns risk för påverkan.
I vissa fall kan det vara svårt att själv bedöma om en åtgärd kräver tillstånd. Kontakta oss på Länsstyrelsen för att få stöd i din bedömning.
Exempel på när tillstånd kan behövas:
https://www.lansstyrelsen.se/vastra...p-i-naturen/tillstand-natura-2000-omrade.html
- Uppföra byggnader eller anläggningar, till exempel vägar, skogsbilvägar, jakttorn och avloppsanläggningar.
- Samla in växter och djur.
- Fälla träd, avverka eller ta bort större buskage.
- Gräva, schakta, fylla ut, till exempel ledningsdragningar.
- Dika eller göra andra åtgärder som påverkar grundvatten och markvatten."
Du kan också läsa om just bygglov i Naturvårdsverkets handbok: https://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/620-0131-0.pdf
@AraSlei natura2000 - områden har ett syfte att skydda naturen. Om du inte är utanför området är frågan jättekonstig. Om det finns ett hus redan kan du säkert renovera det huset om du inte förändrar utsidan för mycket bör du kunna renovera. Det finns lösningar typ bränntorrdass som gör att du enbart får sk gråvatten och mindre naturpåverka kan kanske gå igenom. .?? Mygel är väl kanske vanligt, det vet inte jag. Skyddsområden är till för skydd. Annars krackelerar hela idén om det är pengar ska styra. Vems pengar? Dina pengar är bättre än gruvföretaget pengar???
Du får ju skilja på vad som går att få tillstånd för INOM reglerna och vad som någon ev. skulle få lov för trots att det strider mot reglerna.@AraSlei natura2000 - områden har ett syfte att skydda naturen. Om du inte är utanför området är frågan jättekonstig. Om det finns ett hus redan kan du säkert renovera det huset om du inte förändrar utsidan för mycket bör du kunna renovera. Det finns lösningar typ bränntorrdass som gör att du enbart får sk gråvatten och mindre naturpåverka kan kanske gå igenom. .?? Mygel är väl kanske vanligt, det vet inte jag. Skyddsområden är till för skydd. Annars krackelerar hela idén om det är pengar ska styra. Vems pengar? Dina pengar är bättre än gruvföretaget pengar???
Då hade jag börjat med att kolla med Länsstyrelsen! Jag tänkte om det redan från början fanns hinder som typ behövde sprängas bort eller att skog behövde avverkas, ja då hade det varit mer besvärligt och kanske inte ens möjligt. I ditt fall så hade jag börjat med Länsstyrelsen, lycka till!Det finns en gammal grund, där det idag står en timmerstuga, men man hade behövt att flytta ett nytt hus lite längre in på tomten så att säga.
Jag tror inte att det skulle krävas så stora ingrepp, men det är så klart svårt att säga efter att inte ha gjort med efterforskning än det lilla jag gjort hittills. Säkert lite schaktning för att jämna till osv.
Det är typ ängsmark, så ingen avverkning eller dylikt. Det står hamlade träd precis i utkanten av den i så fall tilltänkta tomten, och de är upptagna som särskilt skyddsvärda i dokumenten från Länsstyrelsen, men jag tror att man bör kunna få plats med en rimlig tomt utan att behöva röra dem.
Ja du verkar ju påläst och har redan kontakt med Lst. Att jämföra med andra bygglov i andra N2000-områden är nog svårt. Eftersom ditt har ett gott bevarandetillstånd och ni redan gjort förbättrande åtgärder är ju förutsättningarna goda jämfört med många andra N2000-områden. Om ängsmarken är en del av värdet kan jag tänka mig att man kanske får utföra kompensationsåtgärder för den ängsyta som tas i anspråk av tomten, beroende på hur stor ytan är, hur "bra" den är etc.Tack, det där har jag läst!
I bevarandeplanen för vårt område står det att bl a samhällsbyggande kan påverka negativt, så det kommer absolut behövas tillstånd.