Jäklar vad sugen jag blivit på Wachtel efter att ha läst om dina och sett valpbilderna
Bor i Norrlands inland och har ju rätt stora jaktmarker här, tror vi har drygt 20000 hektar. Hur funkar dom på större marker? Hur funkar dom på rovvilt, björn, lo? Men främst intresserad av älgjakt.
Hur går deras jaktprov till?
Skulle va roligt med nåt annat än spetsarna här uppe
Hehe, valpbilder är livsfarliga
Jag skulle säga att det beror helt på vilja linjer man väljer att ta från. Vår hane är mer av en norrlandshund, med stort sök och lite längre drevtider. Även om han har ett stort sök är han ju dock ganska långt ifrån en spets, åtminstone en gråhund eller en jämte. Han har dock fungerat bra på septemberjakterna i Jämtland, särskilt där det varit svårt att få älgarna att stå för spetsarna.
En wachtel gör sig egentligen bäst i lite mindre såtar, upp till ca 100 hektar. Mycket pga deras begränsade sök, de flesta har inte ett sök som är större än 300m, men det finns undantag - vår hane har haft sökrundor på över 600m t ex. En annan sak som begränsar dem på större marker är drevtiderna. En "modern" wachtel har drevtider på 5-30 minuter ungefär, även om det är ganska vanligt att de arbetar längre med gris och älg, sällan längre än en timme dock. Det är heller inte önskvärt med för långa drevtider, wachteln ska vara en kortdrivande hund.
Gällande rovdjur skulle jag också säga att det beror helt på vilka linjer man väljer. I Tyskland hade man förr organiserade skärpeprov på rovdjur, oftast vildkatt. Då skulle hundarna gå ikapp katten och bita ihjäl den helt enkelt. Hundar som biter ihjäl katter går generellt ganska bra på rovdjur. Idag har man kvar skärpeproven, men endast om tillfälle uppkommer. Man anordnar inga särskilda prov längre.
Det finns några wachtlar som jagar björn, men det är ganska få. Det verkar vara ganska vanligt att de spårar och skäller björn, men de brukar inte göra några längre arbeten. Det finns generellt inte så mycket wachtlar norrut, vilket så klart bidrar till att det inte är så många som används på det sättet
Jag vet ingen wachtel som används regelbundet till lodjursjakt, vi har ju inte så mycket sådan i södra Sverige, men jag skulle tro att de flesta wachtlar med skärpa i skulle jaga lo. De som jag vet har stött på lo med sina hundar säger att de träar bra
Även där kan ju drevtiderna bli ett problem dock.
En wachtel ska inte neka något vilt utan jaga allt, vilket de allra flesta också gör. Jag tycker att det är relativt enkelt att prägla wachteln på det vilt man vill att den framförallt ska jaga
Vår hane jagar helst gris och älg, tiken helst rådjur och gris än så länge.
Wachtelhunden har väldigt många olika jaktprov, till skillnad från spetsarna.
Unghundsprov (ukl)
Ett prov för de unga hundarna (9-24mån), provet går i september. Hundarna får 1p-8p per moment. 2-3 är godkänt, 8 är max. På spårvilja kan de dock få 9p. Syftet är att prova hundarnas medfödda anlag och provet ska ses som en bedömning av föräldradjurens nedärvning lika mycket som ett prov av den enskilda hundens prestation.
Innehåller:
Drevarbete på hare. Här bedöms näsa, skall, spårvilja, spårsäkerhet, dvs 4 moment.
Skogsarbete. Här bedöms hundens sök i skogen och viljan att hitta vilt/frigöra sig från sin förare
Vattenmoment. Wachteln ska ha en stor vattenpassion, och under vattenmomentet ska hunden gå i och simma på kommando.
Skottreaktion. I samband med skogsarbetet testas hundens skottreaktion. Man skjuter två skott och bedömer dels hundens reaktion, men även hur hunden arbetar efter skottet, dvs om den blir så berörd att den inte längre frigör sig från föraren. Då skjuter man bara ett skott.
Apportering. Apporteringsarbetet behöver inte vara godkänt för att hunden ska få godkänt på provet som helhet. En fågel, vanligtvis and, svartfågel eller måsfågel, kastas som en markering och hunden ska apportera den.
Samarbete. Samarbetet mellan förare och hund bedöms under hela dagen.
Nybörjarklass (nkl) är samma som UKL, bara det att hunden är 24mån eller äldre.
För att få starta alla andra prov, utom vildsvinsprovet, måste hunden ha ett godkänt UKL
För att vara godkänd måste hunden ha fått minst 2-3p på alla moment utom apporteringen, samt att poängen måste överstiga 32p. max är 74p. Hund får inte tilldelas pris om den visar otillfredsställande mentalitet såsom stark skotträdsla, svår handskygghet eller aggressivitet.
Öppenklass (ökl)
Öppenklassprovet är för hundar som har klarat drevmomentet på hare i unghunds- eller nybörjarklass och som har godkänt anlagsklassprov i viltspår. De måste också ha 8p på skott i ukl. Öppenklass är för den färdiga jakthunden. 1-8p även här, 2-3 p är godkänt, 8p är max. För att tilldelas ett 1:a pris måste hunden ha minst 5p (dvs minst 30p) i alla skogsmomenten samt 8p på skott. Minst 66p totalt. Maxpoängen är 80. Hunden kan även tilldelas 2:a pris och 3:e pris.
Innehåller:
Skogsarbete. Kan ordnas som praktisk jakt. Hundens förmåga att hitta vilt, driva vilt och komma tillbaka till föraren prövas. Moment som bedöms är: sök, upptagsförmåga, drevförmåga, skall, samarbete.
Spårarbete. Släpspår på kanin. Kaninen dras 250 m, minst en tredjedel ska dras i täckt terräng. Hunden släpps direkt på spåret, ska följa det, apportera kaninen och komma tillbaka till föraren.
Apportering. Apporering på land. En fågel ligger dold sedan tidigare, en fågel kastas i samband med skott. Hunden hämtar i regel markeringen först, ska sedan skickas ut på sök för att hitta fågel nr 2.
Vattenarbete. Hundens sök och apporteringsvilja i vatten testas. 2 fåglar ligger utlagda i en vass 30-50m från land. Ett skott skjuts från stranden, och hunden ska skickas i vattnet att söka efter och apportera fåglarna.
Skottreaktion. Testas under apporteringsmomenten.
Skogsprov
Skogsprovets avsikt är att pröva hundens vilja och förmåga att effektivt och självständigt avsöka ett skogsavsnitt. Dessutom ska hundens uppträdande vid viltkontakt bedömas. Hunden måste vara godkänd i UKL/NKL med minst 8p på skott samt godkänt harmoment för att få starta.
Provet genomförs på följande sätt: Hundföraren anvisas ett område, som lämpar sig för "såtjakt".
Hundföraren sänder in hunden i detta skogsavsnitt men stannar själv utanför.
Under provet bedöms sök, drevtid, upptagsförmåga, skall, samarbete. 0-5p, 0 är icke godkänt/ej genomfört, 3p är godkänt och 5p är max. Hunden kan få Godkänt eller Ej Godkänt.
Vildsvinsprov
Provets genomförande: Hunden ska provas på frilevande vildsvin.
Hunden ska genom ett självständigt sökarbete finna vildsvin och därefter aktivt arbeta för att få vildsvinet att lämna såten.
Domare och hundförare kan förflytta sig inom såten för att vid lämpligt skogsavsnitt släppa hunden.
Föremål för bedömning: Hundens sökarbete samt uppträdande vid kontakt med vildsvin. Hunden kan få Godkänt eller Ej Godkänt.
Krav för godkännande:
- Att hunden uppvisar ett självständigt sök och finner vildsvin.
- Vid kontakt med vildsvin ska hunden aktivt arbeta för att få vildsvinen att lämna ståndplatsen. Vid en "sprängning" ska hunden under skallgivning driva ett eller flera av svinen ur såten.
eller
- Om hunden vid kontakt med en större grupp av vildsvin eller enstaka stora vildsvin inte lyckas få svinen att lämna ståndplatsen, måste hunden envist (minst 10 minuter) skälla ståndskall. Hunden kan under pågående ståndarbetet uppsöka föraren en gång men måste därefter omedelbart återuppta ståndarbetet.
Om hunden trots ett aktivt arbete inte kan få vildsvinen att lämna ståndplatsen skall föraren hjälpa hunden att stöta loss vildsvinen. Hunden skall då omedelbart förfölja vildsvinen och driva dem ur såten.
Det ska särskilt beaktas att hundens främsta uppgift är att få vildsvinen att lämna sin ståndplats så att de därmed blottar sig för hundföraren eller passkyttarna.
Om hundens arbete skett på små vildsvin, (mindre än 20 kg) utan sugga, kan arbetet inte godkännas.
Om hunden mer än en gång skyggat för vildsvin avbryts prövningen och hunden ska inte godkännas.
Hund som skadar friskt vilt kan inte godkännas och ska antecknas i resultatlistan.
Utöver detta kan man då också gå anlagsprov viltspår, samt öppen klass viltspår samt starta eftersöksprov på vildsvin. Wachtel kan dock inte bli Viltspårchampion
Man kan även få Jägareförbundets vildsvinsdiplom på dem, hos bl a Mamima Jakt.
För att hunden ska få jaktchampionatet krävs:
Godkänd i unghundsklass eller nybörjarklass på jaktprov med lägst 8 poäng på skott och 1:a pris i öppenklass på jaktprov samt godkänt Skogsprov i Sverige och godkänt Vildsvinsprov.
En av dessa meriter kan erövras i annat nordiskt land.
Lägst Good eller 2:a pris vid kvalitetsbedömning på utställning efter 15 månaders ålder.
För att hunden ska få utställningschampionatet krävs:
Tre certifikatkvalitetspriser (Ck) erhållna i jaktkonkurrensklass (jkk) i Sverige utdelade av minst två domare.
Minst ett av certifikatkvalitetspriserna ska vara utdelat vid officiell utställning inom SWK.
Minst ett av certifikatkvalitetspriserna ska ha utdelats tidigast när hunden uppnått åldern 24 månader och en dag.
Godkänd i unghundsklass eller nybörjarklass på jaktprov med lägst 8 poäng på skott samt 1:a pris i öppen klass på jaktprov.