Sv: Beridna högvakten
Nu har jag suttit och läst alla dessa inlägg..
Det som förvånar mig mest är att "min kompis säger" och "jag tror" och "jag har hört"... Vad VET ni?
För det första så kan jag nämna Jan Jönsson, Bo Åhman, Jens Fredricsson för att bara ta några exempel på folk som jobbat på K1(inte nyligen iofs).. Det finns duktigt folk också!
Jag har fakta och erfarenhet i ryggen.. Jag jobbar på K1, i stallet och tillbringar så gott som varenda dag där.. Med det vill jag säga att jag har "viss" insikt i verkligheten.... :smirk:
Det är ju som sagt hästar som ägs av Föreningen för den Beridna Högvakten. Sen sponsrar dom K1 med hästarna.
Hästarna används för att utbilda värnpliktiga i ridning för att de sedan ska kunna rida en Vaktparad till slottet och hem igen. Även korteger så som riksmötets öppnande, kungens födelsedag, nationaldagen, audienser med statsbesök, Globen Horse show med mycket därtill. Hästarna används mycket för uppvisning.
De värnpliktiga som söker behöver inte ha någon erfarenhet av hastar. I vissa fall missar även Pliktverket att förklara för den vpl att det är hästjänst men det är en annan historia som inte hör till.. Dom väljer alltså inte att rida eller inte, kanske i viss utsträckning men man kan inte välja och vraka...
Den värnpliktiga rycker in och gör grundutbildning i strid och allt därtill.. När de sedan kommer till häst tjänst utbildas dom i att leda, rykta, mocka, sopa, betsla, sadla, sjukvård mm allt utom att rida. När de sedan är fäiga så är det dags att ridas sätter man upp en på häst och kamraten leder sedan rullar det på med ridutbildning i omgångar för att variera med exercis och vapen övningar med.
Hästarna rids med inspänningstyglar i början för att gå i en bättre form.
De som är instruktörer är riktiga hästmänniskor, här skulle man inte sätta vem som helst. Och de som utbildar i stallet är ofta ridinstruktören eller en fjolårs vpl där flera har hästerfarenhet sedan tidigare. Det finns en bra stallchef som inte missar mycket av allt som sker. Och om man går förbi och man ser misstag så rättar man till. Allt för att utbilda!
Sedan kan man ju gå in på hästarnas beteende... För lite mer än ett år sen invigdes dom nya stallarna, det har gjort stor skillnad på hästarnas status. Dom trivs i stallet, äter, sparkar inte i väggarna bytte foder till hippo Basic och även betfor vilket har gett mycket skillnad på hästarnas hull och päls alltså välmående fina hästar. Sedan har inte alla hästar muskler som en tävlinghäst, någon är dåligt musklad med 99% av hästarna är "vanliga" hästar. Ungefär som vilken häst som helst.
Som i alla stall mer eller mindre finns det några jätteglada hästar och några mindra glada. fördelningen är stort övervägande på mycket glada hästar. De fåtal som är sura får man hjälp med om man vill. I många fall handlar det om att soldaterna i början är lite rädda och ovana med hästar.. Efter ett tag blir dom varma i kläderna och ska försöka tillrättavisa hästarna. Där är det viktigt att jag, stallchefen eller andra kunniga kan gå in och hjälpa till för att det inte ska bli att hästen får sig en åthutning när i själva verket vpl står och petar detn i sidan så det blir irriterad. Okunskapen gör lätt att vid varje rykt får några hästar ett argt nej och ett finger i luften men inget beröm när den är duktig.. Ond cirkel. Det är svårt med dom vpl som inte gillar hästar eller är rädda. De allra flesta lär sig på ett bra sätt att hantera djuren på ett toppenbra sätt.
Innan och efter varje ridpass visiteras hästarna så allt sitter rätt och att dom inte har sår, tappskor etc. Utrustningen vårdas och hästarna mår bra.
Hästarna går 2-3 ridpass om dagen varierande 45-120 minuter men normalt en dryg timma per pass fördelat över FM, EM och Kväll. På helgerna rids många av hästarna ut i skogen och får en härlig galopp i kuperad fin skog. När soldaten kan hantera hästen i9 3 gångarter får även denne följa med ut i grupper om allt mellan 2-35 eller även fler.
På sommaren blir det mycket högvakts ceremonier på slottet, och mitt i läggs 4-5 veckor bete. De flesta går då ut med undantag för de som tävlar - kanske i falsterbo eller annat.
¨¨Vi har en skrittmaskin och 2 paddockar, och under året byggs 3 till. Där går de hästar med störst behov ut och rör sig 30 min skritt eller 1 timma paddock. Halt/skadad häst leds ordentligt och ses över bra.
Vi har veterinärassisten på arbetstid och en välkänd veterinär 2 ggr i veckan. Vi har egen operationssal och röntgen. En hovslagare med gesällbrev skor hästarna, alltså kunskap är viktigt hos anställda!
Det här blev långt... Men jag hoppas att ni nu har lite mer insikt i vår verksamhet som genomförs för att kunna bevara traditioner! Hästar har även deltagit i övning som underättelse enhet. Rider mellan 2 platser med hemlig information (så sent som -06).
Har ni frågor får ni gärna ställa dom..
Kan tillägga att den 17 maj kommer det att var "öppet hus" kom och se själva även om det bara är en kort visit..