Beridna högvakten

Sv: Beridna högvakten

Alla får åka på sommarbete (dock inte samtidigt).

Visst åker de väl på sommarbete samtidigt!? Det är ju när det är uppehåll för de beridna högvakterna. Minns inte exakta datum just nu men det brukar bara vara ett fåtal hästar hemma då.
 
Sv: Beridna högvakten

Ännu värre. Hästarna skulle kunnas hållas ute med pga att de är broddade får de förrutom några veckor på sommaren stå inne dygnet runt :confused: Ett stort bevis på människans lättja och egoism.


Det handlar inte om vad man är van vid utan vad en häst är och har för behov. Forskningen visar tydligt att utevistelse/fri rörelse och social kontakt är av stor vikt för hästen. Så vad du och jag tror och tycker spelar faktiskt ingen roll. Och kliande av en hästkompis och få möjligheten att socialisera, leka och "prata häst" ska man inte förlöjliga. Dra en pararell till dig själv. Även vi är flockdjur. Hur skulle du känna det utan någon möjlighet att få umgås med andra människor. Det kallas att sitta i fängelse Är det där du vill att din häst ska bo ? ( tom i ett mänskligt fängelse har fångarna lov att sepndera tid med andra människor under uppsikt)

Djurskyddsmyndigheten har gjort ett gediget arbete med sin remiss om lagförändringar för hästen. Utifrån experter och forskning gjord har de kommit fram till att hästens lidande är för stor för att accepteras vid liknande omständigheter som K1 har sina hästar i.

Inte inom någon annan djursektor har man ställt till med så mkt rabbalder och menat på att människors behov går först såsom HästSverige med RSF i toppen av okunskapens borg.


Mumin
 
Sv: Beridna högvakten

Nu har jag suttit och läst alla dessa inlägg..

Det som förvånar mig mest är att "min kompis säger" och "jag tror" och "jag har hört"... Vad VET ni?

För det första så kan jag nämna Jan Jönsson, Bo Åhman, Jens Fredricsson för att bara ta några exempel på folk som jobbat på K1(inte nyligen iofs).. Det finns duktigt folk också! :)

Jag har fakta och erfarenhet i ryggen.. Jag jobbar på K1, i stallet och tillbringar så gott som varenda dag där.. Med det vill jag säga att jag har "viss" insikt i verkligheten.... :smirk:

Det är ju som sagt hästar som ägs av Föreningen för den Beridna Högvakten. Sen sponsrar dom K1 med hästarna.

Hästarna används för att utbilda värnpliktiga i ridning för att de sedan ska kunna rida en Vaktparad till slottet och hem igen. Även korteger så som riksmötets öppnande, kungens födelsedag, nationaldagen, audienser med statsbesök, Globen Horse show med mycket därtill. Hästarna används mycket för uppvisning.

De värnpliktiga som söker behöver inte ha någon erfarenhet av hastar. I vissa fall missar även Pliktverket att förklara för den vpl att det är hästjänst men det är en annan historia som inte hör till.. Dom väljer alltså inte att rida eller inte, kanske i viss utsträckning men man kan inte välja och vraka...
Den värnpliktiga rycker in och gör grundutbildning i strid och allt därtill.. När de sedan kommer till häst tjänst utbildas dom i att leda, rykta, mocka, sopa, betsla, sadla, sjukvård mm allt utom att rida. När de sedan är fäiga så är det dags att ridas sätter man upp en på häst och kamraten leder sedan rullar det på med ridutbildning i omgångar för att variera med exercis och vapen övningar med.
Hästarna rids med inspänningstyglar i början för att gå i en bättre form.

De som är instruktörer är riktiga hästmänniskor, här skulle man inte sätta vem som helst. Och de som utbildar i stallet är ofta ridinstruktören eller en fjolårs vpl där flera har hästerfarenhet sedan tidigare. Det finns en bra stallchef som inte missar mycket av allt som sker. Och om man går förbi och man ser misstag så rättar man till. Allt för att utbilda!

Sedan kan man ju gå in på hästarnas beteende... För lite mer än ett år sen invigdes dom nya stallarna, det har gjort stor skillnad på hästarnas status. Dom trivs i stallet, äter, sparkar inte i väggarna bytte foder till hippo Basic och även betfor vilket har gett mycket skillnad på hästarnas hull och päls alltså välmående fina hästar. Sedan har inte alla hästar muskler som en tävlinghäst, någon är dåligt musklad med 99% av hästarna är "vanliga" hästar. Ungefär som vilken häst som helst.
Som i alla stall mer eller mindre finns det några jätteglada hästar och några mindra glada. fördelningen är stort övervägande på mycket glada hästar. De fåtal som är sura får man hjälp med om man vill. I många fall handlar det om att soldaterna i början är lite rädda och ovana med hästar.. Efter ett tag blir dom varma i kläderna och ska försöka tillrättavisa hästarna. Där är det viktigt att jag, stallchefen eller andra kunniga kan gå in och hjälpa till för att det inte ska bli att hästen får sig en åthutning när i själva verket vpl står och petar detn i sidan så det blir irriterad. Okunskapen gör lätt att vid varje rykt får några hästar ett argt nej och ett finger i luften men inget beröm när den är duktig.. Ond cirkel. Det är svårt med dom vpl som inte gillar hästar eller är rädda. De allra flesta lär sig på ett bra sätt att hantera djuren på ett toppenbra sätt.

Innan och efter varje ridpass visiteras hästarna så allt sitter rätt och att dom inte har sår, tappskor etc. Utrustningen vårdas och hästarna mår bra.
Hästarna går 2-3 ridpass om dagen varierande 45-120 minuter men normalt en dryg timma per pass fördelat över FM, EM och Kväll. På helgerna rids många av hästarna ut i skogen och får en härlig galopp i kuperad fin skog. När soldaten kan hantera hästen i9 3 gångarter får även denne följa med ut i grupper om allt mellan 2-35 eller även fler.

På sommaren blir det mycket högvakts ceremonier på slottet, och mitt i läggs 4-5 veckor bete. De flesta går då ut med undantag för de som tävlar - kanske i falsterbo eller annat.
¨¨Vi har en skrittmaskin och 2 paddockar, och under året byggs 3 till. Där går de hästar med störst behov ut och rör sig 30 min skritt eller 1 timma paddock. Halt/skadad häst leds ordentligt och ses över bra.

Vi har veterinärassisten på arbetstid och en välkänd veterinär 2 ggr i veckan. Vi har egen operationssal och röntgen. En hovslagare med gesällbrev skor hästarna, alltså kunskap är viktigt hos anställda!

Det här blev långt... Men jag hoppas att ni nu har lite mer insikt i vår verksamhet som genomförs för att kunna bevara traditioner! Hästar har även deltagit i övning som underättelse enhet. Rider mellan 2 platser med hemlig information (så sent som -06).


Har ni frågor får ni gärna ställa dom.. :)
Kan tillägga att den 17 maj kommer det att var "öppet hus" kom och se själva även om det bara är en kort visit.. ;)


Kanonbra skrivet. tycker verkligen bara att man kan anta och tro, inte VETA innan man verkligen varit på plats en längre tid!:bow:
 
Sv: Beridna högvakten

En häst ensam på "stäppen" överlevde inte helt enkelt. Kan vi överhuvudtaget begripa hur stark deras motivation till skydd hos flockfränder är egentligen?

Jag debatterar i det jag är kunnig inom och det är djurs beteende.
Mumin


Min uppfattning är att du inte har en aning om djurs beteende. Du blandar glatt ihop vildhästar med tamhästar huller om buller och påstår att tamhästarna instinktivt har samma behov av skydd i flock som vildhästarna. Hur tänker du???

Vildhästar är gräsätare och lever i flock, i flock har den enskilda individen större möjlighet att inte fällas av köttätande rovdjur. Den individ som p.g.a. skada,ålder,sjukdom, ömmande hovar kommer snabbt att antingen stötat ut ur flocken eller helt enkelt inte kunna följa den ständigt vandrande flocken utifrån deras ständiga sökande efter mat och vatten. Det sociala beteendet i en flock är hela tiden ett tagande och givande utifrån rangordning som i många lägen knappast kan kallas för "gull i gull" utan många strider utifrån rangordning slutar med avslaget ben. Kort sagt, för vildhästen är det inte bara rovdjuren som är ett dödligt hot utan även den enskilda individens sociala rangårdning i flocken.

Tamhästarna har som du kanske känner till har inga rovdjur (förutom människan) att genom flockbeteende skydda sig emot och en tamhäst som genom god hästhållning och hantering är en trygg häst med nedsatt flyckbeteende. Finns ingen fara så finns det heller inget att fly ifrån.Tamhästen behöver heller inte bete sig som ett stäppdjur ständigt vandrande i jakten på att finna föda då människan konstant proppar i den mat och vatten i obegränsade mängder. Man hör ofta hästägare som förespråkar "naturlig hästhållning" där man profilerar på ständig tillgång till grovfoder!! Hur fasen naturligt tänker man då och vilken kunskap om djurs beteende har man då???

Min uppfattning om hur du resonerar är att grunden för god hästhållning är ständig utevistelse i flock där hästarna får sitt sociala behov tillgodosett, hur den övriga hästhanteringen är verkar ganska oviktig.
Min ringa erfarenhet är att det är just i den här typen av hästhållning som man finner dom allvarligaste skadorna och okunnigaste hästhanteringen. Man börjar snart dagligen kunna läsa i dagspressen om fall som hänrör sig till hästar på ständig utevistelse. Även ett oroväckande ökande antal olyckor där folk blivit bitna,avkastade eller sparkade med dödlig utgång går att notera,däremot så har jag inte noterat att dessa olyckor skulle ha skett på vare sig K1 eller övriga hästanläggningar i dess närhet som tidigare nämts i tråden.


Fråga till dig: Hur transporterar du din häst???
 
Sv: Beridna högvakten

Du är ju trångsynt så det bara skriker om det! Jag tycker att hästar bör få vara ute i hage med flock, som jag tidigare skrivit. Hästarna på K1 är broddade för att inte halka när dom går på kullersten. Det är inte 1 häst man ska brodda om, vi har upp mot 90 hästar.. tycker du fortfarande att det är samma sak?? Du kan ju själv räkna ut ungefär hur lång tid det skulle ta en vpl att brodda i eller ur hästen. Plus att utrymmet för paddockar är högst begränsat, vi kan ju inte riva Högkvarteret för mark åt paddockar... det är omöjligt att aktivt hoppas att man ska kunna få ut dom. Men det kommer att byggas 3 nya paddockar vilket ger några till hästar chansen att få rulla sig på större yta och stå i solen och mysa. Tycker jag är bra!

Hästarna har galler imellan varandra i boxarna, så dom har viss kontakt med annan häst, därmed är inte det en kontakt tillräcklig för att kunna klia eller bita varandra, men då skulle det inte finnas någon säkerhet kvar för en vpl att gå in till hästen om man skulle ha huvudet på hästen bredvid över sig.

hypotetisk fråga... hur mycket tror du Briar, Matine´, mfl topp presterande hästar går ute; rids ute?

Nä, folk är rädda att dom ska åka av för hästen är pigg (gäller inte de ovanstående) eller att hästen skulle trampa snett på en icke preparerad bana och skada sig. Dom MÅSTE stå själva i hagen för att dom skulle kunna sparkas.. Det är ju av rädsla många hästarna går på banan 6 dagar av 7. och vilar den sista..

Om man har häst som vi mitt i stockholm ser möjligheterna annorlunda ut, bara för att hästarna inte går ut i paddock flera timmar i flock är det inte synd om dom. Visst kan man önska mer, men det är högst svårt att klara ha hästar ute samtidigt som de behövs i ridverksamhet. Du kan ju jämföra med ridskolor. hur många ridskolor låter hästarna gå ute i hagen när lektionerna sätter igång? Det är kanske inte så lätt nej..

Om du har enlösning på problemet så får du gärna berätta, för ärligt talat ser jag inte ens den lösningen!
 
Sv: Beridna högvakten

Ja det krävs någon som dig för att skriva något sådant här

" Min uppfattning är att du inte har en aning om djurs beteende. Du blandar glatt ihop vildhästar med tamhästar huller om buller och påstår att tamhästarna instinktivt har samma behov av skydd i flock som vildhästarna. Hur tänker du???"

Japp eftersom alla forskning har visat att tamhästen har precis samma beteenderepertoar och samma behov och samma instinkter. Detta kan ha att göra med det faktum att evolutionen har skapat hästen genom miljoner av år och att vi människor inte kan avla bort deras beteende och behov. Detta har vi försökt med under tiotusentals år och visst har vi avlat på de lugnaste individerna för att på så sätt få fram trevliga tamhästar. Men praktiskt taget ingeting har förändrats.
Detta kan du får hur många länkar du vill till skrivna av olika forskare på etologisidan.. just name it.

Man kan få in en feral häst in i en transport den med, annars skulle det vara lite knepigt att sälja dem på aktion so what`s you point. Det finns en anledning till varför de flesta bekymmer med hästar har med flyktinstinkt och transportproblem att göra. :idea:

Nej du håll dig till hovarna du. så sköter jag beteendebiten, för vad jag kan läsa har du inte haft energi nog att ta upp en enda bok med djurens beteende i fokus :smirk:

Alltid lika roligt

Mumin
 
Sv: Beridna högvakten

Min uppfattning är att du inte har en aning om djurs beteende. Du blandar glatt ihop vildhästar med tamhästar huller om buller och påstår att tamhästarna instinktivt har samma behov av skydd i flock som vildhästarna. Hur tänker du???

Ser att Mumin har klart bättre koll på beteende än vad "vissa" andra har här..:smirk:

Eller ska vi såga hela SLU och SVA s forskare OCH veterinärkår som hållit på med dessa nedanstående undersökningar??
För det var ju detta med olika flyktbeteende, fritt med grovfoder och utetvistelse som det hela blev snack om nu.

Bidrar här direkt saxat från Hippcampus.
LÄS och tänk efter vad som står...

HAR HÄSTEN FÖRLORAT MYCKET AV SITT VILDA BETEENDE?

-------------------------
Svar:
Steget från vildhäst till tamhäst är försvinnande litet i hästens utveckling som djurart. Det enda som egentligen skiljer vildhästen från tamhästen är att den senare är tam eller lättare att tämja. Hästen är fortfarande ett gräsätande bytesdjur anpassat till att leva på stäppen. Tamhästen har precis samma beteenderepertoar som vildhästen, men vissa retningströsklar har ändrats. Det innebär att för att utföra vissa beteenden kräver tamhästen mer påverkan än vildhästen, medan det för andra beteenden är tvärtom.


För tamhästar krävs till exempel starkare hot för att de ska fly eller attackera oss än för vildhästar. Till och med de mest avancerade dressyrrörelserna ingår i hästens naturliga beteenderepertoar. Passagen
är till exempel ett imponeringsbeteende, medan piruetten är ett undvikande beteende.


Äter många timmar
Hästen är en utpräglad gräsätare, både dess fodersmältning och beteende är specialanpassat för det. Den är ”programmerad” för att äta i princip kontinuerligt med korta avbrott för sömn och någon utflykt till närmaste vattenkälla.


Hästen äter 14 – 18 timmar per dygn uppdelat på ca 10 perioder under hela dygnet och utan längre uppehåll än 3 – 4 timmar. Denna rytm följer även hästar på stall, om de har tillgång till foder. Den kortsiktiga mättnadsregleringen
sker innan fodret nått magsäcken, sannolikt i munnen och/eller svalget, men exakt hur är inte känt. Även om vi fyller hästens näringsbehov på betydligt kortare tid med koncentrerat foder är den alltså inställd på att äta större delen av dygnet.
Hästen sover totalt 3 – 4 timmar per dygn, men sömnen är uppdelad i 5 – 7 perioder fördelade över hela dygnet, men ofta något tätare under efternatten.
Varje period är i sin tur uppdelad i sömncykler som är ca 15 minuter. Dessa cykler består i genomsnitt av dåsighet, vanlig sömn (ca 6 min) och om det är lugnt runt hästen drömsömn (ca 4 minuter). För att kunna sova drömsömn måste hästen ligga med stöd för huvudet. Hästen har ett absolut behov av denna sömn och om den av någon anledning inte kan eller vågar lägga sig ramlar den så småningom och faller i drömsömn.

Vill dricka snabbt
Hästen dricker inte så ofta, om den kan dricka så fort den vill vid de tillfällen den dricker. Den är fortfarande inställd på att dricka snabbt, eftersom vattenhålet var en farlig plats där rovdjur kunde smyga sig på vildhästen. Ett vanligt sätt att minska risken för att bli ett byte är att leva i flock, vilket även hästen är anpassad till. Däremot har den en ovanlig flockstruktur, där hingsten lever med några få ston året om och där båda könen av unghästar utvandrar vid könsmognad.
Stona får ca ett föl per år, som diar 8 – 9 månader,men följer modern och det yngre syskonen fram till utvandringen.Hästar föds inte med en önskan att bli ridna eller körda av sitt genom tiderna farligaste rovdjur, men med en positiv inridning/inkörning lär de sig att det är trevligt.


Om de dessutom, under den tid av dygnet de inte arbetar, tillåts leva som en häst med möjlighet att äta under lång tid och med tillgång till en flockmedlem, minskar risken för att de får mentala problem av olika slag.

Margareta Rundgren, universitetslektor på institutionen för husdjurens utfodring och vård, SLU

--------------------------------

LÄNK

Jag uppskattar däremot MaLinns tråd som upplyser oss andra om anläggningen K1..:bow:


AM
 
Sv: Beridna högvakten

" hypotetisk fråga... hur mycket tror du Briar, Matine´, mfl topp presterande hästar går ute; rids ute? "

Kan inte komma på att jag har sagt att de hästarna har det bättre? Tycker deras hästar borde få komma ut dagligen dom med.

Förstår inte varför dom inte skulle kunna gå med brodd i hagen dom med, alla andra hästar vintertid lyckas juh göra det utan att döda varandra?


"Om du har enlösning på problemet så får du gärna berätta, för ärligt talat ser jag inte ens den lösningen"

Finns en perfekt lösning. Hästar på ställen byggda för hästar. En lagförändring som innebär tvång till utevistelse.
 
Sv: Beridna högvakten

Jag blir så oerhört beklämd när jag läser ditt föregående inlägg. Du påstår (i ett annat inlägg) till och med att hovkräfta skulle uppstå pga av att hästen har för mycket utevistelse. Försök att inse att människan aldrig kan förhandla bort hästens grundläggande behov utan att det blir på hästens bekostnad. Det är vår förbannade skyldighet att se till att hästens behov blir tillgodosedda.

Forskning bedriven på SLU visar att hästens behov och beteende knappt har förändrats alls sedan den var vildhäst. Vi har bara lyckats kapa lite av topparna på ex. flyktbeteendet. Det är när vi människor tror att vi har makt, speciellt över naturen, som den slår tillbaka med full kraft. Jag tror därför att människan är hästens värsta fiende (rovdjuret) om man tror att det går att tulla i oändlighet på hästens grundläggande behov.

Dessutom så lär sig hästen i en flock inte bara den "hårda vägen" som du tycks tro. Det finns hos den flockvana hästen ett otroligt fint socialt beteende som också handlar om omsorg om de andra flockmedlemmarna. Detta beteende utvecklas förmodligen aldrig hos en häst som inte går i flock. Att inte tillåta hästen att utveckla detta är för mig det samma som att kapa vingarna på en fågel och sedan be de flyga. Jag antar att du aldrig varit tillräckligt intresserad för att studera hästar i flock men det har jag under 30 års tid.

Mumin_79

Du ska ha all heder för att du orkar kämpa mot all okunskap
 
Senast ändrad av en moderator:
Sv: Beridna högvakten

Oh glömde lägga till att alla ridskoler jag känner till i mina trakter har utevistelse till sina hästar oavsett lektioner eller inte.
Vad jag kan minnas är lektioner oftast satta till eftermiddagar så det lämnar dagarna helt öppna för trevlig utevistelse för hästarna.

Det är tack gode gud endast ett mindre antal ridskolor, främst i Stockholm och så var det någon mer storstad. En av Stockholms ridskolor som inte hade hagar har faktiskt tom flyttat till en annan lokation utanför innerstaden just för att ha möjligheterna som inte finns i stan (Swartz)
Mumin
 
Sv: Beridna högvakten

Jag blir så oerhört beklämd när jag läser ditt föregående inlägg. Du påstår (i ett annat inlägg) till och med att hovkräfta skulle uppstå pga av att hästen har för mycket utevistelse.

Säkerligen kommer flera här ihåg om "vår" hovkräftemärr Molly.
När hon kom till oss var hon bedrövlig i hoven.
Finns t.o.m. bild på hovslagarkliniken på Strömsholm..

Den märren hade stått på box..och det var inte ett travstall..:crazy:

Så är det någon som vill veta nåt om just kräfta så kan jag snart nog det mesta om detta.
Stoet läkte ut på ett och ett halv år och friskförklarades..
Att Coari överhuvud taget drar in kräfta i detta resonemang är ju helt otroligt.. Vad har detta med lösdriftar att göra???

AM
 
Sv: Beridna högvakten

:bow: :bow: :bow:

Sover med Margareta Rundgrens böcker under huvudkudden :D :love:

Jag tyckte också att det var bra att vi fick en inblick i livet på K1. Men personligen anser jag att hästen har fått ge upp sin frihet och ger oss sitt allt. Det minsta vi kan göra är att tillgodse dess grundläggande behov.

Utevistelse, social kontakt, fodring flertal ggr, helst tillgång till någon form av grovfoder var 4: e timma.Fri tillgång till vatten, Skötsel, vård och veterinär vid behov.


Mumin
 
Sv: Beridna högvakten

Det du skriver om hästens utevistelse är ju rätt, så även övriga som anser att hästen borde få komma ut. Våra hästar är inte försäkrade, det blir för stora kostnader i förhållande till vad det ger. Och att släppa ut flera ihop på för små ytor skulle knappast kunna gynna hästen ändå.. Stallarna är nyrenoverade och det råkar vara ett regemente på lidingövägen, annars kan man flytta hästarna, men det funkar inte så.. Inte många hagar i skrittavstånd till slottet..

Våra hästar ses över av personal i stallet från 05.30 -22.00 vardagar och 06.30 - 22.00 helger. De får foder enligt konstens alla regler och är välmående. De är inte överladdade och stressade över att inte få gå i hagen.

Det finns ju inte en chans att man skulle kunna utöka stallområdet på K1, det är som det är. Men eftersom hästarna har daglig utevistelse i form av uppsuttet arbete så är det inte synd om dom.

Andra hästar har ridhus och stall i samma byggnad och får "aldrig" känna regn, vind, sol på sin päls. Och hur många hästar i stall där man håller ridhästar får gå i hage i flock?

Om du tror att det är synd om hästarna får du gärna komma och hälsa på för att sedan ha mer kött på benen. Men glöm inte att jag sagt flera gånger att min åsikt är att hästar ska få gå i hage i flock. Det är ine jag som säger att dom inte behöver, utan att det inte finns möjlighet.

Tycker du synd om tex Briar med?
 
Sv: Beridna högvakten

Jag har bara kommit i kontakt med travvärlden när jag jobbade på Åby ett litet tag, och det är säkert skillnad mellan hästarna som är uppstallade där och de som är uppstallade på tränarnas gårdar, men på Åby går de flesta hästarna i små sandhagar. Okej att de får utevistelse, men hagarna är ju inte så roliga.
 
Sv: Beridna högvakten

Nu hängde jag inte med på kopplingen.. Det jag skrivit är att vi inte försäkrar hästarna för att det är dyrt. Men om du läser vidare står det något i stil med att vi ändå inte har plats för hagar i rätt storlek då dom skulle bli för små att ha flera hästar i....
 
Sv: Beridna högvakten

att hästarna inte är försäkrade var bara en bisak. släpp det, det spelar egentligen inte så stor roll.

Men att det är för dyrt att hästarna skulle få komma ut har jag aldrig sagt, det är helt fel!
 

Liknande trådar

Hästvård Står just nu i ett jäkla mysterium. Tankarna går som en studsboll. Tänker jag berättar händelseförloppet så får vi se vad ni har o säga...
2 3 4
Svar
74
· Visningar
4 354
Hästvård Hej! Va ute och red gör 1,5 månad sen och hästen tappade en sko i galopp och började halta. Vi gick hem och hovslagaren kom dagen efter...
2
Svar
23
· Visningar
2 096
Senast: animalasia
·
Hästvård Vet inte vart jag ska ta vägen längre.. För 2,5 månad sen så tappades en sko på uteritt och hon blev halt och hovslagaren kom ut och...
Svar
1
· Visningar
542
Senast: Grazing
·
Hästvård Jag är lite fundersam gällande en av våra hästar, ett 18-årigt islandssto. Hon har under en ganska lång period (sedan sommaren 2022)...
2 3 4
Svar
76
· Visningar
8 224
Senast: Roheryn
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • DIY hästvård
  • Atletix
  • Födda 2024

Omröstningar

Tillbaka
Upp