Behöver hjälp med hästen

Sv: Behöver hjälp med hästen

Tom de som har egna fjordingar anser ju att de ofta är anvisa.
Själv har jag inte helelr träffat på en som inte testat och varit envis.


Olika raser har olika egenskaper. Det vet nog de flesta.

Ofch innan du inbillar dig något, så har jag inget emot någon ras.
 
Sv: Behöver hjälp med hästen

Först och främst ska ni ta ut någon som är duktig på tänder som kan hjälpa er med det.
Ingen hästtandtekniker utan antingen åker ni till en klinik eller tandläkare eller så tar ni ut en veterinär som har vidarutbildat sig på tänder.

Sedan släng pessoabettet i soporna. Bettet ber hästen ta upp och ner huvudet på samma gång, den ber alltså hästen att krympa sitt huvud och det kan den ju inte. Bettet ger hästen helt motstridiga signaler och gör att hästen blir frustrerad.
Sök här på forumet på pessoa så kommer det fram massor av trådar som förklarar dess märkliga verkan.
Byt till ett annat bett, fråga den ni tar ut för att kolla tänderna vilket bett ni ska ha.
Ni behöver förmodligen ett skarpare bett än vanligt tränsbett och då är jaktkandar/kimblewick ett bra bett.

Att börja rida på hackamore kräver att din dotter kan lära hästen det, det är inte bara att byta utan kräver inlärning eftersom det är skillnad mot ett vanligt bett.

Sedan, som älskare av fjordingar och fd ägare till en och fodervärd till flera, fjordingar är ingen lätt häst, jag hade inte låtit min snart 18 åriga dotter ha en.
Generellt är de starka som tusan och envisare än synden och för att klara en sådan häst behöver man mycket pondus och mycket erfarenhet.
En fjording är otroligt smart och märker den att ryttaren är minsta osäker så tar den över enbart för att den faktiskt vet bättre själv.

Din dotter ska inte utsätta sig för att rida ut själv, hon ska rida med sällskap tills hon har fått hästens förtroende.

Om ni inte kan lämna tillbaka så är det träning och åter träning som gäller. Har ni ridbana så får hon helt enkelt stanna där tills hästen litar på henne.
Hon får börja med att skritta fram utanför och sedan rida på banan och skritta av utanför igen. Små lugna turer så att hästen inser att din dotter vet vad hon pysslar med.
Din dotter får aldrig tveka eller vara osäker ihop med hästen, har hon sagt att hon ska flytta på sig så är det vad som gäller.

Många tar fjordingar för att vara ouppfostrade och visst finns det sådana men till största del handlar det om att fjordingar är självständiga smarta små överlevare.
Du kan lita helt på en fjording när du har lärt känna den för den är den bästa vän du kan ha!
Du kan lita på att den tar dej bästa vägen igenom ett kärr eller nedför en hemsk brant backe för fjordingen vet var den sätter sina fötter och vet hur den ska bära sig åt för att överleva.

Med en sådan häst krävs det mycket mer av ryttaren än med en häst som inte har den kollen.

Är hästen inkörd? Väldigt många fjordingar trivs minst lika bra, vissa bättre framför vagn och det kan göra att din dotter får en annan känsla för hästen, dvs att hon börjar lita på hästen och på så vis kan de bestämma när vem av dem ska bestämma.
Den fjordingen jag hade senast kunde göra bocksprång och skolor ovan mark utan dess like när jag red men framför vagn skulle tanken inte ens vimsa förbi.
Där var hon stenkol även om mjölkbilen dånade förbi så det ryckte i vagnen.
Lastbilar med slående kapell som lät som gevärs skott. Barn som rusade runt och tjoade, skränande högtalare och viftande vimplar i varenda hand, eller att tåget for över våra huvuden när vi var i undergången, inget berörde henne det minsta.

En fjording kräver att ryttaren kan tycka att det är ok med ett jämnlikt förhållande, att ryttaren litar på hästen lika mycket som hästen litar på ryttaren.
At ryttaren vet när vem ska bestämma och låter hästen bestämma när den vet bäst men inte låter hästen ta över och bestämma allt.

Kolla runt om det finns någon annan med fjordingvana runt er som kan tipsa och handgripligen hjälpa er. Man ska egentligen inte säga att en häst är si eller så för att det är en viss ras, men vissa saker är så utmärkande och så tydliga att det är dumt att sticka under stol med att det är så det är.

Att en fjording är envis och stark är lika sant som att islänningar töltar, alla islänningar töltar inte naturligt men det finns i deras gener.
 
Senast ändrad:
Sv: Behöver hjälp med hästen

Tom de som har egna fjordingar anser ju att de ofta är anvisa.
Själv har jag inte helelr träffat på en som inte testat och varit envis.


Olika raser har olika egenskaper. Det vet nog de flesta.

Ofch innan du inbillar dig något, så har jag inget emot någon ras.
jo, visst vet jag att det kan vara så :)
har haft 4 fjordingar själv.. varav 1 av dom var envis som synden.. men envisheten kunde jag byta ut till nyfikenhet och att vilja göra det jag vill ;)

man måsten inte ta en tävling mot hästen om vem som är mest envis.
bättre att häst o ryttare jobbar tillsammans
 
Sv: Behöver hjälp med hästen

Visst ska man jobba tilsammans. Men det innebär inte att hästen får vända och kuta hem, elelr hur?
Även om man jobbar tillsammans med sin häst bör ryttaren alltid ha sista ordet.
"Tillåter" men att hästen får vända och kuta hem, så är det helelr inget samarbete.
Samarbetet uppstår när ryttaren bestämmer att, jo vi ska den här rundan och sedan har vi trevligt och roligt båda två under tiden.

I det läget får man faktsikt tävla mot hästen i envishet. Vänder hästen och kutar hem så vänder man tillbaka tills man fullföljt hela rundan man som ryttare bestämt att det ska ridas. Om det så skulle ta 5 timmar att komma runt den lilla skrittrundan som i vanliga fall tar 20 minuter. När hästen fullföljt rundan är det beröm och klapp som gäller. Men den ska INTE få komma in i stallet och bli ompysslad förrän den fullgjort sin arbetsuppgift.
 
Sv: Behöver hjälp med hästen

visst kan man kalla det envishet och "tävla" men jag ser det inte på det viset.
jag ser hellre att man motiverar hästen till att VILJA lyssna ;)

och att motivera en häst bygger på mycket arbete genom att umgås på marken och få hästen lyhörd, och sen ta med det upp i sadeln :)
 
Sv: Behöver hjälp med hästen

Mycket bra skrivet!

Och det finns ju andra alternativ till hackamore om ni är rädda för att använda det.

Jag tycker det bästa sättet att bygga samspelet med hästen bara är att ha kul ihop. Har ni en ridbana så utnyttja det, dra dit hinkar, presseningar och saker ni kan leka med och se hur det går... Kan hon leda hästen över en pressening? Har man byggt upp ett förtroende så brukar oftast det mesta gå galant.
Tvekar hästen så kan det vara för att hon har dåliga minnen av presseningar eller att hon inte litar på ledaren.

Sen tycker jag att det är så dumt med förslag att byta till skarpare bett så "man har mer att säga till om".... Hästen väger flera hundra kilo mer än den som sitter på... Vill hon sticka så göra hon det!
Ha säkerhetsväst och hjälm!

Jag har ett sto som är förstörd genom dålig ridning och hon går inte att rida alls! Pga av det köpte mina föräldrar en egen häst till mig för att de aldrig ville se mig rida henne igen, och det har jag inte gjort. Någon gång har folk lyckats vända henne när hon sticker genom att få tag i själva bettringen och orka dra för kung och fosterland... vilket också ha varit livsfarligt då hon i den fart hon har kunde gått omkull.
Vad som hör till är att hon haft ont. Jag tog henne till röntgen.
Men vad jag ville säga var bara att hästar får man att göra som man vill bäst genom att bygga upp förtroende och få ett samspel.
 
Sv: Behöver hjälp med hästen

Tom de som har egna fjordingar anser ju att de ofta är anvisa.
Själv har jag inte helelr träffat på en som inte testat och varit envis.


Olika raser har olika egenskaper. Det vet nog de flesta.

Jag har träffat på båda "sorterna". :)
 
Sv: Behöver hjälp med hästen

Men vad jag ville säga var bara att hästar får man att göra som man vill bäst genom att bygga upp förtroende och få ett samspel.
:bow::bow:
exakt!! gör man det så har man ett roligare partnerskap med sin pålle :)
 
Sv: Behöver hjälp med hästen

Om hästen inte är van att arbeta utan sällskap får man nog acceptera att den inte vill gå hemifrån. På en ridskola är det ju ingen idé för hästen att lita på ryttaren utan då blir resten av flocken hästens trygghet, och man kan ju inte räkna med att hästen ska förstå att det är annorlunda nu. Jobba där hästen känner sig trygg och inte sticker hem, och utöka hästens bekvämlighetszon allteftersom relationen med ryttaren byggs upp, så slipper ni hålla på med det ni gör nu. (Sedan kan ju bekvämlighetzonen vara olika stor beroende på om man har sällskap etc, men planera för en successivt utökad självständighet hos hästen. Bråk och slit lär inte öka hästens tillit till ryttaren utan snarare får hästen hela tiden "vatten på sin kvarn" att det är obehagligt att gå från stallet bara i sällskap med ryttaren.)
 
Sv: Behöver hjälp med hästen

För att göra det snabbt o att flickan ej ska bli rädd o tröttna.
Skaffa hjälp NU. Någon som ni lejer för att rida den- träna lydnad o att din dotter sen rider själv o får de redskapen hon behöver.

Det är en urstark draghäst som hon har. Då måste man få in teknik för att en dragkamp vinner hästen.

Att i detta läget börja träna den vuxna hästen bara från marken hjälper inte. den behöver mkt av daglig motion.
Lycka till!
 
Sv: Behöver hjälp med hästen

Jag tror axel kommit med det bästa rådet. Det kan bli farliga situationer av en för stark och ouppfostrad häst i kombination med en för dessa händelser oerfaren ryttare. Ta hjälp innan någon skadas.
 
Sv: Behöver hjälp med hästen

*kl*

Ett tips som kan tillämpas hela tiden man är med hästen är att aldrig låta den komma undan med saker man inte vill att den ska göra.
Alltså att vara konsekvent. Man kan inte säga åt hästen att tex inte bita nio gånger och tionde gången låta den göra det.

Vid uteridning kan man försöka förekomma hästen för att få den mer motiverad, när man haft kamp om vilket håll ekipaget ska åt och till slut får hästen dit man vill kan man berömma ordentligt, gå en liten bit till och sen själv vända hästen hem. Hur långt måste man känna själv, innan hästen börjat ens tänka på att börja bråka igen, kan vara några meter eller en km beror på hästen.
"Kampen" innebär att som någon annan beskrev, tex vända runt hästen på en liten volt (vilket är svårt med hackamore), man kan behöva ta tag med båda händerna i en tygel för att vända en fjording som bestämt sig! Man måste hitta den tekniken som gör det lättare att svänga runt, prova svänga med handen högt/lågt/utåt/uppåt.... hur är det lättast att svänga runt denna häst? Det man gör är att sätta hästen ur balans. Man kan lägga till skänkeln på utsidan för att hjälpa till att få med bogen. Och göra det obekvämt för hästen att gå åt något annat håll än det Du vill. Jag själv "bumpar" med benen oavbrutet och med ökande kraft tills hästen gör minsta ansats åt det håll jag vill, då slutar jag med allt = eftergiften!
Man kan också träna mycket bogkontroll, vilket jag tycker är svårt att förklara i text...fråga en tränare!
Det är svårt att förklara i text, men försökte så lite frön iaf...

Fö så har jag själv fyra st fjordingar, och haft samma problem med två av dem (den ena mer, den andra mindre) när jag började rida dem. Nu har båda gått distansritt! :D En av mina araber som är ung och grön försöker också sig på att vända hem ibland, men hon har en annan teknik än fjordingarna! Och skillnaden är också att mina fjordingar testade om de kunde göra som de ville medans den unga araben är osäker när hon ska ut ensam.

Kanske blev rörigt, hoppas du förstår nåt av det iaf! :)

Mvh
Camilla
 

Liknande trådar

Hästhantering Hej alla, långt inlägg och jag ber om ursäkt men har mycket att skriva. Jag har redan ett konto här på buke, men då detta känns alltför...
2
Svar
22
· Visningar
3 254
Senast: lirco11
·
Hundträning Jag har skrivit här förut att vi köpte en valp i november och vi har nu två spaniels. Gamla hunden är fem år. Vi har nu fått...
2 3
Svar
53
· Visningar
5 695
Senast: Milosari
·
Kropp & Själ Jag väljer att skriva det här inlägget här, då jag trots allt är lite "halvanonym" här. I alla fall så till vida att jag inte är öppen...
2 3 4
Svar
69
· Visningar
7 601
Senast: Blyger
·
Övr. Barn Hej på er alla kloka! Förlåt för ett långt inlägg men jag har verkligen ett behov av råd och tips. Jag har sen en tid tillbaka...
2
Svar
26
· Visningar
4 658
Senast: Anonymisten
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp