Sv: Barnpedagogik.?
Jag har haft sådana lektioner med barn från tre år och uppåt och det går oftast riktigt bra även med de riktigt små! Så länge man håller sig till få grundläggande saker gällande både stallet och ridningen så är även de allra minsta duktiga på att komma ihåg! Och glömmer de bort sig är det ju bara att påminna igen.
I stallet brukar jag köra de grundläggande reglerna:
- Lugnt i stallet, ej skrik och spring
- Gå inte bakom hästen
- Se till att hästen märker dig om du ska gå in till den
Eftersom mina grupper haft 50/50 ridning och teori så har många andra saker kommit "på köpet". Barnen har fått vara med sina ledare och borsta, sadla och tränsa. Borstning gås igenom enkelt ett par gånger, och sedan praktiserar de ju det varje gång. Gällande teorin brukar jag ha den kort och koncis! De orkar ju inte koncentrera sig på den mer än någon minut, så sedan brukar de få omsätta det fått höra om i praktiken.
Gällande ridningen tycker jag det fungerar bäst att både tala om och sedan visa dem. Trä in tyglarna mellan fingrarna osv om det behövs, och sedan får deras ledare ha koll och hjälpa till om de tappar tyglar/stigbyglar etc. Sitter man exempelvis med tyglarna "rätt" från början och får hjälp med att rätta till om man glömmer bort så sätter det sig oftast ganska snabbt. Även om barnen i början kanske mest sitter med långa tyglar och håller sig i sadeln så känner de ju tyglarna i handen och hur de ligger, hur fötterna sitter i stigbyglarna och så vidare.
Till skillnad från ovanstående börjar jag prata om sitsen från första början, men såklart enkelt och grundläggande. Brukar ha fyra punkter: Blicken framåt, rak rygg, tummen "överst på handen", hälarna ner. (Kan ju illustreras lite pedagogiskt, som att "se mallig ut" om att sträcka på ryggen etc..) Dock behöver de ju bara tänka på en sak i taget. Ska de svänga läggs koncentrationen på att de gör sin sväng osv, men då och då kan man ju ta ett par varv i skritt på fyrkantsspåret då eleverna bara får koncentrera sig på sitsen. Brukar dessutom försöka ha koll på hälen någorlunda neråt, då det utgör en säkerhetsrisk om foten halkar för långt in i stigbygeln.
Mycket och svamligt, men sammanfattat kan man väl säga
- kort och tydlig information
- en sak i taget
- visa och låt dem sedan pröva själva så mkt som möjligt
lycka till!