Bärighet, form mm (från annan tråd)

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Bärighet, form mm (från annan tråd)

Men var kommer AR in i det:confused: Det är väl en utveckling som många går igenom, men att för den skull välja en väg som bortser helt ifrån hur en häst behöver arbeta för att använda sin kropp bäst under ryttare:confused:
Dvs bortser från den klassiska utbildningsskalan. Att tala om konst i sammanhanget förstår jag inte öht. Det känns rätt avlägset.

(Och delvis knapplån)
Jag tycker också det blir väldigt konstigt att prata om konst. Visst kan jag hålla med de som säger att konsten sitter i betraktarens öga. När det gäller döda föremål som tavlor, statyer mm mm, ja. Men, inte när det gäller en levande varelse. Jag tycker faktiskt inte att ridning är en särskilt filosofisk sysselsättning alls, utan bygger i högsta grad på närvaro just här o nu, på teknik och känsla i kombination.


Alla är vi nybörjare först, och visst behöver man lära in teknik först för att sedan kunna koppla på känslan mer o mer. En mindre van ryttare klarar inte av att rida på känsla, h*n känner inte när hästen arbetar rätt eller ej och känner inte när h*n behöver parera eller på vilket sätt.

Men för mig blir det totalfel, fullständigt kajko, att säga att det är bra när det känns bra, att alla får välja själva när det är bra och vilken väg man ska gå i hästens utbildning. Det är en grov förenkling och sätt att slippa att verkligen börja rida. Tyvärr.
För nog är väl ändå hästens anatomi väldigt väl undersökt o dokumenterad. Och nog är det väl noga klarlagt hur hästen behöver arbeta för må bra. Och då fattar inte jag hur man kan göra avkall på utbildningsskalan och tycka att "det får väl andra ägna sig åt, jag sysslar med konst".

Det fanns en tråd för inte alls länge sedan där det från vissa AR-ryttares håll ifrågasattes varför takten måste komma först, det är ju tydligen inte nödvändigt inom AR. Man kan ju där, enligt dessa (t.ex. Totola), börja i andra änden och koncentrera sig på samling och sedan få resten på köpet. Man hade då ingen som helst förståelse för att hästen måste vara i balans innan man kan begära något annat. Fler exempel på dylika trådar finns, men jag orkar inte leta och länka. Så jag blir faktiskt väldigt förvånad när en del av dessa personer nu helt plötsligt ifrågasätter mitt påstående att man inom AR inte lägger vikt vid utbildningsskalan. Någon blev tom så arg att h*n fann det lämpligt att angripa mig personligt (i annan tråd). Eller har dessa på kort tid ändrat åsikt? Eller gör det inget att hästen snor omkring i total obalans så länge matte/husse ägnar sig åt "konst"?
 
Senast ändrad:
Sv: AR - HELT prestigelöst?

Det tar TID.
Jag inbillar mig inte att jag kan förändra dig som person, därför inser jag att det är en totalt meningslös diskussion.

Men som det ser ut i dagsläget så har inte varje person en mästare som övervakar utvecklingen, därför tar det TID. Kunskapen är inte tillräckligt stor och tillräckligt utbredd, därför tar det självklart ännu längre tid.
Visst är det enormt tråkigt att hästarna pga det tar skada fysiskt och att det kan ta flera hästars livslängd innan en person blir "färdig" nog att göra mer nytta än skada. Men så är det - det tar tid. Vi är bara människor. Det tar grymt mycket längre tid att skola en människa än att skola en häst. Det måste få ta tid, annars blir det inte hållbart (som utgångsläget är nu).

Sorry, jag är inte med på det elitistiska tänket. Det håller inte.
Men du kan ju fortsätta diskutera med dig själv om du inte anser andra vara respektabla nog att svara! ;)
 
Sv: AR - HELT prestigelöst?

Huvudsaken är väl det som händer i praktiken?
Ja - det är ju det som är min utgångspunkt

Du anser att det är skandal att det händer långsamt.Nej att det inte händer alls

Men i vilken utopi har alla tränare med både ett enormt kunnande, ett skickligt öga och ett stort pedagogiskt kunnande och förmåga att anpassa sig till alla individer? Varför skall man inte kräva av en tränare att den kanutföra sitt jobb?
I vilken utopi kan man proppa på folk information och tro att det ska gå in? :)Med rätt pedagogik så går det in. Skall man lära ut matte men vänta till nian innan eleverna förstår vad addition är? B


Ta exemplet med beskrivningen att "bakbenet svingar framåt mot tyngdpunkten".
Du tycker att det är ett felaktigt begrepp. Men det är ju helt enkelt ett begrepp som en tränare använder för att förklara en del i en stor helhet.
Skulle man fylla på med flera tränares kommentarer om egentligen samma moment, då kanske man skulle närma sig att förstå. Eller helt enkelt få det demonstrerat IRL och se med egna ögon om det ger något - om man nu kan avgöra det.

Att hästen ska lära sig pendla på rakt framåt med bakbenen som ett utgångsläge trodde jag var ganska allmänt vedertaget? NEJ

Det är knappast någon slump att man har fri skritt som ett tidigt steg i utbildningen och att man - tyvärr felaktigt tolkat - tittar på bakbenens förmåga att pendla framåt.
ja man skrittar fri skritt på ridskolor för att ryttaren skall lära sig följa hästens rörelser utan att spänna sig
Som ett första steg - innan det blir fråga om samling. :)
skojar du?
Jag tror det är ett typexempel på att om man skulle titta på EN förklaring, EN enkel beskrivning då är det ingen garanti alls för att man förstått helheten. Men iaf en början. Med hjälp av fler källor så kan man få en större helhetsbild, men också förståelse för vad den där första kommentaren syftade till.

jag vet inte var du fått det ifrån att det skulle var allmänt vedertaget:confused: Det man vill är att hästen trampar på att så att hela ryggraden tänker framåt - skit fullständigt i var hästen sätter bakfoten det läser den själv utifrån sin exteriör

Man vill ha hästen lugn rak och tänkades framånt i hela kroppen, det är nästan alla andra ridläror övernens om. Det är aktiviteten bak som rätar ut rygg och halskotpelaren och då sänks halsen

Sedan är detta lättare att göra på böjda spår, det man eftersträvar först är att hästen trampar på med båda bak så energin går framåt igenom hela hästen
- om den gör det eller ej ses på hästens halsrörelser.
Hästen skall marschera på tillräckligt för att halsen skall börja röra sig, och var fossing hamnar avgörs av exteriören
 
Sv: AR - HELT prestigelöst?

Men varför ägnar du tid på att försöka ändra mig som person? :confused:

Och klart att det tar tid - men börjar man i fel ände så kommer det inte hända nåt trots att man har eevigheten på sig

Jag tror snarare att det är hos dig som poletten inte kommer ned

du kan inte använda en spade och gräva om du vill klättra upp i ett äppelträd - att du forstätta att gräva och hävda "det tar tid" känns lite konstigt faktiskt

Som om du satt och gjorde krumelurer och hävdade att det är elitistiskt att begära att man skall använda siffror i mattematik

Så långt står vi ifrån varandra, och jag är inte ett unikum i just denna fråga
 
Senast ändrad:
Sv: AR - HELT prestigelöst?

Egentligen är väl det schystare om man siktar på svår Dressyr och vill göra Piff och Puff. Att välja en häst som har lätt för det och inte svarar med att gå in i spänning så lätt.......................


It's easy talk the talk - not so esy to walk the walk

Jag måste protestera när man säger sig vilja hästens bästa och så uppenbart gör motsatsen

Men, för tusan, om man väljer akademiskt så siktar man inte på svår dressyr. Akademisk ridkonst är bruksridning och en brukshäst ska klara rörelserna upp t o m piaff, säger Bent.
För övrigt har jag sett både islandshästar, nordsvenskar, ardenner, varmblodstravare m fl raser göra fantastiska piaffer helt utan spänning.
 
Sv: AR - HELT prestigelöst?

Jag siktar på att tävla dressyr i de högre klasserna i framtiden, iaf. st. George. Är det dumt om jag rider akademiskt då? Jag menar inte på själva tävlingen utan inför. Att jag har ett AR tänk och gör grunderna enligt den läran, men sen även vill tävla. Är de dumt? Går det inte att kombinera på nåt bra sätt? Jag tror det, men är inte helt hundra...
 
Sv: Bärighet, form mm (från annan tråd)

Absolut fungerar det. AR är en grundutbildning efter vilken man sedan kan specialisera sig på dressyr, hoppning, trav, körning, skogsridning whatever.
 
Sv: Bärighet, form mm (från annan tråd)

Jag har just stängt tråden AR - helt prestigelöst? eftersom den urartat.
Då denna tråd är en utbrytare ur den så väljer jag att stänga även här. Åtminstone tillsvidare.
 
Sv: AR - HELT prestigelöst?

Jag siktar på att tävla dressyr i de högre klasserna i framtiden, iaf. st. George. Är det dumt om jag rider akademiskt då? Jag menar inte på själva tävlingen utan inför. Att jag har ett AR tänk och gör grunderna enligt den läran, men sen även vill tävla. Är de dumt? Går det inte att kombinera på nåt bra sätt? Jag tror det, men är inte helt hundra...

Ja det är dumt om du enbart rider AR. Som komplement ok, men för att träna dressyr så att du får hästen igenom och ihop i kroppen så att den kan utföra ett program i rätt form, och med kvalitet i rörelser så kan du inte rida enbart AR, eftersom man där inte har dressyrens grundkrav enligt utbildningsskalan utan rider rörelserna på ett helt annat sätt och som inte ÄR rörelserna ens enligt defintionen i TR eller i vilken ridhandbok som helst. Det måste man veta. DÄremot som sagt om du vill prova som komplement så är det en annan sak, men har du inte jättegott om pengar för träning så välj en bra dressyrtränare istället.

Det finns tränare som mera kombinerar och som tävlingsryttare rider för som komplement, men det är inte AR så som man ser på tex detta forum eller på nätet i övrigt. Det är inslag av AR men inte AR-träningar egentligen.
 
Sv: Bärighet, form mm (från annan tråd)

Absolut fungerar det. AR är en grundutbildning efter vilken man sedan kan specialisera sig på dressyr, hoppning, trav, körning, skogsridning whatever.

Nej AR är inte en grundutbildning, inte enligt alla vedertagna utbildningsprinciper i dressyr alls. Den där trappan Bent konstruerat är inte på något sätt en utbildning som bygger på hur en häst behöver arbeta med sin kropp under utbildning och träning. Det kan väl ändå ingen påstå att det skulle kunna vara en grund:confused: Det går aldrig att ur det komma och träna dressyr eller markarbete för hoppning och tro att man har en grund att bygga på, för så är det helt enkelt inte. Nu blir väl tråden låst i och med det, men faktum kvarstår, man kan inte prata bort hur mycket som helst när det gäller grundridning av en häst:crazy:
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

P
Ridning Jag vet inte riktigt var den här tråden ska vara, men jag lägger upp den här så får moderatern flytta den om den kommit fel. Iallafall...
2
Svar
23
· Visningar
2 246
Senast: Kivina
·
  • Låst
Ridning Jag gör ett försök att avliva myterna om att ALLA ryttare inom en gren/inriktning/disciplin rider och tränar på samma sätt. I oändligt...
11 12 13
Svar
245
· Visningar
21 621
Senast: Immer
·
C
Ridning Nu ska jag provocera lite: Varför handlar så många trådar om utrustning och så få om ridning? Jag hör era svar eka i huvudet och...
2
Svar
22
· Visningar
2 541
Senast: Curtis
·
C
Avel Tänkte att jag skulle visa för alla uppfödare här inne vad Heimdal sa på föreläsningen i Västerås på Häst 2006. Tråden är startad med...
3 4 5
Svar
89
· Visningar
8 788
Senast: Animor
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp