Barfotaverkning

Sv: Barfotaverkning

laminitis.jpg

Men ush vilken bild! :eek:

Finns det någon liknande bild på en frisk hov i genomskärning? Skulle vara intressant att jämföra...
 
Sv: Barfotaverkning


Jag hittade något som väl ska föreställa normalläge:
benasammen.jpg


Och om jag då kollar och jämför, så känns det ju inte som att hovbenet sjunkit precis på den övre bilden? Snarare ser det uppdraget och framtippat ut? Typ som om den gått på för höga klackar? Vad hade hänt om man tog bort en rejäl bit av trakterna där? (plus kapat tån...)

vdb, vad visar bilden enligt dig? Vet man varför denna hov blivit sådär? Hur det skötts osv? För den ser ju rent vanskött ut...?
 
Senast ändrad:
Sv: Barfotaverkning

Och om jag då kollar och jämför, så känns det ju inte som att hovbenet sjunkit precis på den övre bilden? Snarare ser det uppdraget och framtippat ut?

Det är en typisk rotation....om du kollar så har det tippat framåt/roterat framåt.
Det är det här tillståndet somliga emigrerade barfotaverkare påstår inte existerar. Här har vi ett bevis utom allt rimligt tvivel...
 
Sv: Barfotaverkning

Det är lite svårt för en inte fullt insatt att se vad som är vad på den bilden. Vdb, har jag markerat ut hovbenet rätt? (Lånade bilden av hovslagarföreningen, meddela mig om ni vill ha den borttagen...)
24582905.jpg
 
Senast ändrad:
Sv: Barfotaverkning

Grimur! Du har ritat in benet alldeles perfekt. Och är inte detta ben roterat så vet jag inte vad...Jag skule vilja ha Savvys replik på den här bilden eftersom hon anser att det är en fysiologisk omöjlighet för benet att rotera.
 
Sv: Barfotaverkning

Mmm.. jag har också hört på OLs förklaring, och för mig verkar det logiskt.. fast kanske uttrycker han sig bara konstigt?

Han menar väl att hovbenet inte bara "lossnar" och skramlar runt löst där inne och roterar osv, utan att såna där tillstånd orsakas av att "undersidan" växt till på ett felaktigt sätt. Samt att hovväggen i fram pga belastning "bryts" bort från hovbenet...

Typ, om jag inte filar fötterna på aslänge (uäh :p) och jag får en tjock förhårdnad under hälen så den blir som en klack, då har ju inte mitt skelett flyttat sig inne i min kropp, det är ju något som byggts på på utsidan. Men på en bild från sidan så ser det ju ut som att jag fått fel på skelettet...

Förenklat har jag förstått det som att OL menar att om man skulle skala bort klacken på den där hoven, och kapa hovväggen i fram så den inte bänds mot marken, så skulle hovbenet hamna i rätt läge jämfört med underlaget. Och då skulle hovväggen kunna limma fast sig igen medan den växer ut.

Är det verkligen så tokigt tänkt?

Jag skulle vilja veta hur hovslagarskolan menar att det där uppkommer annars.

*nyfiken i en strut, kommer inte Coari snart?*
 
Sv: Barfotaverkning

Jag tycker det syns rätt tydligt att hovbenet roterat i detta fallet och inte bara hornet som "vuxit fel" då man skulle behöva kapa bra mycket mer än horn för att få hovbenet markparallellt, en linje upp till karleden ungefär. :crazy:
Det känns lite fånigt att märka ord på kapselns rotation eller hovbenets rotation - de rör sig ju relativt varandra då det som binder dem samman släpper. Om jag fläker av mig min nagel så kan man ju kalla det för att nageln lossas från mitt finger eller mitt finger från nageln, skit samma vilket då resultatet är detsamma.
Att man kallar det för hovbensrotation kommer sig väl av att man först ser hovens kapsel - sedan ser man hovbenets läge antingen på röntgen eller som på bilden, då pratar man om benet relativt hovens kapsel helt enkelt. Hovbenet är ju det som ändrar läge jämfört med resten av världen, då kallas det roterat. Jag förstår verkligen inte problemet med det? Så om någon kan förklara det vore jag tacksam.
 
Sv: Barfotaverkning

jag har också hört på OLs förklaring, och för mig verkar det logiskt...
Jag har inte hört OLs förklaring; någon som kan återge den (så ingående som möjligt)?

Jag tycker att hovbensrotation är en logisk följd av att lamellranden blivit "förstörd"...
 
Sv: Barfotaverkning

Hej!
Om du inte har haft skor på din treåring och den inte ömmar så är det nog inga problem att låta den fortsätta gå utan skor.. Du märker ju senare om det skulle behövas.
Däremot skulle jag vilja be dig att ta en rejäl fundearare vad gäller "naturverkning" om det är det du tänker på. Har två egna hästar varav en av dem alltid har gått barfota och det har funkat super tills jag började använda mig av en person som skulle verka så att även min andra häst kunde gå utan skor, kallat naturverkning. För att göra denna historia kort så slutade det med att ingen av mina hästar kunde gå på en väg som inte var helt täckt med gräs eller liknande..Jag slutade då med naturverkningen och fortsatte med "vanlig" verkning, och visst det tog tid men nu kan båda gå normalt igen.
Så ta dig en funderare och hör runt om "naturverkning" ordentligt.
Vill bara tillägga att bara för att den jag hade gjorde så mina hästar inte kunde gå betyder det inte att alla gör så, men vill ändå uppmärksamma dig på det.
Lycka till :)
 
Sv: Barfotaverkning

Jag tycker det syns rätt tydligt att hovbenet roterat i detta fallet och inte bara hornet som "vuxit fel" då man skulle behöva kapa bra mycket mer än horn för att få hovbenet markparallellt, en linje upp till karleden ungefär. :crazy:
Det känns lite fånigt att märka ord på kapselns rotation eller hovbenets rotation - de rör sig ju relativt varandra då det som binder dem samman släpper.
...
Jag förstår verkligen inte problemet med det? Så om någon kan förklara det vore jag tacksam.

Jag håller med dig, det känns fånig att diskutera vad som släppt från vad.
Tror dock att skillnaden är att OL menar att det alltid skulle gå att fixa hovbensrotation, eftersom det bara är det utanpå som växt fel typ, medan hovslagare/veterinärer menar att det är kroniskt...

Jag har faktiskt inte läst på ordentligt om det här, på de bilder OL visat har man kunnat se att det ser ut som man bara kunde kapa klacken lite, så skulle hovbenet vara markparallellt igen. Men som du säger, på den där bilder ser det ju för vinklat ut.
Men, lederna ovanför står ju inte i "rätt läge", så vad skulle hända om man kapade klacken, skulle lederna ställa sig rätt då?

Sen, en hov som ser ut såhär gör väl fruktansvärt ont och borde väl ha så många problem att man inte ens kan försöka "fixa" den?
 
Sv: Barfotaverkning

Jag har inte hört OLs förklaring; någon som kan återge den (så ingående som möjligt)?

Jag tycker att hovbensrotation är en logisk följd av att lamellranden blivit "förstörd"...

Det var ett tag sedan jag var på en föreläsning, men jag vill minnas att essensen var att det SER tippat ut, om man jämför hovben och hovvägg, men om man verkar ner trakterna till "rätt" nivå, så ska hovbenet hamna markparallellt och då är det snarare hovväggen som sticker ut framåt. Och att den gör så är för att den belastats förståss när lamellranden varit skadad och svag.
Han menar att hovbenet "står" på sulan, platt, och det kan då inte rotera någonstans, utan det är lutningen på sulan som ändrats pga för höga trakter, vilket ger en ökad belastning på lamellranden, och vid fång så blir det sista droppen som får allt att släppa.
När då hovväggen inte hjälper hovbenet att hålla sig där det ska längre, så börjar hovbenet penetrera sulan.

Alltså, så borde hovbenet vara roterat redan, på alla hästar med för höga trakter. Skillnaden bara att en fånghäst röntgar man, de flesta röntgar ju inte friska hovar.

Rätta mig gärna, AANHCP:are, om jag missuppfattat. :bow:
 
Sv: Barfotaverkning

Tack för förklaringen, skuggi. Jag tror att du återgivit den ganska bra, för så, så låter det ju logiskt. Men den förklaringen beaktar inte alls krafterna som inverkar på hoven och i synnerhet hovbenet.

Det som glöms bort är djupa böjsenan. Den är fäst på bakdelen av hovbenet (ungefär ovanför strålspetsen). Den böjer hoven bakåt när hoven inte är i marken. Men när hoven står stadigt på marken kan den inte böjas bakåt (för att marken tar emot...). Då kommer spänning i den djupa böjsenan att i stället få kotleden att hållas upp från marken. Det är den, som tillsammans med yttre böjsenan och gaffelbandet, håller kotleden upplyft. Om dessa inte fungerar trycks kotleden ner i marken...

Djupa böjsenan är fäst i hovbenet (och drar det bakåt), medan det är hovkapseln som är i kontakt med marken och är orörlig. Det här är inget problem för en frisk hov, där hovbenet är "fastlimmat" i hovkapselns hovvägg med lamellranden. Sulan ger givetvis också stöd mot nedredelen av hovbenet.

Problemet kommer när lamellranden "går sönder", dvs limmningen mellan hovben och hovkapsel ger upp. Då är det endast sulan som håller hovbenet på plats i hovkapseln. Men pga att djupa böjsenan strävar till att rotera hovbenet kommer dess drag att koncentrera hovbenets tryck mot sulan till hovbensspetsen och trycket i traktdelen minskas. Sulan är inte gjord för ett sådant punkttryck av hovbensspetsen och kommer att ge efter.

Till en början, när endast en liten del av lamellranden är förstörd, hålls hovbenet fast i kapseln av den friska lamellranden. Men den får givetvis ta en större belastning och jag kan bra tänka mig att den ökade belastningen gör att lamellranden förstörs lättare. Det blir en ond cirkel... Och gör säkert ont när den minskande delen frisk lamellrand får ta hela belastningen och dras i sär. (Tänk: dra loss nagel...)

Lamellranden i sidorna av hoven klarar högre belastning, för där strävar hovbenet att dra hovkapseln parallellt med kontaktytan; längs med lamellranden. I jämförelse med lamellranden framtill, som blir dragen i sär... Det här betyder att hovbenet sitter fast i hovkapseln i sidan, men inte framtill och djupa böjsenans drag kommer att deformera hovkapseln (bakdelen följer med hovbenet, men inte framdelen)...

Han menar att hovbenet "står" på sulan, platt, och det kan då inte rotera någonstans...
Om vi hårddrar det, så kan man säga: ja det stämmer, om man klipper av djupa böjsenan...

Alltså, så borde hovbenet vara roterat redan, på alla hästar med för höga trakter.
Nej, för hovben och hovkapsel följs åt i en frisk hov...
 
Sv: Barfotaverkning

Det var ett tag sedan jag var på en föreläsning, men jag vill minnas att essensen var att det SER tippat ut, om man jämför hovben och hovvägg, men om man verkar ner trakterna till "rätt" nivå, så ska hovbenet hamna markparallellt och då är det snarare hovväggen som sticker ut framåt. Och att den gör så är för att den belastats förståss när lamellranden varit skadad och svag.
Han menar att hovbenet "står" på sulan, platt, och det kan då inte rotera någonstans, utan det är lutningen på sulan som ändrats pga för höga trakter, vilket ger en ökad belastning på lamellranden, och vid fång så blir det sista droppen som får allt att släppa.
När då hovväggen inte hjälper hovbenet att hålla sig där det ska längre, så börjar hovbenet penetrera sulan.

Alltså, så borde hovbenet vara roterat redan, på alla hästar med för höga trakter. Skillnaden bara att en fånghäst röntgar man, de flesta röntgar ju inte friska hovar.

Rätta mig gärna, AANHCP:are, om jag missuppfattat. :bow:
Då skulle inte hästar med låg trakt kunna få rotation eller sänkning? Och det skulle räcka med att bara sänka den vid rotationen- eller?

Det håller inte. Jag har sett plattfotade, för-lågtraktade halvblod få rotation.
Jag har röntgat frisk hov innan fånganfall.

Var är alla hovisar???
 
Sv: Barfotaverkning

Alltså, så borde hovbenet vara roterat redan, på alla hästar med för höga trakter. Skillnaden bara att en fånghäst röntgar man, de flesta röntgar ju inte friska hovar.

Rätta mig gärna, AANHCP:are, om jag missuppfattat. :bow:

Alltså , det är inte så svårt att rätta dig där du har fel! Jag har sett MASSOR av röntgenbilder på friska hovar. Dels i utbildning, dels i fall där man misstagit sig i sin misstanke, dels där man misstänkt något annat fel som inte omfattar rotation eller sänkning.

Dessutom brukar man alltid röntga båda framhovarna vid misstänkt fång, dels därför att man vill veta båda hovarna dels för att det brukar OFTA bli olika mycket rotation på hovarna.
Förklara för mig hur hoven ovan ska verkas för att hovbenet ska bli markparallelt igen...
 
Sv: Barfotaverkning

Lite får man ju dock betänka 3d effekten just när man jämför de två bilderna i tråden, hovbenet har ju två skänklar som inte har riktigt samma vinkel som en genomskärning av hovbenet centralt ger sken av. Så om skänklarna vore med i beräkningen på genomskärningsbilden skulle vinkeln på hovbenet sannolikt vara något mindre brant med tanke på den urskålning som hovbenet har där.
 
Sv: Barfotaverkning

Även blivande veterinärer får väldigt lite kunskap om hovar, bara 2 dagar av denna långa utbildning! Både jag och min sambo har gått fyra kurser för att få så bra kunskaper som möjligt om hovens funktion och hur hovar ska verkas för barfotagång. Vår veterinär är imponerad av dom kunskaper dessa kurser har gett oss och kontaktar oss när han har frågor gällande hovar.

Med tanke på att en veterinär skall kunna behandla alla olika typer av djurslag har de en betydlig del anatomi i sin utbildning. På grund av att utbildningen inte är specifikt hästrelaterad måste den täcka ALLA djurslag som kan korsa deras väg, så att säga.

Däremot finns det fördjupningsutbildningar.

Jag har turen att bo inom pendelbart avstånd från ett vet universitet och en hovslagarskola och har sett att de har specialister på hovar på vet sidan samt hovkirurgi på hovslagarsidan. Det finns spetskompetens för både hovslagare och veterinärer.

Min hovis är en föredetta lärare på hovslagarskolan. Han har lärt mig verka barfota med tång och den verkningen är det stor skillnad på mot att verka för sko.

Ingen vet eller hovslagare är fullärd när de gör examen. En vet eller hovsagare med självinsikt har vett i huvudet nog att fortutbilda sig under deras yrkesverksamma liv.
 
Sv: Barfotaverkning

skuggi skrev:
Alltså, så borde hovbenet vara roterat redan, på alla hästar med för höga trakter. Skillnaden bara att en fånghäst röntgar man, de flesta röntgar ju inte friska hovar.

Rätta mig gärna, AANHCP:are, om jag missuppfattat.
Alltså , det är inte så svårt att rätta dig där du har fel!
Här tror jag faktiskt att skuggi har rätt. H*n försökte återge OL:s syn på hovbensrotation och jag tror att återgivningen är ganska korrekt.

Men själva resonemanget är fel. I mitt inlägg efter det försökte jag förklara varför, men det blev antagligen ett lite för långt och krångligt inlägg :)...
 

Liknande trådar

  • Artikel Artikel
Dagbok Jag har funderat en hel del kring hur livet förändras, i bland relativt förutsägbart, och i bland åt helt oväntade håll. Jag förstår att...
6 7 8
Svar
151
· Visningar
20 082
Senast: MML
·
  • Artikel Artikel
Dagbok Jag tänkte jag kunde ha en egen tråd att uppdatera i istället för att drälla inlägg överallt i forumet och på dagbok. För att göra en...
6 7 8
Svar
149
· Visningar
15 449
Senast: Sasse
·
Hästvård Jag fick hem en häst för drygt tre månader sen som i nuläget har en del bekymmer med sina hovar. Hästen har gått skodd hela livet utan...
Svar
1
· Visningar
1 650
Senast: super
·
Skola & Jobb Hej! Här på Buke verkar det finnas kloka och hjälpsamma människor, postar nu min fråga efter att ha läst på forumet i flera veckor. Jag...
2 3
Svar
56
· Visningar
5 436
Senast: Mabuse
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp