Sv: Barfota, verkning, metoder, och annat i samma ämne nr 3
Afrodite skrev:
Hörnstödens uppgift i hoven är sammanhållande och de har en bromsande effekt på halt underlag. Hur stor del av hörnstöden som är i kontakt med marken beror på i vilken hastighet som hästen rör sig, ju fortare hästen rör sig desto större krafter kommer ned i hoven. När hästen sätter ner hoven vidgas hovväggen (hovmekanismen) och sulan måste naturligtvis följa med i denna rörelse eftersom hovväggen förbinds med sulan via vita linjen. Sulan pressas nedåt utåt av vikten när hoven sätts i marken.
Precis som PL citerade ovan ska hörnstöden vara lutande nedåt från hälen och framåt för att sluta i nivå med sulan ungefär vid halva strålens längd. Detta gör att det är kraften i hovens nedslag som avgör hur mycket av hörnstödet som är i kontakt med marken. Det är också detta som gör att hörnstöden inte får ligga i samma nivå som väggen. Om de gör det har de kontakt med marken hela tiden och resulterar i det som PL citerar ovan och som jag beskrivit tidigare, hörnstöd som pressas upp i hoven och orsakar skador och inflammationer på läderhuden ovanför dessa, samt hindrar hovens vidgande förmåga i belastningsfasen. Om hörnstöden redan när hoven verkas ligger i nivå med väggen innebär det att pressen från marken samt den hindrande verkan på hovmekanismen blir betydande.
Håller även med PL i citatet ovan att hörnstöden inte ska ligga under sulans nivå, de ska heller inte ligga parallell med denna utan ska vara parallella mot marken.
Britt-Marie
SHP[/QUOTE]
Helt plötsligt så har hastigheten en avgörande betydelse för hovens anatomi samt att kraften "kommer ner i hoven". Så då erkänner du alltså vad du tidigare dementerat att hastigheten ökar ökar hovens belastning samt ATT kraften hoven utsätts för kommer UPPIFRÅN genom benaxeln. Då du "förmodligen" har klart för dig hur papillerna och lamellerna är uppbyggda genom sin rörkonstruktur så är det väl inget konstigt med att dessa rör "böjer sig" utifrån den riktade kraften utifrån det moment dom utsätts för i förhållande till det motriktade tygndkraften som avspeglas utifrån underlagets beskaffenhet.
Att hoven främst i den bakre delen vidgar sig vid belastning samt att sulan även följer med i denna rörelse har enbart med hovbenets förändrade possition i belastningsfasen vilket du så väl beskriver. Extriören på den enskilda individens nedre distala ben är av helt avgörande betydelse för hur stor förändring som hovbenet kommer att utsättas för i den belastade fasen.
Som du oxå skrev så förbinds hovväggen med sulan genom lamelläderhuden. Det är oxå korrekt som du skriver att hörnstöden skall ligga parallelt med underlaget i belastningsfasen då det tillhör den bärande delen av hoven utifrån hovbenets
belastning då stråle samt sula endast är understödjande.