Det är även en rättighet att slippa ta emot vård. Vården kan inte tvinga folk att komma dit. Det strider mot andan i mer eller mindre allt människorättsarbete som överhuvudtaget pågår att ta ifrån människor bestämmanderätten över sin kropp.Men det spelar ingen roll ur ett vårdperspektiv! Vård är en mänsklig rättighet och Sverige är ju ändå ett av de länder som faktiskt vill leva upp till de mänskliga rättigheterna. Det betyder att vården måste kunna presentera sig så att personer med "dålig självkänsla" får lika god tillgång till vård som personer som inte har det problemet.
Det är helt feltänkt att i sammanhanget lägga ansvaret för att lösa problemet hos patientgruppen. Det strider mot andan i mer eller mindre allt människorättsarbete som överhuvudtaget pågår.
Hur ska vården ändra sig för att folk som inte vill klä av sig (om vi tar det som exempel) ska tycka det är okej om (under förutsättning att det inte är sjukvården i sig och bemötandet som är problemet)? Ska man lova att alla underökningar kan utföras fullt påklädda? Ska man tvinga folk att komma? Ska man lura dem med att folk inte behöver klä av sig. Ska alla tvingas att komma på regelbundna undersökningar? Om vården
Jag anser sjukvårdens ansvar är att erbjuda hjälp åt alla och att alla ska få ett bra bemötande och även erbjuda de som har exempelvis läkarskräck extra omsorg och om dessa vill ge dem hjälp/behandling att komma över skräcken.
Jag anser också att det personliga ansvaret är att ta sig igenom de begränsningar som är deras privata föreställningar. Om samhället bedömer att en person inte kan ta hand om sig själv och inte är frisk nog att ta beslut kan samhället besluta om tvångsåtgärder men i alla andra fall så är det integritetskränkande med tvångsvård.