Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Mina föräldrar är döda sen länge.Mamma gick bort för 6år sen och pappa är 82 och i vissa omgångar väldigt gammal. Även om han är pigg så kan han gå bort när som helst och det har verkligen kommit ifatt mej sen Mamma gick bort. Speciellt sen han fyllde 80. När pappa är borta så har jag ingen kvar. Hur ska jag kunna klara mej själv? Klarar mej gör jag men det går inte in i huvet att jag är vuxen och fyller 40 nästa år. Jag är myndig, jag har haft körkort i 22år och jag har ett eget liv. Jag har alltid stått mina föräldrar nära. Hur ska jag kunna bli vuxen på riktigt? Jag känner mej definitivt inte som 40, möjligen 30. Det jag har märkt som har kommit med åldern är ont i kroppen och viktuppgång som är hopplös att gå ner.
Något som tagits upp tidigare är när föräldrar går bort.
För mig var det något av ett slag i magen när sista far-/morfäldern gick bort för att inse att nu var mina föräldrar äldst.
Jag är uppväxt med gammel mormor/ farmor så även om jag får barn blir det "bara" barnbarn.
Som varande yngst i en stor barnskara har jag en konstig version av det här. Pappa var nästan 60 när jag föddes, så han är väldigt gammal, men många av mina syskon är också 20+ år äldre än mig. Så jag har en konstig känsla av att när pappa dör är det snart mina syskons tur? Och jag kommer vara ensam kvar så länge - vilket är lite vad pappa själv upplevt då han är yngst i sin barnaskara och alla andra levt hårdare liv än honom. Min farfar var alltså född på 1800-talet och jag är född på 90-talet. Vilket känns... ensamt? Jag har vuxit upp med att folk tar min pappa för min grandpa konstant. Att mina syskon blir gråhåriga och gamla. Att farfar är den där gubben i konstiga kläder på svartvita foton från en helt annan tid och farmor är minnet av böngryta, mjölk direkt från kon och ett par väldigt rynkiga starka bondmorshänder som nöp mig i kinden. Och en gravsten som jag fick klappa på varje gång vi åkte hem till pappas by. Mer minns jag inte. Vuxit upp med döden runt hörnet på något sätt.Något som tagits upp tidigare är när föräldrar går bort.
För mig var det något av ett slag i magen när sista far-/morfäldern gick bort för att inse att nu var mina föräldrar äldst.
Jag är uppväxt med gammel mormor/ farmor så även jag får barn blir det "bara" barnbarn.
Mina far och morföräldrar är födda mellan 1905 och 1914. Det känns nästan overkligt när man ser kort från när dom var barn/unga. Eller för den delen deras föräldrar när dom unga på 1800-talet. Så långt bort men ändå inte. Mina vänner har fortfarande sina mor och farföräldrar vid liv alternativt så var det inte länge sedan dom gick bort.Som varande yngst i en stor barnskara har jag en konstig version av det här. Pappa var nästan 60 när jag föddes, så han är väldigt gammal, men många av mina syskon är också 20+ år äldre än mig. Så jag har en konstig känsla av att när pappa dör är det snart mina syskons tur? Och jag kommer vara ensam kvar så länge - vilket är lite vad pappa själv upplevt då han är yngst i sin barnaskara och alla andra levt hårdare liv än honom. Min farfar var alltså född på 1800-talet och jag är född på 90-talet. Vilket känns... ensamt? Jag har vuxit upp med att folk tar min pappa för min grandpa konstant. Att mina syskon blir gråhåriga och gamla. Att farfar är den där gubben i konstiga kläder på svartvita foton från en helt annan tid och farmor är minnet av böngryta, mjölk direkt från kon och ett par väldigt rynkiga starka bondmorshänder som nöp mig i kinden. Och en gravsten som jag fick klappa på varje gång vi åkte hem till pappas by. Mer minns jag inte. Vuxit upp med döden runt hörnet på något sätt.
Så kanske det är lite därför jag inte har svårt att se mig själv bli gammal. Alla andra har ju alltid varit det.
Jag har ett väldigt starkt minne av min farmor när jag var 25 nånting. Jag var iväg med henne och skulle handla skor och göra ärenden på stan, när vi kom inte på förhållanden och kvinnors roll i det hela.Som varande yngst i en stor barnskara har jag en konstig version av det här. Pappa var nästan 60 när jag föddes, så han är väldigt gammal, men många av mina syskon är också 20+ år äldre än mig. Så jag har en konstig känsla av att när pappa dör är det snart mina syskons tur? Och jag kommer vara ensam kvar så länge - vilket är lite vad pappa själv upplevt då han är yngst i sin barnaskara och alla andra levt hårdare liv än honom. Min farfar var alltså född på 1800-talet och jag är född på 90-talet. Vilket känns... ensamt? Jag har vuxit upp med att folk tar min pappa för min grandpa konstant. Att mina syskon blir gråhåriga och gamla. Att farfar är den där gubben i konstiga kläder på svartvita foton från en helt annan tid och farmor är minnet av böngryta, mjölk direkt från kon och ett par väldigt rynkiga starka bondmorshänder som nöp mig i kinden. Och en gravsten som jag fick klappa på varje gång vi åkte hem till pappas by. Mer minns jag inte. Vuxit upp med döden runt hörnet på något sätt.
Så kanske det är lite därför jag inte har svårt att se mig själv bli gammal. Alla andra har ju alltid varit det.
Historien ligger alltid närmre än vad vi tror. En anledning till att jag tror samhället förlorar massor på att vara så åldersindelat. Jag tror att det är väldigt positivt, särskilt för barn och unga, att ha gamla människor kring sig i vardagen, och för den delen för gamla människor att ha barn och unga kring sig. Det ger perspektiv på saker, skapar trygghet och förståelse i samhället, och, tror jag, är en grundläggande del i att vara människa som samhället byggt bort i sin strävan att vara egalitärt. Det vill säga, jag håller med om att vi inte ska vara beroende av äldre respektive yngre generationen, men för den delen är det inte sunt att vara separerade.Jag har ett väldigt starkt minne av min farmor när jag var 25 nånting. Jag var iväg med henne och skulle handla skor och göra ärenden på stan, när vi kom inte på förhållanden och kvinnors roll i det hela.
Hon skulle dra en parallell till pratet som gick på hennes arbetsplats - hon var "hemmafru" största delen av sitt liv och hennes sista arbetsplats var när hon jobbade i växeln under ANDRA VÄRLDSKRIGET!!
Det kändes helt surrellt när hon pratade om det, särskilt som om det var "igår".
Skriv ner dina berättelser då. För ingen i nästa generation kommer att vilja veta förrän du är borta.Som sagt känner jag mig inte påtagligt gammal rent allmänt men det går ju inte att blunda för att jag har levt förbi halvtid med litet marginal. Vilket gör att mina barn kommer att s a s ha forntiden rätt nära i backspegeln. Min pappa föddes på 20-talet och min farfar på 1890-talet, men mina minnen av mina far- och morföräldrar är ändå ganska levande. Jag har mycket att berätta för nästa generation.
Strunta i vad du har för ålder och gör det du känner för. Bry dig inte om vad andra tycker. Om någon tycker illa om dig för att du beter dig eller klär dig ungdomligt så är det den personen som har problem, inte duJag skämtade lite i VGV-tråden för ett par veckor sedan om man kunde bära ett visst klädesplagg som 34-årig morsa. Ni vet när det har varit vinter och det känns som att det plötsligt blev sommar, utan att det kom någon vår emellan. Så känns livet lite just nu. Jag reste, festade, hade små klänningar och ännu mindre väskor och sen POFF kom det en pandemi och plötsligt är jag 34 år och förälder. Jag ser mig i spegeln och ser annorlunda ut. Jag har fått en del rynkor. Kroppen är ny. Jag är någons mamma. Någons fru. Förhoppningsvis, inom kort, husägare. Det gick så fort alltihop att jag inte känner att jag hängt med riktigt. Det är synd att det inte finns något bättre ord än ålderskris för faktiskt så har jag ingen kris alls, jag älskar det här livet. Men jag känner att det är lite dimmigt att orientera mig i allt det nya. Att det tar lite tid att lära känna den här nya personen som tittar tillbaks på mig i spegeln. Vad vill hon?
Om du känner för att skriva att åldern bara är en siffra så kanske det här inte är tråden för dig. Jag vet redan allt det där. Jag vet också att jag fortfarande är ung, och jag känner mig relativt ung, livet är (förhoppningsvis) väldigt långt. Men för mig känns det ändå annorlunda. Inte sämre. Bara nytt, och jag ser fram emot att trampa upp nya stigar.
Har ni någon gång under livet upplevt att ni genomgått någon förändring med åldern? En insikt i att ni plötsligt inte gillar samma saker längre? Att ni mognat ifrån något? Fått en ålderskris? Eller ett lugn? Är lite nyfiken på hur andra upplever att åldras.
Jag tycker det finns både fördelar och nackdelar med att bli äldre. Jag är 45 plus. Fördelar är en tryggare ekonomi, en bra buffert, har råd att både ha gymkort och att rida både på ridskola och ta privatlektioner. Kan också utan att fundera på det boka hotellrum och ha råd med det. Tycker också jag är mognare i mitt sätt, kan stå upp mer för mina åsikter och mer för mig själv.
Nackdelen är väl att kroppen förändras, blir sämre på olika sätt, det blir svårare att få nytt jobb. Upplever definitivt åldersdiskriminering på det området tyvärr. Försöker motverka kroppens långsamma förfall med styrketräning tre till fyra gånger i veckan. Funkar än så länge iallafall.
Tänker ibland på att jag nog gjort vad som får ses som en klassresa. På pappas sida. Jag har ett tjänstemannajobb där jag har över medellön i Sverige. Bor i en bostadsrätt mitt i centrala stan.
Mina föräldrar var lastbilschaufför pappa, mamma jobbade i hemtjänsten. Pappa hade periodvis två olika jobb för att kunna låta mig och min syster fortsätta rida en gång i veckan. Farfar körde också lastbil och farmor städade på nationerna i den universitetsstad de bodde i. Samtidigt som hon uppfostrade fem barn i en liten lägenhet. Har släktforskat lite på pappas sida och det finns både pigor och drängar bakåt i tiden. Så väsensskilt från mitt liv idag.