AR-Unghäst

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: AR-Unghäst

Men vad är skillnanden på graman och chambon kontra stångbett? Fyller samma funktion i mina ögon i varje fall.

Det där får du nog förklara hur du rider med dessa hjälptyglar och stång i så fall... :confused::confused::confused:... Kan du utveckla den åsikten? - Tack. :bow:

För det är då en milsvid skillnad, enligt mig...

Graman, kan jag inte rida med... Låser antingen hästen i ett specifikt läge, eller också hänger tygeln bara efter vad jag förstått... För ingen kan komma o säga, att det är lätt att låta gramantygeln glida mellan fingrarna för "eftergift" eller "kontakttagande"...

Chambonen låser ju absolut hästens nacke i ett läge, men hjälper inte till med något annat eftersom man inte kan ge eftergift eller korta upp... utan att sitta av och ställa om... Jag har ridit med chambon ett fåtal gånger, på dressyrinstruktörs inrådan vid ridskolan där jag jobbade en höst, samt använt som hjälptygel vid longering, innan jag höll på att få spunk och sålde ( i stort sett GAV bort) på auktionssajt...

Stången rider jag för det mesta enhändigt på numera de gånger jag rider med det. Då har jag alltid "bananslack" på tygeln.

  • 9551357.jpg
  • Höjer jag handen något, är det förhållande tygeltag
  • Sänker jag handen något, är det eftergift
    9551364.jpg
  • Vinklar jag handen, böjer jag, formar hästen runt och med övriga hjälper naturligtvis
    9551366.jpg
  • För jag tygeln mot hästens hals och "tar mankammen med mig", svänger, vänder jag hästen, tillsammans med övriga hjälper naturligtvis
 
Senast ändrad:
Sv: AR-Unghäst

Hej!

Fast då kan jag ibland känna att energin som krävs är lite för mycket för att häst ska klara av det och det istället för lite mindre energiskt och avslappnat blir tokigt spänt, "men det går iaf framåt med energi".

Samtidigt har jag märkt att om formen är fin så orkar inte pålle med att gå fram med samma energi..

Men det problemet kanske har att göra med min överenergiska häst??

Rent allmänt jobbar jag hellre med avslappning och avspänd häst än häst med "mer energi", men sen spelar hästen i fråga också in. Vissa hästar behöver ju mer framåt och energi för att kunna komma till avslappning..

/ lavinia, inte inriktad på nåt, bara inspirerad av massor
Jag blir inte riktigt klok på hur du menar:confused:

Ta det fetstilta. Hästen klarar nog av att röra sig så- det som är naturligt för den. Sen är det upp till varje ryttare att klara av att ledsaga sin häst.

Om man börjar med att lära den start o stopp ( där den får ta längre tid på sig för att sakta av)o därefter mellanlägen.

vi kan ju även prata med dem- om du nu menar en stressad häst.

Det är stor risk att den förlorar sin naturliga bärighet om man stänger av motorn- där den som ung använder en del skjutkraft för att bära upp sig- trampar under sig. Har man gymnasticerat den så- har den goda förutsättningar att kunna samla sig- sedan- bakbenen är inunder o kan då lättare förskjuta viss vikt bakåt- om den får rätt hjälp dvs.

Orkar inte gå in i ngn diskussion om travare i travartrav.:crazy: de har oftast problem att kunna trava rent med ngn form av schwung i ett bra arbetstempo o galoppen som är lättast att samla- går inte alls.
 
Sv: AR-Unghäst

Chambonen låser ju absolut hästens nacke i ett läge, men hjälper inte till med något annat eftersom man inte kan ge eftergift eller korta upp... utan att sitta av och ställa om... Jag har ridit med chambon ett fåtal gånger, på dressyrinstruktörs inrådan vid ridskolan där jag jobbade en höst, samt använt som hjälptygel vid longering, innan jag höll på att få spunk och sålde ( i stort sett GAV bort) på auktionssajt...

Hur använder du den då:confused: Den låser väl verkligen inte?
 
Sv: AR-Unghäst

Så vitt jag märkte när jag använde chambonen, observera under tränares uppsikt...

Har man spänt chambonen i ett läge, så är den spänd där... Jag kan som ryttare inte inverka på att hästen kan lyfta eller sänka huvudet utan den kan lyfta huvudet, tills chambonen säger stopp, från där den sitter i sadelgjorden.

Och är den så löst spänd att hästen ska kunna länga på halsen och sänka nacken, så kan den lika gärna få upp huvudet a la giraffmodell, vilket Tima då var specialist på och absolut skulle göra, bara därför att.

Men det kan ha varit kommunikationsmiss mig o tränaren emellan, jag säger inte det. Och det är därför jag gärna vill höra Djurjourens beskrivning också.

Men graman och chambon går i vilket fall som helst fetbort för mig. :p
 
Senast ändrad:
Sv: AR-Unghäst

Hahaha, jag glömde att jag startade tråden :-)

Ok, det är lugnt. ;)

Men du får hemskt gärna utveckla detta kring graman, chambon och stångbett även för mig. Jag har noll koll på chambon men det är ju milsvida skillnader på graman och stång, om man använder stången korrekt. Dvs att använda stången för att förlänga halsen, inte bara dra ihop hals och huvud. Då har i så fall stång och graman samma inverkan och båda är då en styggelse i mina ögon! Jag rider själv på tränsbett och det funkar också väldigt bra för mig som AR-ryttare än så länge! :laugh:
 
Sv: AR-Unghäst

Jag rider inte på nått av det så jag kan tyvärr inte svara på den frågan...
På bilden visar du dessutom tydligt hur du INTE tar hästens mankam med dig, hade du varit utbildad för att faktiskt kunna rida på stång så hade din hand varit ovanpå mankammen och inte bredvid den.
En hand som är redo att rida på stång är oxå tillräckligt välskolad för att ALDRIG böja på handleden sådär, samt håller handen sluten, dvs inte glappande som på bilden
Alltså, det är SKITSVÅRT att kunna rida på stång korrekt. Ditt bäcken måste funka till 500 % först. Det är bäckenet som styr hästen, inte handen. Stångridning är man redo för när handen egentligen inte behövs för annat än finlir. Inte såna stora rörelser som dina händer på bilderna gör.
Skitsamma, du måste alltid kasta in din gamla häst i alla diskussioner, denna handlade om unghästar och de rider man väl förhoppningsvis inte på stång.

Jag rekommenderar ofta elever att rida på graman faktiskt, inte på mina lektioner förståss, då behövs inga gramaner. Speciellt de som även rider för nån annan tränare än mig, de som känner ångest om hästen inte "går på tygeln" konstant. Jag vill se ryttare med en absolut stilla hand och om de har " gå på tygel" ångest så blir inte handen stilla.
Jag utbildar ryttaren och inte hästen och gramanen hjälper ryttaren att hålla handen stilla, tar bort ångesten och ger ryttaren ro att fokusera sig på sin rumpa istället.
Efter några månader med en stilla hand så har ryttaren tappat behovet av gramanen, hästen går där den ska ändå pga av välutvecklade rumpmuskler.

För att förtydliga stilla hand, innan nån gastar om det. En hand ska vara så stilla att handkommunikationen blir så lugn att minimala tygeltag uppfattas av hästen. Idealet är rörelser som är så små att de uppfattas av hästens nervsystem, men inte av hästen. Då får ryttaren samma kommunikation av hästen. dvs att vi har skapat finlir :love:
Men innan detta mål är uppnått så krävs det lite uppbyggnad av ryttarens rumpa :angel::D
 
Sv: AR-Unghäst

*kl*

Efter att ha läst tråden så känns det lite som att folk mest kastar skit på varann och dessutom nämner alla hela tiden det negativa med AR/"klassiskt", skulle ingen kunna berätta vad som är bra med unghästutbildningen inom respektive inriktningar? Vad är det för positiva ingredienser i utbildningen som gör att ni väljer det ena eller det andra?
Vore även kul att se en "klassisk" utbildningstrappa nu när vi fått se en AR-utbildningstrappa (som iofs kanske inte var anpassad efter unghästutbildning men iaf).
:banana:

(Fortfarande anser jag mig inte vara tillräckligt insatt i det hela för att göra ett "riktigt" debattinlägg..)

Lite OT

Jag vill också gärna höra de båda delarnas positiva ingredienser. Men det är enklare (precis som för våra rikspolitiker) att kasta skit på den andra ideologin än att framhäva sin egen och att öppet ta in och lyssna på motståndarlagets åsikter. Ingen kommer troligen ändå byta sida i denna evighetslånga boxningsmatch där det jabbas och högerkrokas och mitt i all hysteri står IngelaH och försöker sluta fred. :bow::bow: Utan utsedd vinnare, hon vill hellre att folket på KR ska uppnå förståelse och acceptans för varandra. Ja du, det är en evighetsprocess!

Jag beskriver lite metaforiskt med boxningsmatchen och dess jabbar och uppercuts men det gör ju att många värjer sig för att delta i diskussionerna här på KR.
 
Sv: AR-Unghäst

Stång i oskolade händer kortar faktiskt överlinjen istället för att länga den. Böjningen utteblir oxå av nån anledning, vet ej varför. Man får korta, låste hästar.
Graman håller ner huvudet, PUNKT.
Chambon är faktiskt den bästa av de som nämns här. Den ger tryck när hästen höjer huvudet, ger eftergift när den sänker det. Nackdelen är väl att vissa hästar kan uppfatta det som att de får en belöning när de slutar gå fram till handen....
Jag rider mest på ett riktigt hårt tvinnat rep över nosen, det ger de enligt mig finaste hjälperna. liksom hakar sig fast i hästens skinn över nosryggen och den känner minirörelser och följer det. Skiftar mellan det och tränsbett, 2 el. 3 delat.
Men allt som hjälper ryttaren är bra.
 
Sv: AR-Unghäst

För att förtydliga stilla hand, innan nån gastar om det. En hand ska vara så stilla att handkommunikationen blir så lugn att minimala tygeltag uppfattas av hästen. Idealet är rörelser som är så små att de uppfattas av hästens nervsystem, men inte av hästen. Då får ryttaren samma kommunikation av hästen. dvs att vi har skapat finlir :love:
Men innan detta mål är uppnått så krävs det lite uppbyggnad av ryttarens rumpa :angel::D

Ja, det är det jag tränar på för fullt med tränsbettet. Riktigt roligt! Det händer hela tiden nya saker och hästen "talar om" för mig att jag kan bättre och bli mer stilla. Ju tystare signaler, desto lydigare är hästen och vi blir mer samspelta. Superkul! :love::bump: Men det gäller att verkligen lyssna till hästen och dennes subtila signaler.
 
Sv: AR-Unghäst

Hela vitsen med chambon är att den bara ska inverka om den strävar uppåt med huvudet- som gummisnodden.
Ska man rida med den så får man inte försöka att motverka den- ta i tygeln.

Sen finns det gogue i olika varianter som mer verkar i 3.punktfäste.
Kanske ngn sådan variant du har provat.:confused:
Den ska sitta så löst att när hästen står stilla i normalt läge, att den knappt inverkar alls.

hjälptyglar kan vara stjälptyglar om man inte använder dem rätt.
En rätt´inställd Thidemann är att rekommendera framför graman- som är en konst att rida med- jag kan inte.
 
Sv: AR-Unghäst

Stång i oskolade händer kortar faktiskt överlinjen istället för att länga den. Böjningen utteblir oxå av nån anledning, vet ej varför. Man får korta, låste hästar.
Ja, det är det jag menar. Felaktig användning av stång.
Graman håller ner huvudet, PUNKT.
Det beror nog på hur den används. Jag kanske är på fel spår då jag bara ser andra använda detta redskap men jag tolkar användningen som väldigt indragande. Hästarna har ju ofta mulen mot bringan. :eek:

Chambon är faktiskt den bästa av de som nämns här. Den ger tryck när hästen höjer huvudet, ger eftergift när den sänker det. Nackdelen är väl att vissa hästar kan uppfatta det som att de får en belöning när de slutar gå fram till handen....
Ska ta och läsa på. Alltid bra med kunskap. :idea:

Men allt som hjälper ryttaren är bra.
Ja, om det även är bra för hästen. Den är ju värnlös i vår hantering så det är ett stort ansvar att göra den bedömningen.
 
Sv: AR-Unghäst

Ja sant men som jag ser det så det värsta våldet som hästar dagligen utsätts för så är det detta förbannade dragandet i käften (och ryttare ´som sitter ner i kort trav på rygg som inte) bär :crazy:. Så i min värld så är allt som får ryttaren att sluta bända, såga och gnugga med handen bra.En häst kan lätt stå ut med ett konstant dragande, men ett rörligt sådant kan den inte värja sig emot på samma sätt.
 
Sv: AR-Unghäst

kom på en bisak...
Gillar inte gummisnodden för att den är skarp över nacken o att den bränner o m hästen ställer i nacken.
Chambonen är bred över nacken o fungerar oberoende av hur hästen vrider huvudet.
 
Sv: AR-Unghäst

Ja, verkligen. Kan bara hålla med om varje ord! Och när hästen till slut säger ifrån för spänningen och smärtan då åker den på däng för att den är "olydig". Men sen vet jag inte om just graman är vägen att gå. Jag har inte så mycket erfarenhet som sagt. Däremot kan man ju hoppas att utbildningen på tränare går en annan väg än nu då utrustning (inspänning hit och dit, konstiga bett och andra attiraljer) är den populära (och snabbare?) vägen till att hästen ska arbeta "korrekt".
 
Sv: AR-Unghäst

Väldigt synd, att jag inte kommer ihåg vilket inlägg nummer femhundranittioåtta i ordningen här på klassiska forumet, som bildsviten i mitt pixboxalbum är taget till. För då hade jag kunnat visa inlägget där jag skrev, att när jag fotade bilderna, var varken jag eller Tima igång ridmässigt, utan jag bara hoppade upp två minuter, för att visa tygelfattningen och höll därför bara på ett ungefär.

Om du läser inläggstexten till bilden "vändande tygeltag"

9551366.jpg


Vändande tygeltag "ta mankammen med dig" När man svänger, så vänder man sig och tar hästen med sig. Axlar och överliv visar vägen, varpå sätet automatiskt "följer med".

Handen förs i den riktning man önskar svänga.

Ska det vara rätt, så ska givetvis "mankammen följa med" via "trängande tygeltag" och handen ska inte bara gå över mankammen.

Och jag har inte korrekt handställning, hur jag än rider. För jag har ett medfött handikapp (som jag talat om femhundra fyrtiotre gånger) med svaga muskler och överrörliga leder, vilket gör att jag har väldigt svårt att koordinera och stabilisera mina hjälper även om alla instruktörer gör sitt bästa, för att tjata ihjäl mig... :rofl: Tack och lov, att de inte ger sig. För ibland glimtar jag till, även om man inte kan tro det. :bow: Men sen faller jag fjorton stegpinnar ner igen. Därför har jag försökt lägga stången åt sidan för närvarande. Men jag har lika hiskelig handställning på vanligt tränsbett... :angel: på grund av samma anledning som ovan... medfött handikapp, med bla bla bla bla bla... osv...
 
Senast ändrad:
Sv: AR-Unghäst

Hela vitsen med chambon är att den bara ska inverka om den strävar uppåt med huvudet- som gummisnodden.
Ska man rida med den så får man inte försöka att motverka den- ta i tygeln.

Sen finns det gogue i olika varianter som mer verkar i 3.punktfäste.
Kanske ngn sådan variant du har provat.:confused:

Den ska sitta så löst att när hästen står stilla i normalt läge, att den knappt inverkar alls.

Du, där tror jag att du slagit huvudet på spiken.

hjälptyglar kan vara stjälptyglar om man inte använder dem rätt.

Halleluja! :bow:

En rätt´inställd Thidemann är att rekommendera framför graman- som är en konst att rida med- jag kan inte.

Jopp, vanlig hederlig martingal och Thidemann, är de hjälptyglar jag använt mig av i tidigare fall av hästsköteri.

Martingal hade jag på Tima första åren, pga att tidigare ägaren hade det jämt... Och när jag började plocka av den vid ren dressyrridning, försvann hennes hjorthals mer och mer och blev halsmuskler i stället. I skogen hade jag dock martingalen LÄNGE, som en säkerhetsåtgärd pga att damen gärna blev spänd och högnackad och det var ju ingen hit, när jag redan har en nackskada och inte behövde bli nockad igen. Det räckte att en av mina kompisar som hjälpte mig rida Tima ibland, fick sig ett par rejäla smällar av Timas nacke... Ja, Tima var och är än idag, väldigt rörlig... Undrar om hon inte lider av samma överrörliga leder som mig... :angel: Kompisen brukar rida Tima på graman någon gång emellanåt, när vi markarbetar med bommar och någon liten studs... Men det kräver timeing och att veta när och hur mycket ryttaren ska släppa på gramanen, för att inte få katapultfart eller smäll på näsan...

Jag provade rida Tima på Thidemann ett par gånger, men hon visade tydligt vad hon inte tyckte om det... *harkel* så, nej. Hjälptyglar är väldigt kinkigt på henne.

***

Jag har spanat på nätet och nej, det VAR en chambon jag hade.

http://www.sustainabledressage.com/tack/gadgets/chambong.gif

Men Fatima rörde sig aldrig "så" som på bilden med chambon, utan strävade bara uppåt, nästan bakåt hur mkt eller lite tygeltag jag tog. Det såg ut som att remmen från gjorden var för lång, den verkade helt enkelt inte anpassad för henne.
 
Senast ändrad:
Sv: AR-Unghäst

Jag vill också gärna höra de båda delarnas positiva ingredienser. Men det är enklare (precis som för våra rikspolitiker) att kasta skit på den andra ideologin än att framhäva sin egen och att öppet ta in och lyssna på motståndarlagets åsikter. Ingen kommer troligen ändå byta sida i denna evighetslånga boxningsmatch där det jabbas och högerkrokas och mitt i all hysteri står IngelaH och försöker sluta fred. :bow::bow: Utan utsedd vinnare, hon vill hellre att folket på KR ska uppnå förståelse och acceptans för varandra. Ja du, det är en evighetsprocess!

Halleluja o tack för att du förstår, var jag försöker komma *trasslar in mig i min viktorianska nattsärk*. Jag har sedan länge insett att det inte går att få alla att tycka exakt lika eller hålla med om allt och det anser jag heller inte att det ska behövas. Men någon gång, någonstans, måste ändå våra molekylisärplockade förklaringar, frågeställningar och svarsställningar på något vis ändå accepteras som, jaha OK, man kan kanske göra så också. Men det passar inte mig. Sen vore det också trevligt om vi kunde komma överens om att det ändå är mer likheter i vårat tankesätt än olikheter, kan vi inte ibland glädjas åt det i stället för att kasta sand i ögonen på varandra.

Pax vobiscum *bugar mig och backar mot min enkla cell med träbrits och snubblar igen över fleecerockens knytband...*
 
Sv: AR-Unghäst

Ok, det är lugnt. ;)

Men du får hemskt gärna utveckla detta kring graman, chambon och stångbett även för mig. Jag har noll koll på chambon men det är ju milsvida skillnader på graman och stång, om man använder stången korrekt. Dvs att använda stången för att förlänga halsen, inte bara dra ihop hals och huvud. Då har i så fall stång och graman samma inverkan och båda är då en styggelse i mina ögon! Jag rider själv på tränsbett och det funkar också väldigt bra för mig som AR-ryttare än så länge! :laugh:
Men om man ni inte får använda stång förrän man har uppnått en viss nivå- borde då inte hästen ha kommit vidare från att behöva vara lång o låg.

Fattar inget av hur ett bett ska kunna ge en lång form:confused: Formen är avhängig av hur den jobbar med övriga kroppen. En stång är bara till för en häst som redan jobbar rätt- för att kunna förfina hjälpen.
Har man dessutom ett bridongbett kan man styra o ställa o ha häste på ytter o behöver då inte använda trängande tygeltag:cool: Är den där- kan man få mer vikt till ytterbak- utan att utgå från max samling- piaff

Jag tycker nog att det är mer rätt att lära den att samla sig i upptagningar/ avsaktningar, men om hästen inte får hjälp att inte falla framåt där- blir det förstås svårt.

Tycker att man alltför ofta anser att hästen ska utbilda sig själv- istället för att ställa högre krav på ryttaren- självstudier:grin: Att den ska bära sig själv fast den har en klump på ryggen som inte bidrar med ngt.
Trodde att man var ett team.
Är långt från unghäst nu:angel:
 
Senast ändrad:
Sv: AR-Unghäst

Det finns inte ETT sätt att arbeta en unghäst utifrån AR. En sak är dock att många tränare börjar jobba hästarna relativt sent, från 4-5 års ålder, för att de ska ha växt färdigt först. Då har hästarna också hittat sin egen balans mer än vad de har vid 2 års ålder. (Förutsatt att de har vettiga hagar, naturligtvis).

Jag rider AR, men för mig är det EN del av min ridning. Det är där jag arbetar för att få hästen starkare och smidigare, för att den ska hålla längre. Sedan arbetar jag i skogen, kör, racear på fält etc etc. Det är ytterst få (om några?) som endast skolar sina hästar, och alla tränare jag träffat inom AR förespråkar en allsidig träning. I mitt arbete med unghästen har jag med mig detta från Ar:
- Hästen ska själv få hitta sin balans
- Jag styr hästen med mitt säte och bäcken
- Halter, igångsättningar och tempoväxlingar sker i första hand med säte, inte med tygel eller skänkel.
- Allting ska vara roligt!

Nu är min häst bara 3, så jag har precis börjat rida henne. Vi övar på att hitta balansen och så småningom en sökning framåt-nedåt, vi svänger för sätet, och vi byter gångart med sätet. Detta kan vi göra på en åker, i skogen- var som helst. Men hjälpgivningen och tänker är detsamma som kommer komma längre fram, när vi fortsätter skolningen.

Jag hoppas jag har gett ett något sånär givande svar, och utbildningstrappan inom AR är ju bara en del av utbildningen. Jag håller mig till den 10 % av min ridtid, skulle jag tro. De hästar mina tränare ridit in saknar verkligen inte energi eller framåtbjudning- de är som explosiva muskelmaskiner som älskar att jobba.
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Ridning Hej allihopa! 😊 Jag är ny här och skulle gärna vilja höra era tankar om något jag funderat mycket på. Jag är relativt ny på det här med...
2
Svar
22
· Visningar
1 840
Senast: Kajsalisa
·
Träning Hej, Som rubriken lyder, har jag äntligen lyckats få mitt drömjobb i Spanien som ridlärare. Starting this saturday! Och för dig som...
Svar
1
· Visningar
735
Senast: Elo
·
Ridning Hej! Lite smått så tänkte jag börja med att berätta att jag har ridit i tre år, där jag började min resa på ett ridgymnasium. (...
Svar
5
· Visningar
731
Senast: Squie
·
Hästmänniskan Fy vilken jobbig sits jag har satt mig i. För två år sedan köpte jag en unghäst då min andra häst var skadad och det verkade inte som...
Svar
16
· Visningar
2 197

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

  • Hjälp
  • Rintränings- och utställningstråd
  • Akvarietråden V

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp