Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Vad är det du inte håller med om? Skulle kanske bytt ut "okurerbar" mot "obotlig"?Jag ser fång som en latent och okurerbar sjukdom att ta hänsyn till, varken mer eller mindre.
LIA
Jag delar inte din uppfattning och hoppas verkligen att det inte är så.
Jag har mkt svårt att tänka mig att ha en häst med återkommande fånganfall.
Det går ju inte att bota fång. det är ju ganska svårt eftersom det är svårt att upptäcka och skadan redan är skedd när hästen börjar halta.
En häst som en gång har haft fång är säkert alltid i riskzonen för ett nytt anfall så på det sättet blir dn nog aldrig bra= med normal känslighet för nya fånganfall.
Men däremot så hoppas jag vekligen att man genom att ta hand om den på rätt sätt kan förhindra nya anfall.
Hästen har fått fång 5-6 gånger men vi har alltid lyckats stoppa processen på ett tidigt stadie. Det enda av dom klassiska fångtecknen var att hästen började röra sig en smula stappligt, varför tillkallad vet bortsåg från fång. Dock hanterade vi det just som fång utifall att, och kunde så småningom konstateras att det rörde sig just om det.
Vi har inte använt oss av boxvila annat än någon dag vid ett par tillfällen, utan istället satt på munkorgen varefter symptomen klingat av på ett par dagar.
LIA
Vad är det du inte håller med om? Skulle kanske bytt ut "okurerbar" mot "obotlig"?
Jag har valt att, i görligaste mån, låta hästen leva på samma villkor som de övriga. Därför går den t ex utan munkorg, när den verkar klara av det.
När det andas fång-på-väg så åker munkorgen på och därefter sitter den där under x antal månader. Under denna tid fungerar hästen precis som vanligt med dom andra, med reservationen att munkorgen inte är så värst populär.
Större än så är faktiskt inte problemet.
LIA
alexandra: min blir lätt för rund en månad under betes säsongen. så jag vaktar honom noga och det är inte fullbete som gäller för honom. även om han går upp lite under betessäsongen så tillåter jag honom inte att äta som han vill under resten av året, för att hålla nere chansen att han skulle bli överviktig rent generellt. Det är ju ett fullblod jag har, så vi pratar inte direkt fettnacke och fettdepåer, utan mage och överhull som nog bleknar kanske i många andras värld : )
känner mig ganska trögfattad - ursäkta
men om det är så du menar efter alla dessa inlägg (har läst slarvigt) så tror jag att det beror på okunnighet och kanske möjligtvis att man inte orkar/kan se vad det handlar om
Först, vad jag menar med "stappligt" är låg nivå på försämrad rörlighet, inte ett fall för rollator och kryckor.Men det är vad jag förstår just det du skriver i det första jag citerar som är frågeställningen i tråden. En häst som rör sig stappligt har väl ändå fått fång? Det konstaterar du själv i samma inlägg. Frågan är kanske hur ni kom fram till det? En häst som har fång ska hållas i stillhet.
Vilka extra utmaningar?När du skriver att så fort den "andas fång" dvs enligt det översta har fått fång så åker munkorgen på.
Det är ju just dessa fånganfall man vill undvika gnm att undvika att utsätta den för extra utmaningar. Om man vill göra det så blir faktiskt problemet lite större än att bara sätta på den munkorg när den går stappligt.
Vad är din lösning på situationen? Slakt?
LIA
Vi har ju gradering på fång i form av Obelgrader. En fångkänning är ju obelgrad 1.
Ordet fångkänning är bara ett sätt att uttrycka lindrig fång för att ägaren ska känna sig bättre....."det var ju inte riktig fång bara fångkänning"....känns lugnare att säg än fång ...?
Fångkänning är påhittat och ingen diagnos.
Obelgrader
Grad 0: Ingen hälta konstateras i skritt eller trav rakt ut på hårt underlag.
Grad 1: Hästen rör sig villigt i skritt. Hälta i trav rakt ut på hårt underlag samt
vänder försiktigt.
Grad 2: Hästen ovillig att trava på hårt underlag samt stora svårigheter att vända.
Stel gång i skritt med eventuell hälta.
Grad 3: Hästen ovillig att skritta på något underlag, svårt att lyfta en fot. Skiftar
vikt.
Grad 4: Hästen rör sig endast om tvingad. Omöjligt att lyfta en fot.
Grad 5: Hästen liggandes, kan endast stå några minuter.
Vad menar du med att jag tar lätt på dom?Ja det är nog rätta lösningen
om man tar ett fånganfall så lätt som du tycks göra.
Hovis bekräftade det, flera månader senare under verkning.
Jag "låter" inte hästen få fånganfall gång på gång. Jag minskar risken med munkorg under dom perioder och tillfällen jag ser risken öka, grundat på dom erfarenheter vi fått med denna häst.För mig är det obegripligt att man låter sin häst få fånganfall gång på gång?!
Antingen får man väl ha munkorg på konstant eller låta hästen gå i skogshage med kamrat under grästiden eller låta den beta bara vissa timmar under dygnet om hästen klarar det.
Tycker man nu inte att det är ett värdigt liv så tar man sitt ansvar avslutar man det.
Varför inte låta bli att tolka? Varför är det så svårt för somliga på Bukefalos att läsa innantill och låta bli att dra allt till så negativ nivå som möjligt? Som "upprepade anfall" och "anfall på anfall". Är det verkligen vad du ser att jag skrivit?Det är rätt lätt att tolka dig som att du inte tar faktumet ...
Vad menar du med att jag tar lätt på dom?
Hovis bekräftade det, flera månader senare under verkning.
Jag väntar på svar på vad du menada med "extra utmaningar".
LIA