Det är ju därför en seriös och kunnig grovfoderproducent delar upp partierna så att de blir så homogena som möjligt. Tex en åker där ena halvan är i skuggan och andra halvan i solljus. Det finns en risk att värdena skiljer sig åt markant. Alltså gör bonden två partier av åkern och två analyser.Den jag pratade med gjorde jämförelsen när man t ex ska kolla om en mark är förorenad, så går det inte att ta ett prov i ena änden och sen i andra och få ett medelvärde. Då det kan vara jättemycket föroreningar i ena änden men inga i den andra, och det menade denne på att det skulle vara samma för hö och därför analyser som ger ett medelvärde inte var så mycket att hänga i granen.
Jag tyckte det lär logiskt när denne förklarade jämförelsen och funderade lite på hur det egentligen fungerar i hästvärlden.
Det du får är ett medelvärde. Ju mer homogena omständigheter på ett partie ju mer exakt blir analysen.
Sen är det ju så att det trots allt tar ett tag innan ett foder med andra värden slår igenom hos hästen. Dvs du kan fodra med lägre värden i många veckor innan du märker något hos hästen. Chansen är då stor att man någonstans fodrar med en eller flera balar som har högre värden. Så genomsnittet blir bra och det räcker för hästens del.
Som du ser är det inte bara att göra en analys hur som helst. Man måste veta hur, var och varför också. Men gör man rätt så är det ett oslagbart hjälpmedel.