Vintråden. Tråden för oss som gillar vin

  • Mat
  • Trådstartare Trådstartare Raderad medlem 68338
  • Startdatum Startdatum
Ja, det var fantastiskt gott! Restaurangen är väl värd sin fina White Guide-recension. Just det bra priset reagerade vi också på efter att ha ätit tilltuggen som bara de var väl värda ett par hundralappar, även med lantismått mätt...

Hoppas att det inte var värre nyheter än att vi kan se fram emot mycket mer inspiration vad gäller både vin, konst och livsstil från dig!:heart

Låter som en toppen-middag!

Nejdå det ordnar sig nog! Är snart på banan igen! 🍷 🎨
 
Hej tråden!
Jag skulle behöva lite rådgivning och ni verkar ju vara fantastiska på det här. Efter en tuff höst vill jag unna mig ett finare vin än det jag brukar köpa, men känner mig lite vilsen. Älskar rödvin och speciellt i kategorin ”stramt och nyanserat”. Gärna inte mindre än 9 i smakklockan ”strävt” och absolut inte sött. Den enda smak jag har haft lite svårt för i ett vin var en amarone med rätt stark tobakssmak, annars verkar det mesta gå ner. :D

Mitt favoritvin är Enzo Bartoli Barolo (2016) för 199kr, för referens. Vilken prisklass jag är ute efter vet jag inte riktigt, men runt 3-400kr. Kan dock tänka mig att lägga ytterligare ett par hundralappar om ni insisterar på att det är värt det! :D Och självklart är även tips på billigare viner välkomna!

Ja, kan tillägga att jag kommer sällskapsdricka vinet, ev med en ostbit till, så behöver inte passa en specifik maträtt.

Hit me up!
 
Hej tråden!
Jag skulle behöva lite rådgivning och ni verkar ju vara fantastiska på det här. Efter en tuff höst vill jag unna mig ett finare vin än det jag brukar köpa, men känner mig lite vilsen. Älskar rödvin och speciellt i kategorin ”stramt och nyanserat”. Gärna inte mindre än 9 i smakklockan ”strävt” och absolut inte sött. Den enda smak jag har haft lite svårt för i ett vin var en amarone med rätt stark tobakssmak, annars verkar det mesta gå ner. :D

Mitt favoritvin är Enzo Bartoli Barolo (2016) för 199kr, för referens. Vilken prisklass jag är ute efter vet jag inte riktigt, men runt 3-400kr. Kan dock tänka mig att lägga ytterligare ett par hundralappar om ni insisterar på att det är värt det! :D Och självklart är även tips på billigare viner välkomna!

Ja, kan tillägga att jag kommer sällskapsdricka vinet, ev med en ostbit till, så behöver inte passa en specifik maträtt.

Hit me up!

Vad tycker du om Frankrike? Bordeaux, Madiran?
 
Hej tråden!
Jag skulle behöva lite rådgivning och ni verkar ju vara fantastiska på det här. Efter en tuff höst vill jag unna mig ett finare vin än det jag brukar köpa, men känner mig lite vilsen. Älskar rödvin och speciellt i kategorin ”stramt och nyanserat”. Gärna inte mindre än 9 i smakklockan ”strävt” och absolut inte sött. Den enda smak jag har haft lite svårt för i ett vin var en amarone med rätt stark tobakssmak, annars verkar det mesta gå ner. :D

Mitt favoritvin är Enzo Bartoli Barolo (2016) för 199kr, för referens. Vilken prisklass jag är ute efter vet jag inte riktigt, men runt 3-400kr. Kan dock tänka mig att lägga ytterligare ett par hundralappar om ni insisterar på att det är värt det! :D Och självklart är även tips på billigare viner välkomna!

Ja, kan tillägga att jag kommer sällskapsdricka vinet, ev med en ostbit till, så behöver inte passa en specifik maträtt.

Hit me up!
Kanske en Mont Redon Chatueauneuf-de-Pape? 2016 vet jag är bra, men jag upplever det som ett stabilt bra val, med allt det där jag vill ha i ett riktigt bra rött vin. 289 kronor. Men i samma stil finns det alternativ för några hundra till som jag gärna hade köpt, men inte riktigt förmått mig till att lägga pengarna på….
 
Vad tycker du om Frankrike? Bordeaux, Madiran?

Gillar allt franskt jag testat hittills, har dock inte druckit något annat än vin i runt 100kr klassen därifrån. Brukar köpa ett som heter Le Lion Féroce ibland. Är Bordeaux och Madiran alltid säkra kort? Är rätt novis överlag vad gäller vin (nyfunnet intresse) så har inte så bra koll på områden, druvor etc. än :o Mer än att jag upptäckt att gillar vin från(?) Barolo.

Libanon lät ju annars spännande! Vad gäller luftning, är det värt att investera i en karaff? Luftar alltid vinet direkt i glaset men det kanske inte räcker?

Kanske en Mont Redon Chatueauneuf-de-Pape? 2016 vet jag är bra, men jag upplever det som ett stabilt bra val, med allt det där jag vill ha i ett riktigt bra rött vin. 289 kronor. Men i samma stil finns det alternativ för några hundra till som jag gärna hade köpt, men inte riktigt förmått mig till att lägga pengarna på….

Tack för tips, ska spana in!
 
Gillar allt franskt jag testat hittills, har dock inte druckit något annat än vin i runt 100kr klassen därifrån. Brukar köpa ett som heter Le Lion Féroce ibland. Är Bordeaux och Madiran alltid säkra kort? Är rätt novis överlag vad gäller vin (nyfunnet intresse) så har inte så bra koll på områden, druvor etc. än :o Mer än att jag upptäckt att gillar vin från(?) Barolo.

Libanon lät ju annars spännande! Vad gäller luftning, är det värt att investera i en karaff? Luftar alltid vinet direkt i glaset men det kanske inte räcker?



Tack för tips, ska spana in!

Le Lion är riktigt trevligt.

Jag är ju bordeauxnörd, på den nivå att jag köper och lagrar :o Bordeaux är generellt alltid bra men frågan är snarast prisvärdheten... därför brukar jag köpa på mig lovande årgångar när de kommer ut och lägga undan dem. Jag köper bara från producenter som gör områdestypiska viner, jag vill ha de som kan lagras. Årgångarna varierar givetvis men vi har haft några superårgångar nyligen.

Madiran är i allmänhet bråkiga viner som behöver glömmas bort i garderoben i MÅNGA år innan de blir riktigt goda även om en del producenter gör viner som går att dricka som lite yngre. Chateau Montus och Chateau Bouscassé behöver sin tid. Madiran 19:10 är ett vin som går att dricka som yngre även fast det är dominerat av tannat. Gillar en Madiran är det värt att titta generellt på Frankrike sydväst (Sud-Ouest) och även Ch Musars vingård i Uruguay, Garzon. Det är också ett tannat-vin.

Chateau Musar och Libanon skyller jag på @tornblomma, det är hon som fått mig att dricka dem ;) De är väldigt mycket av allt utan att bli överdrivna som många spanska och italienska viner kan vara.

Jag försöker se till att dekantera alla yngre viner, de flesta blir mycket bättre. Äldre viner är jag mer försiktig med, där nöjer jag mig kanske med att hälla upp i en karaff. Yngre viner brukar jag våldlufta, dvs hälla dem fram och tillbaka några gånger mellan två vispskålar och sedan (med en tratt) tillbaka i flaskan eller i en karaff. Jag har en drös äldre ärvda karaffer så jag har inte köpt någon. Luftning i glaset kan fungera med riktigt gamla, sköra viner men för yngre och tuffare viner gör det ingenting.
 
Chateau Musar och Libanon skyller jag på @tornblomma, det är hon som fått mig att dricka dem ;) De är väldigt mycket av allt utan att bli överdrivna som många spanska och italienska viner kan vara.

Hehe varsågod 😎 Musar är en klar favorit.
Har varit på vinresor till Golan (Israel) och druckit liknande viner (samma jord typ) men Systembolaget har begränsat sortiment av israeliska rödviner.
 
Le Lion är riktigt trevligt.

Jag är ju bordeauxnörd, på den nivå att jag köper och lagrar :o Bordeaux är generellt alltid bra men frågan är snarast prisvärdheten... därför brukar jag köpa på mig lovande årgångar när de kommer ut och lägga undan dem. Jag köper bara från producenter som gör områdestypiska viner, jag vill ha de som kan lagras. Årgångarna varierar givetvis men vi har haft några superårgångar nyligen.

Madiran är i allmänhet bråkiga viner som behöver glömmas bort i garderoben i MÅNGA år innan de blir riktigt goda även om en del producenter gör viner som går att dricka som lite yngre. Chateau Montus och Chateau Bouscassé behöver sin tid. Madiran 19:10 är ett vin som går att dricka som yngre även fast det är dominerat av tannat. Gillar en Madiran är det värt att titta generellt på Frankrike sydväst (Sud-Ouest) och även Ch Musars vingård i Uruguay, Garzon. Det är också ett tannat-vin.

Chateau Musar och Libanon skyller jag på @tornblomma, det är hon som fått mig att dricka dem ;) De är väldigt mycket av allt utan att bli överdrivna som många spanska och italienska viner kan vara.

Jag försöker se till att dekantera alla yngre viner, de flesta blir mycket bättre. Äldre viner är jag mer försiktig med, där nöjer jag mig kanske med att hälla upp i en karaff. Yngre viner brukar jag våldlufta, dvs hälla dem fram och tillbaka några gånger mellan två vispskålar och sedan (med en tratt) tillbaka i flaskan eller i en karaff. Jag har en drös äldre ärvda karaffer så jag har inte köpt någon. Luftning i glaset kan fungera med riktigt gamla, sköra viner men för yngre och tuffare viner gör det ingenting.

Tusen tack för superintressant info! Jag blir ju väldigt sugen på att köpa och lagra.
Måste fråga, när räknas ett vin som yngre/äldre?
 
Tusen tack för superintressant info! Jag blir ju väldigt sugen på att köpa och lagra.
Måste fråga, när räknas ett vin som yngre/äldre?

Det beror helt på område, druva(or) och producent. Ett vin som är fem år från Madiran och gjort på tannat hade jag räknat som mycket ungt och inte ens brytt mig i att öppna. Ett vin i liknande ålder från Bordeaux kan vara drickfärdigt, speciellt numera då traditionen går mot att vinerna ska vara drickfärdiga som yngre. Men viner av hög kvalité oavsett område vinner i allmänhet på att läggas undan ett par år även om de går att dricka nu.

Det som är svårt med att lagra själv är att det är svårt att få till bra förhållanden, det är i allmänhet för varmt och för ljust i en bostad (samt för kraftiga temperaturväxlingar). Jag har mina viner i en garderob och tack vare att mitt hus är gammalt och kallt mår de rätt bra där (drömmen är att rusta upp och inreda gamla matkällaren till vinkällare :love:). Eftersom jag inte kan lagra dem optimalt går de inte att spara så länge som om de legat i en riktig vinkällare.

Ska en lagra så bör en köpa minst fyra flaskor och helst fler även om det svider i plånboken, just för att kunna öppna en flaska och kolla om den är mogen eller om den vill ha mer tid. Jag har oftast inte haft råd med kanske mer än två och det är så tragiskt när de visat sig bli fantastiska! :laugh:
 
Det beror helt på område, druva(or) och producent. Ett vin som är fem år från Madiran och gjort på tannat hade jag räknat som mycket ungt och inte ens brytt mig i att öppna. Ett vin i liknande ålder från Bordeaux kan vara drickfärdigt, speciellt numera då traditionen går mot att vinerna ska vara drickfärdiga som yngre. Men viner av hög kvalité oavsett område vinner i allmänhet på att läggas undan ett par år även om de går att dricka nu.

Det som är svårt med att lagra själv är att det är svårt att få till bra förhållanden, det är i allmänhet för varmt och för ljust i en bostad (samt för kraftiga temperaturväxlingar). Jag har mina viner i en garderob och tack vare att mitt hus är gammalt och kallt mår de rätt bra där (drömmen är att rusta upp och inreda gamla matkällaren till vinkällare :love:). Eftersom jag inte kan lagra dem optimalt går de inte att spara så länge som om de legat i en riktig vinkällare.

Ska en lagra så bör en köpa minst fyra flaskor och helst fler även om det svider i plånboken, just för att kunna öppna en flaska och kolla om den är mogen eller om den vill ha mer tid. Jag har oftast inte haft råd med kanske mer än två och det är så tragiskt när de visat sig bli fantastiska! :laugh:

Tack igen för info! Verkligen en helt vetenskap detta, jätteintressant. Jag bor i lägenhet som visserligen har kallskafferi men tvivlar på att det är tillräckligt svalt där på sommaren, så får kanske vänta med lagringsviner då. :D
 
Tack igen för info! Verkligen en helt vetenskap detta, jätteintressant. Jag bor i lägenhet som visserligen har kallskafferi men tvivlar på att det är tillräckligt svalt där på sommaren, så får kanske vänta med lagringsviner då. :D

Jag tycker du ska prova ändå men du behöver ju inte slå till på 400kronors flaskan utan en med ok pris som är lagringsvärdig, just för att testa. Det viktigaste är som sagt mörkt och inte snabba temperaturväxlingar. Det är ju lite roligt att se hur de förändras.

Jag köpte på mig en drös bordeaux 2009 och 2010 när de precis släppts och jädrar vilken utveckling det har varit på dem! :love:

Edit: Le Lion som du nämnde kan du faktiskt lägga undan i något år, samma med Garzon som jag nämnde. Ett som jag tänkt köpa och lägga undan är 2018 Côtes du Rhone St Esprit för 109kr, just för att testa.
 
Senast ändrad:
@transmission: Ett bordeaux som är riktigt bra och har en helt ok årgång just nu är Chateau de Seguin. Det går att dricka nu men även att läggas undan. Deras prestigecuvee är också god och mår definitivt bra av att gotta till sig några år (den finns i beställningssortimentet).
 
Jag ska träffa ett par kollegor på min lokala vinbar imorgon och såg att de naturligtvis kommer att ha Beaujolais-kväll imorgon. Jag har aldrig druckit Beaujolais och har fått för mig att det inte är något för mig, men om jag nu är där på rätt dag och allt så känns det lite dumt att inte passa på. Är det någon som har koll på dessa viner och kan rekommendera något som skulle passa extra bra för en som inte provat Beaujolais förut? (tänker kanske främst av de fem översta, är inte riktigt redo att gå all in och köpa en hel flaska till de priserna :p)

1637157001529.webp
 
Jag ska träffa ett par kollegor på min lokala vinbar imorgon och såg att de naturligtvis kommer att ha Beaujolais-kväll imorgon. Jag har aldrig druckit Beaujolais och har fått för mig att det inte är något för mig, men om jag nu är där på rätt dag och allt så känns det lite dumt att inte passa på. Är det någon som har koll på dessa viner och kan rekommendera något som skulle passa extra bra för en som inte provat Beaujolais förut? (tänker kanske främst av de fem översta, är inte riktigt redo att gå all in och köpa en hel flaska till de priserna :p)

Visa bifogad fil 79739
Jag har aldrig druckit någon som jag tyckt om. Det blev ju väldigt mycket hype på 80-talet att sälja unga viner och göra det till big business av det, typ kräftpremiär.
 
Jag ska träffa ett par kollegor på min lokala vinbar imorgon och såg att de naturligtvis kommer att ha Beaujolais-kväll imorgon. Jag har aldrig druckit Beaujolais och har fått för mig att det inte är något för mig, men om jag nu är där på rätt dag och allt så känns det lite dumt att inte passa på. Är det någon som har koll på dessa viner och kan rekommendera något som skulle passa extra bra för en som inte provat Beaujolais förut? (tänker kanske främst av de fem översta, är inte riktigt redo att gå all in och köpa en hel flaska till de priserna :p)

Visa bifogad fil 79739
Beaujolais är inte alls vad det var förut. Det har fått ett uppsving senare åren när många naturvinsbönder började anamma druvan. Så många beaujolais är också naturviner. Det går inte riktigt att jämföra med hur det smakade för 20 år sedan när man hällde i drivor med socker i vinet, vilket en naturvinsbonde aldrig skulle göra.

Jag dricker gärna Beaujolais, men då gillar jag också lätta josiga rödviner och väljer bort väldigt sträva och tanninrika druvor/rödviner, samt att jag älskar ”naturvinssmaken” som ofta förekommer.
Marcel Lapierre gör de allra bästa (de säljer som smör på systemet när det är släpp), men även Jean Foillard är en producent jag gillar.

Jag hade valt det översta vinet i menyn, om du ska välja bland de som finns på glas. Det är ju också det enda vinet på menyn som faktiskt är från årets skörd (2021) och det man som tradition dricker dagen till ära. Det smakar ju dock därefter, dvs lätt och ungt. De andra är från tidigare årgångar.
Ska ni dela på en flaska hade jag valt det vinet längst ned på menyn.
 
Jag har aldrig druckit någon som jag tyckt om. Det blev ju väldigt mycket hype på 80-talet att sälja unga viner och göra det till big business av det, typ kräftpremiär.
Äsch då! Det är lite den inställningen jag har också, men jag hade hoppats att det var en fördom som skulle motbevisas :p

Beaujolais är inte alls vad det var förut. Det har fått ett uppsving senare åren när många naturvinsbönder började anamma druvan. Så många beaujolais är också naturviner. Det går inte riktigt att jämföra med hur det smakade för 20 år sedan när man hällde i drivor med socker i vinet, vilket en naturvinsbonde aldrig skulle göra.

Jag dricker gärna Beaujolais, men då gillar jag också lätta josiga rödviner och väljer bort väldigt sträva och tanninrika druvor/rödviner, samt att jag älskar ”naturvinssmaken” som ofta förekommer.
Marcel Lapierre gör de allra bästa (de säljer som smör på systemet när det är släpp), men även Jean Foillard är en producent jag gillar.

Jag hade valt det översta vinet i menyn, om du ska välja bland de som finns på glas. Det är ju också det enda vinet på menyn som faktiskt är från årets skörd (2021) och det man som tradition dricker dagen till ära. Det smakar ju dock därefter, dvs lätt och ungt. De andra är från tidigare årgångar.
Ska ni dela på en flaska hade jag valt det vinet längst ned på menyn.
Ok, tack för input! :) Jag får se om jag ger mig på det bara för upplevelsens skull och för att kunna säga att jag åtminstone testat!
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp