Vintråden. Tråden för oss som gillar vin

  • Mat
  • Trådstartare Trådstartare Raderad medlem 68338
  • Startdatum Startdatum
Varje jul gör jag en efterrätt där rött vin används, och varje jul använder jag ett specifikt vin som inte finns på systemet, men i år kan jag av uppenbara skäl inte få tag på det. Det vinet är väldigt kryddigt och mustigt men också lite fruktinslag. Skulle säga att det drar mot peppar, anis, lingon, mörk choklad, kanske lite läder. Någon som har tips på liknande som finns på systemet? Gärna eko, och inte över 300 sek flaskan.
När du skrev kryddigt och choklad tänkte jag Sydafrika, Allesverloren Tinta Barocca, men det kanske är för enkelt?
 
Varje jul gör jag en efterrätt där rött vin används, och varje jul använder jag ett specifikt vin som inte finns på systemet, men i år kan jag av uppenbara skäl inte få tag på det. Det vinet är väldigt kryddigt och mustigt men också lite fruktinslag. Skulle säga att det drar mot peppar, anis, lingon, mörk choklad, kanske lite läder. Någon som har tips på liknande som finns på systemet? Gärna eko, och inte över 300 sek flaskan.
Leta efter samma druva som det är på det vin du brukar använda, och läs smakbeskrivningarna på systembolagets hemsida för de vinerna? Eller om du ändå ska in på bolaget, fråga personalen där :)
 
Varje jul gör jag en efterrätt där rött vin används, och varje jul använder jag ett specifikt vin som inte finns på systemet, men i år kan jag av uppenbara skäl inte få tag på det. Det vinet är väldigt kryddigt och mustigt men också lite fruktinslag. Skulle säga att det drar mot peppar, anis, lingon, mörk choklad, kanske lite läder. Någon som har tips på liknande som finns på systemet? Gärna eko, och inte över 300 sek flaskan.
Receptet?
 
När du skrev kryddigt och choklad tänkte jag Sydafrika, Allesverloren Tinta Barocca, men det kanske är för enkelt?
Alla tips är bra tips! Tack!
Leta efter samma druva som det är på det vin du brukar använda, och läs smakbeskrivningarna på systembolagets hemsida för de vinerna? Eller om du ändå ska in på bolaget, fråga personalen där :)
Samma druva finns tyvärr inte på systemet. Har läst smakbeskrivningarna men tycker att det är lite hit or miss med dem, mycket som skulle kunna bli bra men litar mer på människors tips. Ska inte handla själv heller på grund av att jag är sjuk så tänkte bäst att ge några konkreta förslag till hen som handlar åt mig.
Är mycket enkelt! Jag lägger in päron i sockerlag på hösten, Klara Friis eller Conference där lagen kryddas med kanel och stjärnanis, ibland nejlika. Framåt julen slår jag i 50/50 lag och vin i en kastrull, kokar upp och kryddar efter smak, och häller sedan detta över päronen. Medeltida recept så finns inga måttanvisningar men blir himla gott varje år :D
 
Varje jul gör jag en efterrätt där rött vin används, och varje jul använder jag ett specifikt vin som inte finns på systemet, men i år kan jag av uppenbara skäl inte få tag på det. Det vinet är väldigt kryddigt och mustigt men också lite fruktinslag. Skulle säga att det drar mot peppar, anis, lingon, mörk choklad, kanske lite läder. Någon som har tips på liknande som finns på systemet? Gärna eko, och inte över 300 sek flaskan.

Franskt, eklagrat, moget vin med viss kärvhet läser jag. Från norra Rhône-dalen med tanke på pepprigheten? Norra Rhône-dalen har även en mycket stor andel ekologiska producenter. Eller för all del även från den södra Rhône-dalen.

Vilken druva är det vi pratar om?

Dock en högst okvalificerad gissning från min sida.
 
Senast ändrad:
Alla tips är bra tips! Tack!

Samma druva finns tyvärr inte på systemet. Har läst smakbeskrivningarna men tycker att det är lite hit or miss med dem, mycket som skulle kunna bli bra men litar mer på människors tips. Ska inte handla själv heller på grund av att jag är sjuk så tänkte bäst att ge några konkreta förslag till hen som handlar åt mig.

Är mycket enkelt! Jag lägger in päron i sockerlag på hösten, Klara Friis eller Conference där lagen kryddas med kanel och stjärnanis, ibland nejlika. Framåt julen slår jag i 50/50 lag och vin i en kastrull, kokar upp och kryddar efter smak, och häller sedan detta över päronen. Medeltida recept så finns inga måttanvisningar men blir himla gott varje år :D
Jag hade kört på ett franskt kryddigt lagrat vin i så fall, i stil med @Philosophia s tips. Med alla de starka kryddorna och sockerlagen kommer de smakerna att bli dominerande, särskilt när vinet kokas upp dessutom eftersom det oftast tar udden av de fina/små smaknyanserna i vinet självt. Ta ett valfritt fylligt rött! :)
 
Franskt, eklagrat, moget vin med viss kärvhet läser jag. Från norra Rhône-dalen med tanke på pepprigheten? Norra Rhône-dalen har även en mycket stor andel ekologiska producenter. Eller för all del även från den södra Rhône-dalen.

Vilken druva är det vi pratar om?

Dock en högst okvalificerad gissning från min sida.
Druvan finns inte på systemet, men ska kika på dina tips!
Jag hade kört på ett franskt kryddigt lagrat vin i så fall, i stil med @Philosophia s tips. Med alla de starka kryddorna och sockerlagen kommer de smakerna att bli dominerande, särskilt när vinet kokas upp dessutom eftersom det oftast tar udden av de fina/små smaknyanserna i vinet självt. Ta ett valfritt fylligt rött! :)
Jag tycker inte de smakerna blir särskilt dominerande faktiskt iom att de är ganska spädda i lagen. Blir ofta mer av vinets smaker förutom i själva päronen, därav ute efter ett ganska smakrikt vin som verkligen kan bära igenom trots allt.
 
Druvan finns inte på systemet, men ska kika på dina tips!

Jag tycker inte de smakerna blir särskilt dominerande faktiskt iom att de är ganska spädda i lagen. Blir ofta mer av vinets smaker förutom i själva päronen, därav ute efter ett ganska smakrikt vin som verkligen kan bära igenom trots allt.

Jag var nyfiken på druvan ändå. Det finns ju andra ställen att handla på än Systembolaget (om att det går via) och det är alltid spännande med nya druvor. Druvsorten kan ju också ge en indikation på liknande viner.
 
Druvan finns inte på systemet, men ska kika på dina tips!

Jag tycker inte de smakerna blir särskilt dominerande faktiskt iom att de är ganska spädda i lagen. Blir ofta mer av vinets smaker förutom i själva päronen, därav ute efter ett ganska smakrikt vin som verkligen kan bära igenom trots allt.
Druvan kan finnas under annat namn på systemet, plus att det kan bli lättare att rekommendera liknande druvor 😊 Också nyfiken på druvan.
 
Jag var nyfiken på druvan ändå. Det finns ju andra ställen att handla på än Systembolaget (om att det går via) och det är alltid spännande med nya druvor. Druvsorten kan ju också ge en indikation på liknande viner.

Druvan kan finnas under annat namn på systemet, plus att det kan bli lättare att rekommendera liknande druvor 😊 Också nyfiken på druvan.
Ah, ja, tänkte inte så långt! Plavac mali (plahvats mahli) heter den, finns endast som beställningsvara i ett vin jag heller aldrig provat. Vet av erfarenhet att det kan bli väldigt olika mellan årgång och producent. Tanken är ju att detta vin ska köpas innan jul så lite tight på beställning samt handla från andra, tänker jag?
 
Ah, ja, tänkte inte så långt! Plavac mali (plahvats mahli) heter den, finns endast som beställningsvara i ett vin jag heller aldrig provat. Vet av erfarenhet att det kan bli väldigt olika mellan årgång och producent. Tanken är ju att detta vin ska köpas innan jul så lite tight på beställning samt handla från andra, tänker jag?

Kolla på babic som anges som synonym till plavac mali. Vissa zinfandelviner kan också funka (även om jag har svårt att tro det :laugh:) eftersom zinfandel är en av föräldrarna till plavac mali/babic. Men vem vet, det kanske finns en och annan bra zinfandel också.
 
Kolla på babic som anges som synonym till plavac mali. Vissa zinfandelviner kan också funka (även om jag har svårt att tro det :laugh:) eftersom zinfandel är en av föräldrarna till plavac mali/babic. Men vem vet, det kanske finns en och annan bra zinfandel också.
Jag tänkte lite samma, men kanske att en ska kika lite mer på äldre, lagrade och lite dyrare zinfandelviner då.
Funderade också på om en kraftig pinotage skulle kunna vara något men vet inte hur den gör sig som uppvärmd. Kanske jätteäckligt, vem vet :D
 
Ah, ja, tänkte inte så långt! Plavac mali (plahvats mahli) heter den, finns endast som beställningsvara i ett vin jag heller aldrig provat. Vet av erfarenhet att det kan bli väldigt olika mellan årgång och producent. Tanken är ju att detta vin ska köpas innan jul så lite tight på beställning samt handla från andra, tänker jag?
Du kan alltid chatta med systemet och beskriva druvan och smakerna som du gjort här. Så kan de ta fram alternativ. Jag har fått mycket bra hjälp via chatten! Då kan du även säga att det måste finnas i fasta sortimentet då det sannolikt inte kommer hinna komma fram innan jul från beställningssortimentet.
 
Kolla på babic som anges som synonym till plavac mali. Vissa zinfandelviner kan också funka (även om jag har svårt att tro det :laugh:) eftersom zinfandel är en av föräldrarna till plavac mali/babic. Men vem vet, det kanske finns en och annan bra zinfandel också.

Jag tänkte lite samma, men kanske att en ska kika lite mer på äldre, lagrade och lite dyrare zinfandelviner då.
Funderade också på om en kraftig pinotage skulle kunna vara något men vet inte hur den gör sig som uppvärmd. Kanske jätteäckligt, vem vet :D
Personligen tycker jag inte att babic smakar lika, den är skarpare. Plavac mali drar mer mot Dobricic imo (som för övrigt är godaste jag någonsin druckit men det var en flaska, en gång för länge sen... goda minnen!).

Någon specifik pinotage du tänkt på?
Nu blev jag nyfiken på zinfandelfrågan. Kanske det skulle kunna vara värt att prova någon av de här?

Girard Old Vine Zinfandel, 2017 | Systembolaget
Scatena Brothers Zinfandel by Seghesio Seghesio Family Vineyards, 2018 | Systembolaget

Men det är kanske bäst att läsa några recensioner först!
Tack för länkar! De var inte så dyra så finns de i sortimentet här kan jag testa dem. Tänkte att jag kan experimentera lite, öppna några flaskor, smaka av, testa en eller två av dem. Blir det enda julfirandet jag gör detta, så lika bra att slå på stort!
Du kan alltid chatta med systemet och beskriva druvan och smakerna som du gjort här. Så kan de ta fram alternativ. Jag har fått mycket bra hjälp via chatten! Då kan du även säga att det måste finnas i fasta sortimentet då det sannolikt inte kommer hinna komma fram innan jul från beställningssortimentet.
Åh, visste inte att den funktionen fanns! Hoppas bara det sitter någon med liknande smaklökar som mina på andra sidan då:D
 
Personligen tycker jag inte att babic smakar lika, den är skarpare. Plavac mali drar mer mot Dobricic imo (som för övrigt är godaste jag någonsin druckit men det var en flaska, en gång för länge sen... goda minnen!).

Någon specifik pinotage du tänkt på?

Tack för länkar! De var inte så dyra så finns de i sortimentet här kan jag testa dem. Tänkte att jag kan experimentera lite, öppna några flaskor, smaka av, testa en eller två av dem. Blir det enda julfirandet jag gör detta, så lika bra att slå på stort!

Åh, visste inte att den funktionen fanns! Hoppas bara det sitter någon med liknande smaklökar som mina på andra sidan då:D
Pinotage har jag väldigt dålig koll på då jag avskyr tanninrika viner :p Men @athena_arabians brukar gilla tanninrika, fylliga röda viner. Kanske kan hon ha något tips? ;)

Senast jag chattade så var jag ute efter ett vin som skulle användas till en specifik sak, vara gjord på en viss druva eller liknande druva och smaka si och så. De tog fram säkert 3-4 förslag och det blev jättebra till slut. Väldigt tillmötesgående Så tycker absolut att du ska fråga efter ett vin som smakar lika som plavac mali och sne beskriva smaken som du gjorde här i några inlägg tidigare 😊
 
Personligen tycker jag inte att babic smakar lika, den är skarpare. Plavac mali drar mer mot Dobricic imo (som för övrigt är godaste jag någonsin druckit men det var en flaska, en gång för länge sen... goda minnen!).

Det måste ha att göra med att man har andra odlingsbetingelser där man väljer att kalla druvan för babic, för som jag har förstått det så är det samma druva. Dobricic är släkt, men det hjälper förstås inte om det inte finns på Systembolaget.

Kul med druvor och viner från Kroatien för övrigt! Det finns en hel del pärlor i östeuropa (eller om Kroatien kanske numera är mer mellan-/centraleuropa. Jag har aldrig druckit vin från Kroatien, men när jag var i Slovenien så besökte vi en fantastisk vingård och i Rumänien har jag druckit några riktigt bra rumänska viner (dock i smyg, för det var under fastan). Tyvärr minns jag inte alls druvorna, men de rumänska var nog merlot. I somras skulle jag ha varit i Sarajevo och såg fram emot att få prova deras inhemska vin.
 
Det måste ha att göra med att man har andra odlingsbetingelser där man väljer att kalla druvan för babic, för som jag har förstått det så är det samma druva. Dobricic är släkt, men det hjälper förstås inte om det inte finns på Systembolaget.

Kul med druvor och viner från Kroatien för övrigt! Det finns en hel del pärlor i östeuropa (eller om Kroatien kanske numera är mer mellan-/centraleuropa. Jag har aldrig druckit vin från Kroatien, men när jag var i Slovenien så besökte vi en fantastisk vingård och i Rumänien har jag druckit några riktigt bra rumänska viner (dock i smyg, för det var under fastan). Tyvärr minns jag inte alls druvorna, men de rumänska var nog merlot. I somras skulle jag ha varit i Sarajevo och såg fram emot att få prova deras inhemska vin.
Anledningen till att jag dricker så mycket Kroatiska viner är att jag har en vän som har vinodlingar där. Han säger att Babic inte är samma som Plavac Mali, utan att Babic mer troligt är en direkt avfälling av Dobricic som sedan förädlats på annat håll. Tycker det låter rimligt utifrån de platser de odlats på (Kroatien har mycket olika förhållanden i norr mot i söder) men jag är inte någon expert utan går på vad han sagt bara. Det svåra med Kroatiska viner är ju att de som är bra oftast stannar i lokalsamhället, och de som är bra och säljs utomlands blir uppåt 1000 sek flaskan på grund av hur lite som produceras (plus korruption, men det är en annan femma).

Jag har druckit jättegoda viner i Bosnien och Slovenien också! Är nyfiken på Rumänien då de har så väldigt gammal vinkultur, men undrar dock hur mycket av det väldigt gamla som finns kvar nuförtiden. Hade varit kul att prova i alla fall!
 
Hittade en flaska Amarone Tommasi längst ner i vinhyllan förresten. Beskrivningen på Systemets hemsida verkar lovande, men den är för 2016 och och min flaska är 2012. Någon som vet, brukar de vara jämna mellan årgångarna eller mer varierande?
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp