Vintråden. Tråden för oss som gillar vin

  • Mat
  • Trådstartare Trådstartare Raderad medlem 68338
  • Startdatum Startdatum
Hittade en flaska Amarone Tommasi längst ner i vinhyllan förresten. Beskrivningen på Systemets hemsida verkar lovande, men den är för 2016 och och min flaska är 2012. Någon som vet, brukar de vara jämna mellan årgångarna eller mer varierande?
C0F69C64-148A-4AB4-B193-431C7B61280C.png

Om det är rätt vin så låter det ju väldigt likt det vin du beskrev. Jag hade tagit det till det du ska laga :)
 
Visa bifogad fil 61742
Om det är rätt vin så låter det ju väldigt likt det vin du beskrev. Jag hade tagit det till det du ska laga :)

@Nahar Jag hade druckit vinet, inte kokat päron på det. För sisådär 10-15 år sedan så var jag väldigt Amaronefrälst (jag var med i en amaroneklubb) och då fick jag lära mig Amarone verkligen vinner på att ligga länge. Drick nu eller glöm den i vinhyllan några år till. Amaroneviner har varit rätt bespottade de senaste åren, men det är framförallt för att folk dricker dem väldigt unga och då är det kraftig russinjuice och för att det har spottats ut dåliga amarone. Men äldre amarone från bra producenter utvecklar en ganska kraftig bitterhet som balanserar upp russinjuicen och det blir riktigt bra - särskilt om du också uppskattar den där anis/lakritssmaken.

Jag menar, nu när du ändå har lagrat/förvarat/glömt vinet i så många år så tycker jag att du kan drick upp det!
 
Hittade en flaska Amarone Tommasi längst ner i vinhyllan förresten. Beskrivningen på Systemets hemsida verkar lovande, men den är för 2016 och och min flaska är 2012. Någon som vet, brukar de vara jämna mellan årgångarna eller mer varierande?

De varierar ganska ordentligt. 12:an tror jag var väldigt bra om jag kommer ihåg rätt så jag ska inte säga åt min särbo att du överväger att koka den. Han skulle nog få hjärnblödning då :rofl: Personligen säger jag koka på om du vill, jag och italienska viner är inte kompisar :angel:

Jag säger annars som @Malibu_Stacy att någon zinfandelvariant kanske skulle passa. Tyvärr kan jag inte tipsa om någon, jag och zinfandel är inte polare heller (ja, jag är kinkig :D).
 
Visa bifogad fil 61742
Om det är rätt vin så låter det ju väldigt likt det vin du beskrev. Jag hade tagit det till det du ska laga :)
Tack för hjälpen! Då var det som jag tänkt!
@Nahar Jag hade druckit vinet, inte kokat päron på det. För sisådär 10-15 år sedan så var jag väldigt Amaronefrälst (jag var med i en amaroneklubb) och då fick jag lära mig Amarone verkligen vinner på att ligga länge. Drick nu eller glöm den i vinhyllan några år till. Amaroneviner har varit rätt bespottade de senaste åren, men det är framförallt för att folk dricker dem väldigt unga och då är det kraftig russinjuice och för att det har spottats ut dåliga amarone. Men äldre amarone från bra producenter utvecklar en ganska kraftig bitterhet som balanserar upp russinjuicen och det blir riktigt bra - särskilt om du också uppskattar den där anis/lakritssmaken.

Jag menar, nu när du ändå har lagrat/förvarat/glömt vinet i så många år så tycker jag att du kan drick upp det!

De varierar ganska ordentligt. 12:an tror jag var väldigt bra om jag kommer ihåg rätt så jag ska inte säga åt min särbo att du överväger att koka den. Han skulle nog få hjärnblödning då :rofl: Personligen säger jag koka på om du vill, jag och italienska viner är inte kompisar :angel:
Som med all matlagning som sker med vin så kommer inte allt att kokas ner med sockerlagen! Är ju själv i år så blir nog bara ett glas eller två till päronen och resten dricks. Men, jag funderar om jag inte ska använda något annat ändå, om 12an var så bra som ni säger. Gott vin är ännu godare med sällskap, trots allt :)
 
Tack för hjälpen! Då var det som jag tänkt!



Som med all matlagning som sker med vin så kommer inte allt att kokas ner med sockerlagen! Är ju själv i år så blir nog bara ett glas eller två till päronen och resten dricks. Men, jag funderar om jag inte ska använda något annat ändå, om 12an var så bra som ni säger. Gott vin är ännu godare med sällskap, trots allt :)

Helt ärligt, jag hade sparat det (mitt bashande av italienska viner är med glimten i ögat ;)). Ett sådant vin som är lagrat vill intas med rätt kompisar (både mat- och sällskapsmässigt).
 
457C4710-2C7A-4CE3-9C44-ECA756B11C13.jpeg


Det borde ha fått ligga lite längre men vi köpte en låda med några viner från Montirius (Les Violettes, 2019 100% syrah) och vi kunde inte låta bli att prova den billigaste flaskan. Först rätt god, men nu när den har fått lufta till sig så tycker jag att det är för mycket syra. Får se om den växer till maten som blir burgundisk gryta med rostade rotsaker och rostad blomkål.
 
1608453491299.png


Superfriskt, fruktigt och mineraler, naturvin från Österrike som faktiskt hör och häpna finns i fasta sortimentet (inte många naturviner som hamnar där annars). Uppskattar verkligen druvan Grüner Veltliner, återkommer alltid till den. Detta vin hade dock något tyngre karaktär än vad många andra viner med samma druva har, vilket jag gillade mycket. Passade bra till sushi också då den hade en viss liten sötma.
Har en till flaska i vinkylen och ser fram emot att öppna den!
 
Kan uppdatera om mitt päronvin: har en flaska zinfadel och en flaska babic jag ska testa med. Jag tror mer på zinfadelen efter min dåliga erfarenhet av babic, men smakbeskrivningen på babicen var ändå ganska nära vi får se när jag korkat upp dem. Återkommer på julafton!
 
Tack för hjälpen! Då var det som jag tänkt!



Som med all matlagning som sker med vin så kommer inte allt att kokas ner med sockerlagen! Är ju själv i år så blir nog bara ett glas eller två till päronen och resten dricks. Men, jag funderar om jag inte ska använda något annat ändå, om 12an var så bra som ni säger. Gott vin är ännu godare med sällskap, trots allt :)
Vi har firat jul med att vara ute och promenera (med sällskap) - nu blir det ett glas eller en flaska Gosset just me, myself and I
 
Återkommer som lovat!

Dessa två blev det, en babic, och en zinfandel. Inget av dem var något direkt wow-vin, men tyckte nog ändå att babicen var godare att dricka, medan zinfandelen fungerade bäst till päronen. Men båda var goda trots allt, så nu har jag två öppnade flaskor att njuta av fram till nyår :D Tack för alla fina förslag och god jul på er!
Kul att få uppdatering!
Kan du inte lägga ut receptet på päronen när du har tid? Låter så gott! 😄
God jul! 🎄✨

Vi skålade i en flaska bubbel, tysk riesling-sekt som heter Bibo Runge. Den var lika god i år som förra året och kul med lite sekt, önskar mer sådant på systemet!


24391733_400.png
 
Kul att få uppdatering!
Kan du inte lägga ut receptet på päronen när du har tid? Låter så gott! 😄
God jul! 🎄✨

Vi skålade i en flaska bubbel, tysk riesling-sekt som heter Bibo Runge. Den var lika god i år som förra året och kul med lite sekt, önskar mer sådant på systemet!


24391733_400.png
Receptet är inte så exakt, det var inte så noga med mängder och sorter på medeltiden! Jag brukar göra såhär:

Lägger in päronhalvor av sorten conference eller klara friis på hösten i sockerlag med kanel. På julafton blandas lagen 50/50 ungefär med vin (en får smaka av lite beroende på hur söt lag en har gjort och hur smakerna i vinet går). Sen kryddar jag med nejlika, stjärnanis, lite mer kanel, också efter smak; i år använde jag bara nejlika. Värm på, men det behöver inte koka. Häll över bladningen över päronhalvorna, ät med sked medan det är varmt.

Det är så mycket som påverkar smaken i hur en gör men det är ju himla lätt att smaka av efter hand. Jag har aldrig gjort det med köpa päron men det går nog, dock kan det kanske vara svårt att få ihop tillräckligt med sockerlag från de på burk om en gör flera portioner. Tycker den gör sig bra som efterrätt som inte är en total sockerbomb i smaken men ändå söt och julig.
 
Receptet är inte så exakt, det var inte så noga med mängder och sorter på medeltiden! Jag brukar göra såhär:

Lägger in päronhalvor av sorten conference eller klara friis på hösten i sockerlag med kanel. På julafton blandas lagen 50/50 ungefär med vin (en får smaka av lite beroende på hur söt lag en har gjort och hur smakerna i vinet går). Sen kryddar jag med nejlika, stjärnanis, lite mer kanel, också efter smak; i år använde jag bara nejlika. Värm på, men det behöver inte koka. Häll över bladningen över päronhalvorna, ät med sked medan det är varmt.

Det är så mycket som påverkar smaken i hur en gör men det är ju himla lätt att smaka av efter hand. Jag har aldrig gjort det med köpa päron men det går nog, dock kan det kanske vara svårt att få ihop tillräckligt med sockerlag från de på burk om en gör flera portioner. Tycker den gör sig bra som efterrätt som inte är en total sockerbomb i smaken men ändå söt och julig.
Tack så mycket! Det låter väldigt gott, och juligt. Ska absolut testa nästa år 🥰
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp