Receptet är inte så exakt, det var inte så noga med mängder och sorter på medeltiden! Jag brukar göra såhär:
Lägger in päronhalvor av sorten conference eller klara friis på hösten i sockerlag med kanel. På julafton blandas lagen 50/50 ungefär med vin (en får smaka av lite beroende på hur söt lag en har gjort och hur smakerna i vinet går). Sen kryddar jag med nejlika, stjärnanis, lite mer kanel, också efter smak; i år använde jag bara nejlika. Värm på, men det behöver inte koka. Häll över bladningen över päronhalvorna, ät med sked medan det är varmt.
Det är så mycket som påverkar smaken i hur en gör men det är ju himla lätt att smaka av efter hand. Jag har aldrig gjort det med köpa päron men det går nog, dock kan det kanske vara svårt att få ihop tillräckligt med sockerlag från de på burk om en gör flera portioner. Tycker den gör sig bra som efterrätt som inte är en total sockerbomb i smaken men ändå söt och julig.