Sv: Vikt
Då tar vi lite ekonomi, fysik och hållfasthetslära, men du läs gärna igenom vad som skrivits tidigare, debatten var mer seriös innan du blandade dig i
och kom gärna med mer hållbara argument mot att islandshästen inte är viktbärande än att du tycker det ser dumt ut, det är som sagt en vanesak
Ta en planka (vanlig på 2 cm tjocklek) på två meter och lägg den på två bockar som står på 1,5 m avstånd. Lägg en vikt på 100 kg plankan och notera hur mycket plankan sviktar. Flytta nu ut bocken en halv meter och lägg på tyngden igen och notera igen. Du kommer förmodligen att märka en ganska stor skillnad i hur mycket den sviktar (och blir avsåndet för långt går den av). Vad visar nu detta? Jo rimligen att en lång rygg är inte det samma som viktbärande, tvärt om det krävs mer muskler för att bära samma vikt om ryggen är lång.
Sedan kommer vi till benen, väldigt många islänningar har på ett ungefär samma storlek på benskydd som stora hästar, variationerna är visserligen stora även inom raserna men om du jämför med dagens lättbyggda halvblod så är slående många islänningar ungefär lika stora. Ser man sedan ovan på plank exemplet så kan man lätt dra slutsatsen, att långa ben inte är det samma som styrka.
Sadlar är ett tråkigt kapitell för islandshästarna, inte nog med att de måsta vara korta (se ovan) det krävs ofta bredare sadlar, och inte bara till tjockisarna, även isläningar med normalt hull burkar ha medium till vida sadlar, dvs minst lika vida som hos halvblöoden. Och vad säger detta? Ja inte att förutsättningarna för att bygga ryggmuskler är sämre hos islänningarna.
Nästa punkt är den statistik på skador bland raserna. Islandshästar har betydligt lägre premier än halvbloden för motsvarande försäkring, den enda slutsats jag kan dra av detta är att antingen är islandsfolk dummare och låter bli att utnyttja sina försäkringar, försäkringsbolagen dåliga på riskbedömning eller så är islandshästarna generellt friskare. Om hästarna är friskare trots att de bär förhållandevis mer så beror det rimligen inte på att de inte tål det eller?
Och så till jämförelsen med hopphästar, den är faktiskt inte så dum. Det är inte vanligt att storvuxna islandshästryttare hoppar mer än småhinder som mest kräver ett lite större galoppsprång och därmed slipper hästarna den enskillt största belasningen på kroppen nämligen den i landningsfasen. Jag är övertygad att om 100 kg ryttare fått för sig att börja på allvar med hoppträning och tävling så hade skadefrekvensen på hästarna ökat betydligt.
Ytterliggare en punkt i jämförelsen är att islandhästar ofta inte har mycket till manke, hade de haft lika höga mankar som i storhästvärlden hade många pållar hoppat upp en storleksklass, andelen d-ponnier hade förmodligen ökat en hel del. En hög manke är vad jag vet inget tecken på att haästen är viktbärande.