Veterinärernas hjärtefrågor

Status
Stängd för vidare inlägg.
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Har man en blond ponny med blå ögon ska man INTE ha något som "verkar omöjligt att fastna i". Sådana kan fastna i allt. Även liggandes på rygg fast mot ridhusväggen :crazy: (Och det behövs ingen kolik för att fastna på alla möjliga och omöjliga sätt, det hade hon aldrig).

Annars är luft finemang :D
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

hade varit intressant med bilder....

Det syns inget speciellt.
Utanpå så ser man ventiler och inuti så ser man ventiler.
Dragkanalerna är ju gömda i väggen.
Vi hittade att lösningen var sådan när vi renoverade ladugården till stall.
Och grannbönderna berättade om att det var byggt så.
Några av dem hade nämligen sett bygget.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

EN användares individuella problem, och det har väl knappast att göra med ursprungstrådens ämne, eller hur?

EN användares smarta individuella lösning kan ju vara ytterst intressant i sammanhanget.
Och du är så välkommen att berätta om din ventilation för att bryta mönstret av dialog.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

EN användares smarta individuella lösning kan ju vara ytterst intressant i sammanhanget.
Och du är så välkommen att berätta om din ventilation för att bryta mönstret av dialog.

Monolog menar du väl ;)

Ventiler, dörrar som står mer eller mindre öppna jämt (om det inte blir smällkallt, så vattnet fryser.), lufttrumma, öppningsbara fönster o hål i boxdörrar/väggar. Ingen mekanisk ventilation.

Jag har permanentbäddar,men ingen dålig luft. Man kan gå ut i stallet "civilklädd" och ändå inte lukta stall när man går därifrån.
 
Senast ändrad:
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Alltså kommer nu ett tips till från mig; om hästen får mugg skura då rent på ett hådhänt sätt, alla krustor och skorpor ska bort. Det är helt ok att det blöder. Anwänd sedan fenomenala Aseptiline handgel och gnugga in. Bandage på om det behöwer skyddas mot flugor. Sådärja! Klart! Hade jag inte Aseptiline hemma skulle jag testa klorhe[ks]idinspray eller nån annan alkogel.
:eek:
Så gjorde jag med min för 9 år sen o det är inte "humant".

Den är efter det skiträdd om sina ben.
Nej det ska inte blöda. Sårvätskan smittar vidare.

Ska man riva så förbaskat måste ngt bedövande medel sättas på.

Om man först luckrar upp skorporna med salicylsyreolja kan man få bort mkt, men sen ska rätt salva sättas på.
Har man dessutom tvättas med ngt desinficerande bör det läka- om Vet har förskrivit rätt salva.:devil:

För det mesta kommer sig svår mugg inifrån- av obalans i magen.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

jag har lyckats få bort svår mugg med jodopax omslag.


Inga blivit rädda om benen, men lite trixigt att linda i karleden. Kan där tippsa om Snögg.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Kl

Inte läst igenom allt tjafs i tråden men jag anser följande:
Bra hagar så slipper man hovbölder och mugg
Bra stall slipper man luftrörsproblem
Bra ridning,utrustning och hovslagare så slipper man led -och ryggproblem.
Har man ett klantarsle till häst (som jag) så får man vara extra försiktig. I år lyckades min häst ha sönder vattenhinken och skära upp benet. Dumt av mig att ha för klen vattenhink. Sen fick hon en senskada i hagen efter att ha halkat i lera, dumt av mig att låta henne gå i den hagen just när tjälen släppte och leran kom fram.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Men självklart blir den inte luktfri när du mockar ut den. det är ju just det som är grejen med en permanentbädd, man får INTE gräva i den när man INTE ska mocka ut den. Det krävs kunskap och teknik HUR man dag-mockar.

när du sen mockar ut den, stör du ju hela förbrännings processen och då rör du givetvis upp all amoniak som annars legat bunden i bädden och INTE utsöndrat ångor så länge den varit orörd......
Men som sagt: det finns många som inte vet hur man sköter en permanentbädd och i vissa stall (för varma, om du frågar mig) samt med vissa hästar eller visst strömaterial, så blir det vidrigt och då ska man INTE ha det. Tyvärr har jag även sett en del människor som ekvivalerar permanentbädd med ngn sorts arbetsbelastning: man behöver inte mocka. Fel och återigen fel - givetvis.

betyder dock inte att en RÄTT skött bädd är det - tvärtom - den är fräshare.

Åh vad skönt att någon tar upp detta!

Jag har fått mina bäddar utmockade, på eget bevåg, av stolpskott som inte fattat hur man mockar bädd. Numer mockar jag alltid mina boxar själv även om det ingår i stallhyran...
Bäddarna funkar ännu bättre om man har 4-6 säckar tilltrampad och vattnad torv i botten av bädden växelvis med ett par lager kalk samt några säckar spån överst. SÅ byter man bara ut spånet när det behövs. Kanonbädd som aldrig går upp och som avger värme under kalla vinterdagar. Har fungerat klockrent för mina hästar iaf.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

EN användares smarta individuella lösning kan ju vara ytterst intressant i sammanhanget.
Och du är så välkommen att berätta om din ventilation för att bryta mönstret av dialog.

Jag har ett isolerat kallstall med gott om ventiler, några stycken iväggarna, sen en öppen luft lucka i taket upp till skullen, och sen ett par dörrar ut till logen, som oftast får stå öppna, samt en glipa under en av dyngdörrarna ut till stacken. jättebra och fräsh luft, helt underbart, trots att det inte ens är högt i tak.

Zephira:
Jag har samma princip variant som din bädd, fast jag har spån i botten som får packa ihop sig, och sen halmbädd över. Blir helt snustorr, luftig, porös och luktfri bädd!
 
Senast ändrad:
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Det är inte heller humant att smörja salva på krustor (=infektion) och på så sätt ge bakterierna en ännu bättre grogrund... Eller låta bli att göra rent och på så sätt få en förlängd infektion.

Krustorna måste bort, precis som alla sår ska hållas rena från sårsekret. Sårsekretet innehåller bakterier, men att låta det sitta för att inte smitta andra hästar är en ganska märklig inställning. Detsamma gäller vid öroninflammationer mm - sekretet, det smaskiga bakteriesubstratet, måste bort. Pecis som vid hot spot och andra produktiva hudsjukdomar.

Sedan behöver inte det innebära att man ska plåga sin häst, vilket vissa vill få det till. Krustor kan blötas upp, ljummet vatten och Lactacyd brukar fungera utmärkt. Hibiscrub och Klorhexidinschampo är bra eftersom det samtidigt har en antiseptisk verkan. Salicylsyrevaselin fungerar också bra. Man får vara enträgen och jobba på. Under krustorna finns inflammerad hud, den är rosa och lättblödande. Det kan se läskigt ut, men är alltså inget farligt, man har inte gjort det sämre utan istället grundat för en bra läkning. Att bli kvitt infektionen är alltid det första steget. Jag har aldrig varit med om att det "sprutat blod" i samband med dylik sårrengöring, som någon antydde?

Om hästen har mkt ont, vilket kan vara fallet ibland, får man göra den första sårrengöringen under sedering, vilken också är smärtlindrande. Att smeta någon lokalbedövning ovanpå krustorna skulle inte få önskad effekt eftersom smärtreceptorerna inte sitter i huden.

De flesta lindriga hudinfektioner går att bota med lokal behandling med antiseptisk lösning, t ex klorhexidin. Aseptiline tycker jag är ett bra alternativ och jag har inte upplevt att något av dessa svider på ett inhumant sätt. Om infektionen trots denna behandling inte ger med sig får man tänka ett steg längre; 1) Har jag tagit bort grundorsaken, dvs det som gjort hästen mottaglig för infektionen och 2) Har jag behandlat rätt. Om svaret är ja på båda frågor är det lämpligt att koppla in en veterinär som kan utesluta parasiter och tar bakt/svampprover och gör en resistensbestämning, alltså undersöker vilket antibiotika (eller kanske mykotika) som ska sättas in. Den här behandlingen är betydligt skonsammare än att testa diverse märkliga kurer eller för den delen sitta och diskutera problemen på nätet utan att konsultera veterinär.

En sårskorpa är inte samma sak som en krusta, en sårskorpa är ett lock på ett rent sår under läkning. Den ska man inte riva bort.

Gullan (tror jag) menar att man smörjer fet salva på mänskliga eksem - kanske det, men man smörjer inte fet salva på en pågående infektion. Inte på ett infekterat eksem.

Mugg är en hudsjukdom som ökar när hudens skyddsbarriär skadas. Den vanligaste orsaken är fukt - huden luckras upp och så får buggarna tillträde.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

OK, men jag väljer nog att följa en hudspecialist råd.:cool:
där vara det inte snack om att dagligen vara där o riva.

O rätt salva läkte. Tvättade bara med hibiscrub. Lät sitta 30 min.

Det enda som skulle bort var de svarta krustorna.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Det enda som skulle bort var de svarta krustorna.

Just precis. Och du använde ju Hibiscrub!
Att "riva dagligen" är det ingen här som har pratat om, det är du som väljer att tolka det jag skriver så. Men om du vill fortsätta att läsa in sådant som jag inte skriver så lägger jag gärna ner. Bra att du har hittat någon du litar på!
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Så!
Ta det nu inte så, men om man ska skriva råd bör de vara exakta, så folk inte börjar göra illa hästarna mer än nödvändigt.

du vet att folk läser här va;)
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Så alla andra råd på detta forum är exakta!?
Om folk tar alla "råd" här som en absolut sanning och dessutom läser in mäkligheter mellan raderna kan man ju onekligen förstås att hästhälsan ute i landet är undermålig... :angel:

Men tack för tipset, ska försöka vara lite mer restriktiv med mitt skriveri här! Jag vill på intet sätt bidra till att hästar far illa.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Ester har faktiskt stöd av Kerstin Bergwall, det tyngsta namnet som finns vad gäller kompetens på hud, när det gäller att krustorna ska bort, och sen behandla med klorhexidin/liknande.

Behandling av mugg:
På okomplicerade fall av mugg behövs generellt inte någon form av antibiotika. Rekommenderad behandling av Kerstin Bergvall, specialist i hudsjukdomar, är att man under en första treveckorsperiod behandlar hästen med lokalbehandling enligt nedan:

- Smörj in det förändrade området med salicylsyrevaselin.
- Låt detta sitta i cirka 60 minuter. Detta löser upp krustorna.
- Därefter schamponeras området med klorhexidin (Hibbiscrub). Låt detta verka i 15 minuter.
- Skölj därefter noga.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Så alla andra råd på detta forum är exakta!?
Om folk tar alla "råd" här som en absolut sanning och dessutom läser in mäkligheter mellan raderna kan man ju onekligen förstås att hästhälsan ute i landet är undermålig... :angel:

Jag håller helt med dig.


Men tack för tipset, ska försöka vara lite mer restriktiv med mitt skriveri här! Jag vill på intet sätt bidra till att hästar far illa.


Jag hoppas att du kommer på andra tankar. Jag läser gärna dina inlägg och tror verkligen inte att du skriver för att ngn häst ska fara illa.
 
Sv: Veterinärernas hjärtefrågor

Ester har faktiskt stöd av Kerstin Bergwall, det tyngsta namnet som finns vad gäller kompetens på hud, när det gäller att krustorna ska bort, och sen behandla med klorhexidin/liknande.

Behandling av mugg:
På okomplicerade fall av mugg behövs generellt inte någon form av antibiotika. Rekommenderad behandling av Kerstin Bergvall, specialist i hudsjukdomar, är att man under en första treveckorsperiod behandlar hästen med lokalbehandling enligt nedan:

- Smörj in det förändrade området med salicylsyrevaselin.
- Låt detta sitta i cirka 60 minuter. Detta löser upp krustorna.
- Därefter schamponeras området med klorhexidin (Hibbiscrub). Låt detta verka i 15 minuter.
- Skölj därefter noga.

Just så.
Det står inte att man ska riva bort dem eller att det inte gör ngt om de blöder.

Om det sen är svår mugg tar man prov på det o behandlar med rätt salva.

Nu skrev faktiskt T E att man vid svårare mugg ska koppla in Vet. men sällan vilken som helst.

Jag är oxå tacksam för T E kunskap- vilket jag har proklamerat många gånger:bow:
 
Status
Stängd för vidare inlägg.

Liknande trådar

Skola & Jobb Kan man skriva en skriva-av-sig-tråd här? Den kanske bör ligga under Dagbok, men samtidigt kanske det funkar lika bra här? För er som...
2
Svar
24
· Visningar
5 299
Senast: Sasse
·
Hästvård Har en häst av större kallblodsras som dom senaste åren haft problem med klåda. Han är under fortsatt utredning av veterinär som är...
Svar
17
· Visningar
1 850
Senast: maddie202
·
Ekonomi & Juridik Hej! Någon som var lite koll på hur jag kan gå tillväga i min situation. Långt inlägg men tyvärr nödvändigt för att förklara hela...
2 3
Svar
57
· Visningar
11 633
Hundavel & Ras Hej! Jag har sen länge haft ett intresse att vilja bli uppfödare, men känner nu att jag vill öka min kunskap och se vad ni som kanske...
2
Svar
24
· Visningar
3 110
Senast: snorp
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Unghästfasoner?
  • Selenbrist
  • Hålvägg

Omröstningar

Tillbaka
Upp