Sv: Veterinärernas hjärtefrågor
Det är inte heller humant att smörja salva på krustor (=infektion) och på så sätt ge bakterierna en ännu bättre grogrund... Eller låta bli att göra rent och på så sätt få en förlängd infektion.
Krustorna måste bort, precis som alla sår ska hållas rena från sårsekret. Sårsekretet innehåller bakterier, men att låta det sitta för att inte smitta andra hästar är en ganska märklig inställning. Detsamma gäller vid öroninflammationer mm - sekretet, det smaskiga bakteriesubstratet, måste bort. Pecis som vid hot spot och andra produktiva hudsjukdomar.
Sedan behöver inte det innebära att man ska plåga sin häst, vilket vissa vill få det till. Krustor kan blötas upp, ljummet vatten och Lactacyd brukar fungera utmärkt. Hibiscrub och Klorhexidinschampo är bra eftersom det samtidigt har en antiseptisk verkan. Salicylsyrevaselin fungerar också bra. Man får vara enträgen och jobba på. Under krustorna finns inflammerad hud, den är rosa och lättblödande. Det kan se läskigt ut, men är alltså inget farligt, man har inte gjort det sämre utan istället grundat för en bra läkning. Att bli kvitt infektionen är alltid det första steget. Jag har aldrig varit med om att det "sprutat blod" i samband med dylik sårrengöring, som någon antydde?
Om hästen har mkt ont, vilket kan vara fallet ibland, får man göra den första sårrengöringen under sedering, vilken också är smärtlindrande. Att smeta någon lokalbedövning ovanpå krustorna skulle inte få önskad effekt eftersom smärtreceptorerna inte sitter i huden.
De flesta lindriga hudinfektioner går att bota med lokal behandling med antiseptisk lösning, t ex klorhexidin. Aseptiline tycker jag är ett bra alternativ och jag har inte upplevt att något av dessa svider på ett inhumant sätt. Om infektionen trots denna behandling inte ger med sig får man tänka ett steg längre; 1) Har jag tagit bort grundorsaken, dvs det som gjort hästen mottaglig för infektionen och 2) Har jag behandlat rätt. Om svaret är ja på båda frågor är det lämpligt att koppla in en veterinär som kan utesluta parasiter och tar bakt/svampprover och gör en resistensbestämning, alltså undersöker vilket antibiotika (eller kanske mykotika) som ska sättas in. Den här behandlingen är betydligt skonsammare än att testa diverse märkliga kurer eller för den delen sitta och diskutera problemen på nätet utan att konsultera veterinär.
En sårskorpa är inte samma sak som en krusta, en sårskorpa är ett lock på ett rent sår under läkning. Den ska man inte riva bort.
Gullan (tror jag) menar att man smörjer fet salva på mänskliga eksem - kanske det, men man smörjer inte fet salva på en pågående infektion. Inte på ett infekterat eksem.
Mugg är en hudsjukdom som ökar när hudens skyddsbarriär skadas. Den vanligaste orsaken är fukt - huden luckras upp och så får buggarna tillträde.