Sv: Vet-check av dressyrhästen?!
Jag ser problematik i att många tränare idag inte kan rehabilitera genom träning. Man kan rida friska hästar, hästar med viss exteriör och tävlingsrida. Men rahabilitera och ändra om osunda rörelsemönster kan de flesta idag inte göra.
Där måste man använda vikter, vatten-rullband etc etc. Och man måste koppla in euiterapeut etc för att lossa det muskulära iom att man inte behärskar övningarna och inte kan lossa hästen genom träning antingen för hand eller uppsuttet(förslagsvis för hand först).
Och för att se rörelsestörningar krävs känsla/öga. Det kan inte en utbildning garantera att man har. Vare sig man är tränare, veterinär eller euiterapeut.
Så bara för att man åker in med häst ofta, rider för tränare ofta, euiterapeutar, tar sadelutprovare etc är man inte safe.
Jag har varit med om galet mycket såna olika behandlingar, träningar, utprovningar där man inte SER att hästen rör sig märkligt.
Jag tycker ärligt talat ganska många hästar man ser rör sig stumt eller rent av ojämt.
Jag har själv påtalat det för kunder. Och man blir inte poppis när man envist hävdar att något är galet med hästar som en del veterinärer, behandlare och tränare ansett är ok. Man blir av med en del kunder. Men många av dem kommer tillbaks då de sen behövt behandla eller rent av döma ut häst.
Många fortsätter dock rida för de andra tränarna som inget sa. Fortsätter åka till veterinären som släppte igenom den häst som sen fick dömas ut etc.
Jag tror inte måna hästägare medvetet gör saker hästar mår dåligt av! men pga okunskap eller för att andra som bör säga ifrån och ska vara de kunniga inte gör det så fortsätter många rida ofräscha djur eller rundsmörja dem utan att sen ändra träningsupplägg.
Jag ser många som gång efter annan får behandla hästar, vilar dem och sen rider igång på samma vis.
Jag har rekommenderat omlägg av träning eller att ta lektion just i igångsättningsstadie för att där kunna påverka osunda rörelsemönster redan då. Men det tycker man inte är värt pengarna och inte är roligt. Sen blir de hästarna inte ok heller för det mesta.
Man ska också tänka på att de flesta veterinärer har INTE utbildat särskilt många hästar och rider ej heller på en högre nivå. De förstår alltså faktiskt inte träning och utbildning av häst. Och standardrekommendationen de MÅSTE ge till alla är baserat på att OM ryttaren är en idiot så är det det sätt man kan förstöra minst på. Men OM ryttaren är ett ess kan man ge hästen betydligt bättre förutsättningar än enligt de planer man får från vet.
Vad jag också tycker är något man bör fundera på är ska alla hästar igång enligt ett visst schema med visst antal v si och så oavsett skada och hurlänge den varit skadad? Ofta är det lite så.
Förr sa man att hästen skulle förväntas sättas igång under dubbelt så lång tid som den stått skadad. Det tycker jag är smart!
Här omkring finns det iaf olika kliniker man kan åka till beroende på vad man vill ha gjort. Jag vet en del som valt en klinik just för att få hästen rundsmord. För där sprutar man rätt glatt.
Vill man spruta efter rejäl undersökning av kompetentare veterinärer med bättre öga åker man någon annan stans här.
Jag tar ut en vet som själv tälat svårklass under många år när jag får nya hästar i träning som jag anser ofräscha. Hon har öga för rörelsestörningar utöver att hon dessutom förstår att se om det är skit i sadeln sas.
Hon förstår hur man kan gymnasticera djuren iom att hon sett både mig och mina tränare träna hästar lite okonventionellt med fokus på rehab och inte det färdiga GP-resultatet. Hon har sett att det funkar och rekommenderar gärna arbete vid hand i träns om man har tillgång till tränare som kan sånt bra. Hon kan även komma ut ihop med kiropraktor och mina tränare.
Jag kombinerar gärna det med min hovslagare som också är min ena tränare och rider på svårklassnivå och har elever på den nivån.
Då har jag ett nät av kunniga människor kring hästen.
Förr fanns också en kunnig sadelutprovare som kunde arbeta i team med tränarna och en vet.
Så ser jag det. Det som saknas är dels känslan för att se störningarna, ögat. Men också kunskapen om att träna häst ur friskvårdssyfte.
Viljan finns ofta. Men får man inte adekvat hjälp så..