Jag är fullt medveten om allt som har med stängsling att göra. Du skulle bara veta hur många tusentals kronor jag har lagt på bl. a det dyra fårnätet. Jag spänner maskinellt, har parellorgram i hörnen, 10cm stolpar och 6 trådar med ordentligt med kräm i. Så länge ett djur hoppar får dom inte el i sig.
Hundarna, border collie och golden tar sig igenom med lätthet.
Hur som haver, det är lätt att säga "stängsla ordentligt" från ett skrivbord i stan (nu menar jag inte dig). Jag har varken fått bidrag för stängsling för det är helt hopplöst, utan tagit allt från egen ficka. Potten är alltid slut, försök igen nästa år.... Det ligger inte bara på oss bönder att skydda våra djur när vargen t.o.m kommer in i hagen. Snart är dom vackra öppna landskapet ett minne blott och vi småbönder är ngt man läser om i historieböckerna. Ja, jag är bitter idag!
För övrigt har jag aldrig haft ett endaste rymmande får eller lamm, så nog håller staketen en viss standard....
Men för sjutton, vi har ju haft den typen av stängsel i 10 år, dessutom fått bidrag (inte till allt), i Sörmland och Östergötland.
Vare sig hundar, hästar eller får tar sig ut eller in.
Om du har så bra stängsel, så kanske det finns smitställen lite här och där, som hundarna utnyttjar?
20-25 cm från marken till nedersta tråden, nästa tråd 20 cm högre upp osv, översta tråden på 115-125 cm.
Noggrant "tätat" (på olika sätt) vid dikesövergångar (med eltråd) och noggrant tillsett att inga bra ställen att hoppa in på finns, och noggrant klippt under nedersta tråden när gräset växer. Gräsröjning måste göras minst två gånger per säsong, jobbigt och tidskrävande.
Totallängd på stängslen, som är uppdelade i två olika system med två olika aggregat på var sin sida en väg, inklusive interna stängsel är ca 10 kilometer, och täcker över 12 hektar mark,inklusive det senast byggda.
Extremt viktigt är att man håller strömmen på minst 4.500 volt, och att man har stötar på minst 7,5 joule. När stängslen är nyröjda hos oss, ligger vi på 7000 volt. Stötarna är 18,5 joule.
Dessutom ska eltråden vara ordentligt spänd, mer som en fiolsträng, då är stängslet lite av ett fysiskt hinder också, vilket är bra vid strömavbrott.
Och de hundar vi haft (har inga längre), skydde stängslen som pesten efter att ha fått en stöt en gång. De ville knappt gå in i hagarna när man öppnade grinden.
Den som vill titta på rovdjursskyddande stängsel, och diskutera olika lösningar på frågeställningar runt bygge av framförallt el-stängsel, är välkommen till oss och titta.
Vi har genom åren stängslat över berghällar, tagit oss över djupa och breda krondiken, stängslat mot vatten/sjö (tråkigt men nödvändigt, de flesta vargangrepp där någorlunda stängsel finns, sker genom att vargen simmar in), tagit oss förbi stora stenmurar och stenblock, och löst problem med jordning och elmatning på långa avstånd...