Jag har ingen aning om hur många fårbönder det finns i Sverige (och alla bor kanske inte i vargområden), men ungefär hur mycket tror du att budgeten för det du vill skulle vara? Några hundra miljoner, en miljard?
Jag tror personligen att det skulle vara mer konstruktivt att göra en realistisk budget (och forska om vilka EU bidrag som finns) och sedan få en riksdagsperson att lägga fram en motion och innan dess förankra det hos en politisk majoritet. Båda sidorna borde vilja ha en lösning för de som faktiskt lider ekonomisk skada. Älgjägarna kommer kanske att få mindre kvoter, men det finns inte en person i Sverige som lever på sin älgjakt - och en stor del av varghatarnas argument kommer att försvinna om fårbönder inte längre stöder dem.
Finns det en vargförsäkring för får? Jag antar att det vore för dyrt att införa?
PS. Hur gick det för din vän, fick hen rätt mot jägarna?
Till slut betalade jägarna vederbörande 10.000 kronor, vilket egentligen var för lite. Det var 10 tackor och ett antal lamm. Grannen borde ha polisanmält istället, då hade det antagligen blivit ett större skadestånd.
Det finns redan bidrag till stängsel, men otillräckligt med medel. Oavsett om pengarna är EU-medel, eller kommer ur det svenska landsbygdsprogrammet, så behövs det mer pengar.
Men, det har inte gjorts några riktigt bra kalkyler för hur hög kostnaden är för stängselbyggen. Och det finns lite olika sorters stängsel dessutom, som har olika kostnadsbilder. De uppgifter om kostnader för stängsel som figurerat i pressen och på diverse webbsidor eller Facebook, är subjektiva uppfattningar från enskilda fårägare eller worst case exempel som varghatare gärna framhäver.
Jag har precis startat ett litet uppdrag, som just rör att kalkylera stängselkostnader.
Och som en del av detta, så kommer jag också att försöka systematisera statistik om svenska fårgårdar, för att kunna räkna ut hur många meter (mil) som behövs för att skapa förebyggande åtgärder (stängsel, boskapsvaktande hundar m.m.) på fårgårdarna i Sverige.
I uppdraget ingår att undersöka hur mycket underhåll som krävs av olika stängseltyper, både vad avser gräsröjning under nedersta tråden, men också av hela stängsel anläggningen (stolpar, trådar, grindar, elaggregat o.s.v.), för att sedan kunna föreslå någon form av stöd för underhåll.
Förutom bidrag i form av pengar för att sätta upp och sköta stängsel, så utgår jag från en del hypoteser runt vilka andra sorters stöd som fårägare skulle vilja ha för att kunna hantera förebyggande åtgärder mot rovdjursskador.
I några län pågår t.ex. försöksverksamhet med "röjningsteam" som åker runt och röjer "gräs under nedersta tråden", det kanske borde vara något som skulle utvecklas till att finnas mer allmänt? Många fårbönder är kvinnor, och har hunnit en bit in i övre medelåldern, och kan därför se det som problematiskt att både planera och bygga helt nya stängselanläggningar istället för de som man haft i många år, helt enkelt blir det fysiskt svårt. Jag kommer att titta på olika sätt att nalkas även den sortens problem.
Min önskan och ambition, är att alla fårägare ska rovdjursskyddande stängsel i framtiden (där rovdjur kan utgöra fara, Gotland skulle då vara ett undantag), och att bidrag och olika former av stöd ska säkerställa att så blir fallet.
För rovdjursrivna tamdjur utgår ersättning med statliga pengar. Man kan dessutom få en förhöjd ersättning för särskilt värdefulla avelsdjur. Det finns inget egentligt missnöje med storleken på den delen av ersättningen i dagsläget. Den täcker de intäkter man kunde ha fått om man slaktat årets lamm, och i normalfallet återanskaffning av avelsdjur.
Men, som fårägare, så har man ofta jobbat under många år med att bygga upp en besättning som är frisk, med tackor som tar väl hand om lammen, och som ger kött och skinn med kvalitet. Att behöva börja om efter en vargattack är inte en speciellt rolig upplevelse, och det kan ta många år innan man får fram en lika välfungerande fårgrupp igen. Det finns idag ingen självklar rätt till ersättning för minskad produktivitet och minskade intäkter som blir resultatet av att fårhållningen blir svårt störd.
Ersättning till tamdjursägare samt frågan om hur Länsstyrelserna ska agera i samband med rovdjursattacker ligger inte inom ramen för mitt uppdrag.