Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Vad är egentligen frågan?Fåglar ruggar två gånger om året så man behöver knappast rycka fjädrarna av fåglarna.
Ingen använder fjädrar längre. Det märks framför allt nu i påsktider när man får tips om att man ska använda ull i stället. Då undrar jag varför, jag antar att det är pga djurskyddsaspekter men då menar jag att man inte behöver rycka fjädrarna från levande fåglar eftersom fåglar ruggar. Därav min fråga!Vad är egentligen frågan?
Eftersom det inte är ruggade fjädrar som färgas och säljs utan de fjädrarna slits från levande fåglar, men använd ruggade fjädrar hur mycket du vill!Ingen använder fjädrar längre. Det märks framför allt nu i påsktider när man får tips om att man ska använda ull i stället. Då undrar jag varför, jag antar att det är pga djurskyddsaspekter men då menar jag att man inte behöver rycka fjädrarna från levande fåglar eftersom fåglar ruggar. Därav min fråga!
Det där är ju jättemärkligt. Med tanke på alla fjäderfä som slaktas måste det ju finnas hur mycket fjädrar som helst att ta till vara på.Eftersom det inte är ruggade fjädrar som färgas och säljs utan de fjädrarna slits från levande fåglar, men använd ruggade fjädrar hur mycket du vill!
Jag tänker att det är väl därför alla använt fjädrar, för man tänkte att det var en biprodukt som kunde tas tillvara. Inte något som plockats från andra fåglar. Helt galet!Det där är ju jättemärkligt. Med tanke på alla fjäderfä som slaktas måste det ju finnas hur mycket fjädrar som helst att ta till vara på.
Grejen är den att precis som alla dessa stackars ankor och gäss som plockas levande för att dunet ska användas till täcken, jackor mm så är det ingen som tar rätt på fjädrar och dun vid slakt då det är mer eller mindre mekaniserat och går på löpande band. Annars skulle vi inte behöva läsa om slaktkycklingar som skållas levande eller att det bryts ben och vingar på dem under transport och slakt. Dessutom är det nog svårt att garantera livsmedelshygienen om några tusentals fåglar ska slaktas och fjädrarna ska plockas och sorteras utan att de blir nedblodade eller att det tar för lång tid.Det där är ju jättemärkligt. Med tanke på alla fjäderfä som slaktas måste det ju finnas hur mycket fjädrar som helst att ta till vara på.
Kronfågel o dyl verkar vara ännu mindre angelägna om att "svensson" vet hur fåglarna har det. Och de är, till skillnad från "svensson", ansvariga i frågan.Grejen är den att precis som alla dessa stackars ankor och gäss som plockas levande för att dunet ska användas till täcken, jackor mm så är det ingen som tar rätt på fjädrar och dun vid slakt då det är mer eller mindre mekaniserat och går på löpande band. Annars skulle vi inte behöva läsa om slaktkycklingar som skållas levande eller att det bryts ben och vingar på dem under transport och slakt. Dessutom är det nog svårt att garantera livsmedelshygienen om några tusentals fåglar ska slaktas och fjädrarna ska plockas och sorteras utan att de blir nedblodade eller att det tar för lång tid.
Nä, "Svensson" vill inte veta hur fåglarna har det, varken under sina korta liv, transporterna till slakt och själva slaktprocessen där de hängs upp levande i fötterna på ett löpande band där avlivningen inte alltid går som tänkt, allt för att folk ska kunna svulla i sig maximalt billigt kött och köpa fjädrar att sätta i riset.
Varför inte åka till t ex Kronfågel och be att få plocka fjädrarna efter slakt, så kan ni tvätta bort blod och avföring innan ni färgar dem själva?![]()
Håller med dig i sak, alldeles för många blundar för hur kycklingen vi köper i butik har haft det.Grejen är den att precis som alla dessa stackars ankor och gäss som plockas levande för att dunet ska användas till täcken, jackor mm så är det ingen som tar rätt på fjädrar och dun vid slakt då det är mer eller mindre mekaniserat och går på löpande band. Annars skulle vi inte behöva läsa om slaktkycklingar som skållas levande eller att det bryts ben och vingar på dem under transport och slakt. Dessutom är det nog svårt att garantera livsmedelshygienen om några tusentals fåglar ska slaktas och fjädrarna ska plockas och sorteras utan att de blir nedblodade eller att det tar för lång tid.
Nä, "Svensson" vill inte veta hur fåglarna har det, varken under sina korta liv, transporterna till slakt och själva slaktprocessen där de hängs upp levande i fötterna på ett löpande band där avlivningen inte alltid går som tänkt, allt för att folk ska kunna svulla i sig maximalt billigt kött och köpa fjädrar att sätta i riset.
Varför inte åka till t ex Kronfågel och be att få plocka fjädrarna efter slakt, så kan ni tvätta bort blod och avföring innan ni färgar dem själva?![]()
Nu har jag inte köpt påskfjädrar på sistone, men jag trodde faktiskt i min enfald att de var gjorda av något syntetiskt material.![]()
De ser ju så otroligt syntetiska ut. Jag kunde inte tänka mig att det skulle bära sig att rycka fjädrarna av levande fåglar och färga dem. Det verkar så orimligt!Jag skulle skriva något liknande. Eller personligen så känner jag till problematiken med påskfjädrar. Jag jobbade på en kommun som tog fram ett hållbarhetsprogram för kommunens verksamheter. Det innehöll en mängd olika saker men en sak var att upphöra med påskfjädrar inom kommunens verksamheter och offentliga dekorationer.
Programmet antogs lagom till påsk och därför fick det här med påskfjädrarna kanske lite orimligt mycket uppmärksamhetMen det blev väldigt uppenbart att väldigt många inte visste att påskfjädrarna var riktiga fjädrar från faktiska fåglar. Och visste man det så hade man ingen aning om att de togs från levande fåglar. Okunskap helt enkelt.
(och detta var en kommun som till stor del består av landsbygd så inget storstadsfenomen på det sättet)
Det stæmmer inte! Men jag har læst påståendet många gånger. Ni har blandat ihop det med att gåsuppfødare i andra lænder rycker dun från levande fåglar. Dunet anvænds inte till pynt utan till tæcken och jackor. Fjædrar tas tillvara vid slakt.Eftersom det inte är ruggade fjädrar som färgas och säljs utan de fjädrarna slits från levande fåglar, men använd ruggade fjädrar hur mycket du vill!
Det har gjorts flera undersökningar i frågan och billiga påskfjädrar kommer i stor utsträckning från levande fåglar. Prova att googla "hur tillverkas påskfjädrar " så hittar du mängder med artiklar.Det stæmmer inte! Men jag har læst påståendet många gånger. Ni har blandat ihop det med att gåsuppfødare i andra lænder rycker dun från levande fåglar. Dunet anvænds inte till pynt utan till tæcken och jackor. Fjædrar tas tillvara vid slakt.
Jag har redan skrivit att dunet används till täcken, jackor mm. Dun och fjädrar rycks från levande fåglar, tror du verkligen att t ex Kronfågel tvättar fjädrarna för att de ska färgas till påskfjädrar?Det stæmmer inte! Men jag har læst påståendet många gånger. Ni har blandat ihop det med att gåsuppfødare i andra lænder rycker dun från levande fåglar. Dunet anvænds inte till pynt utan till tæcken och jackor. Fjædrar tas tillvara vid slakt.