Årets matbluff

  • Mat
  • Trådstartare Trådstartare Mineur
  • Startdatum Startdatum
  • Svar Svar 158
  • Visningar Visningar 6 998
Fast beror det inte på korven/typen av korv?
Jag tycker det här är så luddigt. 😅

Jo, det kan det nog göra. T. ex. sådan där rå fläskkorv är halvfabrikat, jag tänkte (kanske felaktigt) att det handlade om typ grillkorv, falukorv, salami eller liknande.
 
  • Gilla
Reactions: Sel
Nåja, allt är ju relativt. Att använda Från Sverige-märkningen kostar 500 kr om året för företag med en omsättning under 9 miljoner kronor. Är det en för stor kostnad för företaget har jag svårt att tro att man har något att vinna på en sådan märkning i alla fall. Då handlar det förmodligen om väldigt små, lokalt förankrade livsmedelsproducenter, och deras kunder väljer förmodligen inte att handla från det företaget utifrån en eventuell märkning, utan baserat på t. ex. lokal anknytning eller personlig relation till företaget.

Det var ett förslag för att snabbt och enkelt kunna välja svenska varor, om man känner sig lurad av att det finns produkter som har ett svenskt ortsnamn i varumärkesnamnet utan att de tillverkas i Sverige. Ett tips för lite ökad konsumentmedvetenhet, bara. Vill man inte titta efter någon märkning fungerar det ju alldeles utmärkt att läsa produktinformationen på förpackningen. Där ska det stå var livsmedlet är producerat. Vill man inte göra något av det (titta efter märkning eller läsa information på förpackningen) kanske man bör fråga sig hur viktigt man egentligen tycker att det är att välja svenskt av just den varan?

Visst kan man fortsätta köpa varor som heter något svenskt - som Alvestaglass, Brämhults juice, Ockelboost, Göteborgskex m. fl. - och hoppas/anta att de tillverkas i Sverige. Men om man nu förstått att så inte alltid är fallet, så kan det kanske vara en hjälp att ha några olika alternativ för att identifiera svenska produkter.
Ja, jag skulle känna mig grundlig lurad om den jag köper ägg av helt plötsligt går ifrån att sälja ägg från sina frigående höns och börjar sälja ägg från burhöns men ha kvar samma namn och samma bilder som visar frigående utehöns.

Finns ju en anledning till varför jag valt att köpa (när egna inte värper tillräckligt) från han som har ca 300 höns och några ankor som får gå ute och inte från han som har 5000 höns som inte får gå ut. Både är lokala för mig.
 
Ja, jag skulle känna mig grundlig lurad om den jag köper ägg av helt plötsligt går ifrån att sälja ägg från sina frigående höns och börjar sälja ägg från burhöns men ha kvar samma namn och samma bilder som visar frigående utehöns.

Finns ju en anledning till varför jag valt att köpa (när egna inte värper tillräckligt) från han som har ca 300 höns och några ankor som får gå ute och inte från han som har 5000 höns som inte får gå ut. Både är lokala för mig.

Nu förstår jag faktiskt inte vad du försöker komma fram till. Skulle du ha sådan inblick i t. ex. glasstillverkarens produktion tror jag att det eventuellt skulle vara lite svårt att missa om hela produktionen flyttades utomlands?
Eller menar du att du en gång i tiden valde vilken äggförpackning du skulle köpa på Ica, och kom fram till att X var bättre än Y därför att han har frigående höns. Sedan litar du på att inget kommer att förändras utan att X gör det extremt tydligt för konsumenterna?

I glassens fall handlar det om en glassförpackning som visar... Glass.

Men absolut, den här tråden tyder väl om något på att ökad konsumentmedvetenhet fortfarande bör prioriteras högt.
 
Det gör jag säkert, beroende på vad man definierar som halvfabrikat.

Korv köper jag (vet faktiskt inte om det är halvfabrikat).
Pommes (frysta) köper jag ibland. Klassas kanske också som halvfabrikat?
Glutenfritt hårdbröd, tror jag inte räknas som halvfabrikat, eller?

Jag köper aldrig färdiga rätter.

Jag lever på kyckling (vanligtvis frysta kycklingvingar), glutenfria makaroner (gjorda på majs) och havremjölk.

Kan ibland köpa annat, men inte ofta.

Som övriga skrivit så är ju allt, förutom möjligen kycklingen, i någon form hanterat.
Jag skulle nog definiera helfabrikat som ätfärdigt och halvfabrikat som något som är hanterat, till exempel pasta, men som kräver ytterligare tillagning.
 
Men gör du det varje gång du handlar, läser innehålls förteckningen på produkter du köper dagligdags?
Jag gör det.

Vänder och vrider och läser den där alltför ofta väldigt finstilta texten...

KL

Jag håller inte med om att müslin är en bluff.

I så fall borde vartenda paket med "torkad frukt" anses vara en bluff, eftersom det är liknande där, med socker osv.

Här skjuter Äkta vara bredvid målet tycker jag.
 
Det gör jag säkert, beroende på vad man definierar som halvfabrikat.

Korv köper jag (vet faktiskt inte om det är halvfabrikat).
Pommes (frysta) köper jag ibland. Klassas kanske också som halvfabrikat?
Glutenfritt hårdbröd, tror jag inte räknas som halvfabrikat, eller?

Jag köper aldrig färdiga rätter.

Jag lever på kyckling (vanligtvis frysta kycklingvingar), glutenfria makaroner (gjorda på majs) och havremjölk.

Kan ibland köpa annat, men inte ofta.

Grädde, smör creme fraiche, gräddfil, ost osv?
Eller gör du allt från grunden, ambitiös deluxe 😁
 
Nu förstår jag faktiskt inte vad du försöker komma fram till. Skulle du ha sådan inblick i t. ex. glasstillverkarens produktion tror jag att det eventuellt skulle vara lite svårt att missa om hela produktionen flyttades utomlands?
Eller menar du att du en gång i tiden valde vilken äggförpackning du skulle köpa på Ica, och kom fram till att X var bättre än Y därför att han har frigående höns. Sedan litar du på att inget kommer att förändras utan att X gör det extremt tydligt för konsumenterna?

I glassens fall handlar det om en glassförpackning som visar... Glass.

Men absolut, den här tråden tyder väl om något på att ökad konsumentmedvetenhet fortfarande bör prioriteras högt.
Ser inte skillnad på om jag köper inne i en butik eller från en äggbod längs en väg.

Det som finns kvar av glassen sedan innan är ju förpackningens utseende och namn precis som det med äggen om det ändras till ägg från burhöns så är det bara namn och förpackningen kvar som är samma inte innehåll eller värderingar mm.
 
Jag håller inte med om att müslin är en bluff.

I så fall borde vartenda paket med "torkad frukt" anses vara en bluff, eftersom det är liknande där, med socker osv.

Här skjuter Äkta vara bredvid målet tycker jag.
Bara om det på paketet med torkad frukt står "100% frukt" när det i själva verket är 93% frukt och 7% socker och olja (till exempel).

Problemet i fallet med müslin är som sagt inte att de tillsatt socker och olja till den torkade frukten, utan att de räknar sockret och oljan som frukt när de säger "46% frukt".
 
När det gäller müslin tänker jag att de mer säger att 46% av produkten består av fruktbitar. Även osötad torkad frukt är ju mycket socker, så för min egen del kvittar det nog om det är lite extra tillsatt socker eller mer torkad papaya, när vi pratar om müslisammanhang. Så för mig kan de hellre skriva 46% än att dölja allt socker ännu mer (de lär ju inte skriva 33% frukt plus 9% socker i stället). Men jag förstår att det finns de som vill undvika tillsatt socker och om man uppfattar mer frukt = nyttigare är det såklart dåligt. Jag tycker nästan det är värre att själva spannmålen har tillsatt socker. Att frukt är sött vet jag ju men utan att läsa innehållsförteckningen ser jag inte att det dessutom är sockrad majs och havre.
 
Jag tänker mer att de sålt in sig som en hantverksmässigt producerad lokal produkt och nu utan att ändra något gått över till att vara vilken kommersiellt producerat produkt som helst. Det är helt enkelt en helt annan produkt i samma "förpackning". Det var deras USP, att de varken produceras hantverksmässigt eller i Alvesta (när belägen ort i från mitt perspektiv) gör att hela min motivation för att köpa produkten försvinner.
I fallet med Järnaglassen har de ju ändrat något dessutom. Bytt ut den färska mjölken och grädden mot skummjölkspulver.
Glassen är ju dyr som fasen och då förväntar man sig också att innehållet ska matcha. Jag märkte tydlig smakskillnad sedan de ändrade produktionen.
 
När det gäller müslin tänker jag att de mer säger att 46% av produkten består av fruktbitar. Även osötad torkad frukt är ju mycket socker, så för min egen del kvittar det nog om det är lite extra tillsatt socker eller mer torkad papaya, när vi pratar om müslisammanhang. Så för mig kan de hellre skriva 46% än att dölja allt socker ännu mer (de lär ju inte skriva 33% frukt plus 9% socker i stället). Men jag förstår att det finns de som vill undvika tillsatt socker och om man uppfattar mer frukt = nyttigare är det såklart dåligt. Jag tycker nästan det är värre att själva spannmålen har tillsatt socker. Att frukt är sött vet jag ju men utan att läsa innehållsförteckningen ser jag inte att det dessutom är sockrad majs och havre.

Fast det säger de ju inte - det står väldigt tydligt på framsidan av paketet "46% Frukt". Det handlar inte om att torkad frukt innehåller naturligt socker, vilket förhoppningsvis alla känner till, utan om att de rent krasst ljuger när de påstår att produkten innehåller 46% frukt när den faktiskt inte gör det.

Utan att läsa innehållsförteckningen går det ju inte heller att veta att de menar "33% frukt" när de skriver "46% frukt". Att cornflakes och havrepuffar ofta innehåller socker är väl ingen större överraskning? Eller att müsli överlag ofta innehåller mycket socker, för den delen. Det gör inte mig upprörd alls, faktiskt, men att de skriver en osanning på framsidan av paketet tycker jag är riktigt fult.
 
Det verkar inte gå så bra för Järnaglass. I min lokala Ica har den exponerats rejält sen Årets matbluff publicerades, men den frysdisken ser lika full ut den här veckan som förra.

Reportage på SVT https://www.svt.se/nyheter/lokalt/s...s-kan-bli-arets-matbluff-tillverkas-utomlands
Den här VD:n kommer inte jag köpa glass av mer i alla fall.

”– Skummjölkspulver är ju frystorkad mjölk, blandar du det med vatten så blir det mjölk. Det är inte en kvalitetsförsämring. Det är vad jag tycker.”

Inte ens vill erkänna att det är en försämrad produkt när man är ertappad. Behåll glassen.
 
En mycket värdig vinnare. Glass med kossa och svenskt ortsnamn som framträdande i marknadsföringen men tillverkad i Nederländerna med råvaruursprung i Litauen, med skummjölk som främsta ingrediens. För det höga premiumpriset 136 kronor per liter.

1738145524891.webp
 
En mycket värdig vinnare. Glass med kossa och svenskt ortsnamn som framträdande i marknadsföringen men tillverkad i Nederländerna med råvaruursprung i Litauen, med skummjölk som främsta ingrediens. För det höga premiumpriset 136 kronor per liter.

Visa bifogad fil 161533
Jag har aldrig köpt glassen, men varit övertygad att den varit tillverkad av antroposoferna I Järna. Ifs. orsaken till att jag INTE köpt den, men trodde också helt säkert att den var tillverkad av svensk grädde och ägg. Är det vad man kan kalla en dubbelbluff?
 
Jag har aldrig köpt glassen, men varit övertygad att den varit tillverkad av antroposoferna I Järna. Ifs. orsaken till att jag INTE köpt den, men trodde också helt säkert att den var tillverkad av svensk grädde och ägg. Är det vad man kan kalla en dubbelbluff?

Grundaren gick faktiskt ut vid något tillfälle för att dementera att glassen hade något med antroposoferna att göra.

Edit: Originalet var inte Demeter-märkt, det är det ju om antroposoferna säljer det.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp