Årets matbluff

Jag tyckte väl inte att nån av dem var SÅ anmärkningsvärd, ändå. Röstar nog trots allt på glassen. Fastän det kanske är meckligt att byta namn på ett inarbetat varumärke "enbart" för att man flyttat tillverkningen utomlands. Många varor har väl namn som inte längre har ett smack med tillverkningsorten att göra.

(Fruktmysslin är min favorit, äter den till frukost med yoghurt VARJE MORGON!!)
 
Om 50 % av produkten inte var svensk är det dock bluffmakeri, eftersom märket Kött från Sverige bara får användas om minst 75 % av det totala innehållet i en produkt (100 % av köttet) ska vara av svenskt ursprung.
Allt kött var svenskt, men jag minns inte exakt hur mycket av grönsakerna som var från annat land, men det ändå var en betydande del för en sån produkt. Problemet var att många såg det som en helsvensk produkt med den märkningen och de fick en hel del kritik att den hade märkningen, men att en ganska stor del inte var svensk även om de säkert följde regelverket för märkningen.
 
Alla dessa märkningar är ett gisel för små matproducenter då det kostar en del.

Nåja, allt är ju relativt. Att använda Från Sverige-märkningen kostar 500 kr om året för företag med en omsättning under 9 miljoner kronor. Är det en för stor kostnad för företaget har jag svårt att tro att man har något att vinna på en sådan märkning i alla fall. Då handlar det förmodligen om väldigt små, lokalt förankrade livsmedelsproducenter, och deras kunder väljer förmodligen inte att handla från det företaget utifrån en eventuell märkning, utan baserat på t. ex. lokal anknytning eller personlig relation till företaget.

Det var ett förslag för att snabbt och enkelt kunna välja svenska varor, om man känner sig lurad av att det finns produkter som har ett svenskt ortsnamn i varumärkesnamnet utan att de tillverkas i Sverige. Ett tips för lite ökad konsumentmedvetenhet, bara. Vill man inte titta efter någon märkning fungerar det ju alldeles utmärkt att läsa produktinformationen på förpackningen. Där ska det stå var livsmedlet är producerat. Vill man inte göra något av det (titta efter märkning eller läsa information på förpackningen) kanske man bör fråga sig hur viktigt man egentligen tycker att det är att välja svenskt av just den varan?

Visst kan man fortsätta köpa varor som heter något svenskt - som Alvestaglass, Brämhults juice, Ockelboost, Göteborgskex m. fl. - och hoppas/anta att de tillverkas i Sverige. Men om man nu förstått att så inte alltid är fallet, så kan det kanske vara en hjälp att ha några olika alternativ för att identifiera svenska produkter.
 
Allt kött var svenskt, men jag minns inte exakt hur mycket av grönsakerna som var från annat land, men det ändå var en betydande del för en sån produkt. Problemet var att många såg det som en helsvensk produkt med den märkningen och de fick en hel del kritik att den hade märkningen, men att en ganska stor del inte var svensk även om de säkert följde regelverket för märkningen.

Jo, det gäller ju som sagt att veta vad märkningen står för. Det är hur som helst en ganska enkel metod för att välja produkter med i huvudsak svenskt ursprung.
 
Nåja, allt är ju relativt. Att använda Från Sverige-märkningen kostar 500 kr om året för företag med en omsättning under 9 miljoner kronor. Är det en för stor kostnad för företaget har jag svårt att tro att man har något att vinna på en sådan märkning i alla fall. Då handlar det förmodligen om väldigt små, lokalt förankrade livsmedelsproducenter, och deras kunder väljer förmodligen inte att handla från det företaget utifrån en eventuell märkning, utan baserat på t. ex. lokal anknytning eller personlig relation till företaget.

Det var ett förslag för att snabbt och enkelt kunna välja svenska varor, om man känner sig lurad av att det finns produkter som har ett svenskt ortsnamn i varumärkesnamnet utan att de tillverkas i Sverige. Ett tips för lite ökad konsumentmedvetenhet, bara. Vill man inte titta efter någon märkning fungerar det ju alldeles utmärkt att läsa produktinformationen på förpackningen. Där ska det stå var livsmedlet är producerat. Vill man inte göra något av det (titta efter märkning eller läsa information på förpackningen) kanske man bör fråga sig hur viktigt man egentligen tycker att det är att välja svenskt av just den varan?

Visst kan man fortsätta köpa varor som heter något svenskt - som Alvestaglass, Brämhults juice, Ockelboost, Göteborgskex m. fl. - och hoppas/anta att de tillverkas i Sverige. Men om man nu förstått att så inte alltid är fallet, så kan det kanske vara en hjälp att ha några olika alternativ för att identifiera svenska produkter.
Licensieringen kostar en del den listar dom inte på sidan, sedan kostar de årliga kontrollerna kostar 500 kr om året för ett företag med en omsättning under 9 miljoner. Du måste ha en IP certifiering eller likvärdigt vilket också kostar. Det är en hyggligt stor byråkratisk apparat. https://www.kiwa.com/se/sv/tjanster2/certifiering/ip-livsmedel/ Men ska man leverera till coop och Ica behövs IP certifieringen ändå, men då utgår jag från att man redan är en ganska stor producent.
 
Licensieringen kostar en del den listar dom inte på sidan, sedan kostar de årliga kontrollerna kostar 500 kr om året för ett företag med en omsättning under 9 miljoner. Du måste ha en IP certifiering eller likvärdigt vilket också kostar. Det är en hyggligt stor byråkratisk apparat. https://www.kiwa.com/se/sv/tjanster2/certifiering/ip-livsmedel/ Men ska man leverera till coop och Ica behövs IP certifieringen ändå, men då utgår jag från att man redan är en ganska stor producent.

Licensavgift på 0,065% av värdet av nettoförsäljningen av märkta produkter från varumärkesägaren till nästa led för märkesanvändare med en total omsättning över 25 miljoner kronor. Mindre än så betalar alltså ingen licensavgift.

Igen, jag har svårt att se vilka företag som är små och därför inte har IP-certifiering eller likvärdigt, men ändå anser sig ha nytta av en Från Sverige-märkning. Och det är helt valfritt att ansöka, oavsett företagets storlek.

Vill man som konsument inte köpa produkter med den märkningen är det bara att låta bli. Vill man köpa svenskt så kan man titta efter den. Vill man köpa produkter enbart baserat på deras namn och/eller var företaget grundades, så visst kan man göra det, men då kommer man med all sannolikhet att känna sig lurad med jämna mellanrum så det kan ju vara fördelaktigt att hitta någon alternativ urvalsmetod då, tänker jag.
 
Licensavgift på 0,065% av värdet av nettoförsäljningen av märkta produkter från varumärkesägaren till nästa led för märkesanvändare med en total omsättning över 25 miljoner kronor. Mindre än så betalar alltså ingen licensavgift.

Igen, jag har svårt att se vilka företag som är små och därför inte har IP-certifiering eller likvärdigt, men ändå anser sig ha nytta av en Från Sverige-märkning. Och det är helt valfritt att ansöka, oavsett företagets storlek.

Vill man som konsument inte köpa produkter med den märkningen är det bara att låta bli. Vill man köpa svenskt så kan man titta efter den. Vill man köpa produkter enbart baserat på deras namn och/eller var företaget grundades, så visst kan man göra det, men då kommer man med all sannolikhet att känna sig lurad med jämna mellanrum så det kan ju vara fördelaktigt att hitta någon alternativ urvalsmetod då, tänker jag.
Här finns det flera företag som säljer lokalproducerad mat som inte är märkt med från Sverige symbolen, jag antar att de har en anledning till det. En del är väll så välkända att de inte behöver ta på sig den extra byråkratin och kostnaden som det innebär. En del har av någon anledning inte märkningen på sina produkter, kanske kan de inte alltid garantera att de uppfyller 75% svenska råvaror i sin produkt (ostkaka) jag vet inte. Men jag vet med säkerhet att de faktiskt produceras här och att råvarorna i störta möjliga mån är svenska.

Mitt intresse är ju att stötta små lokala producenter så även om märkningen är bra så missar den ju dom, i varje fall är det vanligt att de inte har märkningen trots att jag vet att deras produkter är helt svenskproducerade (odlade). Någon anledning har de ju. Kanske är det inte så intressant för vissa livsmedel då det ändå informeras om att de är svenskodlade/uppfödda etc.
 
1737659654644.webp

Den här skulle jag utse. Man tror ju att det är svenska räkor i alla fall? De är fiskade i Grönland och rensade och packade i- Marocko!
 
Jag har som policy att misstro ALLT som finns i en mataffär.

Framsidan av förpackningen ljuger ALLTID.

Det är många år sedan jag senast köpte halvfabrikat. Inget av det som står på listan har jag någonsin köpt.

Svensk mat existerar knappt längre.

Den dagen kriget kommer till Sverige får vi det svårt. Vi måste ju till och med importera spannmål…
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp