Våra olika belöningssystem

Sv: Våra olika belöningssystem

Lite OT men hos oss kör vi städkurragömma, det funkar väldigt bra. I stället för att räkna plockar den som ska leta undan ett tiotal leksaker i lådor medan de andra gömmer sig och så turas man om.

Jag tror för egen del att nyckeln till att lära sig att trivas med "plikter" eller bara göra dem utan att tänka så mycket är att få in rutiner, typ tandborstning, eller göra dem gemensamt, eller låta utökat ansvar ge inflytande och makt att styra och ställa. Till hösten kommer min 6-åring få en matdag i veckan här hemma då hon får bestämma maten, vara med och handla den och laga den (med vår hjälp). Det blir hennes dag då hon också får bjuda hem kompisar på middag om hon vill. Hon kommer att vara in charge så mycket det går. Det ska bli spännande att se hur det går men jag tror att det kommer att passa henne väl och så är hon med och bidrar i hushållet av bara farten.
 
Sv: Våra olika belöningssystem

Golden Heart, jag blir alldeles förfärad när jag läser dina inlägg både här och i flera andra trådar. Det är jag uppenbarligen inte ensam om att bli, så mitt råd till dig är att du ska ta till dig vad folk skriver och verkligen försöka refletera över huruvida du är rätt ute i din grundsyn på föräldraskap...

Här använs inga system utan vanligt förnuft, och vi är inga superföräldrar uran helt vanliga människor som försöker göra rätt men som självklart gör fel i bland, och visst händer det att Ludvig motiveras av belöningar, t ex "skynda dig att byta om till pyjamas så hinner du titta på film en liten stund innan sängdax", men det är då det.
 
Sv: Våra olika belöningssystem

Till hösten kommer min 6-åring få en matdag i veckan här hemma då hon får bestämma maten, vara med och handla den och laga den (med vår hjälp). Det blir hennes dag då hon också får bjuda hem kompisar på middag om hon vill. Hon kommer att vara in charge så mycket det går. Det ska bli spännande att se hur det går men jag tror att det kommer att passa henne väl och så är hon med och bidrar i hushållet av bara farten.

Vilken bra idé, den ska jag stjäla rakt av. Alla våra barn har gillat att duka och vara med och laga men får de dessutom bjuda en kompis och bestämma menyn så tror jag att det blir ännu mer lockande!

När det gäller städning så är snart tvååringen exemplarisk och snart 7-åringarna inte fullt så exemplariska. Det går dock betydligt lättare när man är fler och när man vet att det händer något roligt efter ihopplocket (man spelar ett spel, leker en lek etc). När de var mindre brukade de få stjärnor ritade på handen då de hade plockat ihop bra på förskolan och de vet jag att de gillade.
 
Sv: Våra olika belöningssystem

Jag tror för egen del att nyckeln till att lära sig att trivas med "plikter" eller bara göra dem utan att tänka så mycket är att få in rutiner, typ tandborstning, eller göra dem gemensamt, eller låta utökat ansvar ge inflytande och makt att styra och ställa. Till hösten kommer min 6-åring få en matdag i veckan här hemma då hon får bestämma maten, vara med och handla den och laga den (med vår hjälp). Det blir hennes dag då hon också får bjuda hem kompisar på middag om hon vill. Hon kommer att vara in charge så mycket det går. Det ska bli spännande att se hur det går men jag tror att det kommer att passa henne väl och så är hon med och bidrar i hushållet av bara farten.

Min 3-åring brukar vara med och bestämma vad vi ska äta och även laga mat. Gissa om jag blev förvånad när han på min fråga om vad han ville ha till middag svarade: "Fisk, grönsaker, tomater och sås." :D Idag bestämde han korv och hjälpte pappa att trycka ner äpplen och senap i falukorven.;)
 
Sv: Våra olika belöningssystem

När det gäller städning så är snart tvååringen exemplarisk och snart 7-åringarna inte fullt så exemplariska.

Jag skulle tro att de följer riksgenomsnittet på den punkten, vad gäller åldrarna. :D Min erfarenhet är genomgående att när det blir någon vits med att de hjälper till, så tröttnar de. Och jag förstår dem, då har de ju genomskådat det hela och är redo för nya utmaningar.

Jag tycker verkligen att det är viktigt att som förälder fråga sig hur viktig just städningen är och hur mycket möda det är värt att lägga på att få dem att städa, vilka strider om städningen (om några) som är värda att ta, med mera. Särskilt när det gäller flickor. Jag tycker att det är väldigt viktigt att de inte behöver städa för att bli bekräftade, och att de inte tar till städning och annan hjälpsamhet när de vill ha/behöver bekräftelse. Med tanke på hur deras (familje)liv ska se ut när de blir vuxna.
 
Sv: Våra olika belöningssystem

Ja jag har själv snott den från en kollega. Jag tror att det svåra kommer att bli att kliva undan för oss vuxna... Ev gör vi så att vi förbereder lite i början så att hon mest kan värma och hacka grönsaker så att de kan stöka loss själva.
 
Sv: Våra olika belöningssystem

Kanske kan man skilja mellan att hjälpa till och att ta hand om sina egna grejer? Tex hänga upp jackan och tömma utflyktsryggsäcken och plocka undan det man rivit fram i "allmänna" utrymmen hörtill sånt jag tycker är vettigt att barnen åtminstone som skolbarn fixar.
 
Sv: Våra olika belöningssystem

Ja, med min fosterdotter diskuterade vi mycket om skillnaden mellan att ta hand om sig själv (och sina egna grejer) och att ta hand om andra och deras grejer. Mycket av kvinnorollen handlar ju trots allt fortfarande om att ta hand om andra och deras grejer (och i de fall "andra" är en man, även täcka upp för hans brister), och är inte ett öde jag vill socialisera in tjejer i.

Sedan lägger jag nog ingen större vikt vid ens att plocka upp efter sig själv, det jag lägger vikt vid är snarare att om man inte gör det så gör ingen annan det heller - eftersom det inte finns någon i det här hemmet som spelar den typen av kvinnoroll. Hur det läggs upp i praktiken beror så klart på barnens ålder, och även hur mycket annat de har omkring sig och sådant som tillfällig utvecklingsfas och hur de mår just nu.

Viktigt för mig är just att städning inte är så viktigt. Skolan är viktigare, idrott är viktigare, vänner är viktigare, god mat är viktigare, sagoläsning är viktigare osv.

Jag upplever att det här är svårare när det gäller tjejer än när det gäller killar. Det är så himla lätt hänt att tjejer gör sig "söta" och "duktiga" och så blir det vad de får bekräftelse för. Det är viktigare att undvika det, tycker jag, än att slå fast att man minsann kan kräva att en sexåring städar sitt rum, eller något liknande.
 
Sv: Våra olika belöningssystem

Varför skulle de inte vara tillräckligt stora för att plocka sitt rum varje kväll?
Damsuga behöver inte tösen göra och det skulle vi inte kräva av henne förrän vi hon är tillräckligt stor för det. Än är hon för rädd för den!
 
Sv: Våra olika belöningssystem

Många av er har haft mycket synpunkter och tycker jag har mossiga värderingar osv.
Jag ska berätta lite varifrån allt kommer.

Jag lärde mig tidigt att livet är en kamp och det är lika bra de lär sig det ifrån början.
Man måste kämpa för det man vill ha. Vill man ha något speciellt så får man antingen önska sig det när man fyller år, har namnsdag eller i julklapp eller så får man göra saker för att få det.

Jag har sett många barn som tycker sina föräldrar är skyldiga dem veckopengar, ifall de missar en veckopeng och då är det utan att de ens gör sitt rum osv tom när föräldrarna har det skralt. Dessa ungar tycker bara att de ska ha pengarna och så är det bara. Bortskämdhet till max, skulle jag säga :eek:
Den dagen tösen går över till veckopeng så måste hon göra sig förtjänt av dem genom städa, damma m.m. helt själv en gång per vecka, hålla ordning på sina saker under veckan och snyggt i sitt rum, när hon blir äldre så får hon även vissa städområden hemma.


Jag var ca 7 år när jag började med veckopeng och den var 10 kr när jag började och jag tror den var så hela tiden, kanske ökade sista året innan gymnasiet till 15 kr, dvs året mellan nian och gymnasiet.
Första året innan fosterbarnet kom så var det mitt rum som skulle städas, dammas etc en gång per vecka, snyggt under veckan och sedan var det något mer område i huset som jag fick plus om det var något ute beroende på årstid. Jag hade ponny då, lite hjälp fick jag med fodringen men resten fick jag klara själv. Ca 2 år senare när fosterbarnet kom, så blev det som jag hade tidigare plus ytterligare några städområden. Gjorde man det inte som skulle göras så blev det ingen veckopeng även om man hade gjort lite. Ville man köpa något så fick man anpassa till det man fick och var det dyrare så gjordes avdrag på nästa veckopeng. När fosterbarnet flyttade så fick jag även ta över hennes områden men veckopengen blev inte speciellt högre. Ibland kunde min mamma och styvfar bidra med något under veckan, som busskort etc. Vet kompisar som fick större peng fick ju klara allt ifrån biobesök, kläder och busskort etc.
Något tonårsuppror osv hade inte jag fastän jag hade att göra under min uppväxt. Däremot såldes min älskade ponny, genom fula påtryckningar och maktspel ifrån styvfar. Jag var psykiskt mobbad av min styvfar och i skolan, men jag har klarat mig ändå utan problem. Har bara blivit starkare av det!
Mina bröder som var 5 och 7 år yngre än jag, och de började med veckopeng precis när den ena skulle börja skolan och den andra var på dagis. De fick fem kronor och de behövde bara fixa sitt rum. Damsugningen fick de hjälp med. Det var ett oerhört stort hus vi bodde i då, mitt respektive brödernas rum var ca 30 kvm styck. Bröderna delade rum oerhört länge. Vi hade även en extra garderob för lek m.m. precis intill rummet. Så städområdena var stora. Jag hade bl.a. en trapp från botteplan till överplan.


Åter till idag. Tösen får hjälp med plock varje kväll i hennes rum. Men när hon inte är på humör för plock eller dukning osv då, vilket tex har varit hela den här veckan och slutet av förra, så blir rummet stökigt och uppdraget blir inte avklarat. Vi har inte gnatat på henne om sakerna utan bara låtit saken bero, eftersom vi vet att hon har varit mer än vanligt trötter.
 
Sv: Våra olika belöningssystem

Varför skulle de inte vara tillräckligt stora för att plocka sitt rum varje kväll?

Jag ser det inte som att det handlar om "tillräckligt stora", vilket jag fösökte förklara. Jag ser det som en fråga om hur viktigt det egentligen är att de plockar varje kväll? På bekostnad av vad sker plockandet? Vad hade den tiden kunnat användas till istället? Vilka värderingar förmedlar jag om jag betonar städningen framför tex att skoja, läsa en saga eller prata om något?

Jag vill inte lära ut att städning är jätteviktigt och ska prioriteras högt, en massa andra saker är viktigare i livet (och lönar sig dessutom betydligt bättre).

Varför är plockandet viktigt, kort sagt?
 
Sv: Våra olika belöningssystem

Ursäkta, jag umgås med henne varje kväll när det ska nattas, sjunger, läser nattbön och sagor. Just nu är det barbie sagor som gäller. Det är ca 5 minuter på kvällen som det ska plockas. Visst ibland går det trögare.
 
Sv: Våra olika belöningssystem

Men så du är så nöjd med din uppväxt, att du vill att din dotter ska få en liknande?
 
Sv: Våra olika belöningssystem

Visst är jag det! Visst önskar jag att jag slapp den psykiska mobbing ifrån styvfar och i skolan, men det går inte att göra något åt det nu.
 
Sv: Våra olika belöningssystem

Kanske kan man skilja mellan att hjälpa till och att ta hand om sina egna grejer? Tex hänga upp jackan och tömma utflyktsryggsäcken och plocka undan det man rivit fram i "allmänna" utrymmen hörtill sånt jag tycker är vettigt att barnen åtminstone som skolbarn fixar.
Det gör min 4 åring också, varför skulle bara skolbarn klara det?

Han städar sitt rum själv, plockar undan sina leksaker och dammsuger om han vill. Annars gör vi det, men han tycker det är jättekul och blir superledsen om han inte får det :p
 
Sv: Våra olika belöningssystem

Och då mutar/lockar/hotar du henne med veckopresenten.

Det sådant jag menar. Varför är städningen så viktig att en stor del av livet i er familj är uppbyggt kring ett system med prickar och belöningar? Du svarar inte på det.

Jag tycker att det redan finns tillräckligt många kvinnor här i världen som får dåligt samvete när hemmet inte är i perfekt ordning, att det är onödigt att uppfostra fram fler av dem. De har det ju så jobbigt. Jag unnar gärna barn att ha lite lättare liv än så när de blir vuxna.
 
Sv: Våra olika belöningssystem

På vilket sätt hotar jag henne?
Okej första veckorna medger jag att vi gjorde fel, när vi sa att om hon inte gör det så blir det ingen veckopresent men inte längre och det har jag skrivit hur många gånger som helst.
Men nu så har jag fixat till så att hon får något varje vecka, men beroende på hur det har gått så får hon olika mycket.
Vadå städning viktigt? Det enda vi vill att hon gör är att hon varje kväll plockar undan det hon har lekt med. Självklart hjälper vi henne men hon måste vara med när det plockas och plocka själv också, inte leka medan vi plockar!
Det står städa varje kväll, men det är att hon ska plocka med sina leksaker!
Varför kan ingen lyssna på det jag skriver?
Är det så fel att man vill att hon plockar bort efter sig? De får göra det på dagis!
Vårt liv cirkulerar inte kring systemet, det finns där som ett litet bihang!
Vad lägger du in i ordet städning kontrar jag?
 
Senast ändrad:
Sv: Våra olika belöningssystem

Det gör min 4 åring också, varför skulle bara skolbarn klara det?

Han städar sitt rum själv, plockar undan sina leksaker och dammsuger om han vill. Annars gör vi det, men han tycker det är jättekul och blir superledsen om han inte får det :p
Tösen ska också fylla fyra och det hon ska göra är att plocka med sina prylar på rummet!
Om hon tycker systemet är roligt, varför är det då fel?
Det bekommer henne knappt att det är där.
Vi tvingar henne inte att tex duka fram tallrikar och bestick eller duka av sin tallrik eller plocka i sitt rum på kvällen.
Men de flesta verkar tro att vi tvingar henne att göra olika saker! Var saken som de kommer. Vissa saker som uteblir som är ett mindre måste för allas trevnad blir röd prick när de inte blir andra lämnar vi bara tomt. Bäddningen finns på listan, men än har vi inte tagit så hårt på det!
 
Sv: Våra olika belöningssystem

Jag är helt inne på Petruskas linje att ska något prioriteras så ska det vara något man har nytta av. Att göra sina läxor, exempelvis. Jag håller inte med om att det skulle vara karaktärsdanande att leva så snålt och med så många plikter som du gjorde, den typen av uppfostran hör för mig hemma i en tid då det faktiskt var nödvändiga kompetenser för att man skulle få ihop livet. Idag är det viktigare att lära sig andra saker, tex att ta hand om miljön och konsumera klokt eller att lära sig mer om världen. Jag pratar hellre om hur dagen har varit än städa varje dag, det anser jag förbereder mina barn bättre för framtiden.

Och förutom att sålla hårt i de traditionella måstena så kan man testa andra sätt än tjat och krav för att få saker gjorda.
 
Sv: Våra olika belöningssystem

Jag menar inte fixa det i betydelsen klara av utan jag menar att det som att de ordnar det.
 

Liknande trådar

Övr. Barn Vi har 2 barn. Ett på 10 och ett på 7. Det yngre barnet är till vissa delar extremt olik sitt äldre syskon och saker som fungerat med...
Svar
16
· Visningar
1 144
Övr. Barn Får era barn/tonåringar vecko/månadspeng och hur mycket får dom? Vad ska det räcka till? Finns det ngr krav för att dom ska få...
2 3
Svar
49
· Visningar
3 410
Senast: Imogen
·
Övr. Barn Hej på er alla kloka! Förlåt för ett långt inlägg men jag har verkligen ett behov av råd och tips. Jag har sen en tid tillbaka...
2
Svar
26
· Visningar
4 549
Senast: Anonymisten
·
Kropp & Själ Lite luddig rubrik kanske men kom inte på något som riktigt passade. Det är är apropå tråden om hur man klarar ett tråkigt jobb där det...
2 3 4
Svar
62
· Visningar
6 575
Senast: Grazing
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp