Vad tänka på vid import...

Sv: Vad tänka på vid import...

Inte vad jag kan komma på just nu... Är så bubblande glad bara... Men det kommer jag lovar... =)


Gråter snart en skvätt till...

Ska man sitta vid en dator hela dagen i morgon oxå... Men det är skoj med bokföring... =) Även om det inte är många som tror mig...

Och sen kan jag ju gå in o kolla på min bässing hur mycket jag vill och det är ett STORT plus... :)

Nu kan man ju verkligen vara jätteglad... Innan hade man en klump och fick tvinga sig att inte hoppas för mycket...

I be back

Kan ju inte lova att jag kan hjälpa dig i och för sig, har ju ingen större erfarenhet än.. ;) Men kan ju sitta och vara nervös och förväntansfull med dig tills min häst kommer om inte annat.. ^^
 
Sv: Vad tänka på vid import...

Det är SÅ spännande då ens lilla häst kommer.
Och helt fantastiskt att allt klaffar. Man köper en häst i ett annat land och det är lite turer hit och dit, och vips så är hästen hemma.
Jag kommer att köpa ett till blodstoföl då vi har bättre med plats.
 
Sv: Vad tänka på vid import...

Det är SÅ spännande då ens lilla häst kommer.
Och helt fantastiskt att allt klaffar. Man köper en häst i ett annat land och det är lite turer hit och dit, och vips så är hästen hemma.
Jag kommer att köpa ett till blodstoföl då vi har bättre med plats.

Jaa kan tänka mig det.. Och nu hoppas jag att resten går utan problem också, tycker det har krånglat tillräckligt nu.. :P
 
Sv: Vad tänka på vid import...

*kl*

Grattis till fölet Busbus!

Jag tänker inte ge några råd om import, för jag har ingen erfarenhet av det själv.

Däremot tänkte jag säga att jag tycker att man kan ta med sig lite av det isländska sättet att tänka också, man behöver inte helt vända ryggen åt det. Plocka lite från alla häst/ridstilar, så det blir en bra mix! Det har JAG lärt mig av duktiga islandsryttare, från Island...

Sen ang. det här med flockuppfostran, jag har sett alla sorters unghästar, mycket tycker jag beror på hur ägaren är. Har hästen en trevlig hage med några hästkompisar och en jäkligt bra ägare som är en stark ledare, så funkar ju det också. Men om ägaren har noll koll så är flockuppfostran nog ett bättre alternativ.
Kan berätta hur oliak det blivit för mina hästar:

Min "gamling" var världens snällaste hingst tills han flyttade till hingstbete. Hem efter den sommaren kom en :devil:.
En kastrering och 7 år senare är han ganska trevlig.....

Min yngre grabb är tvärtom med. När han gick i flock förra året var han kanontrevlig att hålla på med, väldigt uppmärksam men lite hingstig. Nu är han valack och går med 6 vuxna hästar, står på stall... och han är ganska kaxig! Det krävs mycket ledarskapsövningar för att han ska hålla sig i sin egen zoon.


Så, som du ser, det beror på hästen. Lilleman hade gärna fått gå kvar i flock om möjligheten fanns, nu fixar det sig ändå bra eftersom han har kul i sin hage och jag är en stark ledare.
Gamleman hade jag aldrig i livet släppt i flock om jag hade fått välja.



De råd du fått om eksem osv är kanon, det är något att ta till sig! F.ö tror jag det mesta om import är sagt faktiskt.



Och den här gången ska iaf inte jag hjälpa till att få tråden att spåra ur... fast jag är lite sugen på att kommentera ett par saker, vi kanske ska starta en till? ;)

Lycka till med din häst!
 
Senast ändrad:
Sv: Vad tänka på vid import...

Misstolka mig inte. Självklart finns mycket att lära av de kloka islänningarna, till lika de kloka svenskar eller norskar eller alla kloka människor.
 
Sv: Vad tänka på vid import...

Ja det kan jag verkligen hålla med om och det har jag fått gjort från allra första början... Mixat en hel del om man säger så...=)

Arabmänniskor på sitt vis, halvblodsmänniskor är på sitt osv...Allmänt negativa till varmblod måste jag säga att det har dem en hel del ihop förvisso...

Och inte tycker jag att varmblod är hemska... Det som är synd är att dem redan är dömda på förhand...

Jag hade nog inte varit riktig om jag inte hade frågasatt saker o ting...

Därfäör måste man ju få starta trådar och diskutera så att man får se med andras ögon...

Ska kolla mig här omkring oxå och snacka med dem som har Islänningar...

Ja det är klart att vi kan vara nervösa o lite oroliga ihop...
 
Sv: Vad tänka på vid import...

Oavsett ras så med just hingstar så märker dem direkt vem som är en stark ledare... Min hingst djävlas så mycket med min sambo så han vill inte ta ut honom i hagen ens... Trampar honom på fötterna och bufflar honom i ryggen och när Stefan vänder sig om så står Sapak som ett litet ljus... Ser väldigt roligt ut men så gör han ju inte med mig... =)

Shettisen som är valack han är nog förvisso ännu tuffare och han gjorde utfall mot mig när jag "jagade" iväg honom... Join up...

Men gör det inte längre... Det gick fort över... För jag var ju ingen farlig människa som ville honom något ont och han hade nog svårt att låta någon annan vara ledare...
 
Sv: Vad tänka på vid import...

Nej jag har tidigare inte ägt en islänning så det ska jag inte säga något om men jag vet oxå att det inte finns en ända fullärd hästmänninsk eftersom man lär så länge som man lever och det tänker jag göra nu oxå...


Var blev det av alla rutinerade islandshästägare?
Inbiten halvblodsägare som jag är, skrattade jag mig fördärvad åt islandsfolkets ideer. Jag tyckte också att många var kompletta idioter, idag har jag bett om ursäkt för det. Därför att är det i någon grupp/disciplin jag fått lära in bra saker så är det just hos dem som föder upp och hanterar islänningar.

Jag har stall med inackorderingar, bl a en stor hage med islandshästar. Genom åren har det hunnit vara en del islänningar här och genomgående har de hästar som fötts och fostrats i flock varit urtrevliga att hantera. För ett par år sedan flyttade det in en häst som inte hade bott i flock, den hade bott på baksidan av ägarens hus och den enda kontakt den haft var just med människor. Nu slumpade det sig så att ägaren tvingades ändra på hästens boende pga olika omständigheter, därför blev det stall med andra islandshästar.

Vi höll på att trixa i månader med denna häst, den funkade inte i flocken utan provocerade upp de andra hästarna med resultatet att den fick smörj. Ibland från enstaka individer och mellan varven gick hela flocken på denna häst. Jag hade kontakt med flera erkända uppfödare och undra hur jag skulle göra, fick bra tips från många men tyvärr så gick det inte.

Damen flyttade så småning om med hästen, hon tyckte att det var fel på flocken, jag hörde några veckor senare att hästen hade skadat damen ordentligt. Han var inte trevlig här heller mot människor, men vi är rätt vana vid att hantera stora buffliga halvblod så för oss var det kvitt det samma. Men denna häst avvek radikalt från övriga, och den var bitvis inte rolig. I det här fallet bet hästen av fingret på sin ägare, jag kan gissa mig till orsaken men tänker inte skriva den här eftersom jag inte fått det bekräftat.

Hästen flyttade åter in i en flock eftersom ägaren nu inte kunde ha hand om honom, vad som sen hände var att denna häst råkade i slagsmål med 4-5 hästar och den lever numera inte.

Jag föder själv upp halvblod, och har tillämpat flock på de nya sen några år tillbaka. Just nu har jag ett par halvblod inridna och klara, och dessa hästar har ett sätt som jag aldrig har upplevt. Hingsten har nu skickats för att så småningom visas, beridaren säger själv att det är en av de trevligaste hästar han har haft. Lugn som en filbunken även om f*n river vägen framför honom så blir han inte stressad av det. Det vi märkte vi inridningen var, att hästen tydde sig mer till oss under vår hantering än vad våra tidigare halvblod gjorde. Så visst märks det skillnad på var och vem som har uppfostrat hästen, vi människor klarar inte det lika bra och jag begriper till fullo vad Boj menar.

Det går ju an och fnissa och göra sig löjlig över utdragna kommentarer i en text, men det som skrivs bland er här och nu det är precis mina tankar innan jag hade tagit reda på mer. Jag var långt ifrån erfaren, jo som hästmänniska är jag uppfödd på gård med hästar men mina erfarenheter av islänningar var lika med noll och nu fick man lära sig något helt nytt. Jag upplever att de flesta av er inte alls besitter någon större kunskap eller erfarenhet i dessa frågor, vare sig när det gäller import eller flock. Det finns en samlad kunskap här. Man väljer, antingen kan man ta till sig det som skrivs, eller så låter man bli att gå in och skriva här. Just nu verkar det som om det bara är ni själva som håller liv i tråden, och om folk inte skriver beror nog mest på eget beteende.
 
Sv: Vad tänka på vid import...

Hur du nu än väljer att hålla din unghäst så hoppas jag att vi är överens om att omställningen och mötet med den "nya världen" måste bli så skonsam som möjligt.
Jag är lite emot att bara skeppa över föl och unghästar och jag hoppas att dom är flera som känner varandra som följs åt, dóm brukar vara tryggare och lugnare då.
För som jag har skrivit tidigare så är det en jätteomställning för detta lilla föl.
Tas från mamman, resor, besiktningar, flyg och resor igen. Hela tiden nya miljöer och detta för en häst som hittills bara haft mammans trygga sida att trycka sig emot.

Jag vet att man så fort som möjligt vill ha hem sin lilla häst och få överösa den med kärlek. Men tänk efter lite.
Är ni flera som importerar samtidigt? Kan inte dom fölen få följas åt och bo tillsammans första månaden tex? Då har dom tryggheten i varandra samtidigt som dom landar efter resan och alla intryck.
Jag upplever att det tar ca 1 månad innan en importerad häst har landat och jag har importerat allt från 3 år och uppåt.

Om inte detta är möjligt, ta hem fölet och ställ det i en box i några dagar. Gärna med en häst brevid i nästa box. Låt sen dessa två flytta i hop i en box och sen får dessa två följas ut i hagen själva.
När det fungerar så pyttsa ut en och en häst till dom i lugn takt tills alla går tillsammans och det fungerar. Då får man en mjuk ingång i flocken. Låt sen fölet mest få vara i fred första månaden, ok om den vill komma fram i hagen så prata lite med den men den måste få tid att acklimatisera sig och smälta allt.

Detta är välmenat då jag vill att hästarna ska få en så mjuk omställning som möjligt och en bra start i sverige. Jag kanske uppfattas som besserwisser men jag har importerat ett antal hästar genom åren så jag har erfarenheten. Jag har även stor erfarenhet av att släppa i hop nya individer och har kommit fram till att pyttsmetoden fungerar bäst = minst bråk.

Min skräck är att släppa ut den nya hästen i en ny flock och den blir jagad och skadad, eller ännu värre dom bryter genom staketet och galopperar iväg med gud vet vilka följder.

Det är mindre eksemrisk att importera föl/unghästar så det är ju bra. Jag har inga vetenskapliga belägg för detta bara observationer från folk som importerat mycket hästar och deras erfarenheter.
Hösten är också bästa tiden, hästen hinner acklimatisera sig i sverige innan första knottanfallet. Men skydda hästen.

Lycka till med din nya "buse"
 
Sv: Vad tänka på vid import...

Ja just så är det... Jag förkastar inte era åsikter och era erfarenheter ABSOLUT inte... Men det har med sättet att framföra det på...

Och när det sedan ska vara påhopp att du kan inget det märks lång väg...

Det tycker jag inte är ett bra sett att argumentera för sina saker... Klart att man blir förvånad och självklart ifrågasätter det...


Och jag tror oxå på en bra lösdrift och gärna i flock men nu är det så att jag har en shettis här hemma som har gått tsm med hingst och det var inte lätt från början kan jag säga eftersom hingsten inte visst hur han skulle bete sig...

Ja jag vet oxå att det bästa är att skynda långsamt... Självklart att man vill att hästen ska få en så mjuk start så möjligt...

Därför har man nu ca 2 månader på sig att ta reda på så mycket som möjligt att höra andras erfarenheter och kunna ordna det bästa för min lille Farfús...

Tack för vänliga råd och tips... Läser på om det så mycket jag kan...
 
Sv: Vad tänka på vid import...

Jag kan bara säga att jag håller med Boj och putte_nutte, en flock är A och O för den sociala och inte minst fysiologiska uppväxten för en häst. Stora hagar och sällskap fostrar inte bara hästen; det ger hästen större möjligheter att fysiskt utvecklas till en hållbar individ. Det är liksom inget som du kan lägga till "sen", det skall ske under djurets uppväxt.

Även inom andra hästinriktningar har lösdrift och flockuppväxt blivit intressanta, se t ex: http://hjelmskyl.se/welcome.htm

Det är också något jag tycker man får ta med i beräkningen; köper jag en unghäst så kanske mitt personliga behov av ett kramdjur bör stå tillbaka för hästens behov av en för den optimal uppväxt?

Har jag inte möjligheter att tillgodose behoven, då kanske jag inte borde köpa ett föl/ unghäst öht?
 
Sv: Vad tänka på vid import...

Jaha du menar så, det är däremoot nite de erfarenheter jag har, där är det bara importerade som utmanat flockledaren gång på gång så det blivit onödiga bråk, men det kan ju bero på att alla hästar inte har allt möblerat i huvudet vare sig de är importerade eller ej.

Jag skulle ha svarat dig tidigare också när jag var inne, men ett veterinär besök kom mellan.
Jo nog var det så att hjärncellerna inte var på plats i den häst jag skrev om, men det var inte att skylla på hästen. För det syntes tydligt att hästen hade brister i sitt sätt att agera och bete sig, och jag vill nog jämställa det med brister i inlärningen. Denna häst pratade inte som andra hästar, han förstod ej heller vad dom menade och genom det uppstod bråk och konflikter.

Vi som hanterade honom hade egentligen inga problem, förutsatt att man var oerhört bestämd för han utmanade oss gång på gång precis enligt den beskrivning du gav om importerade hästar i flocken.

För min del tror jag att det handlar om språket, vilket egentligen talar i ganska klartext på dessa fallbeskrivning du och jag har gett.
En häst som importeras kan av naturliga skäl få problem i början, speciellt om den kommer till en svensk flock. Men dessa har nog långt mycket lättare att anpassa sig i flocken än vad te x en människofostrad häst skulle ha, nu vet jag fler exempel på just denna typ av häst även om det inte är egen erfarenhet så umgås jag i kretsar av uppfödare och stallägare.

Det jag läser i dessa inlägg gör mig en smula fundersam, jag vet av egen erfarenhet att islänningar är hårda när det gäller slakt. De skulle inte ha tvekat en sekund att slakta den typ av häst som jag hade hemma under en period, men de skulle heller aldrig acceptera att en häst får gå utan en flock. Skulle man ha berättat detta för den som säljer hästen, är det mest troliga att hästen istället slaktas för att säljas.

Jag har läst oerhört mycket här på forumet, dessvärre är jag inte lika bra på att skriva som att läsa. Men det finns flera användare som imponerar enormt på mig med sina kunskaper, dessa användare är rakt på sak och säkert kan uppfattas som besserwisser därför att åsikten sällan stämmer med vad frågeställaren förväntar sig för svar.
 
Sv: Vad tänka på vid import...

Jag kan bara säga att jag håller med Boj och putte_nutte, en flock är A och O för den sociala och inte minst fysiologiska uppväxten för en häst. Stora hagar och sällskap fostrar inte bara hästen; det ger hästen större möjligheter att fysiskt utvecklas till en hållbar individ. Det är liksom inget som du kan lägga till "sen", det skall ske under djurets uppväxt.

Även inom andra hästinriktningar har lösdrift och flockuppväxt blivit intressanta, se t ex: http://hjelmskyl.se/welcome.htm

Håller med! De första åren är oerhört viktiga - om hästen inte bygger upp kroppen optimalt då kan man inte ta igen det senare.

Har själv dessutom upplevt att islandsuppfödda hästar har en helt annan grundkondition än svenskfödda. Nu har jag väl inte haft så jättemånga att jämföra med, men när jag frågat flera MYCKET erfarna islandshästkännare har de bekräftat detta. Det kanske finns hästar i Sverige som har möjlighet att växa upp på så oerhört stora ytor som på Island, men det måste vara oerhört ovanligt i alla fall.

Hade jag köpt ett föl på Island skulle jag därför undersöka möjligheterna att låta det gå kvar i någon unghästflock där för att sedan ta hem den innan inridningen. Har själv bara köpt svenska föl och har då försökt ordna så optimal uppväxt som möjligt genom ett riktigt bra unhästbete. I mitt fall betydde det ett bete nästan 90 mil bort... Lite trist att det var så långt bort förståss, men det tyckte jag det var värt för att veta att jag gjorde det bästa jag kunde. Ska ju förhoppningsvis ha glädje av hästen i MÅNGA år sedan och vad betyder då några år med den långt borta? Hade gärna skickat till unghästflock på Island om det inte varit omöjligt p g a de isländska importreglerna!
 
Sv: Vad tänka på vid import...

Och det finns ju undersökningar gjorda även här i Sverige, Professor Arne Lindholm har krupit runt i många lösdrifter innan han färdigställde sin studie. Du nämner också grundkondition, ja för en häst som haft stora ytor att röra sig på tränar lungor på ett annat sätt än den häst som rör sig på en begränsad yta. Att träna lungorna under tillväxten är det mest optimala, man kan inte träna detta när hästen väl är färdig i den biten då är det försent.
För att kunna träna lungorna, krävs att hagen är så stor att hästen kan galoppera utan att ett staket tar stopp. Galoppen är den som gör att luft/syre går längst ner/ut i lung spetsarna, det kan ingen annan rörelse ge. Om lungorna tränas under tillväxten, får den en större volym i vuxet tillstånd och därmed större möjlighet att transportera syre. En lunga som kan transportera mer syre, ger en uthålligare individ men också friskare faktiskt.
 
Sv: Vad tänka på vid import...

Jag har faktiskt sett ett superställe för unghästar i somras. Rejält kuperat (jobbigt att gå!) och rätt stort. Det var en fröjd för ögat att se dem; fysik, muskler och livsglädje i kubik!!!

... men inte är det vanligt.
 
Sv: Vad tänka på vid import...

Jag vet inte om alla här inne läste i förra tråden... Och då var jag en hemsk människa som valde att rädda min fölunge... För det är just det jag gör...

Och när man blir bemött på det sättet så går man självklart i försvar och då reagerar man direkt för hur saker skrivs på för sätt...

Självklart vill jag mina hästar det bästa och kommer att ordna det för dem oxå...

Och det måste dem erkänna själva att man gör inte sånna påhopp som har varit här inne...

Jag tar tacksamt emot alla råd och dem forskningar som gjorts på detta...

Men oavsett vilken väg jag väljer så väljer jag det som känns bäst för mina hästar och mig... Därför vill jag ha fler som ger sina åsikter för att inte skaffa mig skygglappar som många lätt kan få...
 
Sv: Vad tänka på vid import...

Men var ser du påhoppen? Jag ser svar som förmodligen inte tilltalar dig och därför anser du att det är ett påhopp. Sant är ju att du inte har någon tidigare erfarenhet, varför hyckla med det och dessutom skrev du ju själv det i ett tidigare inlägg.

Man kan se saker ur olika perspektiv, jag har sett med dina ögon tidigare och ansåg förmodligen samma sak. Men jag har efterhand ändrat mig, och varför då. Ja när man ser att resultatet faktiskt blivit som man redan sagt, ungefär som vad var det jag sa. Då inser man ganska snart oavsett hur många år man hållits med hästar, att kunskapen till trots är begränsad.
 
Sv: Vad tänka på vid import...

Om "rädda" är rätt terminologi har om jag inte missminner mig stötts och blötts i en tidigare tråd där jag inte uttalat mig. Dock anser jag, att det blir snudd på "ur askan i elden". Du tar en häst från stora ytor på Island, för att du skall få välja dess framtida öde.

Då du sen väljer att diskutera detta (och hur du skall göra i framtiden) på ett forum, gav jag min syn på saken. Det är väl ändå inte ett påhopp, för att mina tankar inte stämmer med dina idéer?
 
Sv: Vad tänka på vid import...

Det har varit påhopp ang detta med att jag räddar mitt föl...

Och svaren tilltalar visst mig... Men det är sätten dem har lagts fram på...


Och sant är att man aldrig blir fullärd... Har aldrig sagt något annat heller...
 
Sv: Vad tänka på vid import...

Jag har aldrig sagt att du har gjort påhopp... Men det har varit har förekommit och speciellt i den förra tråden... Som oxå togs bort...
 

Liknande trådar

Dressyr Tips på bett till hispanoarab med liten munhåla. Import som 7-åring, riden på kandar med mycket stöd. Kontroll av mun vid ankomst...
Svar
12
· Visningar
848
Senast: Fiorano
·
Foder & Strö Jag kommer snart ha min första omgång med åringar och funderar därmed på hur jag bäst ska ta hand om dem, främst fodret. De får...
Svar
8
· Visningar
524
Senast: Sryoqwe
·
Hundhälsa Det är nu inte särskilt länge kvar tills jag får hem min lilla retrievervalp :heart Jag försöker att förbereda mig och läsa på så mycket...
2
Svar
37
· Visningar
1 769
Senast: Nota
·
Kropp & Själ Egentligen har jag ett fantastiskt bra liv. Jag älskar mitt lilla hus, jag älskar mitt yrkesval, jag har bra kollegor och en bra chef...
2 3
Svar
42
· Visningar
2 455
Senast: Thaliaste
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp