Återkommer, men jag gissar på ett halvår till!Vore kul att höra resultatet, jag tolkar lagen på samma sätt som dig men jag har bara läst in delar så det kanske finns något undantag för kommuners dagvatten?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Återkommer, men jag gissar på ett halvår till!Vore kul att höra resultatet, jag tolkar lagen på samma sätt som dig men jag har bara läst in delar så det kanske finns något undantag för kommuners dagvatten?
Min kommun benämner det som dagvatten, men jag hävdar att det är avloppsdagvatten.
Att industrierna missköter sig är inte ok och det tycker jag att kommunen skulle ålägga dem att göra.
Men inte heller kommunen filtrerar det som jag hävdar är avloppsdagvattnet från hårdgjorda ytor.
För att bara få släppa allt dagvatten rätt ut som de gör nu, bör det filtreras kan jag tycka.
Länsstyrelsen tyckte det lät väldigt underligt med. Vi får se hur det går.
Vore kul att höra resultatet, jag tolkar lagen på samma sätt som dig men jag har bara läst in delar så det kanske finns något undantag för kommuners dagvatten?
..och att ett dike rakt ut i havet kan räcka som "rening" om det motverkar olägenheter för miljön.9 kap. Miljöbalken säger att dagvatten räknas som avloppsvatten om marken är inom detaljplan.
Det är miljö jag skickade till senast, vet inte vilken förvaltning som hanterar det praktiskt.Med "din kommun" undrar jag verkligen vilken förvaltning som benämnder det så. Det kan inte vara miljöförvaltningen i vart fall, kanske andra mindre kunniga från andra förvaltningar. Hur vet du att industrierna inte har rening på sitt vatten? En del industrier får släppa till dagvattennätet, men då har de en rening innan det går ut. Ibland både oljeavskiljare och rening beroende på industri. Det är olagligt att inte ha rening på en miljöstörande verksamhets avloppsvatten, så om du vet om att det är så borde du omedelbart anmäla det till miljöförvaltningen i din kommun.
Vatten från hårdgjorda ytor är inte avloppsdagvatten, det är dagvatten, oavsett vad du vill kalla det
Det kan väl räcka om man kan visa att det inte innebär olägenhet men de schablonvärden jag hittade för dagvatten låg över gränsvärdena och då borde vattnet renas kan man tycka. Den undersökningen (Pirard, Larm) är dock relativt ny, från 2010 eller 2011 har jag för mig så det har kanske inte prövats än?..och att ett dike rakt ut i havet kan räcka som "rening" om det motverkar olägenheter för miljön.
Det kan väl räcka om man kan visa att det inte innebär olägenhet men de schablonvärden jag hittade för dagvatten låg över gränsvärdena och då borde vattnet renas kan man tycka. Den undersökningen (Pirard, Larm) är dock relativt ny, från 2010 eller 2011 har jag för mig så det har kanske inte prövats än?
Jag är inte enig i att allt vatten från hårdgjorda ytor är dagvatten.
Har nyligen puffat dom igen. Det enda jag har hört är att vi har fått ett nytt diarienummer.Nä det är inte jag heller, men termen avloppsdagvatten finns inte och det blir konstigt att använda en sådan benämning.
Jag tycker du ska skicka ett mail till miljöförvaltningen i din kommun om vilka industrier som släpper orenat (de som du satt på möte med). Att "kommunen" var med på mötet innebär inte att miljöförvaltningen var det. I min kommun skulle sådana uppgifter medföra ett omedelbart förbud att släppa ut industriavloppsvatten som inte är kontrollerat, det är helt emot lagen nämligen.
Kommer inte ihåg i detalj för det var ett tag sedan men de vi titttade på var prioriterade ämnen kopplat till EU-lagstiftningen och för dem finns det väl gränsvärden/normer som bla. reningsverk arbetar efter?Vilka gränsvärden menar du då? Gränsvärden för dricksvatten? Grundvattenklassningen från SGU?
Kommer inte ihåg i detalj för det var ett tag sedan men de vi titttade på var prioriterade ämnen kopplat till EU-lagstiftningen och för dem finns det väl gränsvärden/normer som bla. reningsverk arbetar efter?
Fast dagvatten från mark inom detaljplan skall räknas som avloppsvatten enl. 9 kap. 2 § MB och för avloppsvatten finns det väl norm/gränsvärden som används?Det finns inga rikt- eller gränsvärden för dagvatten. Däremot vet jag flera kommuner som tagit fram egna, men nationellt finns inga (och därmed inga som implementerats från EU-nivå heller). Prioriterade ämnen har EU många, men inte för dagvatten
Fast dagvatten från mark inom detaljplan skall räknas som avloppsvatten enl. 9 kap. 2 § MB och för avloppsvatten finns det väl norm/gränsvärden som används?
Och det känns underligt att säga att inga normer finns för dagvatten och att det därför är fritt fram att släppa ut i sjöar och vattendrag för det skall fortfarande ske utan risk för miljö och hälsa, om norm/gränsvärden för avloppsvatten överskrids kan det knappast hävdas vara utan risk.
...eller att havet är en otroligt känslig recipient och övergödning (från bland annat enskilda avlopp) leder till algblomning som är giftigt för såväl vattenlevande organismer som för badande människor
(Nu jobbar inte jag med avlopp men detta är ganska enkla slutsatser att dra)
Samma här, vi har lagringskapacitet motsvarande 50-100 års slam från hushållsbrunnen och har möjlighet att söka dispens från slamtömning men den årliga kostnaden för dispensen är i princip samma som kostnaden för slamtömning så det är inte mycket mening.