Sv: Vad är detta? (bild)
De delar är hästens kropp som oftast drabbas är de delar som kommer lättast i kontakt med regn och fukt. Alltså huvudet, ryggen, bröstkorgen och länden. Ibland kan det också utvecklas i karlederna eller på skenorna.
Symptom
Många tror att klåda är ett symptom på regnskållor. Detta är inte sant. Oftast märker man det först på att pälsen är matt och glanslös. Pälsen kan till och med se "maläten" ut. Det lättaste sättet att hitta/upptäcka regnskållorna, är genom att stryka med handen över pälsen på de utsatta områdena. Man kan då känna små "knutor" (krustor) längst ned i hårremmen mot huden. Om man pillar loss dessa, lossnar även delar av pälsen och huden och det blir en "grop" i huden där pälsen suttit. Håret lossnar i små penselformade hårtussar. Man skall inte pilla loss dessa, då det åsamkar hästen smärta.
Om hästen drabbats av regnskållor kan den ofta visa smärta vid exempelvis borstning eller beröring av det drabbade området.
Är hästen kraftigt drabbad, så kan allmäntillståndet påverkas. Så pass att de tappar matlusten, med följden att de tappar i vikt. De kan också få förstorade lymfknutor.
I svåra fall har det hänt att områden på huden, stora som handflator, kan lossna. Sjukdomen verkar vara vanligare vintertid, i vinterräls. Men den uppkommer ibland också även på hästar med sommarpäls. Det är dock i dessa fall inte lika stora krustor.
Regnskållor smittar
Detta är en smittsam sjukdom, som överförs luftburet av de sporer som frigörs då krustorna blöts upp. Det smittar också via borstar eller exempelvis täcken.
Behandling
Man skall försiktigt och noggrant tvätta drabbade områden. Detta skall göras med ett milt desinfekterande medel. När man blött upp krustorna kan man lossa dessa, om de sitter löst och desinfektera huden under dem. Efter tvätt och desinfektion måste man torka ordentligt. En vanlig hårtork är ypperlig för ändamålet. Tänk dock på att använda låg värme, för varmt orsakar smärta. Har du en hårtork som blåser "kalluft" är detta det bästa.
Tänk på att desinfektera dig själv och alla redskap du använt vid tvätten, innan du rör andra djur eller saker. Under hela sjukdomstiden, efter all hantering av hästen, skall den som kommit i kontakt med hästen tvätta händerna innan denne rör andra djur. Dessa hästar skall inte dela någon utrustning med andra hästar, inte ens med andra smittade sådana.
Då man konstaterat att hästen har regnskållor och tvättat denna enligt ovan, är det viktigt att också desinfektera all utrustning (täcken, borstar, vojlockar etc) som hästen använt. Bakterier kan sitta kvar på dessa ganska lång tid.
När de drabbade områdena är rena och torra, är det viktigt att dessa hålles torra hela tiden till dess att huden läkt. Borsta inte hästen mer än nödvändigt under läkningsperioden. Låt den under denna tid stå inne, alternativt gå ute kortare tider med regntäcke vid nederbörd.
Får en häst regnskållor på vita hudområden skall dessa områden även skyddas mot direkt solljus med lägst solskyddsfaktor 15.
Drabbas områden på benen eller i karlederna, skall ej bandage eller andra skydd sättas på. Benskydd som används vid träning är okej, men endast vid träningstillfället.
Bandage och andra skydd kan nämligen stänga inne fukten, och besvären kan istället öka.
Smittade (drabbade) hästar skall isoleras.
För att verkligen fastställa att det är just regnskållor en häst har, krävs provtagning av veterinär.
Är hästen kraftigt angripen, eller mycket allmänpåverkad bör veterinär också kontrollera hästen, då den kan behöva behandlas med antibiotika för att bli frisk.
Är symptomen och besvären lindriga, brukar det oftast självläka inom ett par månader.
kopierat fr
http://ridsport.ifokus.se/Default.aspx?ArticleId=85ab2cfd-203b-46a1-bd85-793f38b41215