Vad är detta? (bild)

S

Suuz

Startade en annan tråd om vad-det-nu-är i min pållas päls, jag knölade ut några och fotade dem! Vissa är vaxiga (de på ryggen) medans de på kotleden är hårda. Mina fynd är från lite varstans på hästkroppen. De finns i massor. Det har tom börjat klia på mig!

skorv.jpg

Den stora är ca ½cm lång
 
Sv: Vad är detta? (bild)

Startade en annan tråd om vad-det-nu-är i min pållas päls, jag knölade ut några och fotade dem! Vissa är vaxiga (de på ryggen) medans de på kotleden är hårda. Mina fynd är från lite varstans på hästkroppen. De finns i massor. Det har tom börjat klia på mig!

skorv.jpg

Den stora är ca ½cm lång
kanske början på ringorm, man vet aldrig ta ut vet..
 
Sv: Vad är detta? (bild)

om det kliar på dig är det väl inte regskollor? eller?
 
Sv: Vad är detta? (bild)

Kan väl vara i princip vad som helst. Min häst hade något liknande under magen och på benen förra året. Vet. sa att det var fuktexem och jag fick rådet att klippa henne under magen och fick också något inflammationsdämpande för det hade blivit någon likal inflammation under magen. Sedan försvann det.

Men som sagt, det kan vara vad som helst. Skorporna från muggen kan också se ut så.
 
Sv: Vad är detta? (bild)

Det på ryggen kan vara regnskållor, på benen kanske rasp? Borde dock inte klia på dej då, men du kanske bara inbillar dej?;)
Min ena häst har iaf fått lite regnskållor på ryggen nu av detta eviga regnande och det är samma där att man kan dra bort hår med.
 
Sv: Vad är detta? (bild)

Det kliar som ett j-vla as i alla fall, ser ut som om jag har gåshud överallt! Skulle jag börja klia kan jag nog inte sluta =)
Jag letar för fullt efter en veterinär som KAN sånt här, de jag har haft ute hitills har inte sagt något förutom :confused: Kan man ringa till SVA och tjata lite till?

Parasiter? Har ju kvar av switchen, kanske skulle hälla på en omgång...
 
Sv: Vad är detta? (bild)

Kan ju vara regnskållor, men de brukar ju vara gulaktiga och mjälliga och lite svampiga på undersidan av skorpan och på huden under.
Be veterinären ta ett hudprov.
 
Sv: Vad är detta? (bild)

Hm, om det inte är äckelkli du har (psykosomatisk klåda för att det ser så läbbigt ut..) så borde det väl inte vara regnskållor som "smittat" dig.
Men ringorm börjar väl synas som ringar på människohuden ganska snabbt om det börjat klia.

Våra fick ringorm efter att ena hästen varit hos en tränare och gått med en unghäst och haft samma sadel som de andra i stallet. De började som sådana där knottror med päls som släppte om man drog i dom. Sedan alla släppt började ringmönstret synas tydligt.
Och på mig kliade det bara jag tittat på eländet. Bara namnet ringorm likssom.. Huuga

Fast unghästen som hade en enorm vinterpäls fick likadana skållor som på bilden i fjol då han tränades svettig och tog lång tid att torka. Efter klippning torkade de bort. de var värst i selläget och över ryggen.

Efter bad med imaverol ett par gånger var båda hästarna fria från ringorm. Även jag tog en hästkur då jag blivit smittad på halsen. Tro om det känns äckligt! Det känns som om man aldrig kan känna sig helt smittfri. Det är ju inte så lätt att sanera all utrustning och vrår i stallet.
 
Sv: Vad är detta? (bild)

Nästan så där såg de ut förra året när våra hästa fick päls ätare!:crazy:

Man såg ju hur de åt upp pälsen, och min häst förlorade ALLT sitt fina hovskägg m.m......
De är ganska så lätt att rycka loss håret just där de där små sakerna sitter, och det ser nästan ut som "mjäl" eller liknande, vita "skorpor" eller liknande, och detta är då själva djuret....de som man ser längst ner som ett vitt pulver eller hur man nu ska förklara!

Men man märker ju ganska så fort om de är päls ätare då de gärna tuggar på pälsen, och den ser då verkligen tuggad....våra hästar tyckte det kliade en hel del när de hade de, Stakars Galsi fick i början ingen ro då han bara kliade sig hela tiden....
 
Sv: Vad är detta? (bild)

En bakteriell hudinfektion av något slag, stafylokocker eller regnskållor t ex. Svampinfektioner brukar vara torra.

Smittsamt - sannolikt ej.
 
Sv: Vad är detta? (bild)

De delar är hästens kropp som oftast drabbas är de delar som kommer lättast i kontakt med regn och fukt. Alltså huvudet, ryggen, bröstkorgen och länden. Ibland kan det också utvecklas i karlederna eller på skenorna.

Symptom
Många tror att klåda är ett symptom på regnskållor. Detta är inte sant. Oftast märker man det först på att pälsen är matt och glanslös. Pälsen kan till och med se "maläten" ut. Det lättaste sättet att hitta/upptäcka regnskållorna, är genom att stryka med handen över pälsen på de utsatta områdena. Man kan då känna små "knutor" (krustor) längst ned i hårremmen mot huden. Om man pillar loss dessa, lossnar även delar av pälsen och huden och det blir en "grop" i huden där pälsen suttit. Håret lossnar i små penselformade hårtussar. Man skall inte pilla loss dessa, då det åsamkar hästen smärta.

Om hästen drabbats av regnskållor kan den ofta visa smärta vid exempelvis borstning eller beröring av det drabbade området.
Är hästen kraftigt drabbad, så kan allmäntillståndet påverkas. Så pass att de tappar matlusten, med följden att de tappar i vikt. De kan också få förstorade lymfknutor.
I svåra fall har det hänt att områden på huden, stora som handflator, kan lossna. Sjukdomen verkar vara vanligare vintertid, i vinterräls. Men den uppkommer ibland också även på hästar med sommarpäls. Det är dock i dessa fall inte lika stora krustor.

Regnskållor smittar
Detta är en smittsam sjukdom, som överförs luftburet av de sporer som frigörs då krustorna blöts upp. Det smittar också via borstar eller exempelvis täcken.

Behandling
Man skall försiktigt och noggrant tvätta drabbade områden. Detta skall göras med ett milt desinfekterande medel. När man blött upp krustorna kan man lossa dessa, om de sitter löst och desinfektera huden under dem. Efter tvätt och desinfektion måste man torka ordentligt. En vanlig hårtork är ypperlig för ändamålet. Tänk dock på att använda låg värme, för varmt orsakar smärta. Har du en hårtork som blåser "kalluft" är detta det bästa.
Tänk på att desinfektera dig själv och alla redskap du använt vid tvätten, innan du rör andra djur eller saker. Under hela sjukdomstiden, efter all hantering av hästen, skall den som kommit i kontakt med hästen tvätta händerna innan denne rör andra djur. Dessa hästar skall inte dela någon utrustning med andra hästar, inte ens med andra smittade sådana.

Då man konstaterat att hästen har regnskållor och tvättat denna enligt ovan, är det viktigt att också desinfektera all utrustning (täcken, borstar, vojlockar etc) som hästen använt. Bakterier kan sitta kvar på dessa ganska lång tid.

När de drabbade områdena är rena och torra, är det viktigt att dessa hålles torra hela tiden till dess att huden läkt. Borsta inte hästen mer än nödvändigt under läkningsperioden. Låt den under denna tid stå inne, alternativt gå ute kortare tider med regntäcke vid nederbörd.
Får en häst regnskållor på vita hudområden skall dessa områden även skyddas mot direkt solljus med lägst solskyddsfaktor 15.
Drabbas områden på benen eller i karlederna, skall ej bandage eller andra skydd sättas på. Benskydd som används vid träning är okej, men endast vid träningstillfället.
Bandage och andra skydd kan nämligen stänga inne fukten, och besvären kan istället öka.

Smittade (drabbade) hästar skall isoleras.

För att verkligen fastställa att det är just regnskållor en häst har, krävs provtagning av veterinär.

Är hästen kraftigt angripen, eller mycket allmänpåverkad bör veterinär också kontrollera hästen, då den kan behöva behandlas med antibiotika för att bli frisk.

Är symptomen och besvären lindriga, brukar det oftast självläka inom ett par månader.

kopierat fr http://ridsport.ifokus.se/Default.aspx?ArticleId=85ab2cfd-203b-46a1-bd85-793f38b41215
 
Sv: Vad är detta? (bild)

På den sidan jag angav finns även bilder på en ponny som fått det!
 
Sv: Vad är detta? (bild)

Dermatofytos - ringorm

Foto: Bengt Ekberg


Dermatofytos är en hudsjukdom som tidigare benämndes ringorm på grund av dess ringformiga utseende.


Orsak och smittspridning
Dermatofytos eller ringorm hos häst orsakas vanligen av Trichophyton equinum eller Microsporum equinum, som är två mögelsvampar (dermatofyter). Dessa överförs lätt till hästar genom kontaktsmitta och/eller via borstar, sadlar och annan utrustning i stallet. Andra dermatofyter, till exempel Trichophyton verrucosum, som är vanlig hos nötkreatur, och Microsporum canis, som ses hos hund och katt och Trichophyton mentagrophytes hos gnagare kan undantagsvis även smitta häst, men är då inte lika smittsamma mellan hästar.

Ringorm kan även smitta från djur till människa - sådana sjukdomar kallas zoonoser.

Dermatofyter är svampar som lever av keratin som finns i hår, hud, naglar, klor med mera. Yngre och nedsatta individer drabbas lättare av infektionen och viss motståndskraft uppkommer efter genomgången infektion.

För att kunna ta reda på eventuell smittväg och vidta saneringsåtgärder är det bra om veterinär undersöker hästen och tar prov för laboratorieundersökning, så att man får reda på vilken typ av ringorm som det rör sig om.
Symtom
Vid ringorm hos häst är de första symtomen lindriga hudansvällningar där håren reser sig ibland även med krustbildningar. Därefter ses ovala/runda hårlösa partier av varierande storlek cirka ett par centimeter i diameter, med torra hudflagor i alternativt mer fuktig hudinflammation. Förtjockad hud ses också som symtom.

Klåda förekommer sällan. T.equinumtycks i allmänhet ge en fuktigare infektion med mindre hudförändringar, medan M. equinum ger en torrare variant med något större hudförändringar. Huvud, hals och bål angrips i första hand, vilket är logiskt vid direktsmitta, med tanke på hästars sociala beteende och smitta från utrustning som till exempel sadelgjorden.

Symtomen som beskrivs ovan är typiska för ringorm, men det förekommer även mindre typiska fall utan håravfall. Sekundär infektion med bakterier förekommer ibland och då kan inflammationen i huden bli allvarligare.

Inkubationstiden, det vill säga tiden från smittillfället till de första symtomen visar sig, är cirka 14 dagar. En god regel för att förhindra smittspridning i ett stall kan vara att alla nya hästar får stå i karantän 14 dagar, då även många andra infektionssjukdomar hinner bryta ut och kan behandlas inom denna tid.


Provtagning
För att säkert kunna ställa diagnos bör veterinär undersöka hästen och ta ett korrekt prov. Efter försiktig tvätt med sprit som får avdunsta, tas prov i de yttre delarna av förändringarna, där svampen finns.

Provmaterialet utgörs av hudflagor och hårstrån som rycks loss från ytterkanten. Materialet förvaras torrt, i till exempel ett kuvert (för undvikande av att snabbväxande mögel ska växa över), och skickas till laboratorium med begäran om undersökning av "dermatofytos". Begär direktmikroskopi och odling.


Behandling
Dermatofytos eller ringorm avläker hos den enskilda hästen ofta, på cirka åtta veckor även utan behandling. Eftersom denna svampinfektion kan vara mycket smittsam mellan hästar, och även smittar människa och andra djur, bör de infekterade djuren dock behandlas för att förhindra smittspridning.

Dermatofytos går att behandla med receptbelagda läkemedel mot svampinfektion. Det vanligaste är tvättlösning för utvärtes bruk. I vissa länder används även andra preparat än de ovannämnda vid behandling, men på grund av restriktioner för läkemedelsförskrivning till livsmedelsproducerande djur inom EU är valet begränsat. Vissa läkemedel blir dessutom mycket dyra vid behandling av en häst.

I de fall barn eller vuxna människor är smittade, bör läkare kontaktas för att få korrekt behandling. Om hästen drabbats av en bakteriell hudinfektion till följd av ringorm så läker de ofta ut samtidigt men i vissa fall krävs behandling även för det.

Vaccin mot ringorm har under hösten 2003 introducerats i Sverige. Vaccinet heter Insol. Det går att vaccinera både som profylax och under pågående infektion.


Hur förhindras smittspridning
För att förhindra smittspridning bör hästar i infekterat stall ej flyttas förrän minst 14 dagar har förflutit efter avslutad behandling med veterinära läkemedel. Hästar med ringorm bör separeras från friska hästar. Håll god hygien och tvätta händer med tvål och vatten efter hantering av de infekterade hästarna.

I samband med behandling ska sanering av stall samt stallutrustning göras. Har ett stall drabbats av ringorm ska besökande ryttare och hästägare informeras om detta så att de kan undvika smittan. En god regel i ett stall är att vara försiktig med lån av vojlockar, borstar och annan utrustning.


Sanering
Det är av största vikt att stallet och hästtransporter rengörs ordentligt efter ett ringormsutbrott, då svampsporer överlever i hudflagor och hårstrån på boxinredning, i transporter, sadelkammare och på utrustning som borstar, vojlockar etcetera.

Desinfektionsmedel för boxtvätt med god effekt finns i fackhandeln. Övrig utrustning bör också rengöras med desinfektionsmedel som jodopax med mera. Tvätt av täcken, vojlockar och kläder i 60°C avdödar också svampen.

All desinfektion föregås av mekanisk rengöring, gärna högtrycksspolning, varefter desinfektion görs enligt anvisning på förpackningen. Hår och tagel från borstar, ihopsopat strömaterial från stallgången etcetera. kan förstöras genom exempelvis bränning. Utsatta platser, som till exempel staket runt hagar och paddockar där hästarna ofta står, kan också med fördel saneras.


Karin Bergström
Laboratorieveterinär
Avdelning för bakteriologi



Detta smittar till människor!
 
Sv: Vad är detta? (bild)

Regnskållor utan tvekan. De kan komma lite varstans på kroppen och är i princip samma sak som rasp, när det hamnar på benen.

Botas genom att tvätta hästen med Hibiscrub eller Hexocil, försöka hålla den torr i möjligaste mån, hjälpa magen med probimin och det kan hjälpa att ta bort eller minska betfor och melass.
 
Sv: Vad är detta? (bild)

Är "ring" format?? En häst jag hade för längensedan hade det och jag kunde öppna "såren" som en lucka!
Behandlingen är den samma som regnskållor ungefär.
 
Sv: Vad är detta? (bild)

Rasp och regnskållor orsakas inte av samma bakterie.

Föreslagen behandling låter ok, men vissa fall av streptotrikos kan komma att kräva en allmän behandling med penicillin.
 
Sv: Vad är detta? (bild)

Hoppas verkligen att jag inte har orsakat hästen smärta när jag "plockat bort" dessa saker! Det är en riktig pipleksak till häst som visar när hon har ont... i form av en rejäl spark :smirk:

De experter som tittat på henne har alla sagt vad det inte är...

Jag har tvättat hästen med hexocil en gång, blir lite vanskeligt eftersom jag får använda hink och svamp men går gör det! Upprepning i vilka intervaller? Hon går inte ute när det är dåligt väder och använder ej täcke...

Hur jag ser ut då! Jag har fått utslag över nedrehalvan av ansiktet och från armhålan ner till mitten på låret på vänster sida... Knottror som efter en stund blir små blodröda fläckar. Rådet jag fick av min mor (sjuksyrra) var att klappa/nypa inte klia. Hårbotten är täckt av vaxigtmjäll, känner mig jävligt snygg mao! :cool:
 

Liknande trådar

Juridik & Ekonomi Jag vet inte vad jag vill med tråden men,, jag behöver lämna. Jag har koll på alla bostadsköer, privata hyresvärdar och blocket bostad...
3 4 5
Svar
86
· Visningar
13 188
Senast: lizzie
·
Hundhälsa En lång historia. Malinois hane på nu snart 2år som förra året i oktober fick svårt att gå på hårda underlag. Testade vila en vecka...
Svar
10
· Visningar
1 980
  • Låst
Hundavel & Ras Vi har ett läge där släktskapsgraden ökar i våra raser vilket ger ännu mer anledning att selektera hår vilket i sin tur, överlag, ger...
13 14 15
Svar
292
· Visningar
23 409
Senast: Hedinn
·
Övr. Hund Långt inlägg så jag hoppas att någon orkar läsa hela för jag hade behövt utomstående tankar och åsikter. Då jag känner att jag inte...
Svar
3
· Visningar
2 145

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp