Uppdrag bantning del 5

Sv: Uppdrag bantning del 5

Igen...
Det är stor skillnad på när hästen förbrukar.
Då har de ett normalt behov.

vi kan inte hela tiden prata om vad en sjuk eller stillastående häst tål eller inte.

hästar i träning tål en hel del socker- såvida att de inte är tjocka sen innan.
Socker ingår i hästens föda/ behov..

T o m diabetssjuka människor kan få ett fungerande normalt blodsocker genom att "bara" motionera.
Motion= ett annat lika viktigt behov som ska harmonisera med intaget.

ett annat sätt att minska sockret är att lägga ut det kvällen innan o få regn på det- urlakning.

Jag är inte med på hur du resonerar, tror du blandar ihop två olika begrepp.
En häst med anlag för IR har troligen ganska lågt energibehov överhuvudtaget dvs alltid. Det som ökar när den rör sig är dels energibehovet i sig, ex antalet MJ per timme motion. Men det är också så att de proteiner som transporterar in sockret i cellerna, som ett svar på insulinsignalen, dessa proteiner fungerar mkt bättre när musklerna har arbetat. Men det är egentligen två olika saker och man bör nog inte blanda ihop begreppen.


Och - vis av dina vanliga kommentarer på mina svar
Ja jag tror att man kanske måste behärska detta på molekylnivå för att verkligen förstå skillnaden.
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

KL

Det finns väl en del med erfarenhet av fång här?

Min häst blev dålig idag och troligtvis är det lindrig fång orsakad av foderbyten. Veterinären som var ute känner jag inte och jag vet inte hur bra han är på foder. Men när han började snurra om fjolårshö så slutade jag lyssna på hans foderråd.

Men jag litar inte riktigt på den höbalen vi har nu, den ser fin ut, men jag har fått reda på att bonden lät dem stå balade på fältet flera dagar innan han plastade så det kan mycket väl vara dåligt utan att det syns. Så nu får han bara halm och så tänkte jag smyga in vårt nya hö långsamt när vi öppnar nästa bal (annan bättre leverantör). Hur mycket halm kan jag ge till en början? Fri tillgång, är det okej? Han äter inte mycket av det.

Men hur ska man tänka när man gör foderstat till en fånghäst? Räknar man som till en vanlig häst? Sedan hålla hästen slimmad vet jag, min häst har varit tjock, men gått ner ganska bra nu och har inte mycket övervikt kvar. Veterinären tyckte han såg fin ut. Och han är ju bara 1,5 år så jag vill ju inte råbanta precis.
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Tråkigt med din unghäst, hoppas det inte blir så allvarligt.

Vi är nog en hel del som har erfarenhet av fång. Det hänger ju ihop med feta hästar.

Om hästen inte äter så mkt spelar det nog ingen roll hur mkt du ger. Men om den inte får ngn annan mat så kan den nog börja äta mer av halmen.

Det är svårt att uppskatta vikten och hullet på en häst. Om den verkligen inte är överviktig (vet av egen erfarenhet att man lätt felbedömer det) så kan den nog få hur mkt halm som - om den är av bra hygienisk kvalite och inte innehåller några kvarlämnade fyllda ax!

En fånghäst bör vara så smal som möjligt. Nu är det nog ovanligt med så unga fånghästar. Det är nog bra att ta reda på varför den fick fång, om det nu var av foderbyte, vad beror det i så fall på?

Det är socker och fruktaner man ska akta sig för.

Alla hästar behöver proteiner, särskilt en unghäst. Så minimalt med energi, speciellt i form av socker, stärkelse och fruktaner och proteiner efter dagsbehovet, Det är inte lätt!
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Verkligen inte lätt!

Han blev dålig i magen i slutet på förra balen och sedan bytte vi till en ny leverantör och han har fortsatt vara dålig från och till. Det har varit några dagar nu alltså. Men som sagt så är ju den här leverantören inte bra så vi har fått ett bättre silage från förra leverantören igen och är det bra så ska vi ta analys på det. Men just att han var lite lös från och till och foderbyte på det kan utlösa fång sa någon? Och min häst är kanske lite känslig.

Jo, min höst ät lite överviktig fortfarande, men inte fet precis. Det tyckte inte veterinären heller (men jag vet att de inte alltid har så bra koll på sånt ...).

Hur som så ska jag ringa vår vanliga vet. på måndag. Hon har mobil röntgen så kan hon komma ut och göra en undersökning och ev. rönta hovarna på honom. Så himla dumt när man inte har nåt annat val än att ringa distriktet, jag känner ju inte dem och vet inte om han som var ute kan häst eller inte.

Jag vet att de ska ha sitt proteinbehov uppfyllt, och fick tips om att ge lusern till halmen. Men det äter inte min häst. Han är lite kinkig med krubbmat överlag. Men jag ska se om vi kan öppna den nya balen lite tidigare, för det är ju hursom bra att de andra hästarna också får fasas över på det nya så de inte också blir sjuka. Så då kan jag börja blanda lite i halmen.

Tack för ditt svar. Jag tar till mig allt och vill lära mig så mycket om det går!
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Va? Har veterinären konstaterat fång pga att han är dålig i magen? Vilka symptom har han? Va äter han för medicin? Vad åt han innan fånganfallet?

Elina8 Ja det är absolut värt att kolla runt hos olika fodertillverkare. Det är så skönt att slippa blanda ut och balta när man inte behöver :)
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Veterinären konstaterade det, eller gissade på det, pga att han har ont och är varm i framhovar, vill inte lägga vikt på dem. Har svag puls. Han står som vanligt, men i box lutar han baken mot väggen, som att han avlastar lite. Vi får inte lyfta benen på honom eftersom han inte vill lägga mer vikt fram. Han hade dessutom feber, 39.7. Innan han blev dålig åt han hö, 4 kg, och halm, ca 2 kg. Han är dålig i magen OCKSÅ. Blev det i slutet på förra balen, i början på veckan. Sedan bytte vi leverantör och fick alltså ett nytt hö, vilket inte var skördat under optimala omständigheter fick jag senare reda på. Han får butta. Jag hoppas att han hade fel och jag kommer ringa min vanliga veterinär, som är specialiserad på häst, i morgon.
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Ang lucern, vad provade du för lucern?

Jag har haft flera som INTE tyckt om melasserad lucern, man glatt ätit omelasserad (en fångis/misstänk fångis ska ju helst inte ha melassas lucern heller).

Men det kan vara nåt att testa annars, och det finns omelasserad hackad lucern - den kanske han inte räknar som 'krubbmat'?
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

*kl*

Här fortgår den långsamma bantningen av min ena häst. Hon som varit skadad flera gånger. Igår var jag och en annan bukefalist ute och körde lilla fröken. Det blev en tur på 45min av backig väg. Vagnen jag har är en stor 4hjulsvagn som tjänstgör som traktorvagn ibland med. Den är 4,5meter lång och knappt 2 meter bred. Den är så pass tung att man själv precis kan flytta den. Den är lagom att jobba en liten dam med. Sen ett par folk på flaket så blir det ännu bättre. Hon tyckte nog att det var ganska jobbigt. Hon var ganska svettig när vi kom hem. Så en snabb avspolning av det värsta och ett tunnt täcke på och sen ut och rulla sig så var ordningen återställd. Men av erfarenhet så vet jag att det är enda sättet att få henne dels lugn och att hon gör av med energi är att sätta henne i skapligt arbete. Jag har ridit under några veckor till och från. Efter sista skoningen så var hon lite sömtryckt så då var hon lite känslig. Men nu är det bra igen.

Annars har jag ett motsatt problem. Jag har fått hem Haflingern.. Hon måste lägga på sig 50-70kg istället.. Likaså 4åringen är fortfarande tunn, men har gått åt rätt håll på hö och lite kraftfoder. Jag vill inte ge någon av dom för mycket kraftfoder av olika skäl. 4åringen blir pigg och far runt och det är inte bra för hennes hov. Haflingern blir lätt dålig i magen av kraftfoder..
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Jag har provat strå och pellets både med och utan melass. Tyckte inte om det något. Men hoppas på att vårt nya hö har lagom värden så jag inte behöver lägga till något. Hur är det annars med soja till en häst som haft fång? Jag tänkte sedan när han blivit frisk igen.
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Jag är inte med på hur du resonerar, tror du blandar ihop två olika begrepp.
En häst med anlag för IR har troligen ganska lågt energibehov överhuvudtaget dvs alltid. Det som ökar när den rör sig är dels energibehovet i sig, ex antalet MJ per timme motion. Men det är också så att de proteiner som transporterar in sockret i cellerna, som ett svar på insulinsignalen, dessa proteiner fungerar mkt bättre när musklerna har arbetat. Men det är egentligen två olika saker och man bör nog inte blanda ihop begreppen.


Och - vis av dina vanliga kommentarer på mina svar
Ja jag tror att man kanske måste behärska detta på molekylnivå för att verkligen förstå skillnaden.
Ha ha.
Så du menar att det är proteinerna som är transportörer av energin?
De är liksom inga spermier:p. Signalsubstanser är inte proteiner.

Nej det är nog mer att cellerna är mottagliga för intag när insulinet fungérar. annars skulle de behöva röra sig dygnet om. Musklerna måste tömmas ibland på sitt energilager för att det ska finnas ett behov. Med mer syreupptagning o förbrukning av energi strömmar mer blod genom musklerna där proteinerna är med o lagar o bygger upp. Lite förenklat .....
Säg det då till Alex som inte förstår varför hästen kan äta mer socker nu när den är igång mot för när den stog.

Man kan även göra sin häst IR genom att övergöda den.. i synnerhet som ung.

Även om en häst är genetiskt betingad för IR så går det lätt att hålla borta med hjälp av motion o se till att den inte blir tjock eller smällfet.
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Jag tolkar det FA skriver som att hon menar transportörerna som sitter i cellväggen och släpper in glukos i cellen. De är i allra högsta grad proteiner.

Och du borde nog läsa på lite om cellbiologi...
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Säg det då till Alex som inte förstår varför hästen kan äta mer socker nu när den är igång mot för när den stog..

Hrm, nu glömmer du en liten detalj axel.

Lillen åt INTE mer socker då mot förr. Som jag skrev: TOTALSOCKRET i foderstaten blev ungefär densamma mellan åren Dvs trots att 2010 års hade 8.8% socker och 2011 års hade 15.2% socker.

Dessutom glömmer du en till sak.. Det var 2010 års skörd som hade 15.2% socker. Lillen stod på boxvila juli - november 2010..

Jag gav 2010 års skörd i somras med. Och han stod maj - juli också. På samma silage.

Eller, för att gardera och vara extremt korrekt - just NU har jag INGEN ANING hur mkt socker han äter eller inte äter då jag inte har analys på årets silaget än. Utan jag vet att han äter 10 gram socker/dag via ledtillskottet, i övrigt så har jag inte den blekaste lilla aning vad han får i sig vad gäller annat än TS.
 
Senast ändrad:
Sv: Uppdrag bantning del 5

*eget KL*

Ang glukos och proteiner... Så insulin aktiverar GLUT-X (glömt nummer, 4 kanske? Forest Autumn kan exakt vilken!!) som är ett transportprotein som finns i celler (både muskler och fett) och har som uppgift just ATT transportera glukos till cellerna där det sedan används till bland annat energiutvinning.

Iaf humant så hjälper metformin bla till med detta.. Ur FASS:

Metformin har 3 verkningsmekanismer:

1. Reduktion av leverns produktion av glukos genom att hämma glukoneogenesen och glykogenolysen.

2. Genom att öka insulinkänsligheten, förbättra perifert glukosupptag och glukosutnyttjande i muskulaturen.

3. Fördröjning av intestinal glukosabsorption.

Metformin stimulerar intracellulär glykogensyntes genom att inverka på glykogensyntetas.

Metformin ökar transportkapaciteten av alla typer av membranglukostransportörer (GLUT).


Sen hur (om) det fungerar på hästar är ju omstritt förvisso, men jag själv är ju nöjd med att se en signifikant skillnad på Lillen som i alla fall vittnar om att får en ökad insulinkänslighet av metformin än utan.
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Jag har provat strå och pellets både med och utan melass. Tyckte inte om det något. Men hoppas på att vårt nya hö har lagom värden så jag inte behöver lägga till något. Hur är det annars med soja till en häst som haft fång? Jag tänkte sedan när han blivit frisk igen.

Soja är okej ur fånghänseende. Lite omdiskuterat till IR-hästar dock.
Det är förvisso inte så gott, och kan vara knepigt att få tag på, har nog inte en konsistens din gillar etc, men potatisprotein är också säkert till fångisar. Och spöar soja proteinvärdesmässigt med nästan det dubbla/kg.
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Ha ha.
Så du menar att det är proteinerna som är transportörer av energin?
De är liksom inga spermier:p. Signalsubstanser är inte proteiner.

Nej det är nog mer att cellerna är mottagliga för intag när insulinet fungérar. annars skulle de behöva röra sig dygnet om. Musklerna måste tömmas ibland på sitt energilager för att det ska finnas ett behov. Med mer syreupptagning o förbrukning av energi strömmar mer blod genom musklerna där proteinerna är med o lagar o bygger upp. Lite förenklat .....

Även om en häst är genetiskt betingad för IR så går det lätt att hålla borta med hjälp av motion o se till att den inte blir tjock eller smällfet.

Men du axel!
Visst är det bra om man tänker och försöker förstå hur ngt fungerar men
man kan ju inte hitta på vad som händer i kroppen !!! Jag skulle tex inte vilja gå till en läkare som gissar hur det fungerar vid olika sjukdomar.

Inuti cellerna så finns det proteiner som kallas för glukostransportörer. Deras uppgift är att transportera sockret genom cellmembranet in i cellerna. Det finns flera olika sorters glukostransportörer. En av dem GLUT4 är insulinberoende. hur kan jag veta detta? Eftersom jag har en häst som troligen är IR så har jag tagit reda på det. I våras skrev jag ett projektarbete i molekylärbiologi om just denna GLUT4.

Vad spermier har med detta är jag nästan nyfiken på att få reda på.
Insulin är också ett hormon. Man kan kanske kalla det för signalsubstans?

Menar du att cellerna rör sig?
Det som jag har fetstil markerat fattar jag inte alls.
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Det låter ju inte roligt alls. Hoppas ditt nya hö inte har för bra värden.
Jag skulle prova att blötlägga lucernen, det funkar på min häst som är lite kräsen.
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Jag hoppas det samma :( Men han gillar halm, så han kan få mestadelen det om det är så.

Har provat att blöta lusern och också blanda med betfor (förra året alltså, nu får han såklart inte betfor), men han puttar ut det ur krubban så det är helt lönlöst.

Dock gillar han konstigt nog soja, så det kan jag ge så småningom om det skulle behövas, om jag inte får tag på potatisprotein.

Tack för alla tips!
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Det är likväl inte proteinet som man stoppar i hästen som möjligör GLUT4 att förse cellen med energi, utan insulinet.
får man inte ner insulinet så spelar det ingen roll.

Det du beskriver är på en frisk individ eller en sjuk som motionerar.
 
Sv: Uppdrag bantning del 5

Fast nu förenklade du ett steg för mycket axel.

Det är receptorerna som reagerar på insulinnivån som styr. När de blir mindre känsliga så stiger insulinet ytterligare, för att nå en nivå där receptorerna reagerar.

Dvs att enbart sänka insulinet hjälper i sig inte en receptor med nedsatt känslighet, den reagerar inte mer för det, utan blodsockret kommer fortfarande inte in i cellerna.

Utan för att lösa problemet måste man få receptorernas insulinkänslighet att öka igen och bli mer normal. Där kan motion t ex, bara så 'lite' som 30 minuter skritt/dag hjälpa till. Dock så är olika hästar olika mycket insulinresistenta, och för vissa räcker det med X motion, andra inte.
 

Liknande trådar

Hästvård Funderar med detta kring svartsjuka om hästar kan känna sådant och i så fall hur. Anledningen att jag frågar är att min häst blivit som...
2
Svar
24
· Visningar
1 253
Senast: skiesabove
·
Hästvård Jag har en häst med fyra vita strumpor och rosa hud därunder. Har under de senaste åren drabbats av olika grad av mugg/rasp under senare...
Svar
8
· Visningar
967
Senast: Fiorano
·
Relationer Visste inte vad jag skulle döpa tråden till... Men normen är väl i stora drag att man har en relation oftast med en person. Kanske...
2 3
Svar
57
· Visningar
5 251
Senast: gullviva
·
Kropp & Själ Jag har i snart 3 månader tränat på gymmet 2 dagar i veckan, mest styrketräning. Har väl blivit lite starkare och sådär och det är...
Svar
9
· Visningar
571

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Tillbaka
Upp