Sv: Underskattade hingstar
Läs gärna detta:
http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=949553&highlight=avelsledare
Läs gärna detta:
http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=949553&highlight=avelsledare
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Skulle du inte göra det även om mamman gått svår klass?
Så långt det går tror jag på att testa unga oprövade hingstar på äldre ston som man vet lämnar bra, och tvärtom!
Slutsats - använd de här underskattade prestationshingstarna på de oprövade unga stona och våga chansa på de unga hingstarna till de äldre beprövade stona som själva presterat! Annars kommer vi ingenstans! Våga dessutom gå din egen väg och använd inte samma hingst som alla andra.
Håller med dig att de unga Hingstarna bör gå till de beprövade stona som själv har presterat bra. Men jag vet jätte många som tar en yngre hingst med spännande blod på ett ungt sto och det är detta jag tycker är så fel. Många som ingentligen borde använda de äldre hingstarna till sina oprövade ston tar unga hingstar och många följer ju strömmen när en hingt blir poppis.
Nu tänker jag mest på de absolut nya hingstarna och de som redan har avelsbokstav A och har bevisat. Därimellan finns ju hur många fina hingstar som helst som både presterar bra, fina avkommor men som inte är höjda än som man använder, men det var just det att så många vågar använda dessa tre åringar som jag inte riktigt förstår. Bättre treåringarna endast går till de ston med prestationer och inte till hur många ston som helst. För jag skulle nog inte köpa en unghäst e. tex Careme och Optic eftersom jag inte vet om de blir godkända igen och blir de inte det så är de ju knappast att ta aveln framåt fast de har intressant blod.
De hingstarna är säkert bra att avla på men till mina ston som är rätt unga hade jag hellre valt deras pappor eftersom jag inte vet än hur deras avkommor blir. Nu är i och för sig dessa hingstar i så pass bra ålder att de har avkommor som är några år och man kan se hur de nedärversig men skulle hingstarna varit yngre skulle jag hellre tagit pappan. Som tex i detta fallet med Optic skulle jag hellre valt Orlando.
En av anledningarna är att;
¤ Många avlar för att sälja, då är det ju givetvis mer intressant på marknaden om hingsten är ny (3-åring eller en utländskstammad).
¤ Många som avlar har mkt svårt för att gå sin egen väg, och avla efter vad de själva vill ha fram, utan hamnar i denna matador avel, "måste följa strömmen principen".
Att vi skall avla frammåt, är väl givet...det är ett bra steg frammåt för svensk avel om vi alla som väntar föl, får ett som är bättre än sin mor.
Givetvis ska vi framåt i aveln -men hellre en riktigt bra presternade hingst som bevisligen visat sin egen förmåga, sin hållbarhet samt sin nedärvning, än en ny oprövad med "poppis fader" tex...Jag tror det beror på att vi ska FRAMÅT i aveln inte bakåt och många av dom nya hingstarna har ju beprövade stammar.
Att avla så man får ett positivt avelsframsteg är när avkomman till dem utvalda föräldradjuren, genetiskt är ett ett steg ( eller fler) närmare det egna upsatta avelmålet man har för sin avelsverksamhet.Jag läser ofta på detta forum om att avla framåt, vad innebär det?
Var det svaret riktat till mig? Nu förstå inte jag, men det är å´andra sidan inget ovanligt!Som utomstående kan jag tycka det är rätt intressant att alla här tycks rörande eniga om att det är alla andra uppfödare som är problemet: de följer med strömmen som menlösa får, de vågar inte gå efter eget huvud, de lägger fel hingstar på fel ston.
Antingen är de uppfödare som skriver på Buke mycket bättre än alla andra, eller också har vi ett svårartad fall av self-centred bias (dvs att de flesta upplever sig bättre än genomsnittet, ett vanligt psykologiskt fenomen) på gång.
Alla hästar har en mamma också men jag måste ändå berätta att vi har en A-dur häst i stallet. I ärlighetens namn är det den fulaste häst jag någonsin sett! Det finns (ännu) inga kvalitéer på den hästen, den har hemsk exteriör (kort hals, inåttåad fram m.m), gångarter är inte att tala om (mycket trippig i trav och galopp, slänger fram frambenen och briljaderar lite och hoppar ok då och då.
Nu kan det vara så att det är pilotfel, vissa saker iallafall.
Så A-dur går bort