Sv: Tufft föl!
*Knapplån*
Vilken märklig tråd!
Ni som inte hanterar era föl, var så goda att låta bli, men på vissa låter det ju som om alla som hanterar sina föl är amatörer, nybörjare, "trädgårdsuppfödare" och allmänt klantiga och okunniga. Så är det INTE.
Jag har själv fött upp hästar i 20 år, visserligen i liten skala, men ändå. Jag har också jobbat på stuteri och har många bekanta som hållit på betydligt längre än jag, och jag har aldrig tidigare hört åsikten att tidig hantering skulle vara skadlig för hästen. Inte heller har jag haft några problem med mina uppfödningar. De har alla varit väldigt trevliga. Olika, javisst, men knappast "fördärvade" av att ha blivit hanterade tidigt. Tvärtom brukar jag få beröm av hovslagare, veterinärer och andra för att fölen är så välhanterade. Jag tycker det känns bra att hantera fölen även när inget speciellt är på gång. Då ser de ju att människan är helt OK och inte bara dyker upp och håller fast en när något otrevligt ska hända (avmaskning, hovvård, vaccinering o.s.v.).
Våra föl får grimma på sig dag 1 och vi tränar även att lyfta fötter m.m. Eftersom våra betesmarker alltid legat en bit från stallet där hästarna står på vintern har våra föl också fått lastas och transporteras redan tidigt.
Jag bodde under en period i Tyskland, på ett medelstort haflingerstuteri (c:a 20 hästar) med mycket gott renommé, där ägarna hade lång erfarenhet av uppfödning (mer än 20 år, då) och även deras föl hanterades från dag 1. Alla ston bands upp på stallgången, ryktades, kammades och fick hovarna kratsade innan de fick komma ut i hagen. Fölen bands upp bredvid mamma, borstades och fick hovarna urkratsade. Varje dag, från dag 1. Alla var mycket lugna, trygga och - välhanterade ...
Nu räknar inte jag mig till "trädgårdsuppfödarna" bara för att jag sätter på fölet grimma och lyfter fötterna på det. Mina hästar lever verkligen hästliv! 10 minuters hantering om dagen betyder att fölet ändå är "vildhäst" resterande 1430 minuter. Det ger lite perspektiv på det hela tycker jag.
Och apropå att alla erfarna uppfödare minsann vet att föl inte ska hanteras tidigt utan lämnas ifred så vill jag citera ur boken
Unghästar - Uppväxt, hantering, inridning och träningsfysiologi av Ingrid Andersson och Charlie Lindberg:
Följande delmål bör klaras av före avvänjningen:
* att ge det [fölet] förtoende för människor
* vänja det vid grimma
* leda det
* binda upp det
* rykta det
* klappa det på hela kroppen, även öronen
* lyfta benen
Kapitlet om fölets första sju månader inleds f.ö. med ett citat av Roland Fransson, uppfödare i fjärde generationen, premieringsförrättare m.m:
Grunden i all hästhantering är att fölet lär sig att stå uppbundet! Gör detta redan när det är två, tre dagar så blir det en trygg fölunge. Vänta inte tills den är fyra, fem månader eller ännu äldre!
Jag förstår inte heller hur man kan visitera ett föl som "lämnas ifred" helt och hållet, som vissa i tråden förespråkar? Åtminstone menar jag med "visitering" lite mer än att bara titta på hästarna på avstånd. Fästingar t.ex. syns inte förrän de suttit ett bra tag, och enligt vad jag fått lära mig ska de plockas bort snarast, eftersom det bara tar c:a 2 dygn för exempelvis borreliasmittan att transporteras från fästingens bakdel till värddjuret.
Sen undrar jag, ni som tycker att det bara är amatörer och nybörjare som hanterar sina föl, vad tycker ni om gamla tiders "hästkarlar"? Är de också nybörjare och amatörer? Eftersom det inte var/är helt ovanligt att "arbetshästston" jobbar med fölet uppbundet vid sin sida? Här finns till och med en Buketråd om det!
http://www.bukefalos.se/f/showthread.php?t=781298
Som sagt, var och en hanterar sitt föl som den vill, men klanka inte ner på oss som hanterar våra föl tidigt!
TS: Anledningen till att ditt föl är "en liten ligist" tror jag personligen är för att han saknar jämnåriga lekkamrater. Får han några andra hingstföl att "hugga tänderna i" kommer han säkert att bli mycket lugnare mot er människor också.
Lycka till!