Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Ok, då tycker jag att jag varit rätt tydlig.
"This does not mean the women don’t believe there should be inclusion for trans athletes in cycling – we just want to keep the promise of fair and safe cycling to women alive and well."
I inlägget ovanför det där du postade inlägget skriver jag att jag inte har några problem med att man diskuterar vilka hormonnivåer eller annat som ska gälla för att tävla i damklass, och det är precis det som är kärnfrågan i fallet som din artikel gäller.
Det skulle jag väl vilja tycka att det borde hänt för länge sedan i vissa sporter som skytte? Eller i alla fall upp till 12 årsåldern för barn? Men jag kanske tänker fel där.Det är väl bara att plocka bort könsuppdelningen helt då och låta män och kvinnor och allt däremellan tävla tillsammans?
Som i ridsportDet är väl bara att plocka bort könsuppdelningen helt då och låta män och kvinnor och allt däremellan tävla tillsammans?
Men nu vet ju alla (icke hästmänniskor) att det är hästen som gör jobbet i ridsportSom i ridsport
Förvisso, men ston, hingstar och valacker tävlar ju också i samma grenar, mot varandraMen nu vet ju alla (icke hästmänniskor) att det är hästen som gör jobbet i ridsport
Jag tycker det är ganska intressant att här tas bara male->female upp. Det finns ju även de som gått den andra vägen. Jag tänker tex på Loui Sand som lagt handbollsskorna på hyllan
Antar att det inte är problem alls om man då vill tävla i herrklasserna? Men jag kanske antar fel?Jag tycker det är ganska intressant att här tas bara male->female upp. Det finns ju även de som gått den andra vägen. Jag tänker tex på Loui Sand som lagt handbollsskorna på hyllan
Inte i Derby och Oaks. Ston och hingstar verkar ju ligga hyggligt nära varandra ändå i prestation (och jag har för mig att det var mycket färre ston i dressyr när jag var liten än nu, typ nästan inga? och det kanske bara var fördomar som gjorde det eftersom det nu är fler?)Förvisso, men ston, hingstar och valacker tävlar ju också i samma grenar, mot varandra
Antar att det inte är problem alls om man då vill tävla i herrklasserna? Men jag kanske antar fel?
Utom att man kanske inte får längden och manligpubertetmuskelfästen, proportioner osv? Så att det kanske blir svårt att vinna i 100 meter helt enkelt? Explosiviteten kanske kommer?
Är ingen fråga jag direkt satt mig in i. Men ser att de som upprörs mest är alltid män.Rankad nr 18 bland herrsimmarna innan hormonbehandlingen påbörjades, alltså snabb redan då, sen förlorade hon ju collegemästerskapen för kvinnor och kom femma och åtta och så. Men visst kan det kanske vara vissa fördelar av större händer och fötter, längre armar och liknande och också av icke-fysiska saker som att ha tränat som pojke/man tidigare med de ofta mycket större satsningar som görs på manlig idrott.
Stämmer inte helt. Det är ju många lopp som Vasaloppet och maraton där man praktiskt taget förbjudit kvinnor och jagat och slitit i dem för att få dem att sluta springa.Jag ser det som att herrklasserna egentligen är öppna klasser medan damklasserna finns och kom till för att kvinnor skulle få tävla mot andra kvinnor på lika villkor. Kvinnligt idrottsutövande på tävlingsnivå hade varit nästintill icke-existerande om det inte funnits damklasser.
Jag tror inte att det är så enkelt att det enbart är hormonnivåerna just nu (eller senaste året/åren) som påverkar. Har man genomgått en manlig pubertet så har man andra fysiska förutsättningar än om man genomgått en kvinnlig pubertet när det gäller såna faktorer som grundläggs då och inte ändras vid ändrade hormonnivåer. Män är t.ex. i genomsnitt längre än kvinnor, har andra proportioner i skelettet o.s.v. Dessa faktorer ändras inte för att hormonnivåerna ändras. Sen kan ju inte transkvinnor längre konkurrera med cis-män p.g.a. att deras förmåga att bygga muskler minskar när deras testosteronnivåer minskar. Men min gissning är att de prestationsmässigt rent fysiskt ligger någonstans på skalan mellan man och kvinna. Vilket gör att det blir orimligt att cis-kvinnor ska behöva tävla mot transkvinnor, precis som det blir orimligt att transkvinnor ska tävla mot cis-män. Sen blir ju skillnaden mellan kvinna och transkvinna olika stor beroende på vilken sport det gäller. Jag kan tänka mig att skillnaden inom skytte är betydligt mindre (om ens någon) medan skillnaden när det gäller tyngdlyftning är betydligt större.
Jag tycker däremot att alla kvinnor som är födda kvinnor och fått sina förmågor på naturlig väg ska få tävla med sina förutsättningar. T.ex. tycker jag att det är fel att Semenya måste sänka sina testosteronnivåer för att få tävla. Det är ju som att sätta en maxlängd på basketspelare. Man har konstaterat att Semenya är en kvinna, född kvinna och har högre testosteronnivåer än den genomsnittliga kvinnan. Jag ser inget större skillnad mellan att vara född med naturligt högre testosteronhalt och att vara född med en naturligt högre syresättningsförmåga eller som längre än genomsnittet.
Aha! visste inte, intressant!Förresten så var VM i hoppning också uppdelat på män och kvinnor en gång i tiden
Semenya är född intersex, men det upptäcktes först när hon presterade ”för bra”. Det är ju ett av problemen. Så länge en person som tävlar i damklass är överlägsen av vilken annan anledning som helst förutom något som är kopplat till testosteron är det accepterat.
Hittills känner jag inte till någon större forskning som studerat det som är relevant, nämligen transpersoner som tävlat på hög nivå både före och efter transitionen och där man kunnat se hur prestationen påverkats av uppmätta hormonnivåer. Däremot finns t ex en studie där man undersökt hur resultaten på obligatoriska fystester i amerikanska flygvapnet ändrats för personer som genomgått könskorrigering efter olika antal månader som de stått på hormonterapi. Både transkvinnors och transmäns resultat förändrades markant och efter 2,5 år var transkvinnor jämförbara med ciskvinnor i push-ups och sit-ups men de var fortfarande snabbare i löpning. Tyvärr finns inga hormonnivåer registrerade hos någon av individerna.
Hittills finns det inte heller någon transperson som gjort vad alla varnat för när de dykt upp i en idrottsgren, nämligen varit totalt överlägsna. Med tanke på vilken stor skillnad det är mellan mäns och kvinnors resultat i flera sporter, där t o m juniorer under 18 år på manssidan är bättre än kvinnliga världsrekordhållare i en del friidrottsgrenar, verkar transkvinnor trots allt inte ha sådana fördelar som det kan verka när man tittar på den variation som finns hos ciskvinnor, för att inte tala om om man inkluderar intersex.
Sedan finns det också idrottsgrenar där kvinnor presterar lika bra eller rentav bättre än män eftersom vi har fysiologiska fördelar. Men transmäns idrottstävlande diskuteras i princip aldrig. Transpersoner verkar ses som ett problem först när de är för bra - eller man tror att de kommer bli för bra. Lite som med kvinnor, faktiskt. I flera fall skapades speciella damklasser inte av omsorg för kvinnorna som var så mycket sämre, utan för att en kvinna hade den dåliga smaken att vinna över män.
Jag tycker alltså inte att frågan är så svartvit som att personer alltid är hänvisade till den tävlingsklass som gäller för det kön de ansågs ha vid födseln och uppväxten. Om man ska sätta nivåer för hormonhalt ska det gälla även ciskvinnor och intersex. Om man ska gå efter kromosomuppsättning faller många intersex bort, inklusive sådana som inte haft en aning om att de skilt sig från andra kvinnor. Om man ska gå efter könsdelar…tja, förutom det kränkande i det så kan inte bara intersexkvinnor utan också biologiska sakna såväl livmoder som äggstockar.
Semenya har inte valt att vara intersex, men man väljer inte att vara transexuell heller.