Svenskt fläsk och djurskyddet

Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Fast de där siffrorna är ju vad bonden får per kilo, från slakteri, bidrag osv. Oavsett vad den har kostat att föda upp. Man räknar in bidrag och fråndrag, extra omkostningar och rabatter hit och dit, men hur Per Jonsson/Jensen fött upp sina djur går ju aldrig att få in en genomsnittlig "lönesiffra".
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Fast de där siffrorna är ju vad bonden får per kilo, från slakteri, bidrag osv. Oavsett vad den har kostat att föda upp. Man räknar in bidrag och fråndrag, extra omkostningar och rabatter hit och dit, men hur Per Jonsson/Jensen fött upp sina djur går ju aldrig att få in en genomsnittlig "lönesiffra".

lånebild, arrondering o jordmån går naturligtvis inte att ta med individuellt.

Men till att börja med kan du kolla på avstånd till slakteriet, avstånd mellan den som föder upp kultingar till slaktsvinsproducent. Varje km mindre spar kostnader.

Sedan tror jag att danskarna har fler djur per kvadratmeter = lägre stallkostnad
Sedan tillkommer tillåtelsen att använda fixeringsburar i stor skala= fler leveransklara kultingar/sugga/brunst. allt detta sänker kostnaderna.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

I Sverige 2013 låg avräkningspriset, eller vad det kan heta på svenska (:p), på 13,72 DKK/kg och i Danmark låg det på 12,13 DKK/kg. Så vi kan ju konkludera att bönderna i de två länderna tjänar ungefär lika mycket på grisarna, men danskarna något mindre än svenskarna.

Fast det är ju fortfarande orättvist om danska bönder får samma eller lite mindre som svenska - det är ju dyrare att föda upp svin i Sverige än Danmark! Svenska svinuppfödare går back mer per kg än danska trots att de får samma summa per kg. Sen kostar hanteringen från levande djur till grossistbitar förmodligen mindre per kg också, eftersom industrin är större.

Att svenska bönder får så mycket som 1,59 DKK/kg mer visste jag däremot inte alls. Det är ju rätt stor skillnad i alla fall. Men jag är tämligen säker på att den skillnaden äts upp. Undrar vad en dansk gris kostar att föda upp per kg jämfört med en svensk. Har du sett några sådana siffror?

Det är ju därför jag tycker att man ska punga ut de extra kronorna för att få kött som är producerat enligt de djurskyddsregler vi anser vara minimi-nivå för grisens välfärd.

Att mellanhänderna inte skäms för sig är tyvärr inget okänt problem, och något som bönderna försöker lobba mot från sitt håll. Men gårdsbutik är väl det enda rätta för att få ut de där pengarna som mellanhänderna annars snor.

Konsumenterna kanske måste bli mer upplysta. Och LRF tjata mindre om glada grisar och mer om gnidna butiker.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

*kl*

Danskt kött är per definition inte dåligt kött med ett underliggande dåligt djurskydd. Jag vistas i Danmark då och då och köper excellenta köttbitar med styckningsdetaljer som knappt går att få tag på i specialaffärer här i Sverige.

Fast då är inte heller priserna lägre än här hemma, utan man får öppna plånboken.

Problemet är det här bulk-köttet (oidentifierbart helst) som ska produceras till minsta möjliga kostnad till minsta möjliga utpris till konsument. Det pressar både danska och svenska bönder att tulla på reglerna, eller lägga ned. Det är ju framförallt det köttet som går på export - och det ska vi vara medvetna om; det är typiskt det svenska sämre köttet som går på export också.

Det bulkköttet går dels till konsument som lockvaror - men framförallt är det storkök, restauranger och andra aktörer - där vi som konsumenter är så förbannat dåliga på att ställa krav - antingen direkt eller indirekt. Det är lättare att välja/välja bort i de egna inköpen i affären.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

lånebild, arrondering o jordmån går naturligtvis inte att ta med individuellt.

Men till att börja med kan du kolla på avstånd till slakteriet, avstånd mellan den som föder upp kultingar till slaktsvinsproducent. Varje km mindre spar kostnader.

Sedan tror jag att danskarna har fler djur per kvadratmeter = lägre stallkostnad
Sedan tillkommer tillåtelsen att använda fixeringsburar i stor skala= fler leveransklara kultingar/sugga/brunst. allt detta sänker kostnaderna.

Borde det inte kunna gå att räkna svinbesättningarnas omsättning i relation till antalet kg de levererar för att få ett grovhugget mått på kostnad för uppfödning. Svenska bönder kan väl per definition inte ha sämre affärssinne än danska?
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Att fläskkött från Danmark är billigt är heller inte uteslutande en fråga om djurvälfärd, det är viktigt att komma ihåg! Det handlar om effektivitetisering av en industri. Danskar är också bra på avel och foderutnyttjande till exempel. Det bidrar också till konkurrerbara priser.

Danskarna är bra på avel ja, de har fler levandefödda per sugga.
MEN det som kostar pengar för en arbetsgivare , är personalen. Det går betydligt mer personal på svenska grisar än på danska, till största delen för:

*fixering. (Suggan bajsar och kissar på ett ställe)
*helspalt (det behövs inte/knappt skrapas :idea:)
*stallbehandling istället för individbehandling (antibiotikan kommer ut med vattnet)
*ingen halm (tar tid att strö)

Vilken effektivisering....
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

*kl*

Danskt kött är per definition inte dåligt kött med ett underliggande dåligt djurskydd.

Fast det har ingen påstått heller. Det har påtalats flera gånger att det finns välskötta danska svinbesättningar och svenska som lämnar mycket att önska. Men statistiken visar ju tydligt att danskarna, rent generellt, ligger ganska långt efter gällande djurskydd/djurvälfärd. Men danskarna ligger i startgroparna för att göra förändringar, lät det som.

Man får ju inte sällan det man betalar för. Och det saknas märkning på det danska köttet om hur och var det är producerat, så man har som konsument väldigt mycket mer begränsade möjligheter att veta vad under vilka förållanden grisen i plastpaketet levde. EUs Eko-märkning ger ju att grisen enligt kontroller statistiskt haft ett bättre liv än de andra grisarna. Men det borde finnas ytterligare ett steg upp på marknaden med ännu högre krav som har samma, måttligt mindre eller större krav på producenten jämfört med de svenska djurskyddslagarna. Det köttet hade jag lika gärna kunnat köpa som en bit svensk gris från okänd plats i landet - eller ungefär lika nära som Danmark. Mer nationalistisk än så är jag inte. Men det finns ingen, och då räknar jag med att de danska bönderna inte ödslar mer energi att överträffa sin djurlagstiftning än de svenska sin.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Danskarna är bra på avel ja, de har fler levandefödda per sugga.
MEN det som kostar pengar för en arbetsgivare , är personalen. Det går betydligt mer personal på svenska grisar än på danska, till största delen för:

*fixering. (Suggan bajsar och kissar på ett ställe)
*helspalt (det behövs inte/knappt skrapas :idea:)
*stallbehandling istället för individbehandling (antibiotikan kommer ut med vattnet)
*ingen halm (tar tid att strö)

Vilken effektivisering....

och vilken sänkt hänsyn till grisen.....
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Jag köper inte heller danskt griskött i Sverige eftersom det är bulkköttet som kommer hit. Men jag skulle mycket väl kunna tänka mig att köpa det högkvalitativa danska kött jag köper i Danmark, om det hade kommit hit.

Debatten brukar bli så polariserad och trist; att man nästan kan få uppfattningen att danskar (eller andra icke-svenskar) bara äter kött som både är halvkasst och producerat under dåliga förutsättningar. Nästan allt danskt kött som kommer till Sverige, är det dock sant för.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Köper jag fläsk så blir det svenskt MEN jag väljer i regel bort gris. Av någon märklig anledning har jag flertal gånger råkat ut för en märklig bismak? Det är nästan så det smakat svin i munnen? Svårt att beskriva men äckligt är det iaf så jag håller mig till nöt, fågel och fisk.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Nu har jag ätit kött väldigt kort tid och har ingen jättekoll på priser. Men vad jag sett så är ju svenskt fläsk skitbilligt, eller är det jag som inbillar mig? Nu senast betalade jag 50 kr/kg för svensk fläskkotlett... Väl skivad fick jag ihop de ca 950 gram jag köpte till 7 portioner. 7 portioner fläskkotlett för 50 spänn, inte kan väl det vara dyrt? :crazy:

Men så nej, inget danskt fläsk här. Tvärtom sitter jag som den jättemogna mänska jag är och pekar finger åt reklambladet när man bläddrar fram nåt från typ Danish Crown ;) Däremot visste jag inte ens att man ursprungsmärker typ panpizzor och sånt så det har jag inte brytt mig i att kolla ens, det får jag kika på framöver!

Hur folk som köper danskt tänker? "Orka, vem bryr sig, amagad billigt". Icke ordagrant citat av min mor som skiter fullständigt i hur dåligt grisarna har det.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

<snip>

Debatten brukar bli så polariserad och trist; att man nästan kan få uppfattningen att danskar (eller andra icke-svenskar) bara äter kött som både är halvkasst och producerat under dåliga förutsättningar. <snip>

Precis sa uppfattar jag den, har dar jag sitter i forskingringen. Att ingen utom Sverige har kott producerat under bra forhallanden och att i alla andra lander ar det ren djurplageri som pagar. Hela tiden.

Sjalv koper jag mest lokalt kott, (mycket ecologisk bison, dar alla garanterat gar pa bete och ingen far kraftfoder) men visst hander det att jag hittar en lam stek fran Australien eller Nya Zealand, eller korv som jag inte vet var den kommer fran, men det mesta ar narproducerat och djuren har det bra och producerar ecologiskt kott.
Jag koper flaskfile ett par ganger om aret och tar de fa gangerna en ecologisk file ... men vet inte hur grisarna har det.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Scan har KRAV-bacon! Brukar finnas på coop.
Scan kör ekologiskt, dvs grisarna får utevistelse men på hårdgjord yta t ex betong. Coops bacon är däremot KRAV. Det har den blivit på sistone. Tidigare var den också "bara" ekologisk och med importerat kött från Tyskland och Danmark. Nu är köttråvaran svensk. Toppen, tycker jag!
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Borde det inte kunna gå att räkna svinbesättningarnas omsättning i relation till antalet kg de levererar för att få ett grovhugget mått på kostnad för uppfödning. Svenska bönder kan väl per definition inte ha sämre affärssinne än danska?

Det är marknaden som i slutändan avgör vad en vara är värd.
först marknaden där grossister köper från producenter och sedan vidare steg för steg. så länge vi har fri prissättning och inga tullar kommer länder inom eu att kunna sälja sina varor.
Det gäller varor från den högt specialiserade grönsaksodlingen i Holland, fläskproduktionen i Danmark och mjölkproduktionen i Tyskland.

Om jag vill ut ur EU? Nej!
Men vi ska i alla fall ha samma regelverk att konkurrera under. Jordmån, vegetations-perioder o befolkningstätheter, de olikheterna får vi ta.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Att kolla ursprungsmärkningen är superviktigt. Det som var svenskmärkt ena veckan kan vara av annat ursprung nästa.
Samma förpackning ändå. Och så någonstans en itte bitte märkning med ursprungsland.
Sen har man lite filur med märkning; Packad i; där kan det stå tex Landskrona - svenskt då, jovisst. Nej nej - läs mer. Ursprung köttråvara - "Urgusistan". Och ett märke - tex Arla kan ha massor med olika ursprungsland.
It´s a djungle out there.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Och tex Scans bacon som är uppfött & slaktat i Sverige, men producerat och packat i Polen.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Om jag vill ut ur EU? Nej!
Men vi ska i alla fall ha samma regelverk att konkurrera under. Jordmån, vegetations-perioder o befolkningstätheter, de olikheterna får vi ta.

Precis min poäng. Om danska bönder kan producera billigare eller bättre köttprodukter under samma regelverk som de svenska så får de svenska bönderna rycka upp sig och inte gnälla om att svenskar väljer utländskt kött.

Men så länge vi anser att djur ska födas upp med en lägsta-standard på välbefinnande som är högre än resten av världens så tycker jag att det är rent hyckleri att köpa kött från andra länder med sämre djurskydd. Ok om man VET att köttet fötts upp under omständigheter som det svenska djurskyddet godkänner, men det är ju inte det köttet som importeras till Sverige.

Så min poäng är: köp svenskt eller sänk kraven på hur djuren skall födas upp, dvs ditcha det svenska djurskyddet och låta nöja oss med att bönderna försöker följa EU-direktiven hjälpligt i jakten på att gå runt med sina grisfabriker. Tycker man sig inte ha råd att köpa kött uppfött enligt svensk djurskyddslag kanske man ska skita i att köpa kött om man ändå anser att det svenska djurskyddet håller en lämplig lägsta-nivå? Gå in i en godkänd men obehaglig (oftast med dålig ekonomi) svinfabrik och fundera på om det kanske kan vara vettigt att sänka kraven...
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Jag köper bara svenskt kött. Har börjat bli extrempetig på det där när jag själv handlar och äter hellre vegetariskt för det mesta. Äter helst bara hemslaktat som jag kan se om det är en djurhållning jag vill stötta också men har inte hittat någon leverantör inom rimligt avstånd som säljer lagom partier.
 
Senast ändrad:

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp