Svenskt fläsk och djurskyddet

Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Pålägg är nog svårt. vi köpte krav-märkt julskinka. Blir det över kan man ju skiva själv.

Jag tycker EU-ekologiskt är tillräckligt bra, så jag brukar köpa Änglamarks pålägg, men skulle egentligen vilja ha KRAV-märkt (mest för tillsatserna man slipper).

Eftersom det uppenbarligen inte finns någon som köper annat än svenskt här så kanske vi präktiga människor borde göra en kampanj... :D Kanske skriva ihop lite korta lättlästa "visste du att"-argument (helst med källhänvisning) och skriver ut, alternativt citat från svt/ekot angående problemen med danska grisar, och så glömmer vi dem i köttdisken på ICA och andra obehagliga ställen..!

Har funderat på det många gånger när mina "KRAV-märkta" Coop-butiker annonserar om billigt utländskt kött utanför butikerna. Har även tänkt kolla på om det fanns några färdigformulerade lappar att skriva ut/beställa från nätet, men inte kommit så långt än...

Danskt fläskkött är en het potatis och det är ett spännande ämne att diskutera. Jag kan rätt mycket om dansk svinhållning (nyutbildad veterinär i Danmark och har specialiserat mig inom välfärdsområdet) och hoppas på att jobba med det i framtiden :).

Fun fact: danskar är precis lika rädda för utlänskt kött som svenskar ;).

Stämmer de argument som vi svenskar har för att inte köpa danskt fläskkött?
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Har funderat på det många gånger när mina "KRAV-märkta" Coop-butiker annonserar om billigt utländskt kött utanför butikerna. Har även tänkt kolla på om det fanns några färdigformulerade lappar att skriva ut/beställa från nätet, men inte kommit så långt än...
Bilder brukar ju fungera rätt bra, tex
http://tyras.se/wp-content/uploads/2013/01/4wkxc3hc8afj6lwp8jyfa.jpg
(Sugga i bur)

Så en bild och ett par ord på ett blad hade kanske varit något.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Jag tänker inte försvara svenska grisfabriker, tycker också att de är obehagliga. Men om jag skulle välja mellan kött från svenska grisfabriker eller danska grisfabriker så är valet otroligt lätt för mig.

Håller med. Därför köper jag nästan alltid svenskt. Jag tänker dock inte slå mig för bröstet och påstå att jag aldrig, aldrig äter dansk gris för det skulle göra mig till en lögnare.
Kanske har jag fördomar nu, men jag har fått för mig att många tror att om det bara är svenskt kött så kommer djuren från en lycklig liten besättning där alla är glada och har knorr på svansen. Och är det närproduserat innebär det automatiskt att grisarna haft ett bra liv. Varför då liksom?? De dåliga grisgårdarna har också nära någonstans, alltså är deras stackars grisar närproduserade för någon dom också. :(

Brasilianska kossor har det betydligt bättre än svenska, polska hade det förr i alla fall, jag har inga nyare fakta där.
Sedan är det ju miljöpåvrekan att ta hänsyn till också.
Detta kan ge lite vägledning i alla fall:http://www.kottguiden.se/importerat_notkott.html
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Danskt fläskkött är en het potatis och det är ett spännande ämne att diskutera. Jag kan rätt mycket om dansk svinhållning (nyutbildad veterinär i Danmark och har specialiserat mig inom välfärdsområdet) och hoppas på att jobba med det i framtiden :).

Fun fact: danskar är precis lika rädda för utlänskt kött som svenskar ;).

Åh vad jag hoppas att de tar tag i djurskyddet ordentligt och ser till att de i alla fall ser till att deras egna djurskyddsregler följs i större omfattning (rötägg och folk som blir sjuka (t.ex. utmattningsdepression) kommer det alltid att finnas, i Sverige liksom i alla andra länder oberoende av hur djurskyddet ser ut)!

Faktan jag skrev ovan kommer ju från danska källor (Eller EU då) av det slag som borde vara pålitliga, så det är ju inte taget ur Svenskt Kötts informationsbroschyr eller djurrättsaktivisternas årskrönika direkt... ;)

Jag har faktiskt läst om danskarnas rädsla för det svenska köttet någonstans, kommer inte ihåg vart. Dessutom att när det gäller kött är alla i EU väldigt nationalistiska! Alla har sina skäl. Men det är ett faktum att Sverige har världens strängaste djurskyddslag. Inte felfritt alls, men i alla fall på rätt väg. Och det är viktigt för mig, köttnationalist som jag är! :D
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Det stämmer att Sverige har strängare djurskyddslagar, medan Danmark följer EUs nivå :). De tre största problemen ser danskarna som varande: döda smågrisar, kastrering utan bedövning och svanskupering. Man ser lite med skräck på Sverige, som har varit tvungna att i princip avveckla sin produktion och som inte kan täcka sitt eget lands behov av svinkött. Fokuset på välfärd är enormt, motsatt vad man kan tro. Svinens väl och ve är enormt trendigt just nu och TV svämmar över av grisdebatter.

Det man ska tänka på är att svin är en av de viktigaste exportvarorna danskarna har. Det är en industri med fabriker som tillverkar varor. Vad man tycker om att se djur som produkter kan ju skilja mellan personer, men det är så det ser ut. Vi talar om 30 milljarder danska kronor om året i exportindtäkter plus fast arbete till 40.000 danskar. Det är alltså en stor del av ekonomin för ett så litet land och inget man omstrukturerar på en kaffekvart :).

Att fläskkött från Danmark är billigt är heller inte uteslutande en fråga om djurvälfärd, det är viktigt att komma ihåg! Det handlar om effektivitetisering av en industri. Danskar är också bra på avel och foderutnyttjande till exempel. Det bidrar också till konkurrerbara priser.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

kl

På stormarknadne jag var häromdagen (tror det var ICA) så var hyllan med närproducerat, kravmärkt kött rensat!
Det gjorde mig glad! Kvar låg Danish Crowns fileer.

men jag ska erkänna att det är rent kött jag köper svenskt, att gå igenom allt pålägg och färdigmat är krångligt.
jag lurar mig nog på förpackningar "som ser ut att komma från en genuin svensk bondgård".

Hade gärna köpt mer närproducerat men helt lätt är det inte. Och visst är det en kostnadsfråga också, de man kan köpa via nätet är dyra. Särskilt för en som mig som är hopplös i köket och inte fattar vad man gör med ett stort stycke av nån diffus del av grisen. Jag vill ha det i hamburgar eller kotlettsize.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Vi föder upp nöt, gris och lamm + att mannen jagar så vi behöver inte köpa kött överhuvudtaget. Känns riktigt bra att veta att djuren haft det bra och veta vad dom är uppfödda på för foder. Däremot när vi äter på restaurang eller beställer hem så vet man ju aldrig var köttet kommer ifrån. Hur gör ni när ni äter ute? Frågar ni om det är svenskt kött?
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

På många restauranger så står det vart köttet kommer från. Står det inte så frågar jag eller så väljer jag vegetariskt direkt. (Samma sak gäller färdigmat)
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Brasilianska kossor har det betydligt bättre än svenska, polska hade det förr i alla fall, jag har inga nyare fakta där.
Sedan är det ju miljöpåvrekan att ta hänsyn till också.
Detta kan ge lite vägledning i alla fall:http://www.kottguiden.se/importerat_notkott.html

Tror inte den Brasilianska infon är helt uppdaterad. För några år sedan föddes 10% av Brasiliens nötdjur upp inhägnade i fållor trängre än de vi har här i Sverige (vilka är under kritik). Andelen kommer öka markant då man ska försöka spara regnskog. Det är något man jobbar aktivt för i Brasilien alltså. De bekämpningsmedel som används är sedan länge förbjudna i EU, förmodligen av en anledning. Även om de säkert används sparsamt.

Vet inte om det är så i övriga sydamerikanska länder däremot.

Men jag håller med om att de andra 90% har det mycket bättre än de svenska, men det finns ingen märkning om vilket det är som ligger i disken. Men mina invändningar mot det Brasilianska är som sagt av lite annat slag än gällande djurskyddet.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Håller med. Därför köper jag nästan alltid svenskt. Jag tänker dock inte slå mig för bröstet och påstå att jag aldrig, aldrig äter dansk gris för det skulle göra mig till en lögnare.
Kanske har jag fördomar nu, men jag har fått för mig att många tror att om det bara är svenskt kött så kommer djuren från en lycklig liten besättning där alla är glada och har knorr på svansen. Och är det närproduserat innebär det automatiskt att grisarna haft ett bra liv. Varför då liksom?? De dåliga grisgårdarna har också nära någonstans, alltså är deras stackars grisar närproduserade för någon dom också. :(

Håller med helt och fullt. Det positiva med närproducerat är att djuren inte behöver åka så långt. Skönt för samvetet både gällande djur och miljö. Bra närproducerat är också märkt så att det går att se vilken gård köttet kommer och man kan, om man vill, kika förbi och fråga om man kan få kika in lite, eller åtminstone gissa hur djuren har det utifrån hur välskött det verkar vara i övrigt. Det finns ofta, men inte alltid, ett visst samband enligt mina erfarenheter. Men jag är ingen djurskyddskontrollant som sett hundratalsgårdar...
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Vad som står i länken men som få verkar tänka på är ju att förutom djurskyddet så är det en stor klimatpåverkan att transportera kött från Sydamerika till Sverige, även om inga regnskogar huggits ner, dessutom varnas det ju även för att djuren kan gå länge med skador innan det uppmärksammas samt att kastrering och avlivning görs utan bedövning. :yuck:

Jag har en jättebra gårdsbutik knappt en mil ifrån där jag bor där de säljer egenproducerat kött från ko, gris och lamm som gått ute på lösdrifter. Köttet är inte dyrare än i butik och djuren är även närslaktade så inga långa och plågsamma slakttransporter.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Jag har en jättebra gårdsbutik knappt en mil ifrån där jag bor där de säljer egenproducerat kött från ko, gris och lamm som gått ute på lösdrifter. Köttet är inte dyrare än i butik och djuren är även närslaktade så inga långa och plågsamma slakttransporter.
Sånt vill jag också ha nära till! :(


Vi föder upp kaniner för kött, det är alltid något :)
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Det stämmer att Sverige har strängare djurskyddslagar, medan Danmark följer EUs nivå :). De tre största problemen ser danskarna som varande: döda smågrisar, kastrering utan bedövning och svanskupering. Man ser lite med skräck på Sverige, som har varit tvungna att i princip avveckla sin produktion och som inte kan täcka sitt eget lands behov av svinkött. Fokuset på välfärd är enormt, motsatt vad man kan tro. Svinens väl och ve är enormt trendigt just nu och TV svämmar över av grisdebatter.

Det man ska tänka på är att svin är en av de viktigaste exportvarorna danskarna har. Det är en industri med fabriker som tillverkar varor. Vad man tycker om att se djur som produkter kan ju skilja mellan personer, men det är så det ser ut. Vi talar om 30 milljarder danska kronor om året i exportindtäkter plus fast arbete till 40.000 danskar. Det är alltså en stor del av ekonomin för ett så litet land och inget man omstrukturerar på en kaffekvart :).

Att fläskkött från Danmark är billigt är heller inte uteslutande en fråga om djurvälfärd, det är viktigt att komma ihåg! Det handlar om effektivitetisering av en industri. Danskar är också bra på avel och foderutnyttjande till exempel. Det bidrar också till konkurrerbara priser.

Det är så jag uppfattar läget. Det är ju svårt att föda upp grisar, ekonomiskt hållbart, under andra omständigheter i Danmark misstänker jag med tanke på hur lite åkermark de har per gris. Jag läste någonstans att det fanns 25 miljoner grisar i Danmark för ett par åt sedan. I Sverige en tiondel.

Jag tycker det är skönt att höra att grisvälfärden har blivit en het fråga, även om jag förstår att det inte är något man bygger om bara sådär. Men man måste ju börja någonstans! Att det finns grisar i Danmark som har det minst lika bra som den generella svenska tvivlar jag inte det minsta på. Men jag misstänker att kött från dessa ligger närmare de svenska, om än kanske lite billigare inte minst på grund av, som du säger, hela kedjan från grisning till slaktfärdig gris är mer effektiviserad och en större industri.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Delvis KL

Det där med att sätta upp skyltar/infolappar i eller utanför affären...

Det vore väl toppen, och jag skulle kunna tänka mig att stå där med utanför med lapparna och argumentera för svenskt djurskydd, och därmed svenskt kött...

Men det verkar som om den sortens "agitation" har dött ut. När jag var ung, så stod det folk från FNL-grupperna utanför systemet och mataffärerna, numera står det endast jordgubbssäljare eller mobilabonnemangssäljare på sådan ställen.

Vi ägnar oss en massa åt att tycka på internet, men gör det kanske lite för lite öga-mot-öga.

Att läsa något iofs vettigt och/eller behjärtansvärt på facebook eller ett internetforum, tror jag förändrar faktiskt beteende mindre, än om någon ser en i ögonen och säger: " Vet du att (danska grisar, amerikanskt nötkött är si eller så)".

Häromdagen i den lokala COOP-affären, så stod två äldre damer och plockade i den danska superbilliga fläskytterfilen, när jag ursäktade mig och sträckte mig över dem, till det svenska rimmade fläsket. Någon av dem påpekade att det danska var billigare samt en "finare" köttbit, och jag sade att jag vill inte köpa danskt p.g.a. djurhållningen. Det blev en stunds diskussion, det slutade med att den ena damen sade att hon skulle helt sluta köpa danskt fläsk...

Jag tror att en t.ex. av LRF-driven kampanj, där man faktiskt står i/utanför affärer och upplyser folk på väg in för att handla skulle kunna ge stor effekt.

Om vi sedan skulle kunna "få ordning på" LOU (lagen om offentlig upphandling) och politiker och tjänstemän också, så vore mycket vunnet.
 
Senast ändrad:
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

KL
Skillnaden mellan vad en dansk bonde och en svensk bonde får för köttet är inte så speciellt stor faktiskt. Så det är resten av kedjan som är ineffektiv alternativt tar ut stor vinst på svenskt kött.
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Precis. Det är butikerna som tar största mellanskillnaden!
 
Sv: Svenskt fläsk och djurskyddet

Man ser lite med skräck på Sverige, som har varit tvungna att i princip avveckla sin produktion och som inte kan täcka sitt eget lands behov av svinkött. Fokuset på välfärd är enormt, motsatt vad man kan tro. Svinens väl och ve är enormt trendigt just nu och TV svämmar över av grisdebatter.

Men VAD beror det på? Att Sverige minskat sin svinproduktion och är i behov av import?

Jo, för att det säljs dansk fläskytterfile för 39:90 kr per kilo och konkurrerar ut den svenska som kostar 70 kr per kilo.

Och varför är den svenska dyrare?

Jo för att svenska grisbönder måste anamma en kostsammare djurhållning än danskarna. Mer personal, större anläggningar, mer foder osv kostar självklart mer pengar!

Den var någon i tråden som föreslog att euländer ska kunna få neka import av kött från länder som inte följer importlandets djurskyddslagar. Utmärkt ide! Då har grisbönder i Sverige en chans att blomstra igen, ta ut ett korrekt pris på fläsket utan att gå på knäna ekonomiskt eller tumma på djurhållningen.
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

  • Tvättstugedrama
Tillbaka
Upp