Strategier för ohälsosamt förhållande till mat

Jag kan nog inte svara på frågan som så, så jag svarar inte alls på problemet med att ha råd med bra mat, eller kunskap att laga den (någon kommer här att komma in med en kommentar om bönor och linsgryta snart), men tänker mer på mackor i sig.

Jag är osäker på om det är direkt dålig mat med mackor och fil? Jag gillar själv absolut att äta ett par mackor till middag någon gång ibland och känner mig väldigt osäker på varför det skulle vara dåligt. Redan i gamla romarriket levde man ju på bröd och skådespel :) skämt åsido så är det väl inga större fel på rågsurdegsbröd, olja, ost och oliver om man säger så.

Absolut kan bröd med tillbehör vara nyttig mat! Det var fö en stor del av arbetarnas diet för inte så länge sedan. Kan verkligen rekommendera en serie, Victorian Bakers som finns på youtube där man pratar just om hur stor del matintaget bestod av bröd. Vilket även dåtidens arbetare behövde eftersom de gjorde av med så mycket kalorier.

Solmogna tomater, grovt rågbröd, olivolja och en god ost är både gott och nyttigt och mättande. Men jag tänker mer på limpsmörgåsar med korv och ost och sötad fil.
 
Jätteintressant artikel och något jag alltid funderat på, varför tidigare generationer trots att det inte skulle falla dem in att träna och bantning var nästan okänt trots det hade mindre överviktiga i samhället generellt.

Kanske vi också hade mindre tillgång till den slags mat som idag ligger till grund för mycket hets/överätning. Och dessutom, tittar man på kvinnor från förr så var de normalviktiga inte överdrivet smala som samhället sagt till oss att så ska kvinnokroppar se ut.
Det som förändrats i min personliga miljö är att tex mackar och 7 eleven och sådant har börjat ha mat att sälja när man tankar och köper tidningen. Dvs när jag var yngre så fanns inte möjligheten att lösa ett hungerproblem förrän jag kom hem på samma sätt som nu.

De har blivit sötsaksbagerier.

Samtidigt har jag stora problem ändå att lösa mina hungerproblem på det viset eftersom jag själv just när jag är hungrig inte är speciellt sugen på det som sådana platser erbjuder. Godis äter jag tex väldigt gärna efter maten men inte lika gärna innan.

Om jag på Stockholm centralstation försöker hitta någonting som är en frukt, en yoghurt utan socker eller som är en grekisk yoghurt och som inte är söt (inte heller sötningsmedel tycker jag är så gott om jag är hungrig) så är det väldigt svårt att hitta ett attraktivt alternativ, frukten är ofta väldigt tråkig, mackorna väldigt övermaga osv. Men letar jag efter en bulle eller glass eller en smörgås eller en smoothie så är det väldigt lätt att hitta något att äta.
 
Jätteintressant artikel och något jag alltid funderat på, varför tidigare generationer trots att det inte skulle falla dem in att träna och bantning var nästan okänt trots det hade mindre överviktiga i samhället generellt.

Kanske vi också hade mindre tillgång till den slags mat som idag ligger till grund för mycket hets/överätning. Och dessutom, tittar man på kvinnor från förr så var de normalviktiga inte överdrivet smala som samhället sagt till oss att så ska kvinnokroppar se ut.
Två saker är lustiga från när mamma var liten, de åt alltid efterrätt varje dag, efterrätten var inte alltid god (sagosoppa, kräm och sådant, inlagd frukt var gott) men de var tvugna att äta den, de åt oerhört små portioner mat.

Jo jag tycker också att kvinnor på bilder från förr ser ganska muskulösa och normalviktiga ut, inte Twiggy aktiga. De tränade ju inte men jag tror de gick och gick och gick och cyklade och dammsög osv. (eller som farmors syrra alltid sa, -träna! ha! det var det dummaste, jag dammsuger jag :arghh:).

Gå till sandstranden med farmor var att packa skrindan med mariekex och saft och små kusiner och sedan gå i 40 minuter (ok 3 km, men med små barn och längs en knögglig strand tog det sin tid) under gnäll (mitt gnäll :) ).

Men jag håller inte med om att bantning var okänt, de var snarare totalt okänsliga, blatanta och dömande, även lärare gentemot små barn på 30-talet.
 
Senast ändrad:
Absolut kan bröd med tillbehör vara nyttig mat! Det var fö en stor del av arbetarnas diet för inte så länge sedan. Kan verkligen rekommendera en serie, Victorian Bakers som finns på youtube där man pratar just om hur stor del matintaget bestod av bröd. Vilket även dåtidens arbetare behövde eftersom de gjorde av med så mycket kalorier.

Solmogna tomater, grovt rågbröd, olivolja och en god ost är både gott och nyttigt och mättande. Men jag tänker mer på limpsmörgåsar med korv och ost och sötad fil.
Åh tack tack tack, jisses en Youtubeserie med viktorianska bagare! jag går helt i spinn :heart

Och jo absolut Skogaholmslimpa med hushållsmedwurst är supergott! och en lyx, men det är inte ett dugg mättande :)
Om man ska vara okomplicerat tror jag att Raskens med kokt ägg eller hushållsost slår det med hästlängder.
 
Två saker är lustiga från när mamma var liten, de åt alltid efterrätt varje dag, efterrätten var inte alltid god (sagosoppa, kräm och sådant, inlagd frukt var gott) men de var tvugna att äta den, de åt oerhört små portioner mat.

Jo jag tycker också att kvinnor på bilder från förr ser ganska muskulösa och normalviktiga ut, inte Twiggy aktiga. De tränade ju inte men jag tror de gick och gick och gick och cyklade och dammsög osv. (eller som farmors syrra alltid sa, -träna! ha! det var det dummaste, jag dammsuger jag :arghh:).

Gå till sandstranden med farmor var att packa skrindan med mariekex och saft och små kusiner och sedan gå i 40 minuter (ok 3 km, men med små barn och längs en knögglig strand tog det sin tid) under gnäll (mitt gnäll :) ).

Men jag håller inte med om att bantning var okänt, de var snarare totalt okänsliga, blatanta och dömande, även lärare gentemot små barn på 30-talet.
Ja det cyklades otroligt mer på den tiden, egentligen fram till slutet av 1950 början av 1960-talet när bilen kom på bred front. Och utan modärna verktyg och arbetsätt så jobbade man mycket mer fysiskt.
 
Ja det cyklades otroligt mer på den tiden, egentligen fram till slutet av 1950 början av 1960-talet när bilen kom på bred front. Och utan modärna verktyg och arbetsätt så jobbade man mycket mer fysiskt.
Och samtidigt var ju inte allt väl med att de inte tränade. Menar farmor såg rejält knackig ut när hon var 60 bara, medan mamma som gick på friskis och svettis när hon var 30, men inte dammsög :rofl:, åker slalom när hon är 75. Tror 40-talisterna nog hade lite mer av en sweet spot när det gällde hälsa (bland mycket mycket annat).
 
Här var psykologen inne på att det inte ens var lönt att söka ätstörningsenheten för min bulimi för 'det är ju inte anorexia' (Angående att ta emot hetsätningsstörning eller ej, citatet föll bort!)

Vet däremot inte om jag hade velat besöka ätstörningsenheten och vara det avskräckande exemplet för i princip alla.
Det varierar stort gällande vilka diagnoser ätstörningsenheterna tar emot dvs det ser olika ut i olika regioner. Så jag tycker absolut du kan söka ändå. Man brukar också kunna skicka in egenanmälan.

Det finns också en organisation som jag tycker är bra som heter Frisk och Fri. Man kan kontakta dom via chatt, mail, telefon etc och tex fråga om var man kan söka hjälp. De har även olika träffar, mentorprogram och sånt som man kan söka. Så kolla gärna upp det!
 
Åh tack tack tack, jisses en Youtubeserie med viktorianska bagare! jag går helt i spinn :heart

Och jo absolut Skogaholmslimpa med hushållsmedwurst är supergott! och en lyx, men det är inte ett dugg mättande :)
Om man ska vara okomplicerat tror jag att Raskens med kokt ägg eller hushållsost slår det med hästlängder.


Kör sedan bara autospelning, annars är de två andra avsnitten why baking was the most dangerous job in england och sedan what life was like for a baker in victorian england.

Jag brukar se om dem med jämna mellanrum eftersom de är så bra.
 
Det handlar nog mer om att du delar in mat i kategorierna bra och dålig, något som man inte bör göra vad jag förstår.

Och för mig är det en självklarhet och inte kontroversiellt alls att viss mat är bättre för vår kropp och annan mat sämre för vår kropp. På ett generellt plan, och med utrymme för personliga variationer osv. Sen, har man en ätstörningsproblematik så finns det psykiska aspekter att ta hänsyn till som kan vara viktigare. Det kan finnas psykiska aspekter att ta hänsyn till även utan ätstörningsproblematik. Även kroppar kan må lite olika på olika livsmedel osv. Men att rotfrukter är bättre än ultraprocessad mat på ett generellt plan är liksom för mig en icke-fråga och jag blir lika förvånad varje gång det verkar problematiskt att nämna. Sen tycker jag all mat har sin plats i livet och inget behöver uteslutas för den sakens skull. Men att det finns bättre och sämre mat för kropp och knopp - absolut!
 
Och för mig är det en självklarhet och inte kontroversiellt alls att viss mat är bättre för vår kropp och annan mat sämre för vår kropp. På ett generellt plan, och med utrymme för personliga variationer osv. Sen, har man en ätstörningsproblematik så finns det psykiska aspekter att ta hänsyn till som kan vara viktigare. Det kan finnas psykiska aspekter att ta hänsyn till även utan ätstörningsproblematik. Även kroppar kan må lite olika på olika livsmedel osv. Men att rotfrukter är bättre än ultraprocessad mat på ett generellt plan är liksom för mig en icke-fråga och jag blir lika förvånad varje gång det verkar problematiskt att nämna. Sen tycker jag all mat har sin plats i livet och inget behöver uteslutas för den sakens skull. Men att det finns bättre och sämre mat för kropp och knopp - absolut!
Det psykologiska planet är ofta ganska avgörande för någon som överäter eller hetsäter (när man har säkerställt ett tillräckligt ätande i grunden), även om den personen inte har en diagnosticerbar ätstörning. Därför är det generellt kontraproduktivt att ens tänka i de banorna om man har sådana problem. Uppdelningen ökar risken markant för hetsätning och överätning hos de som redan har sådana tendenser.

Det handlar alltså inte om att det skulle vara kontroversiellt att olika livsmedel bidrar på olika sätt till vår kost. Det handlar bara om att det stjälper snarare än hjälper att "tipsa" om ett sånt tankesätt till någon som redan har problem.
 
Det varierar stort gällande vilka diagnoser ätstörningsenheterna tar emot dvs det ser olika ut i olika regioner. Så jag tycker absolut du kan söka ändå. Man brukar också kunna skicka in egenanmälan.

Det finns också en organisation som jag tycker är bra som heter Frisk och Fri. Man kan kontakta dom via chatt, mail, telefon etc och tex fråga om var man kan söka hjälp. De har även olika träffar, mentorprogram och sånt som man kan söka. Så kolla gärna upp det!

Ja, alltså de hette tidigare anorexi-och bulimicentrum så det känns lite konstigt att avrådas från att söka hjälp där. :cautious: Frågan är väl däremot om behandlingsprogrammet skulle vara i det intensivaste slaget för en som redan kommer ha kalendern full av sjukvårdskontakter i höst.

Tack för tipset! Jag kollade lite snabbt och de verkar ha många digitala träffar. Jag ska kika vidare. :heart
 
Det psykologiska planet är ofta ganska avgörande för någon som överäter eller hetsäter (när man har säkerställt ett tillräckligt ätande i grunden), även om den personen inte har en diagnosticerbar ätstörning. Därför är det generellt kontraproduktivt att ens tänka i de banorna om man har sådana problem. Uppdelningen ökar risken markant för hetsätning och överätning hos de som redan har sådana tendenser.

Det handlar alltså inte om att det skulle vara kontroversiellt att olika livsmedel bidrar på olika sätt till vår kost. Det handlar bara om att det stjälper snarare än hjälper att "tipsa" om ett sånt tankesätt till någon som redan har problem.

Jag förstår det. Jag antog att det fanns utrymme för fler berättelser och erfarenheter i tråden än just hetsätning och detta har hjälpt mig till en sundare relation till mat.
 
Det psykologiska planet är ofta ganska avgörande för någon som överäter eller hetsäter (när man har säkerställt ett tillräckligt ätande i grunden), även om den personen inte har en diagnosticerbar ätstörning. Därför är det generellt kontraproduktivt att ens tänka i de banorna om man har sådana problem. Uppdelningen ökar risken markant för hetsätning och överätning hos de som redan har sådana tendenser.

Det handlar alltså inte om att det skulle vara kontroversiellt att olika livsmedel bidrar på olika sätt till vår kost. Det handlar bara om att det stjälper snarare än hjälper att "tipsa" om ett sånt tankesätt till någon som redan har problem.

När jag och psykologen arbetade utifrån boken 'Att övervinna hetsätning' så var en av bokens absoluta nyckelpunkter att absolut inte demonisera någon kostgrupp, just för att det försvårar den hälsosamma relationen till denna. Det är därför jag inte kommer använda "idag höll jag mig borta ifrån dessa typer av kost"-delen i matdagboken som är på väg, det främjar inte arbetet mot min ätstörningsproblematik.

Men, ätstörning kan se så olika ut och detta rörde ju just hetsätning.
 
När jag och psykologen arbetade utifrån boken 'Att övervinna hetsätning' så var en av bokens absoluta nyckelpunkter att absolut inte demonisera någon kostgrupp, just för att det försvårar den hälsosamma relationen till denna. Det är därför jag inte kommer använda "idag höll jag mig borta ifrån dessa typer av kost"-delen i matdagboken som är på väg, det främjar inte arbetet mot min ätstörningsproblematik.

Men, ätstörning kan se så olika ut och detta rörde ju just hetsätning.
Ja, viktigt att öva på att se mat som mat bara :)
Jag skulle säga att det gäller oavsett på vilket sätt man har problem med mat.
 
Jag förstår det. Jag antog att det fanns utrymme för fler berättelser och erfarenheter i tråden än just hetsätning och detta har hjälpt mig till en sundare relation till mat.
Nu kanske det blev något slags missförstånd men du har skrivit om att viss typ av mat skapar sug och att du har fått mindre sug genom att indirekt äta mindre av viss mat (genom att äta mer av annat). Den som har problem med hetsätning eller överätning kommer ju solklart anta att dina tips är riktade mot sådana problem. Därför ville jag tydliggöra att det är ett dåligt tips att lyssna på om man har sådana problem.

Edit. Jag skulle dock säga att det här med bra/dålig mat mest skapar problem för alla oavsett på vilket sätt man har problem med ätande/mat. Kan inte komma på någon typ av problematik där ett sånt tänkande skulle vara gynnsamt?
 
Absolut kan bröd med tillbehör vara nyttig mat! Det var fö en stor del av arbetarnas diet för inte så länge sedan. Kan verkligen rekommendera en serie, Victorian Bakers som finns på youtube där man pratar just om hur stor del matintaget bestod av bröd. Vilket även dåtidens arbetare behövde eftersom de gjorde av med så mycket kalorier.

Solmogna tomater, grovt rågbröd, olivolja och en god ost är både gott och nyttigt och mättande. Men jag tänker mer på limpsmörgåsar med korv och ost och sötad fil.
Limpsmörgåsar med korv, ost och sötad fil är faktiskt bara marginellt "sämre" än rågbrödet, olivoljan och de solmogna tomaterna, och utgör alltså en ok måltid, snabb men inte särskilt billig. (Går det att få solmogna tomater i Sverige mer än ett par månader om året, och då under förutsättningen att man odlar själv?).
 
Nu kanske det blev något slags missförstånd men du har skrivit om att viss typ av mat skapar sug och att du har fått mindre sug genom att indirekt äta mindre av viss mat (genom att äta mer av annat). Den som har problem med hetsätning eller överätning kommer ju solklart anta att dina tips är riktade mot sådana problem. Därför ville jag tydliggöra att det är ett dåligt tips att lyssna på om man har sådana problem.

Edit. Jag skulle dock säga att det här med bra/dålig mat mest skapar problem för alla oavsett på vilket sätt man har problem med ätande/mat. Kan inte komma på någon typ av problematik där ett sånt tänkande skulle vara gynnsamt?

Det är bra att du lägger in en brasklapp.

Men du kan inte ta ifrån mig min erfarenhet genom att säga att det inte skulle vara bra för någon. Jag är ledsen, men jag har haft problem med min kropp och min syn på mat hela livet och nu har jag äntligen slagit mig fri och mår bra. Jag har respekt för din erfarenhet genom ditt yrke men det gör inte att du sitter på en absolut sanning för alla.
 
Det är bra att du lägger in en brasklapp.

Men du kan inte ta ifrån mig min erfarenhet genom att säga att det inte skulle vara bra för någon. Jag är ledsen, men jag har haft problem med min kropp och min syn på mat hela livet och nu har jag äntligen slagit mig fri och mår bra. Jag har respekt för din erfarenhet genom ditt yrke men det gör inte att du sitter på en absolut sanning för alla.
Jag menade på en generell nivå, det finns alltid undantag. Tycker dock inte att man ska ge tips baserade på undantag😊
 
Limpsmörgåsar med korv, ost och sötad fil är faktiskt bara marginellt "sämre" än rågbrödet, olivoljan och de solmogna tomaterna, och utgör alltså en ok måltid, snabb men inte särskilt billig. (Går det att få solmogna tomater i Sverige mer än ett par månader om året, och då under förutsättningen att man odlar själv?).
Vad innebär sämre? Är det i energi/fiber?
 

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp