Så är det verkligen. Jag har förkovrat mig på sistone i mat och hur den påverkar oss och det kanske är kontroversiellt att säga, men jag blir mer och mer övertygad om att hur de flesta utav oss äter i Sverige inte är bra. Jag har alltid tänkt att jag vill ta bort stigmat kring mat och att det är viktigt att ”äta som vanligt”. Men när att ”äta som vanligt” innefattar mycket socker, snabba kolhydrater och ultraprocessad mat så är det inte konstigt att trötthet, ännu mer hunger och sötsug kommer som ett brev på posten. Vi överäter för att maten vi äter enkelt tillåter det, så att vi mår lite illa, sen är vi hungriga eller sugna någon timme senare igen. Det är som du säger, det är inte dålig karaktär det är självklart att vi reagerar så. Det tillsammans med vår genetik och vår historik med ätandet gör att det helt enkelt är jättesvårt att äta på ett bra sätt för många. Så känner vi oss kassa, bantar (som är en katastrof på alla plan), kanske lyckas men ingen.. och då menar jag verkligen ingen, kan leva ett liv med sådana restriktioner så vi faller dit igen. Jag vet, jag har som sagt varit i snurran.
Jag vill inte tillföra stigmat kring mat men jag känner också att vi ljuger för oss själva om vi tror att vi kommer få en hälsosam kropp och en hälsosam relation till mat när ”vanlig mat” idag är så himla kass. Det är ju inte tallriksmodellen som många verkar tro att vi äter efter, för den är ju bra! Men vi äter ju ofta sockrade bröd, flingor, vitt mjöl, mycket salt, take away osv. Ett väldigt tydligt exempel var för ett par månader sen när vi köpte burgare ute. Då har jag sedan en tid lagat mat hemma med mycket protein och fibrer. Vi köper burgare med pommes när vi är i ett köpcentrum och trots att jag blir proppmätt så bara sköljer sötsuget över mig när vi går där ifrån. Jag hade inte känt det på länge och det var väldigt starkt. Hur ska vi kunna motstå sådant? Svaret är ju att vi kan inte.
Nu lagar vi mat hemma, och jag proppar med fibrer, vitaminer och protein. Vi har inga regler. Choklad på en vardag? Absolut! Men sanningen är att jag sällan är sugen. I våras cirkulerade en stor del av våra dagar kring vilket snacks vi skulle ta fram när vi lagt barnen. Som en belöning (stresshantering) och avkoppling. Nu kommer jag på mig själv med att jag inte ens minns när vi plockade fram nåt på kvällen sist. Dagens intag har gjort oss så tillfredsställda. Sen blir det ändå vin, choklad och film på helgen lite som en ceremoni men märker att plötsligt blev halva chokladkakan över. Vi lägger den i kylen tills nästa dag. Det hände aldrig förut, vi åt upp den och funderade sen på vad mer vi hade i skåpen. En annan sak som jag märkt, framför allt på min man sin gärna äter stora portioner är att han inte mår illa längre. Det var snarare regel än undantag förut att han åt lite för mycket på middagen och mådde illa en stund efteråt. Fram tills att sötsuget kom då en timme senare.. Det händer aldrig nu.
Jag skulle helst undvika att skriva någonting om vikten alls eftersom den är källan till mycket ont i vår relation till mat. Men eftersom jag vet att den är i fokus för många och jag är så frälst av den här förändringen i mitt liv och vill att precis alla ska testa så kan jag också meddela att den minskat. Trots mycket mat och absolut noll förbud. Så jag hoppas många fler börjar intressera sig för näringslära. Kanske är det som för mig, att vikten var en bidragande faktor till att börja förändra mitt liv och nu är jag så upprymd av allt annat att den inte är viktig längre.
Har tips på böcker om någon är intresserad! Lyssnar just nu på ”Stressmaten” om kopplingen mellan kost och stress.