Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
Jo men det är ytter som genom kramar påminner hästen att gå kvar eller att samla sig- innan den är så pass välutbildad, fast å andra sidan behöver man hålla tillbaka den emellanåt.Den där artikeln har jag tyvärr inte läst, men jag vet vad den går ut på. Det handlar om att man rider med BÅDA tyglarna och inte bara på yttertygeln. Det är en gammal skröna att man skall ha ett fast stöd på yttertygeln och i stort sett låta innertygeln glappa, rätt omodernt faktiskt. Andra ridstilar förespråkar att man rider på innertygeln och låter yttertygeln glappa, inte bättre det. Man rider med ett jämt stöd på båda tyglarna och tar igenom lite extra på den ena när det behövs. Måste köpa den där tidningen och läsa artikeln!! Finns den nånstans på nätet?
Läste just i ridsport om prof K:s clinic (metaforens mästare) appropå disk om liknelser ) " ..// ...förklarade att man måste omvärdera sådant som man provat och kommit fram till inte fungerar. Som det där med yttertygeln.... //
hon har alltså kommit fram till att man ska göra tvärt om, lite som Pippi Långstrump - "Hästen måste komma runt och ner på innertygeln, men den får inte bli lång i yttersidan"//.."
KL. Antar att AR-gänget + "portugiserna" känner sig hemma här, liksom i "kontakt behöver inte vara mer än tygelns vikt i handen" och "man ska använda skänkeln, eller foten "tac-tac" så att hästen aktiveras.
Lägger dock till hur hon kommenterar AR: "Jag tycker att man har kidnappat orden klassisk dressyr. Det finns bra ridning och dålig ridning".
- Nummer ett är alltid att få balans och stadga i ryttarens kropp. När det är på plats kan man börja jobba med hästens avspändhet, som är nästa viktiga ingrediens.
Magnus häst är ganska omusklad, vilket gör att den också har svårt att bära upp både sig själv och ryttaren. Det i sin tur gör att Magnus först bär sin häst på yttertygeln.
- Det är viktigt att det inte blir så att hästen hänger i yttertygeln och inte har något stöd alls i innertygeln. För att kunna rida samtliga rörelser krävs att man känner lika mycket i båda tyglarna, då är hästen självbärig, förklarar Kyra.
Fattar eg inte ens hur du menar "tvärtom"
Jag har inte läst den artikeln men googlade på andra referat från hennes clinics i höst dvs både Globen och andra, bla ett här
Många hallelummade sig själva efter den artikeln att dom ÄNTLIGEN hade fått rätt?? Men när man ser träningar så hänger alla ryttarna i innertygeln förböjda i halsen och med tappad ytterbog. Ja men så jätterätt då
Kryddan: Jag har bara tidningen och vet inte om det finns på nätet. Så här står det i tidningen exakt: "Vi har alla fått inpräntat med modersmjölken att man håller kvar stödet på yttertygeln och klappar hästen med innerhanden. I Globen uppmanade Kyra ryttarna att klappa med ytterhanden. Hon har alltså kommit fram till att man ska göra tvärt om, lite som Pippi Långstrump. "Hästen måste komma runt och ner på innertygeln, men den får inte bli lång i yttersidan, förklarade Kyra".
Kan du inte beskriva mera i detalj vad du gör, det låter lite svårt att förstå annars?
Den tränaren vet ju en hel del.
att öka o minska i öppna eller kontra ställd ger en mjukare sida o ofta en bra galopp. Det gör oxå att ryttaren inte kan bromsa omedvetet o bakbenen blir mer lösgjorda. Yttertygeln... den berömda.
Det kommer oxå från denne.
Förlåt, jag glömde bort att svara dig jo tex jag börjar i skritt för man kan göra övningen ialla gångarter.. På stora mittvolteni höger varv så flyttar jag in bakdelen för vänster skänkel och har hästen ställd till vänster och får upp hästen på höger tygel sedan ställer jag om höger och håller kvar bakdelen och yttersidan med ytterskänkeln dvs vänster , jag rider fortfarande ytterskänkel till innertygel men nu ställd till höger sen flyttar jag ut hästen för innerskänkeln dvs höger skänkel ut till vänster yttertygel fortfarande med koll på yttersidan med ytterskänkeln. på såvis så får man koll på bakdelen att han inte kan skjuta på framåt neråt utan måste genom övningen vinkla om.
Nu kan jag börja med öppnan också så det känns trevligt
"Vi har alla fått inpräntat med modersmjölken att man håller kvar stödet på yttertygeln och klappar hästen med innerhanden. I Globen uppmanade Kyra ryttarna att klappa med ytterhanden. Hon har alltså kommit fram till att man ska göra tvärt om, lite som Pippi Långstrump. "Hästen måste komma runt och ner på innertygeln, men den får inte bli lång i yttersidan, förklarade Kyra".
Intressant är också att de exempel som finns i texten på vad hon säger om ridningen (tygelhjälper, kontakt, skänkelhjälper, känslan i sadeln, att kunna variera både stegläng och takt osv) är precis det samma som mina tränare så ofta säger och de är ju ändå från en annan inriktning
*KL*
Det fanns en så otroligt bra bildillustration någonstans på de här trådarna för ett tag sedan som illustrerade skillnaden mellan inverkan på en kort stångskänkel och en lång. Kan inte hitta den, nån som vet var den är? Skulle behöva den för att bevisa för mina vänner att en kort skänkel har en större inverkan än en lång