ston tillsammans vid fölning

Fiorano

Trådstartare
Mitt dräktiga sto går ute på lösdrift tillsammans med ett annat dräktigt sto. Det är första fölet för båda två och de är beräknade med fem dagars mellanrum. Med tanke på en annan tråd där ett sto sägs ha stulit ett annat stos föl undrar jag nu hur lämpligt det är att ha dom tillsammans när fölningen närmar sig? Det är min som är beräknad först och om hon tar efter sin mor kommer hon att vakta ungen rigoröst, men vem vet om hon är medtagen efter fölning?

Sjävklart kommer både jag och den andra ägaren vaka ordentligt, men eftersom de kommer att föla ute finns det alltid en risk att vi missar dom med en stund.
 
Sv: ston tillsammans vid fölning

Jag själv skulle inte vilja ha min häst ihop med ngn inför fölningen om hon ska föla ute. Jag tycker att risken är onödig att ta och plus att jag vill att sto ska ha lugn o ro under fölning o även när fölis har kommit och att stoet inte ska behöva oroa sig o hela tiden behöva vakta sitt föl.

Man vet aldrig hur den andra hästen reagerar och missar ni fölningen o den andra hästen är väldigt på o nyfiken så blir det nog väldigt jobbigt för ditt sto. Plus att risken faktiskt finns att ditt sto inte riktigt tar till sig fölis eller blir väldigt medtagen o att den andra faktiskt stjäl det..

Men jag är kanske extremt nojig med sånt där o det har säkert funkat jättebra för hur många som helst att ha dom med andra, men jag skulle aldrig göra det.

Mina har fölat själva o sen gått med fölis helt själva i ca 2-3 veckor.
 
Senast ändrad:
Sv: ston tillsammans vid fölning

Tack så mycket för svar!! Tycker faktiskt att det känns vettigt att ha dom åtskilda. Hur långt innan fölningen tar ni dom från varann? Det enda jag kan se som problem är att min (hur tuff hon än må vara) är ganska beroende av den andra hästen. Men jag gissar att det är rätt lugnt till sommaren eftersom fler hästar går ute runtikring då:).
 
Sv: ston tillsammans vid fölning

Jag skulle låta min föla inne i en box och givetvis ensam då. Aldrig mera en fölning ute.
 
Sv: ston tillsammans vid fölning

Jag har varit med om en rätt otäck incident.

Dräktigt sto ute i hage med andra hästar. Oväntat fölar hon och tack och lov ser vi det! Ett av de andra stona i flocken attackerar det liggande stoet och försöker ta fölet. Hade vi inte varit med så hade hon sparkat undan mamman eftersom hon stod högre i rang än det fölande stoet och dessutom var ettrig som satan.

Nu sprang vi som kortdistanslöpare och hann in för att sära dem och skydda sto och föl. Men det var lite trickigt eftersom fölet inte kommit på benen ännu och det angripande stoet trodde fölet var hennes och alla vet väl hur intensiva ston blir när de ska skydda "sitt" föl.......

Hade hon lyckats hade fölet inte fått råmjölk, inte socialiserat med sin mamma och det hade kunnat gå rejält tokigt.

Har haft andra ston som oväntat lagt sig och fölat ute innan vi hunnit ta in dem och det har gått bra. Men iom detta så vet jag hur illa det kan gå och det skrämmer mig.

Vi brukade kunna pricka in fölningarna i absoluta majoriteten av fallen men något oycksfall i arbete blev det ändå.. De är luriga de där tanterna ;)

Ston ska föla inne med lugn och ro i egen box. Utan andra hästar som stör.
 
Sv: ston tillsammans vid fölning

Ston ska föla inne med lugn och ro i egen box. Utan andra hästar som stör.
Jag är lite tvärtom. Ston ska föla där de har tillräckligt med utrymme att vandra omkring och känna sig fria innan, inte stängas in i en 12-14 kvm liten box.

Ute eller inne är egentligen skit samma så länge utrymmet är tillräckligt stort. Jag är helt säker på att fler olyckor händer när märrarna fölar inne än när de fölar ute, ifall människorna brister i vakningen och inte är med vid fölningen.

Dock hade jag inte plockat bort ett sto som står och skriker, blir orolig etc från ett annat. Chansen att hon lägger sig och fölar när hon "saknar" det andra stoet är minimalt, vilket innebär att man behöver en period på flera veckor för att det ska gå bra.

TS, jag hade låtit mitt sto gå kvar tillsammans med det andra stoet. Chansen är faktiskt ganska så hög att de synkar sig och lägger sig ungefär samtidigt, speciellt om de gått ihop en längre tid. Att vaka är a och o, då man aldrig vet vad som kan hända, och man kan faktiskt vaka lika bra ute som man kan göra inne.
 
Sv: ston tillsammans vid fölning

Absolut kommer det att bli välvakat! Jag kommer att sova vid hagen i bilen och stallägaren bor ju på gården och kommer också att vaka. Men risken finns alltid att man missar när man inte har videoövervakning.

Vill inte att hon ska föla inne. tycker att det är bättre när de har gott om plats och ute är trots allt en bättre fölningsmiljö. Min erfarenhet är också att det är smidigare att ta in ett föl som fötts ute än att ta ut dom när de fötts inne. De tenderar att räta ut sina ben bättre när de direkt kan vara ute osv. Dock kommer jag att ta in om de regnar och är skitväder. Man vet aldrig hur juni beter sig riktigt..

Som det ser ut nu kommer jag att ta bort henne från det andra stoet, så får de gå bredvis varandra istället. Känns som om fölen inte ha något lekbehov de första veckorna heller och eftersom det är stonas första föl känns det vettigt att det får ensamma med ungarna ett par veckor efter fölning.
 
Sv: ston tillsammans vid fölning

Jag har varit med vid andras fölningar. Jag kan försäkra att det är ingen glad veterinär som kommer ut och måste sy med hjälp av en ficklampa eller på annat vis vårda stoet eller fölet. Det är inte alltid man kan ta in dom om något händer. Det är inte så svårt att släppa ut dom dagen efter fölning.
 
Sv: ston tillsammans vid fölning

Jag är med dig helt. Låt hästen föla ute, det är renare och blir oftast mycket lättare fölningar. Stoet har mer bråttom upp och därmed spricker fosterhinnor osv snabbare. (ston känner sig ibland lite väl trygga inne i boxen och kommer inte upp fort nog) Dessutom kan hon i lugn och ro välja sin plats. Jag vet massor av stora flockar där fölen föds ute i flock med hingst och allt. Att attackera andras föl är onaturligt, inget som händer ofta. Detta händer vanligast när man har hästarna på för liten yta och dom känner sig trängda.
Känns det olustigt så dela av hagen så stona kan se varandra åtminstone. Hästar är ju flockdjur och att föla själv ute i mörkret kan nog upplevas som otäckt när ingen passar. Hästar lägger sig ogärna ner utan vaktsällskap.
 
Sv: ston tillsammans vid fölning

Veterinären har betalt för att komma ut, vad h*n tycker om att vara ute i mörker bekommer mig inte faktiskt.
 
Sv: ston tillsammans vid fölning

Jag är kluven till föla ute eller inne. Ute är bättre ur massor av aspekter; Det är renare, större yta, större valfrihet för stoet, lättare för fölet att resa sig etc. Men det finns också nackdelar som t ex om veterinären måste komma ut. Jag håller INTE med om att det är bra för att stoet reser sig snabbare, för det är alltid bättre att hon ligger kvar!

Däremot skulle jag akta mig för att ha dem tillsammans. Jag har haft det de senaste åren, och det har funkat jättebra. Men 2009 hade vi ett nytt sto i flocken och hon är en föltjuv! Det kunde ha slutat illa men i vårt fall gick det bra. Hur vi gör i år har jag inte bestämt än, vi har fem ston som ska föla och alla går idag i samma flock på lösdrift. Antingen tar vi ur tjuven och låter de andra föla i flocken, eller så plockar vi ur dem i den ordning de ska föla så får de gå mer eller mindre ensamma under uppsikt.

Jag tycker att man kan släppa ihop dem med andra när ungen är 5-7 dagar, då är de bundna vid mamma, vana vid staket och den första högriskperioden är över.
 
Sv: ston tillsammans vid fölning

Men det kan ju faktiskt innebära liv eller död för dina hästar om veterinären kan göra ett bra jobb eller inte?
 
Sv: ston tillsammans vid fölning

Veterinären har betalt för att komma ut, vad h*n tycker om att vara ute i mörker bekommer mig inte faktiskt.

Det där var så dumt skrivet att klockorna stannar faktist :grin:

Om man låter märra föla ute eller inne är ens eget val.

Men att, i en krissituation, skita fullständigt i veterinärarbetet som kanske krävs i en katastroffölning är bara helt otroligt... :o

Jag hoppas verkligen att inte fler tycker som du. :mad:

AM
 
Sv: ston tillsammans vid fölning

Håller med dej helt. Min märr ska föla inne, dels beräknas fölet komma månadsskiftet mars/april så det blir alldeles för kallt att föla ute. Och dels för att jag är livrädd att råka ut för samma sak som goda vänner till mej gjorde.

Deras märr fölade med rumpan utanför staketet och fölet trasslade in sej i staketet och dog. Ingen kul syn att få... De hade bara åkt iväg ett ärende och kollat märren precis innan de åkte och hon visade inga tecken på att det skulle komma något föl, 20 min tog turen de va iväg på...

Min donna får helt enkelt föla i sin box, hårt övervakad. Boxen är 19 m2 så hon borde få plats.

Sen kommer hon få gå ensam med sin fölunge tills det blir dags för sommarbete, då ska hon gå ihop med grannens märr som fölar senare om det fungerar stona emellan.

/LL som tittar på sin smällfeta märr genom köksfönstret, tror att hon svalt en husvagn?!
 
Sv: ston tillsammans vid fölning

Fiorano.

Vore jag dig så skulle jag dela på märrarna då ni ser att det är dags för fölning.

Ha dom ute om du anser att det är ok.

Och jag skall förklara varför du bör dela på dom här.

För det första så har ni i dagsläget ingen aning om hur förstagångarna reagerar på det egna fölet.
Hon kanske blir oerhört aggressiv och vill slå sönder det omgående.

Sedan kan en ond cirkel påbörjas om ni inte kommer åt henne för att hjälpa ungen att dia/ nappa den.
Hon kanske har ont i juvret/spänd i juvret och blir då förbannad på detta.

Vidare så är det ganska vanligt att hur tajta än märrarna är, så gör dom omgående slut på partnerskapet då dom är nyfölade.
Dom får som ett tunnelseende med helstängt på och har bara ungen i huvudet.
Allt annat som rör sig runt omkring, inklusive ägare kan vara dit pepparn växer.

En massa saker kan ske eller inte.
Vanligtvis så funkar det men det är dumt att chansa.

Annat vore det om du hade två rutinerade fölmärrar som man VET tvärsäkert på att dom sköter korten väl.
Att dom inte brur sig ett skit att en annan märr hänger över ungen och skall kolla läget.
Eller att märren är bra nog att hålla övriga ifrån sig.


Nu skriver jag enbart från egen erfarenhet.
Förstagångarna blir man alltid överraskad över.
Dom flesta är som märrar som haft tio ungar på raken.
Men så finns det dom andra..

Där man får gå in med livet som insats och jävlar anamma bli ursinnig på då dom dummar sig. Brems m.m. är guld värt då.

Att då ha en sån springa fritt på 2 hektar vore mardrömmen himself ;)

Så, dela precis vid fölning och se vad som händer.
Tänk på att märrar brukar gå undan i ett hörn då dom fölar. Risk för att ungen hamnar på andra sidan staketet.

Och hörn är allas uppfödares förbannelse.
VARFÖR bygger man/jag själv inte runda fölboxar????

Lycka till!!

AM
 
Sv: ston tillsammans vid fölning

Naffa du är verkligen avels lilla husgud!! Tusen tack för ditt svar!

Ja, det känns absolut säkrast att sära på dom i synnerhet eftersom det är första fölen för båda. Det är så många fördelar med att ha dom ute att jag hoppas kunna ha det. Men låter ni alla ston föla inne? Hu, är många månader kvar men nu börjar jag få ångest inför hela cirkusen. Ev kanske det blir inne ändå och med kamera. Men då ska det inköpas kamera osv och det blir meckigt att dra sladdar när det inte är ens eget stall.
 
Sv: ston tillsammans vid fölning

Vi brukar göra såhär:
Stona fölar inne såvida de bestämmer sig för det, har ju haft ett par som fölat ute också. Stona får sedan gå ensamma eller i par (beroende på vilka som fungerar bäst ihop) den första veckan. Sedan släpps det tillbaka till flocken. De går i flock på 8 individer som gått tillsammans i 5-6 år så de känner varann väl.
När de fölat ute har vi direkt tagit ut sto och föl för att förhindra tjuveri. Den märr som ändå är högst i rang var helt slut efter sin fölning ute att hon nog inte hade kunnat försvara sin fölunge från ett av de andra stona. Den var så otroligt på att vi fick hämta en pisk och mota bort henne. Den märren har försökt "adoptera" även vid två hopsläpp men då har fölungen varit så präglad på sin mor och mina ston är DUKTIGA mödrar så de vet att försvara sina bebisar, så hon har inte lyckats.
Hade inte den märren funnits hade jag kanske varit mindre bekymrad, men nu vågar jag inte ta risken. Sen får man ju inte välja om de ska föla ute eller inne, det väljer de ju själva tyvärr ändå :)
 
Sv: ston tillsammans vid fölning

Håller med dej helt. Min märr ska föla inne, dels beräknas fölet komma månadsskiftet mars/april så det blir alldeles för kallt att föla ute. Och dels för att jag är livrädd att råka ut för samma sak som goda vänner till mej gjorde.

Deras märr fölade med rumpan utanför staketet och fölet trasslade in sej i staketet och dog. Ingen kul syn att få... De hade bara åkt iväg ett ärende och kollat märren precis innan de åkte och hon visade inga tecken på att det skulle komma något föl, 20 min tog turen de va iväg på...

Min donna får helt enkelt föla i sin box, hårt övervakad. Boxen är 19 m2 så hon borde få plats.

Sen kommer hon få gå ensam med sin fölunge tills det blir dags för sommarbete, då ska hon gå ihop med grannens märr som fölar senare om det fungerar stona emellan.

/LL som tittar på sin smällfeta märr genom köksfönstret, tror att hon svalt en husvagn?!


Fy, vad hemskt! Där ser man, ibland spelar det ingen roll vilka goda intentioner man har, det kan gå åt hel**te ändå....
Din liknelse med husvagnen va ju klockren, stämmer in på ett par stycken här hemma också!:D
 

Liknande trådar

Avel Halloj! Jag har ett 17-årigt sto som är dräktig och kommer föla någon gång i maj. Är så taggad då detta kommer bli mitt första föl...
Svar
6
· Visningar
849
Senast: Freazer
·
Avel Jag har ett sto på 14år som varit dräktig 4gånger. Första gången hon var dräktig var 2014 men då kastade hon så då betäckte man henne...
2
Svar
36
· Visningar
7 318
Senast: Masse
·
Avel Ja, alltså ni som sysslar med avel - hur ser er vardag ut? Vad jobbar ni med? Hur får ni ihop vardagen? Har seminerat mitt sto i år...
2 3 4
Svar
66
· Visningar
8 786
Senast: _Taggis_
·
Ekonomi & Juridik Hej! Någon som var lite koll på hur jag kan gå tillväga i min situation. Långt inlägg men tyvärr nödvändigt för att förklara hela...
2 3
Svar
57
· Visningar
11 646

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

  • Lymfangit
  • Vi som letar häst II
  • Födda -21
Tillbaka
Upp