Sv: Sockerhalt i hö
Det BORDE ju blir lägre sockerhalt i lucernen + halm.
Ditt hö har en extremt hög sockerhalt så både lusern och annat hö/hösilage/ensilage BORDE ha lägre sockerhalt. Problemet är att man inte vet med säkerhet om man inte har en analys!
Min erfarenhet är att en andra skörd vanligtvis BRUKAR ha både högre proteinhalt och lägre sockerhalt. Men återigen det beror på väderleken och när det är slaget så man vet inte utan analys. Själv skulle jag dock försöka få tag på en andra skörd av hösilage och analysera detta.
Beträffande lusern och kalcium- magnesiumhalten så har du fått olika besked från mig och någon annan här.
Kalcium och magnesium har gemensamma receptorer, dvs. de konkurerar med varandra om att tas upp i kroppen. Innehåller fodret mycket kalcium så kan hästen få en brist på magnesium.
Magnesium har en rad viktiga funktioner i kroppen. När det gäller laminitis/fång så motverkar det bl.a. “vascular spasm and clotting” dvs. magnesium aktiverar enzymer som löser upp täppta blodkärl och dessutom har det en anti-inflammatorisk effekt och stimulerar immunförsvaret.
Det finns hur många forskningsrapporter som hellst som beskriver sambandet mellan magnesium och insulinresistens. Här har du några:
“Magnesium transport induced ex vivo by a pharmacological dose of
insulin is impaired in non-insulin-dependent diabetes mellitus.”
Hua H, Gonzales J, Rude RK.
Department of Medicine, University of Southern California School of
Medicine, Los Angeles, CA 90033, USA.
“Maternal and perinatal magnesium restriction predisposes rat pups to
insulin resistance and glucose intolerance.”
Venu L, Kishore YD, Raghunath M.
Division of Endocrinology and Metabolism, National Institute of
Nutrition, Hyderabad 500 007 India.
“Magnesium deficiency is associated with insulin resistance in obese
children.”
Huerta MG, Roemmich JN, Kington ML, Bovbjerg VE, Weltman AL, Holmes
VF, Patrie JT, Rogol AD, Nadler JL.
University of Virginia, Department of Pediatrics, Box 800386,
Charlottesville, VA 22908, USA
“Studies on the development of an insulin resistant rat model by
chronic feeding of low magnesium high sucrose diet.”
Chaudhary DP, Boparai RK, Sharma R, Bansal DD.
Department of Biochemistry, Panjab University, Chandigarh, India-1
60014.
“Oral magnesium supplementation improves insulin sensitivity in non-
diabetic subjects with insulin resistance. A double-blind placebo-
controlled randomized trial.”
Guerrero-Romero F, Tamez-Perez HE, Gonzalez-Gonzalez G, Salinas-
Martinez AM, Montes-Villarreal J, Trevino-Ortiz JH, Rodriguez-Moran
M.
Medical Research Unit in Clinical Epidemiology of the Mexican Social
Security Institute, and Research Group on Diabetes and Chronic
Illnesses, FACP Siqueiros 225 esq./Castaneda, 34000 Durango, Dgo.,
Mexico
“Oral magnesium supplementation improves insulin sensitivity and
metabolic control in type 2 diabetic subjects: a randomized double-
blind controlled trial.”