Sv: snubblar

Nej. Din häst har en skada, och eftersom den inte kan åtgärdas, så kan inte heller symptomen försvinna, din häst kommer fortsätta ha ont så länge skadan finns kvar, med eller utan vila, hagvistelse, boxvila eller vad du nu hittar på. Jag är inte för att avliva hästar utan ordentliga skäl, så jag föreslår att du letar reda på en ordentlig specialist på det område hästens skada sitter i/på, och går på den veterinärens ord. Bukefalos har många duktiga hästmänniskor med massor av erfarenhet, men hur det än är så kan man inte göra en bedömning på en hästs hälsa utan att se och känna på den. Så är det bara. Men OM det är så att detta nu är kroniskt och utan chans att lindra smärtan på hästen, så skulle åtminstone jag fundera på vad hästen har för livskvalitet. Hur har livet varit för den, och hur länge har den levat? Man FÅR inte vara egoistisk och låta bli att överväga avlivning bara för att man vill ha kvar sin kompis. Man är inte mycket till kompis själv om man inte kan skona sin vän från kontinueligt lidande, det är trots allt det som kommer att vara hästens vardag om du inte hittar ett botemedel.
Jag har full förståelse för att det är ett tufft beslut, men ibland måste man se längre än till sig själv.
Lycka till.
Jessica
 
Sv: snubblar

För det första så lider hästen inte av sin skada, vet inte var du fått det ifrån men så är det inte och så var det inte avlivning frågan gällde. Vill ha fler svar på frågan ställer den därför igen: KAN EN HÄST SOM HAR EN RÖNTGENFÖRÄNDRING OCH INTE VILL SVARA PÅ BEHANDLING BLI BÄTTRE EFTER EN LÅNG TIDS HAGVILA?
 
Sv: snubblar

Jag skulle inte rida en häst som snubblar.
Min häst var snubblig i våras och jag valde efter veterinär och massör att låta honom vara. Distriktsveterinär trodde det hade "med åldern" att göra, medan min massör rådde mig att avvakta, sedan klinik om han blev sämre.

Numera är vi ute och skrittar och travar lite sporadiskt då han är betydligt bättre.

En häst som snubblar pga artros har ont på ett eller annat sätt, i annat fall får den snart ont.

Har ej läst tråden ifall jag svarat som ngn annan, ska göra det nu.
 
Sv: snubblar

Din häst behöver inte lida om den inte har ont av att gå i hagen. Ställ den i hagen och låt den vara hagpensionär så länge som den trivs med det.

Att hästen blir bättre av hagvila har jag svårt att tro, däremot har den säkert många år kvar i hagen. Observera att jag absolut inte är veterinär utan det är rena gissningar. Fråga din veterinär istället, det är det bästa både för dig och din häst.

Det känns efter att jag läst tråden som att du prioriterar ridningen av din häst? Men om hästen av veterinär skulle dömas ut helt som ridhäst skulle du ha kvar den då eller ej?
För mig är ridningen irrelervant om hästen vid minsta misstanke kan få ont av det. Min häst kommer finnas hos mig tills han inte vill vara med längre, rida kan jag göra på ngn annan häst isf.
 
Sv: snubblar

Hästen påverkas inte alls av sin sjukdom då hon bara går i hagen, hon kan säkert bli minst 25 år. Då det gäller ridningen är det ju lite mera osäkert. Jag kan ju inte veta hur det känns i hennes ben då hon ju är snubblig med ryttare. Tycker hon är ett gränsfall om man borde rida eller inte. Jag rider henne inte nu i alla fall, får se hur det blir senare. Det jag med säkerhet kan säga är att hon inte ska gå volter och att hon inte får överansträngas för då kommer artrosen att bli värre. Och jag kan säga att det är rent ut sagt skittråkigt att bara rida rakt fram.:angel: Tror att hon själv är ganska nöjd över att inte behöva motioneras, hon har alltid varit lite slö att rida. Jag hoppas ju fortfarande att hon ska bli bättre även om det är tveksamt. Veterinären trodde då jag frågade om det ens är möjligt att få bort symtomen att det kunde vara svårt men han sa ju inte att det inte går så jag vet faktiskt inte. Han ville i alla fall inte behandla mer. Jag anser inte att man avlivar en häst så länge den mår bra bara för att den inte kan ridas ordentligt mer. Tanken är nu att hon ska få ett föl om hennes ben håller till det. Men fortfarande finns frågan i mitt huvud, kan jag göra mer? Skulle hon kunna bli bättre om hon fick mera behandling, lång vila eller annat. Har lite svårt att släppa den frågan faktiskt.
 
Sv: snubblar

Vill fortfarande höra om röntgenförändringar och om det är någon som haft en häst med artros som fått bort symtomen av artrosen fast dom funnits där en lång tid eller vet om det går?:d

Vet ju att det ibland inte blir bättre men undrar om det överhuvudtaget kan gå om hästen varit halt länge och det inte funkat med veterinärbehandling eller om man hoppas i onödan.
 
Sv: snubblar

Låter tyvärr som att det är rätt så dålig prognos på din hästs skada...Om man inte efter upprepade behandlingar får hästen symtomfri så brukar bara operation sk artroskopi vara sista utvägen för att kunna ställa en säker diagnos. Risken kan ju vara att ledbrosket är så skadat att det inte går att göra mer med olika behandlingar.

Innan du betäcker henne, bör du fundera noggrant om hon orkar med den x-tra vikten som det innebär i slutet av dräktigheten!
 
Sv: snubblar

Låter tyvärr som att det är rätt så dålig prognos på din hästs skada...Om man inte efter upprepade behandlingar får hästen symtomfri så brukar bara operation sk artroskopi vara sista utvägen för att kunna ställa en säker diagnos. Risken kan ju vara att ledbrosket är så skadat att det inte går att göra mer med olika behandlingar.

Innan du betäcker henne, bör du fundera noggrant om hon orkar med den x-tra vikten som det innebär i slutet av dräktigheten!

håller med dig och beundrar er som fortsätter ge råd till denna människa som lägger ut en tråd där hon ber om hjälp men vägrar lyssna.. hon har ju redan bestämt sig för att det går att rida på hästen, hon har bestämt sig för att den inte har ont, hon har dessutom bestämt sig för att försöka skapa fler kopior av denna defekta häst, "om benen håller"

ts- din häst kan liknas vid en gammal skröplig tant med rullator för att inte snubbla. Dessa brukar av naturliga skäl varken vara ute och jogga eller föda barn. De promenerar i bästa fall till ICA runt hörnet. Ledbrosk kan man inte laga. Inse fakta.
/Evale
 
Sv: snubblar

KL.Jag har en sådan häst som ts efterfrågar.I mitt fall så har jag relativt god kunskap om rehabilitering och medicinska problem,tid,pengar och jag jobbad eihop med inte bara en av sveriges dutigast eveterinärer utan fick öven hjälp av en av USAs bästa veterinärer.

Själv har jag trauma artros,förslitningsartros och kronisk värk.
Den häst jag har som har artros fick traumaartros 03.
Han är dessutom kraftigt överrrölig.
I korthet kan man säga att skadan har påverkat alla tre lederna i hasen,men han fick ven gonit 3 ggr på båda bak,vrickade saam bakben 2 ggr,samt inflammation på v f.
Dett avar dock under första rehabperioden.

Min häst kommer -aldrig-att bli frisk!
Men han har uppnått 19 år,och har et bra liv enligt honom själv.
Ett par saker upptäckte jag dock,och dte är dte här du ska funder a-mycket-noga över:

en artroshäst bör röra på sina leder mer eller mindre hela tiden,men utan att anstränga sig.
När min blev skadad fick de alla gå på lösdrift,med ett rejält vidnskydd,mer som ett stall där de kan gå som de behagar.
jag har också optimala förutsättningar med väder(inte så mkt fukt,nordvind som stallet helt skyler)och mark(sandjord som inte blir gropig eller lerig,som fryser mkt långsamt)
och det ärnog det enskilt bästa somkan ha hänt honom.
Hanhade -inte-levat idag om han stått på stall o blivit riden!

Nu sitter hans skada i ena bakbenet,vilket inte tar så mkt vikt som en framdelsskada.
Han kan avlasta diagnonalt,och -har-gjort det.Inte nu.
din häst skada sitter fram,som ändå bär 65% av henen skroppsvikt.Hon kommer att avlasta till andra frambenet som ev kan utveckla hälta och sedan ve bak,som då gör att hon får ont i ffa ländryggen.musklespänningarna sätter igång en större smärtcirkel som tyvär räven kan påverka beröringsnerverna.

En artrospatient skall hållas smal,gäller båd edjur o människor,för att leden ska orka.
De ska dessuotm gärna ha så mkt muskler som möjligt runt skadan för at avlasta.
vilka muskler kan din häst sätta runt sin skada?
Att ta ett föl inne bär ju dels att hon inte kan gå på smärtstllande,dels att hon blir allt tjockare.Även mammor som är friska kan tex drabbas av fång pga belastningen.

När dte gäller smärtnivån så är min upplevelse(och jag har -mycket-erfarenhet)att hästar inte säger så mkt.
Det som mian visar har varit att bli "tysta",vila mer,inte vilja komma in,inte vilja kela.
Kommer hästen springand emot dig när du vill rida?
Det är en indikering på att hon tycker det är roligt,men hon kan fortfarande ha mkt ont.

Jag har en vän som har RA i sina leder,dvs ungefär som din häst har.Hon har inget brosk mellan tålederna och jag har aldirg hr enmänniska skrika så i smärta närman nuddar hennes fötter tex.nu sitter hon i rullstol(o slipper gå på dessa leder tack o lov) menman kan alltså inte ens torka henen står eller massera dem utan att vara -ytterst-försiktig,minsta lilla man får leden aningens sned så skrks det i smärta.

Jag kan sjäv skriva under på smärtan,har artrosaxlar,knän(sitter gudskelov också i rullstol så jag slipper gå på skiten)och nu ett pekfinger som saktar stelnar.
när det värkte initialt så vardet som rejäl tandvärk i leden.Det gör -skitont-!

Jag tror att djur med högre hjärnfunktioner kan känna samma slags smärta som vi,och -ävem-om det inte är så så chansar jag inte,jag behandlar dem för att få absolut bästa smärtlindring.

Det innebär tex att närngn säger att den är "lite stel"så tar jag reda på vad det innebär för hästen.
I mitt eget fall så existerar inte "lite stel"utan at jag känner smärtaoch det kan ta mig 3 timmar o morfinderivat för att komma igång på mprgonen,ihop med massage och värme.

Lite stel innebär i de fall jag sett hos djur smärta,punkt slut.Det kan vara led eller muskelsmärta,men det har aldirg varit "lite stel" utan orsak eller "lite stel o bråkar".

När man skall gradera ett djurs smärta så skal man ta in helheten,från rynkor runt ögonen o nosen,hr den ser på en,om den flyttar sig mot en eller från en vid massage,rörelseomfång,om dne kommer springand emot en o vill ha kul,om den användre aktivitet som disktarktion från smärtan,slår den med svansen,rycker det i huden,vill den kela som innan,tar dne initiativ,förösker den få dig att göra saker den vill?

Det som mn -måste-komma ihåg är att inet titta efter det uppenbara,tex hälta.du ska titta efter det-som inte syns-!
tex kan det vara rytmstörning i gången,något den brukar göra men inte vill göra osv.Och titta efter -ytterst-små signaler,för de viskar oftast..

Smrtlindring är absolut nädvändigt för att kuna behplla ett djur som har en kronisk sjukdom med smärtpåverkan.
det innebär i en dle fall en låg dos smärtstillande(tex djävulsklo eller andra mediciner),massage,kyla eller värme,tryck,aktivitet osv.

När min var under rehabilitering så lade jag 1,5 timme extra /dag bara på de saker som var i stallet,dvs massage,värme osv.Sedan var det också ett noggrannt träningsprogram,kontakt med vetrinärerna varje vecka,filmning för tat se skillnader,dagbok osv.

Min häst fick ett återfall förra året.Han skodde s av en av sveriges bästa hovisar o sattes på ringskor bak då det är vad han kan behöva för tat stödja upp rörelsen o benet.Detta är en beprövad metod som oftast innebär en förbättrng.Jag hade tidigare lagt bak skon utan tåkappa o tyckt det funkad ebra,men allt kan ju bli bättre.

Inom en månad blev han stelare,kortare i steget(vilket de ska bli för att skydd aleden,men som han aldirg blivit,han är inte ett dugg stel i leden annars) ,snubblade mkt och ffa frambenshalt,men även fylld i leden och ont bak så småningom försvan musklerna bak o han mådde inte bra.

tog av skorna o 14 dgr senare var han ok,syns inet på hasen att han har artros då jhan inte är fylld.
Små signaler indikerar ofta smärta!

Men som idag så visste jag att han hade ont,jagkänd eigenom hasen o han slog med svansen.Då får han värme,massage o ett hasskydd.

Min häst kommer rusand ei hagen när han ser att vi kommerhan vill väldigt grna göra saker o förösker alltid visa sina fina trick han har lärt sig.Ute får man lugna honom då han är lite för mt i gasen.

Men han har fortfarand eiont i bland vid väderomslag tex.Han blir -inte-frisk!
Och då kan han ändå avlasta -till-framdelen vid behov,vikan tömköra ,trickträna o kör ahonm,han behöver inte ha någon på ryggen,han har ingen skada fram.

Jaghar inte stet din häst s jag kan inte uttala mig,men jag ber dig -noga-iaktta hästen o hellre smärtlindra för mkt än för lite.Hellre se veterinären nästan varannan månad som jag gör,med akupunkturbehandlingar o annars avrapportering via telefon,än att tro att dte nog inte är så farligt.

Jag gjord det misstaget med en hund när jg var ung,en hund med en tarmsjukdom,och veterinärerna vill ebehandla o behandla..Jag-förstod-inte att han hade -fruktansvärda-smärtor!Nu kan jag på ett ögonblick se på ett djur om dne har ont,mina egna kan jag tom se i hagen fårn bilen hur läget är ,eller höra på andningen.
kan man inte det så ska man hellre behandla dem som om de har mer ont än de har,än att chansa.

Det finns en plats i helvetet för de som plågar djur,även om det är ofrivilligt pga dumhet, o jag kan fortfarande må dåligt över det jag aldirg såg hos min hund,för jag var för oerfaren,jag visste inet bättre,jag litad epå de jag trodde visste bättre.Var jag hamnar pga den hunden är väl fortfarand eoklart-jaghar aldrig tyckt om värme..
 
Sv: snubblar

Allt detta har jag gjort för hästen: Haft ut 3 veterinärer, varit till klinik och röntgat, gett finadyne i 2 olika omgångar, 2 sprutor i halsen. Har köpt och använder back on track, ger glukosamin, gurkmeja och har påbörjat kur med djävulsklo. Låtit henne vila, gått promenader. Om inget av detta hjälper kan jag inte göra mer och blir hon inte friskare så blir hon inte det. Men jag tycker inte att för att hon är lite snubblig då hon blir riden och har en rörelsestörning i galopp att hon är en jättegammal häst som plågas jättemycket av svåra smärtor, som det är jättesynd om som absolut genast borde avlivas för att slippa plågas mer och det har ingen av de 3 veterinärer som undersökt hästen tyckt heller.:grin: Visst lyssnar man på svaren man får men ibland är människor på forumet lite väl hysteriska och dramatiska. Ingen av dom 3 veterinärerna som tittat på hästen har förbjudit mig att rida henne även om jag nu inte gör det. Hon ska heller inte betäckas utan veterinärens godkännande. Tack till alla er som svarar utan att vara hysteriska;)
 
Sv: snubblar

Betäcka en häst som har märkbara problem med lederna? :eek:
Hur tror du hon kommer må i slutet av dräktigheten? :cool:

Nä fy!! :devil:
 
Sv: snubblar

Artros är en knepig diagnos ffa när det gäller häst, den kan ha otrolig stor skillnad i omfattning och smärtutslag. Degenerativa skador på ledbrosket går inte att laga, men det man kan göra är att ta bort den inflammatoriska process som pågår i leden.

Du vet inte omfattningen av din häst artros (dvs är den artoskoperad)? Hur halt är den vid böjprov av den aktuella leden?
Även om man har artros mår leden bra av att bli belastad, på människor försöker man få artrospatienterna att träna om det är möjligt. Men sen måste du ju självklart ta hänsyn hur mkt just din häst klarar av.

Jag har en häst med ganska grav artros, dock inte halt initialt. Henne rider jag 3 -4 ggr/vecka, men extremt lätt arbete, det är mest för att hon ska få komma ut och lufta nerverna lite ;) samt att få röra på hela kroppen.

Jag har provat att ledbehandla med Irap, sägs vara det som funkar bäst om man har artroshäst, dock betalar man det själv och det är ganska dyrt. Jag har dock inte sett ngn skillnad med Irapen. Annars är det hyaluronsyra som används inom humanvården samt spolning med ganska stora mängder Nacl.
Jag skulle inte ge dk om jag vore du, för då kommer du inte att märka av eventuella försämringar som indikerar om/när det är dags att sluta rida hästen.
 
Sv: snubblar

de veterinärer som tittat på hästen är specialister inom veterinärmedicin.men de ser inte de dagliga problem som in häst har.
jag har också sprutat legend o Adequan i blod,men min häst -hade fortfarande smärtor-speciellt vid väderomslag o kyla,som endle artrospatienter har.

Det är -din häst-inte du som måse avgöra hur hennes liv är.det verkar som om du hänger dig fast vid att kanske,kanske så kan hn gå att rida,honhar mog inte så ont osv.

Jag kan försäkra dig om att snubblighet(bla så "tappar" de tån eller "knäar "till) är i rät många fall orsakat av smärta.

Om hon har en rörelse strörning i galoppen bord edne även syna si andra gångarter om det beror på en fusionerad led.

så länge du inte -vet-med säkerhet hur ont hon har,för alla artrospatienter har ont mer eller mindre,så är mitt råd att du behdnalr henne som om hon har smärtor.
Skulel du kunna förlåta dig själv om du tvingar hene vidare in i det du villoch det visar sig sedan,med din ökade kunskap och livserfarenhet,att hon mådde betydligt sämre än du fattade?

Det hela är egentligen mycket enklet.Tycker hon inte att hennes nya skor fungerar så gör de inte det.
Sätt henne på en längre kur smärtstillande,utan att rida,menkanske motionera henne på andra sätt.Blommar hon upp o snubblighet o rörelsestörningar försvinner-tja.då hade hon ont.
Men då vet du vad du ska inrikta dig på.

Och skafaf dig en veterinär som är van att arbeta med smärtpatienter och kan följa din häst under en längre tid.

Jag föstår din vilja,men vi är få som fått en häst som r svårt skadad tillbaka til fullt arbete.Det kräver oerhärt mycket,och ffa att du lyssnar på din häst och tänker framåt i preventivt syfte.
oavset vad -du-tycker så är dte din skyldighet mot din häst.
 
Sv: snubblar

Hästen har knappt några böjprovsreaktioner alls men symptomen finns där. Då hon gick på smärtstillande försvann bara en liten del av hältan som sen aldrig kommit tillbaka. Om man sätter henne på smärtstillande nu händer inget alls. Hon kan inte galoppera på volt och och är snubblig endast under ridning i skritt. På raka spår kan det även bli korsgalopp ibland.
 
Sv: snubblar

I dag var jag ut och skrittade på min häst efter 4 månaders vila, hon snubblade faktiskt inte en enda gång, jag blev såhär förvånad:eek:
 
Sv: snubblar

Det är ju jättebra att hon ej snubblar.

Se nu till att du tar det otroligt försiktigt om du vill att hon ska få komma ut och röra på sig lite. Fortsätt skritta försiktigt om du märker att hon tkr om det. Varva med att leda henne så ser du exakt hur hon rör sig också. Tänk även på att det kan finnas stor risk för snöstyltor just nu och det är inget ngn häst ska gå med i onödan, det kan leda till riktigt otäcka skador och förslitningar.
 
Sv: snubblar

*kl (kände att det var onödigt att starta en ny tråd när denna finns)

Jag rider en arab på 18 år (nästan 19 mao). Hästen har ingen diagnos, är ohalt och positiv till arbete. Enligt ET är den stel i sina leder men väldigt smidig i förhållande till ålder och träningsnivå (vid behandlingstillfället hade den stått i två veckor samt innan dess ridits 1-3 ggr vecka i ett par månader). Nu försöker vi hålla igång den dagligen, och även om man inte hinner/har lust med ett ordentligt pass så iaf en skrittsväng... det är siktet.

Vad jag märkt är att den oförklarligt snubblar till ibland i skritt (skittar iofs mestadels så kan ju vara därför:angel: har dock aldrig suttit på när den snubblar i trav). Inte så mkt att balansen tappas, men tillräckligt för att man ska tro att den klivit på en sten... Jag har frågat ägaren om detta men har inte fått något bra svar, ägaren är iofs ganska ouppmärksam så det kan hända att det inte tänkts på innan jag gjorde det.

Nu undrar jag, ni som har hästar med artros, som är ämnet i denna tråd, hur har de yttrat sig på era hästar? Hur kom ni på det?

Självklart undrar jag vad detta kan vara. Hästen snubblar lika mkt i ridhuset som utomhus, så stenar är det knappast. Bäst vore ju såklart att filma den, men jag har sällan någon medhjälpare, och innan det gjorts så spekulerar man ju... Jag tycker ibland att hästen ser tåtrång ut när den rör sig, men är det inte när den står stilla. Det kan vara en synvilla, jag är inte van på att bedömma sådant... Men några skrykskador att nämna har den inte.

Har ni kollat om hästen står med benen bakom lodlinjen? Om hästen låser carpalen som den ska? (Man lägger ena handen på manken och drar lite så benet belastas och slår sen lätt med handen på carpalleden, akta ärtbenet.) Om hästen har problem att låsa carpalen kan det bero på svullnad eller lösa benbitar tex, och börjar ofta med att hästen börjar snubbla.
 
Sv: snubblar

Det är ju jättebra att hon ej snubblar.

Se nu till att du tar det otroligt försiktigt om du vill att hon ska få komma ut och röra på sig lite. Fortsätt skritta försiktigt om du märker att hon tkr om det. Varva med att leda henne så ser du exakt hur hon rör sig också. Tänk även på att det kan finnas stor risk för snöstyltor just nu och det är inget ngn häst ska gå med i onödan, det kan leda till riktigt otäcka skador och förslitningar.

Ja visst är det bra att hon inte snubblar men jag tror nog att jag låter henne gå i hagen ett tag till, vill inte att hon nånsin börjar snubbla igen, hon klarar fortfarande inte galoppvolter men det går i alla fall åt rätt håll.:) I sommar ska hon betäckas och få ett föl. :love::love:
 
Sv: snubblar

Artros betyder att ledbrosket i leden är lite förstört, hästen har ledvärk och nej det går inte att göra nånting åt det.
Har du provat att ge glucosamin? Sen känner du säkert om din häst klarar av lite lättare promenader el inte.Det är ju bra att hålla rörelseapparaten igång men utan för mkt belastning.
 

Liknande trådar

Hästvård Jag har snubblat över några trådar på FB på sistone om alternativbehandlingar av hästar (avmaska med örter, inte vaccinera...
Svar
6
· Visningar
373
Senast: animalasia
·
Hästvård Hej! Har en snabb fråga jag inte lyckats googla fram svaret på! Min häst är betäckt pga livslång skada. Inget hon har någon smärta av...
Svar
12
· Visningar
1 022
Senast: Freazer
·
Hästvård Jag behöver er hjälp buke-vänner! Jag står inför ett etiskt dilemma med min häst som skadar sig gång på gång. Han är 5 år och jag har...
Svar
17
· Visningar
1 814
Senast: Willys
·
Hästvård Är det någon annan som varit med om att hästen har tappat pälsen fläckvis eller som prickar över kroppen? Tänk ”trivselprickar” fast...
Svar
5
· Visningar
589
Senast: Bamburine
·

Bukefalos, Hästnyheter, Radannonser

Allmänt, Barn, Dagbok

Hund, Katt, Andra Djur

Hästrelaterat

Omröstningar

Tillbaka
Upp