Jag gör egentligen så basic det bara går att göra. Har en blandare typ kitchen aid eller liknande. (Annars hade det INTE blivit någon bakning för min del!
)
1.Värmer 5-6 dl vatten i micron till 40 grader. (Blir det för varmt dör jästen, blir det för kallt tar det längre tid att jäsa- jag använder torrjäst)
2. Har i 8-9 dl mjöl av valfri sort i blandaren, ihop med ett paket torrjäst och nån matsked salt och nån matsked socker alt lite sirap (för jäsningen)
3. Blandar allt ordentligt.
4. Pytsar i 1 dl mjöl i taget tills det blir lagom. Jag gör degen ganska lös, den ska hålla ihop men vara lite klibbig så man måste ha (ordentligt med) mjöl på händerna för att ta i den
5. Gör slarvigt två limpor som får jäsa på en bakplåtspappersklädd plåt i 45 minuter.
6. Omkring 200 grader i ugnen tills innertemperaturen är 94 grader, alternativt låter ihålig när man klappar den 'på magen' (undersidan).
That´s it!
'De säger' att man nog ska knåda den igen efter första jäsningen, men jag brukar faktiskt inte göra det om jag inte gör tekakor. Då låter jag klumpen jäsa 30 min, knådar den och kavlar ut den och gör tekakor i valfri storlek, jäser igen. (ca 30min)
Lyxar till det ibland med kanske havregryn, solrosfrön eller linfrön i degen. Kanske lite smält margarin också, särskilt till tekakor. Kanske byter vattnet mot mjölk. Skär tvärränder på ovansidan innan den går i ugnen. Penslar med ägg alt vatten och strör på flingsalt eller havregryn eller vallmofrö eller liknande.
Gör ibland små bullar, ibland en enda stor limpa, ibland skruvar jag dom så de blir tvinnade, ibland gör jag tekakor och ibland större typ rågsiktskakor. Men jag utgår alltid från samma 1-6.