Först och främst: förutom på några få ställen långt uppe norr, så finns inga "naturliga" skogar i Sverige (tyvärr).Fast det är inte "media får det att låta", det är vetenskapliga studier som säger att det sätt som Skogsvårdslagen förordar att saker bör skötas på inte är tillräckligt för långsiktig framtid för skogsbruket. Lag är inte automatiskt synonymt med rätt, eller ens bra.
Det handlar om komplexa ekosystem som förstörs, i dagsläget, med de idag så kallat "miljövänliga" metoderna. Industrin och lagstiftare ignorerar vetenskapen, och skjuter på så sätt sig själva i foten. 50-50 fungerar inte, eftersom produktionsdelen förstör sin egen framtid; förstörs ekosystem så kommer inte träden kunna växa i framtiden till den grad att vi kan ha något lönsamt skogsbruk alls. Därför måste naturvård (vilket är ett vanskligt ord eftersom naturen vårdar sig själv bäst, för det mesta) komma först; när ekosystemen är i balans kan vi sedan ta ut den mängd virke som de klarar av utan att få permanenta skador. Det är vetenskap, inte tyckande: Vi måste hålla oss till vad naturen klarar av. Precis som vi inte kan överfiska haven, kan vi inte ta ut för mycket skog. Det finns inget sätt att komma runt det faktumet.
Det går alltså bortom blandskog, rätt träd på rätt plats, lämna några träd på hygget etc. Det handlar om att bevara ekosystemen, eftersom de är den grund på vilken hela skogsnäringen vilar.
All skogsmark har varit brukad, mer eller mindre hårt, sedan åtminstone 1600-talet, när det mesta av ved behövdes i gruvindustrin, till byggnation, eller som exportvara.
Under de senaste ca 50-60 åren, har ett slags "morotsodlingssyndrom" uppstått inom skogsbruket. Kallhygge, markberdening, plantering, röjning/gallring, och så en ny cykel som börjar med kalhygge....
Dessutom kryddat med införandet av mer eller mindre exotiska trädslag som t.ex. Contortatall (i vissa områden), eller av "klonade skogsplantor".
Där kalhyggesbruket används på ett extremt sätt, t.ex. där hyggena är större än några få hektar i taget, och de kvarlämnade dungarna av ursprunglig miljö är små, så ger det en stor ekologisk påverkan.
Men om de huggna områdena är mindre, och den kvarlämnade miljön är större, så är påverkan på ekosystemet som helhet, betydligt mindre.
I slutfasen av perioden innan tidigare varianter av skogsvårdslagen och innan kalhyggestiden, så ägnade man sig frekvent åt ett slags rovhuggning i skogen, ibland kallad "dimensionshuggning", där man plockade åt sig "lönsamma" träd, och lät de skruttiga träden stå kvar. Skogsområden som utsatts för denna rovdrift, hade små möjligheter att återhämta sig inom rimlig tid.
Ovannämnda brukande, gör att alla varianter av alternativa skogsbruksmetoder jämfört med "morotsodlingen" (kalhygge, markberedning, plantering...) fallit i totalt vanrykte.
Samtidigt, så gäller följande: björk och gran (asp, al delvis, och i viss mån lind och ask), kan odlas/skötas i flerskiktade bestånd i en blandskog, medan tall och bok, inte fungerar så. Vare sig bok eller tall, finns annat än som enstaka träd i en mer naturlig blandskog, utan de behöver sin specifika jordmån (mycket mager för tall, någon generösare för bok), och vill växa med full tillgång till ljus, utan att andra trädslag konkurrerar.
Hur man ska jobba med olika bestånd, är inte så enkelt, men vi kan väl enas om att det är rätt korkat att försöka tvinga på fel trädslag, på fel mark?
Vilka vetenskapliga studier tänker du på?Vetenskapliga studier är i dina ögon lika med flumsnack? På vilket sätt är det stolligt att bevara ekosystemen och de enorma tjänster de gör för oss människor?
Olika biotoper har olika förutsättningar, ja, och det ser jag inte att filmen, eller för den delen vetenskapen, förnekar.
Den största (enda?) poängen som filmen gör är att vi inte kan avverka skog i den takt vi gör nu utan att ekosystemen kollapsar - och det har alla skogar gemensamt, att om du kalhygger dem så försvinner ekosystemet, och återhämtar sig inte på många år(hundraden).
Du talar också om olika skogar, men filmen kritiserar ju inte så mycket själva hanteringen av de biotoper som finns (förutom att de inte skall utplånas) utan kritiserar de monokulturer (plantager) som finns i hela landet. Det är skillnad på en urtaiga och ett tallplantage, likasom det är skillnad på en urskog av löv eller blandtyp och ett plantage av björk eller gran.
Över hela Sverige och alla biotoper behövs det ett paradigmskifte; vi behöver se på skogen som ett mångsidigt ekosysystem med många olika resurser som måste tas tillvara, och inte som något i tid och markyta uppblåst plantage.
Jag är själv skogsbrukare och har anammat detta synsätt. Det blir för mig väldigt stolligt att kalla en vetenskapligt underbyggd hållbar verksamhet för stolligheter
Vilka ekosystem är det som kollapsar just nu?
I min världsbild, så kollapsade den svenska skogens ekosystem på en fundamental nivå för ungefär 50 år sedan, i samband med hormoslyr bekämpningen av lövsly, och de stora kalhyggena.
Jag såg mest extrema partsinlagor i filmen, från folk som har ungefär lika extrema förhållningssätt, som skogsindustrin har?
Om vi ska få en bättre, mer diversifierad skog, så behöver de stora skogsbolagen, och deras dominans brytas upp.
Vi behöver en fungerande sågverksindustri, som vill ha både barrträd, och lövträd t.ex.
Idag kan man sälja lite asp till Swedish match, har man tur så köper Kährs lite björk, ek eller lönn av extremt god kvalitet, och jag har lyckats få fram högkvalitetsbjörk, som sålts till Hultafors (och blivit tumstockar), annars så är det mycket svårt att få avsättning för lövträd som annat än brännved eller björkmassa. För tjugo år sedan så dog hela avsättningen av boktimmer t.ex. Det är få sågverk, och liten förädlingsindustri för lövträd överhuvudtaget, och för den delen av förädlingsindustrin som tillverkar t.ex. plywood,s å verkar de hellre importera råvara från Baltikum, än köpa svenskt, eftersom "systemet" inte fungerar.
Hur får du avsättning för för din råvara? Vem/vilka köper? I synnerhet lövråvara är det inte lätt att få sålt, förutom björk till massaved.