Sv: Priser på distanshästar
Nu tänker jag sticka ut hakan rejält! Jag kommer tänka högt och detta är bara ett sätt att vända på resonemanget inget jag på ngt sätt har bevis för...eftersom det uppenbarligen inte finns statistik att tillgå på hur distanshästar med framgång och utan skador egentligen har tränats!
Alltid nyttigt att tänka helt om - om inte annat så får man tänka igenom allt man lärt sig och kanske omvärdera kunskaper!
Anna: Tänk om det är så att de 3 fd galoppörerna du haft som nu är skadade inte blivit skadade av galoppträningen utan av LSD???
Tyvärr så var några skadade INNAN jag satte igång med mig träning.
Palett behövde bara komma hem till mig och varva ned för att det skulle börja synas - hade inte ens suttit på honom.Trist nog så gick han genom veterinärkontroll enligt konstens alla regler.
(sen har jag haft andra medfödda grejer som hjärtfel, illasittande benbitar, cystor, bockhov, svår hovbroskförbening eller obotbar fästingsjukdom). Men jag har säkert ridit/tränat fel en hel del också så klart!!
"Att sitta och nöta i segtrav"....det dödar iaf glädjen hos mina hästar.
Är du säker på det? En tanke är att dom kanske skulle lugna ned sig och börja koppla av? (Säger som du - inte meningen som negativ kritik utan som en tanke) En het häst är inte alltid en lycklig häst, utan stressad.
Hästar är gjorda för att fly i snabba ruscher och galopp är en naturlig gångart så varför skulle det vara sååå himla farligt att VARVA långsam och fartträning, att rida ritter snabbare än 12km/h ibland och ibland långsammare. Det beror ju också på hur mkt vila man ger hästen emellan träningspassen.
Nu säger jag inte att du tränar dåligt Anna, men jag vill prova nya tankebanor!
Det gillar jag! Jag håller med om att hästar är skapade för att ruscha likväl som för att ströva dygnet runt över stäppen.
Jag tror heller inte att det är farligt att galoppera, träna intervaller eller fartlek i sig utan att det är jättesvårt att göra det rätt för att det går så snabbt och minsta lilla felbedömning från tränaren/ryttarens sida ger ett så stort utslag (=skada).
Gör man det "rätt" så är det OK och du får som jag skrivit tidigare en optimal utvecklad hjärt-lungkapacitet.
Jag tror däremot att det bästa för att undvika skador är att börja med att bygga upp skelettet, sedan musklerna, sedan kondisen. Det är väldigt riskabelt att vända på steken och börja med snabbjobben.
Jmf med männsikor!!! De flesta löparstjärnor vi har idag som springer marathon och ännu längre långlopp och är framgångsrika på det började sin karriär som unga inom 800-1500 meter!!!!!!!!!
Är själv en gammal friidrottare - har tränat och tävlat massor i unga år innan jag började ha råd med hästar.
Att unga springer kort är därför att för de unga är korta lopp som ett maratonlopp! Barn och ungdomar har i princip bara korta lopp (terränglopp kan vara pyttelite längre). Det är samma princip som inom längdskidåkning (vilket jag pysslade med på vintrarna). Där börjar man med att tävla 500m för att sen åka 1 km efter något år osv.
De som börjat springa på senare år och som löper enbart långsamt har inget i toppskiktet inom långlöpning att göra men de kan springa långa lopp långsamt.....
Men de som börjar sent, börjar träna långsamt och sedan snabbt blir jättebra! Jag håller med dig att man blir bra på det man tränar. Spring sakta och du blir bra på att springa sakta :-)
Men för att inte få skador även som friidrottare så måste du bygga upp en grund (jmf LSD)
Jag vågar påstå att det förekommer mkt skador bland de löpare som springer långt och långsamt (eftersom min man är just tävlande långlöpare med många bekanta inom sporten) För att undvika skador så arbetar de mkt med FARTTRÄNING också!
För att bli bäst (både häst o människa) så är jag helt överens med dig om att man måste jobba med snabbheten. Där jag tror vi skiljer oss är när i träningen man ska införa snabbhetsmomentet?
Applicerar man detta på hästar så varför skulle det inte kunna vara LSD träningen som också kan ge skador på våra hästar????
Det är klart att det kan bli skador av att rida långsamt också.
Jag säger ofta att farten dödar - men jag tror också att om man rider för långt för tidigt i hästens liv eller för tidigt efter vad man har tränat så kommer skadorna. Sträckan är heller inte ofarlig.
Jag menar med detta såklart inte att man skall strunta i LSD träning men jag tror inte det är nödvändigt att segtrava under 12km till hästen är minst 9 år... Därmed inte heller sagt att man skall rida 20km/h i 12mil på en 7-åring.
Vore det inte intressant att sitta ned tillsammans runt ett bord med massor av gott fika och diskutera ett antal typfall och hur man skulle på bästa sätt, för varje år, lägga upp träningen och tävlingen till en 16 mila häst? Att få sitta ned och lyssna på varandras erfarenhet och argument?! Ta tex fallen:
1. En insutten 3 åring
2. En 5-årig galoppör, nyss avslutat 2 säsonger på banan
3. en 8 åring som varit "normalt" allround riden i 4 år
4. Ett 7 årigt oinridet avelssto
Roligt! Jag har ett stort kök
Hur många av de framgångsrika distanshästarna utan skador har galopptränats som unga? (Ohio, Pikaboo, Guld)
Jag känner inte dom här hästarna så jag vet inte om de varit skadefria? I år var det bara Pikaboos andra säsong. Han har gått jättebra, hoppas att han håller.
Hur många av mindre framgångsrika hästar som är skadade har LSD tränats som unga??????
Jag vet faktiskt inte hur många distansryttare som LSD tränar sina hästar i flera år? Min uppfattning är att det inte är så vanligt. Tittar man på distanslistan på flertalet hästar, så känns det inte som att det är många ryttare som LSD tränar för då skulle de inte rida så mycket fortare på tävling än hemma? (Det här är en känsla jag har)
Jag är jättetacksam för att du skriver så mycket intressanta funeringar så jag måste tänka till och skringra tankarna på att det ALDRIG kommer några värkar...