@Alexandra_W men ta in den på utredning vidare ? Eftersom du upplever det du gör osv ? Lär väl spara massor i alla bemärkelser utifrån det du frågar om och upplever osv ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
OBS: This feature may not be available in some browsers.
@Alexandra_W men ta in den på utredning vidare ? Eftersom du upplever det du gör osv ? Lär väl spara massor i alla bemärkelser utifrån det du frågar om och upplever osv ?
För mig ser det där mest ut som en ponny som är väldigt osäker på den som närmar sig, öronen bak är "nääääjjjj vad ska ske nu? måste du komma närmare?" och sen "heeeeejjj jag är snäll poni" vid själva hälsningen och sedan "huuu.. varför står du kvar? vad vill du nu då?"Tillägg: Det är alltså sådär han växlar till att se ut även när han själv söker kontakt. Han kommer själv och vill hälsa, och så växlar han om att se ut sådär (det jag kallar för huggorm), men väljer att stå kvar och vill bli kliad, och några sekunder senare är det solsken igen. Osv. Det som känns som han inte riktigt är medveten om vad han uttrycker (alltså att uttrycka stick och försvinn, samtidigt som han tycker "hej ska vi göra något/ska vi gosa/etc")
Har du kollat magen igen? en häst som gör så där hade jag tippat på magsår (igen?), det gör ju förbannat ont.
bara en tanke efter du sagt att han är känslig i magen.
För mig ser det där mest ut som en ponny som är väldigt osäker på den som närmar sig, öronen bak är "nääääjjjj vad ska ske nu? måste du komma närmare?" och sen "heeeeejjj jag är snäll poni" vid själva hälsningen och sedan "huuu.. varför står du kvar? vad vill du nu då?"
Jag relaterar till vår ponny som beter sig precis sådär och i hans fall är det just exakt osäkerhet. Jag tycker att jag ser liknande uttryck i hagen som tecken på undergivenhet, precis innan de går undan från en ranghögre individ. Har också sett lägen där den ranghögre närmat sig och den ranglägre sett ut sådär men stått kvar, och sedan har en helt trevlig "solig" hälsning skett, och sedan har den ranglägre strukit bak öronen och gått iväg.
Med tanke på hans ålder skulle jag faktiskt inte bli förvånad om det här är en fas i hans personliga utveckling... Kan hända att "attackerna" faktiskt också är tillfällen där han prövar sin pondus och effekt på dig.
Min 6-åring har hållit på sådär med hagkompisarna det senaste året. Ibland går han undan och är undergiven och ibland blir han värsta kobran och prövar att sätta emot. (och då får han stryk..)
Han har aldrig funderat på att diskutera med mig på samma vis, men så har han fullt upp i hagen med sånt. Kanske din lille helt enkelt behöver någon att göra det här med, om det inte finns någon i hagen så får man göra det med dig...?
Skulle kunna vara.
Men man känner sin häst bäst själv, känns det dåligt i magen så skulle jag åka in och kolla halskotpelaren med tanke på övriga inlägg här.
Och kanske även testa med munkpeppar en period och se vad som händer, det är inte bara testosteron som kan få en på dåligt humör...
Det är väl lite det som är besväret. Att det är svårt att ens i teorin komma på någon anledning som kan förklara "allt". Och det är svårt att veta om det är ett eller två problem. Eller om hingstigheten inte har med humöret att göra alls, och hingstigheten så att säga inte beror på något fel.
För mig så att han blev hingstigare är ganska sak samma, det går helt okej att leva med och påverkar ju inte vardagen. Humöret däremot både bekymrar och påverkar i allra högsta grad. Så fokus känns som det är på humöret och får man ordning på det men hingstigheten består så må så vara.
imorgon kollas tänderna igen.
Som smör böja åt sidorna. Böja in näsan mot bringan var han tveksam till, men svårt säga hur mycket som var inte förstod och hur mkt som var motstånd. Han blev inte arg, utan bara passivt motstånd. Med godis och lite lirkande gick det vika in näsan mot bringan, och det kom ingen flipp av det.
En kort liten video, som visar en mycket milt variant av det jag menar med vardagstjurighet. Mycket mild variant av vardagstjurighet som sagt, han var på ganska rart humör ikväll jmf med hur det brukar vara, och så går det inte att göra så fula hot när man ligger ner.
Men när jag talar om att han kan alltså stå med öronen fram och se gull ut, och så stryka dem bakåt och hota för att sekunden efter se idel solsken ut igen och det liksom är vardagen, så det är det här sura beteendet jag menar . (Här är han lite för nyvaken för solsken på filmen). Och vissa gånger kommer som sagt uttalat, rejält hotbeteende i samband med det, och en dålig dag kommer ett hugganfall i samband med det - sekunden efter kan det vara öron fram och solsken igen. En skitdålig dag kommer ett anfall.
Värt att nämna är att han inte bara ligger kvar när jag går in, utan när jag stängt av kameran så låg han kvar medan jag kliade, men fortsatte växla i uttryck. Sen resten han sig och var idel solsken. Så även fast han säger "akta dig" och att jag inte ska komma närmare så han varken hugger mig i handen som syns på videon, eller hade något emot att jag var kvar därinne och blev ännu närmare (när kameran var av och jag inte behövde se till att hans huvud var med i bild)
Spontant så tänker jag att ponnyn fått taskiga minnen av smärtan efter kastreringen( när du var tvungen att öppna flera ggr) samt besöken hos equiterapeut (minns jag fel?) .
Jag tycker det låter som han blivit osäker i sig själv. Han vet inte om det kommer smärta eller inte.
Filmen blir ju lite missvisande egentligen. Upplever ibland samma sak som din häst just vid vissa sammanhang, ett mer...lämna mig ifred som ju tolkats.
När det gäller denna häst är detta ju inte något jag skulle tycka var något att utreda om jag bara såg filmen. Det är ju en ganska vanlig reaktion från en häst. Med allt annat så är det ju det.
Då borde han slå så det visslar om det när jag rör därbak. Det skulle jag kunna förstå. Men det är ju inte så/så enkelt. Och även vara rädd för att något ska göra ont skulle jag förstå som anledning om det vore konsekvent. Men det finns ingen konsekvens.
När vi tog blodprov för hormonkoll var han idel solsken rakt igenom btw, aldrig varit så snäll och lätt med nålar någon gång. Inga sura miner i övrigt heller. Och där borde han varit lika rädd något skulle göra ont.
Samma mot mig, att vara rädd att det ska göra ont när jag tar på vissa ställen eller gör nya saker - absolut. Men att ena dagen anfalla när jag ska klappa och sen vara idel solsken, det blir inte logiskt.
Hm, det är verkligen en nötknäckare. Det bästa är ju, som du själv vet, en ordentlig utredning på klinik. Dessvärre kan det ju vara så som din veterinär säger, att kastreringen innebar en personlighetsförändring i negativ bemärkning. Jag har aldrig hört talas om detta innan, men man lär så länge man lever
Nu tänker jag lite för mig själv...någon nämnde en nerv som kommer i kläm. kan det ha "hänt" något i "fickan" efter kastreringen iom öppnandet. Att det där har blivit nerver som spökar mer eller mindre då och då. Min spontana tanke är ju att det hänger ihop med operationen på något sätt. Hade det varit smärta från annan del av kroppen skulle jag vilja påstå att det skulle visat sig redan tidigare
Jag blir inte riktigt klok på fyraåringen härhemma. Tar gärna emot tankar och åsikter.
Jag har haft honom sedan han var ettåring, och det har alltid varit en okomplicerad och rar liten herre. Han gick som hingst tills han var tre år, och var gudasnäll. Mot alla, det var en sådan man kunde låta barn pyssla med lös i hagen. Snäll mot mig, barn, främmande, veterinärer, hovslagaren - you name it. Helt okomplicerad att rida in, och han är även selvan och tömkörd med linor och kedjor. Kunde (kan kanske fortfarande, inte provat sen i somras) ha honom lös i skogen på promenad och han kom när man ropade. Aldrig reagerat med sura miner eller ilska på krav.
Han kastrerades som sagt på våren som treåring. Han fick lite komplikationer och jag var tvungen att öppna upp såren ett par ggr, vilken givetvis gjorde ont. Han slog så det visslade - men aldrig någonsin mot mig, Utan ut i luften. Inga sura miner före eller efter. Ett tag efter kastreringen var han hos equiatrikern. Och plötsligt var min snälla ponny som förbytt!? Jag stod mest med hakan i backen och gapade stumt. Han slog så det visslade så fort equiatrikern närmade sig. Med visst besvär kunde han undersökas och behandlas. Hade lite spänningar och låsningar i ryggen. På återbesöket mycket bättre, men ännu mer sur. När equiatrikern sa ifrån svarade ponnyn upp, och låt oss säga att det är tur det inte var en 170 cm hög häst. Han var blixtrande arg och slogs som en tiger. Fick ge sig, och behandlades. Gång tre bad jag att vi skulle prova med mutor, equiatrikern och kliniken är på samma ställe och jag ville inte skapa en negativ association. Ponnyn var redan innan betydligt mer välvilligt inställd och med lite mutor gick det jättebra. Besöket efter var han idel solsken utan mutor. Så okej, det skar sig kanske i personkemin mellan de två, just då ponnyn första besöket visade agg redan innan et ens petat på honom.
I övrigt så blev han otippat nog mer hingstig efter kastreringen. Inte i hantering, men väldigt intresserad av damer och som sagt hingstig med ston i närheten, något han inte var i samma utsträckning innan.
Sedan i somras (2014) har det dock smugit sig på en humörförändring hos ponnyn även i vardagen, och som jag inte riktigt kan sätta fingret på vad den beror på. Jag har avfärdat massa teorier, mer om det snart, men nej jag blir inte klok på det. Och det har eskalerat. Han har fortfarande varit plättlätt i hanteringen, inte minsta försök att mopsa eller sätta sig upp. Men han har gradvis uppvisat ett surare humör. Han är dock inkonsekvent i det. Han kan slicka öronen bakåt och hota när man närmar sig - för att sen på en sekund slå öronen framåt och vara idel solsken. Samma när man t ex borstar, kan stå och mysa och plötsligt slicka öronen bakåt och blotta tänderna. Eller vara idel solsken tills man byter sida, då han försöker hugga när man går under halsen/framför honom. Det finns ingen riktig röd tråd dock, att ditt eller datt alltid eller ofta utlöser ett specifikt beteende. Det kan ske helt utan provokation med, utan att man ens tittat på honom än mindre gjort/krävt något - t ex i hagen.
Två gånger har det blivit farligt. Båda gångerna har jag upplevt att han efteråt inte fattat riktigt vad som hände eller varit medveten om vad han eg gjorde. Ena gången var i hagen och jag stod utanför stängslet, han stod innanför och såg solig ut. Jag sträckte in handen för att klappa honom - som så många ggr förr - och han gör ett regelrätt utfall mot min arm. Inget hot eller varning utan en attack, hade jag inte haft dunjacka hade min arm inte varit i samma skick.. En annan gång skulle jag tempa (även det gjort utan problem innan) och när jag närmar mig smäller det. En riktad spark avsedd att träffa, vilket den gjorde. När jag rest mig, grinat färdigt och haltar fram för att tempa går det hur bra som helst.
Jag har haft en hel massa teorier. Att det berott på kompisar/plats på rangskalan. Han har dock inte förändrats i något håll i humöret av att vara varken högst eller lägst i rang. Inte av att gå med ston, valack eller hingst. Inte av att gå med en kompis eller fler. Inte av att gå med sur tant som håller honom kort eller med unghingst som gärna lekt hela dagarna med honom.Tänkt på om det kunde bero på hungrig/ont i magen/etc men det blev ingen som helst skillnad av varken bete eller fri tillgång kontra inget bete och begränsade givor. Ingen skillnad om han går på lösdrift eller står uppstallad. Ingen skillnad beroende på årstid. Jag har provat att låta honom vara ifred och i princip inte hantera alls och att pyssla extra mycket. Jag har provat ignorera beteendet och att korrigera det. Inget gör någon skillnad, och han är väldigt ojämn i humöret. Det kan gå lång tid (veckor) när han knappt är sur alls, såpass att jag tror att vad det nu var gått över. Sen pang kommer det riktigt fult beteende. Han kan vara supersur ena dagen och idel solsken nästa, eller småsur i en vecka. Eller rar i en vecka. Det finns ingen röd tråd.
Han är genomklämd och rörelsekontrollerad (ej böjprov) av vet och equiatriker i höstas. De tyckte inte man behövde böja för han rörde sig så bra. Så skulle det vara smärta så är det inget som är väldigt uppenbart eller plättlätt att hitta i alla fall. Jag har tom tagit blodprov för att kolla hormonnivåerna, eftersom det kom efter kastrering. Han är så mycket valack man kan bli.
Mitt sista "hopp" nu är att sätta igång honom och se om 'hårt arbete' kan få honom vänligare sinnad. Pga åldern så gick han ju inte superhårt förra året, men det har i alla fall inte varit någon skillnad när han aktiverades som mest som treåring och tex nu i höst - vinter när han bara lallat i hage. (Han skulle satts igång i vintras men det var då han sparkade sönder knäet på mig..)
Hjälper inte igångsättning får vi väl försöka med en klinikutredning, det känns dock lite som att leta efter en nål i en höstack. Det går säkert att hitta nåt, det kan man ju på de flesta hästar om man bara letar tillräckligt noga, men att hitta något som kan vara anledningen känns lite mer knepigt.
Jag vill inskärpa att det verkligen INTE känns som att han försöker ta över, mopsar eller är kaxig. Han är fortfarande plättlätt att hantera rent allmänt, ta att leda så han går på slakt grimskaft, stannar när jag stannar, vänder när jag vänder och backar när jag backar. Han står där man ställt honom, är lätt att lasta, sköter sig med hovslagaren (men är som ättika i allmän uppsyn där med och kan t ex försöka nypa till hovis för att nästa sekund stå och se ut som solskenet själv, eller stå och vara idel gos och solsken och plötsligt slå om även mot hovis). Han är egentligen inte jätteförtjust i att bli duschad, det tog ett tag att lära honom det som ung. Det syns på honom fortfarande att det inte är favoritsysselsättningen, men han finner sig i det. Så han har inte blivit knepigare att hantera i det han eg inte är förtjust i och vill slippa heller. Jag har ett par tillfällen under det senaste året medvetet provocerat honom, utan att han gjort minsta ansats att svara upp/emot. Så, jag kan såklart ha fel men det känns inte på minsta vis som ett försök att klättra i rang/ta över/testa gränser eller liknande. Det känns mer som någon slags överslagsbeteende eller att något slår lite slint. Men jag kan inte för mitt liv komma på vad det skulle vara ett överslag för?
Men för stunden har jag en liten docksöt B-ponny som inte är pålitlig i allmänhet och fullkomligt olämplig som barnponny i synnerhet. Vilket är både ledsamt och besvärligt. Men framförallt gör det mig ledsen, både för hans och min skull. Det är inte roligt att hantera när han är såhär, och det kan inte vara roligt att vara honom när han är såhär. Men jag vetesjutton hur jag ska kunna hjälpa honom. Och innerst inne tror jag tyvärr inte lösningen är att sätta igång, att allt då magiskt ska bli som innan. Men jag har gärna fel!
Men synpunkter/ideer tas tacksamt emot, och jag har säkert glömt mer än en sak i ovan..
Jag har inte läst alla inlägg utan utgår från ditt första. Det som jag tänker på är om han har någon hjärntumör eller liknande?
Det verkar ju inte ha med smärta att göra, men man vet aldrig. Vi hade en ponny för många år sedan som jag är ganska säker på hade någon nerv i kläm någonstans som på bråkdelen av en sekund gav smärtor. Han var väldens snällaste att hantera, nu menar jag verkligen som en leksakshäst. Han fann sig i allt. Man kunde lätt öppna munnen och titta på tänderna, han bara stod och gapade tills man var klar etc. Jättesnäll att rida men plötsligt PANG! Han fick fullkomligt spel och kastade av ryttaren så det smäll om det, och sedan helt cool igen. Det tog liksom 5 sekunder så var "anfallet" över. Vi såg heller inget mönster i detta. Det kunde hända när man skrittade på lång tygel eller i full galopp och allt där emellan. Duktiga eller nybörjare spelade ingen roll, hände det så hände det liksom. Detta hände aldrig när vi hanterade honom, tömkörde eller tolkade med skidor, pulka eller annat. Ingen undersökning gav någonting. Men jag tror att precis i vissa lägen, med ryggen, halsen, huvudet eller någon kroppsdel, klämde det till och han fick väldigt ont så han inte kunde hantera det utan var tvungen att göra sig av med ryttaren. För det var precis som du beskriver, som att han själv efteråt inte riktigt förstod vad som hänt.